Vreau sa fiu apicultor incepator! De unde incep?

Creat de oroles, Martie 03, 2013, 09:25:30 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Salutare!
Observ pe acest forum mai multa amabilitate decat pe altele asa ca m-am decis sa pun si eu niste intrebari. Imi doresc foarte mult sa imi fac o ocupatie din cresterea albinelor dar nu stiu de unde sa incep. Cred ca un prim pas ar fi achizitionarea stupilor, dar si aici apar multe dileme:

1. Cand se achizitioneaza stupii? Peste doua saptamani ar fi ok? Este vreo problema daca ii achizitionez in aceasta perioada?

2. Cand ma duc sa ii cumpar (inafara de faptul ca voi merge cu cineva experimentat, asa cum este normal) trebuie sa am stupii cu mine? As fi preferat sa imi iau niste stupi noi, multietajati deoarece am fost incantat de ce am auzit despre acesti stupi si mi-au placut si ca tehnologie de lucru. Ma gandeam ca mai intai sa iau legatura cu vanzatorul, sa vad pe ce rame sunt, sa dau comanda de stupi si sa mut albinele in stupii propri in momentul cand i-am cumparat. Ce stupi imi recomandati? Cum sa procedez?

3. Vatra albinelor va fi relativ aproape de un alt apicultor. Distanta intre noi doi va fi de 1.8 km. Din ce stiu acest lucru nu este un lucru bun.  Ce riscuri sunt? Mentionez ca apicultorul are experienta si cred ca undeva intre 50 si 90 de stupi. Un avantaj ar fi ca directia in care ar trebui sa se deplaseze albinele nu este aceeasi. Mizez pe pajistea din spatele casei si padurea din apropiere si pe faptul ca intre noi exista o serie de obstacole artificiale si naturale - un deal, o sosea, valea unui rau important.

4. As dori sa incep cu circa 10 stupi, desi mi-as fi dorit sa incep cu mai multi. Din ce am citit pe internet unii recomanda debutul cu 3 stupi in timp ce altii recomandau 25. Am zis ca circa 10 ar fi ok.  Voi ce ma sfatuiti? Ce alte ustensile mi-ar mai trebui pentru inceput?

5. Ce manual, lucrare de specialitate imi puteti recomanda pentru a studia mai mult apicultura. Am urmarit pe internet niste filmulete cu lectii de apicultura si am fost dezamagit. Am urmarit un canal intreg pe youtube. Cel care facea tutorialele video era profesor. Vreau sa spun ca nu am inteles mare lucru deoarece cel care prezenta nu respecta cateva principii de baza: 1. ordonarea informatiei de la simplu la complex (el presupunea ca incepatorii stiu unele informatii) 2. consistenta (de multe ori lua niste decizii asupra carora revenea ceea ce ma face sa gandesc 1. fie ca nu stie apicultura 2. fie apicultura nu este o stiinta si fiecare face dupa cum il taie capul. Mentionez ca sunt profesor si as dori sa am si as fi dispus sa sacrific circa 2 zile pe saptamana in pana la 1 iulie si zilnic in perioada iulie-septembrie.


In speranta gasirii unor raspunsuri prompte si incurajatoare, va multumesc!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Hermannstadt

Buna seara si bun venit pe Apiardeal,
si eu sunt un incepator in ale stuparitului, dar cum se spune cel mai bine inveti din propiile greseli.

In primul rand pt niste raspunsuri pertinente trebuie stiut urmatoarele aspecte:
- timpul de apicultura ( stationar sau pastoral)
- trebuie cunoascuta zona in care se activeaza (in cazul stationarului)

Ustensile necesare pt inceput:
- masca + manusi
- afumator
- dalta apicola

Spunea-ti ca aveti un vecin stupar undeva la 1.8km, poate ar fi indicat sa incercati sa mergeti pe al dansul prin stupina, sa vedeti exact ce face si cum face.

Cat despre bibliografie, ce mi s-a parut mie interesant:
- STUPARITUL - C.L.Hristea editia I - 1935
- Calauza stuparului - 1943
Sunt carti mai vechi, dar sunt carti pe intelesul tuturor.

Pt inceput consider ca un maxim de 5 stupi sunt suficienti.

Succes si numai bine!
:hi: :hi: :hi:

Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

oroles

Citat din: Hermannstadt din Martie 03, 2013, 09:54:36 PM
Buna seara si bun venit pe Apiardeal,
si eu sunt un incepator in ale stuparitului, dar cum se spune cel mai bine inveti din propiile greseli.

In primul rand pt niste raspunsuri pertinente trebuie stiut urmatoarele aspecte:
- timpul de apicultura ( stationar sau pastoral)
- trebuie cunoascuta zona in care se activeaza (in cazul stationarului)

Ustensile necesare pt inceput:
- masca + manusi
- afumator
- dalta apicola

Spunea-ti ca aveti un vecin stupar undeva la 1.8km, poate ar fi indicat sa incercati sa mergeti pe al dansul prin stupina, sa vedeti exact ce face si cum face.

Cat despre bibliografie, ce mi s-a parut mie interesant:
- STUPARITUL - C.L.Hristea editia I - 1935
- Calauza stuparului - 1943
Sunt carti mai vechi, dar sunt carti pe intelesul tuturor.

Pt inceput consider ca un maxim de 5 stupi sunt suficienti.

Succes si numai bine!
:hi: :hi: :hi:

Multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns.

Stuparitul se va face in stationar, abia mai tarziu, daca o sa reusesc sa ma dezvolt voi trece si la pastoral. Cred ca ar fi culmea sa incep cu 5 stupi la pastoral!

Astept si alte raspunsuri, punctual!
Va multumesc!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

roi_ag

Eu am inceput pastoralul cu 4 stupi carati cu un OLTCIT.
Cumpara stupii la jumatatea lui aprilie cand sunt infloriti pomii fructiferi.

johnysibiu

Parerea mea este sa incepi cu...cititul.
-Baza teoretica solida este foarte importanta.O sa auzi si o sa vezi tot felul de tampenii despre stupi. Ca profesor  o sa-ti dai seama ca literatura de specialitate, corect insusita, este suverana.
-Un curs la Apicola ar fi edificator
-Stai pe langa cineva experimentat si cu REZULTATE si fura miscarile.Stiu pe cineva care are un mare maestru.L-am intrebat cati stupi are maestru si mi-a raspuns ca mai are trei din cincisprezece....
-Incepe cu cat mai putini stupi, apicultura este agricultura deci o mare loterie
-Inainte sa te apuci de asa ceva nu te gandi nici macar o clipa ca vei castiga bani, ar fi o mare deziluzie


Daca mai vin sfaturi am sa-ti spun .

Mult succes!

Obombo

Bine ai venit printre noi!
Nu stiu unde ai citit ce e recomandabil sa incepi cu 25 de stupi, dar crede-ma, e o aiureala.
Nu sunt de acord cu cartile recomandate de Hermannstadt, sunt depasite, citeste Manualul apicultorului, ultima editie. E sec si nu e nici urma de poezie in el dar iti ofera informatiile strict indispensabile. O alta carte ar fi, daca se mai gaseste, Stuparitul nou, care nu mai este chiar asa de nou, dar oricum ramane inca biblia apicultorului roman.

cipriene

bine-ai venit pe forum! :hi:
stupii poti sa-i cumperi si acum (doar stupii, fara albine),
vav de faptul ca mai ai un stupar in zona chiar nu este nici o problema pt albine (doar daca are ceva boli, dar nu cred ca este cazul)
eu am inceput cu doi stupi (orizontali), sa vad daca ma pricep. testul a fost sa-i trec iarna si, se pare ca, am reusit.
despre informatii, sincer, cred ca o sa gasesti pe acest forum mai mult decat ai nevoie
spor
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Kiwi Bee

Bun venit!

Eu zic sati cumperi 10 stupi linistit.
Spui ca iti place ideea de ME dar intrebi ce alt model ar fi mai bun. De ce mai intrebi? Eu unul nu as mai schimba de la ME , eventual MER din cauza greutatii - asta in caz ca nu ai macara hidraulilca.

Daca vecinul tau nuti vinde stupi poti sa  dai un anunt la vinzari/cumparari precum ai nevoie de 10 stupi. Puneti si tu localitatea ca poate vei fi ajutat mai repede.
Sint mai multe variante de achizitionare de stupi dar daca esti hotarit si nu faci mofturi atunci cumperi ce este de vinzare la momentul dat(nu astepti pina cind va veni vinzatorul ideal cu modelul de stup cautat/preferat de tine).
In alte cuvinte cumperi 10 stupi (nu conteaza modelul) si dupa salcim faci diviziuni. Jumatate din albine/stup le transferi/scuturi in "stupul tau preferat" in care pui rame noi si o matca noua.
Va fi timp suficient ca stupii sa se intareasca pina la toamna.
Spre sfirsitul sezonului sau anul urmator vinzi stupii pe care iai cumparat original si teai scapat de acel model de stup, ramii doar cu modelul tau preferat.

Singura problema cu albinele vecinului tau ar fi ca poti lua boli de la stupii lui - loca american fiind pe primul loc.

Si de aici imediat ajungem la ce carti sa studiezi. TOT CE PRINZI DESPRE BOLILE ALBINELOR!!!!! CHIAR SI LITERATURA STRINA DACA ITI CONVINE!!!

Un stup sanatos cit o fi de amarit tot mai produce ceva(o galeat de miere pt familia ta) pecind o familie bolnava va crapa de curind sau mai tirziu si chiar va imbolnavi si alti stupi.
Daca stii sa recunosti o boala deja sti si cum so remediezi. Avem aici pe forum foarte multe carti referitoare la boli.

Daca eu as fi liber in perioada de vara ca si tine as incerca sa ma duc sa lucrez pt cineva cine are citeva sute de familii si are nevoie de o mina de ajutor chiar daca ar fi in celalalt capat al tarii si pe bani putini. Tu nu trebuie sa stai linga albinele tale ca si ciobanul linga oi. La 10(20 daca faci acele diviziuni) stupi nu ai mult de lucru si oricum nu este indicat sai deschizi des.

In final totul recurge la marimea buzunarului tau. Succes.

stefan1

  Bun venit pe forum!
1. Eu zic sa cumperi stupii dupa jumatatea lui aprilie. Mai cu seama pentru un incepator asta e important. Incepatorii au inclinatia de a interveni foarte des in stupi, interventii care mai cu seama in perioadele cand familiile sunt inca mai mici si vremea mai rece, le daunaza mult. Si supraalimentarea este o meteahna a incepatorilor. Ei vor sa le dea la albine ca la vite, macar o data pe zi mancare si cat mai multa. De asemenea ei au impresia ca tot timpul albinele sunt prea aglomerate, vor sa le dea spatiu si front de lucru, cu efecte uneori devastatoare. Dupa 15-25 aprilie, familiile se mai populeaza si eventualele greseli ale stuparului sunt mai usor corectate de albine. Imi cer scuze fata de incepatorii care au studiat sau au un simt inascut si nu fac greseli (mari, ca altfel toti gresim).
2. Bineinteles ca intai te informezi pe cate rame iei familiile, ce tip de rame au, eventual vezi cu omul de incredere cum se prezinta familiile. Daca stuparul agreeaza ideea, ai putea sa mergi in cateva zile sa-l ajuti la munca in stupina si sa vezi cam cum procedeaza el.
3. La 1,8 km este o distanta suficient de mare intre doua stupine, mai cu seama ca 50-90 de familii nu-s exagerat de multe. Mai conteaza si ce baza melifera este in zona.
4. Nu stiu de ce trebuie ca din primul an sa mergi in pastoral. E adevarat ca acolo ai multe de invatat, dar e bine sa o iei catinel, intai cu lucrurile de baza si apoi evoluezi. Si eu zic ca este mai bine cu mai putini stupi in primul an, ca astfel iti micsorezi riscurile de pierderi. Daca ai un apropiat care sa te secondeze si sa-ti supervizeze acivitatea cu albinele, poti sa iei si mai multe familii.
5. Nu iti recomand sa te conduci dupa videoclipuri, pe care e bine sa le vezi dar cu un ochi critic (care se dobandeste prin experienta). Carti apicole sunt multe inclusiv in biblioteca forumului, numai disponibilitate de studiu si timp iti trebuiesc.
  Succes!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Bătrânul

Oroles dupa prima ta postare esti un tip inteligent si ai deja cunostintele de baza . Vei reusii cu siguranta!!!! Felicitari si succes.  :hi: :hi:

oroles

Va multumesc tuturor!
Un super forum, asa cum am vazut de la inceput!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Nea Costica din Buzau

Bine ai venit Oroles  :hi:

Eu sunt tot incepator, ce pot sa te sfatuiesc eu este urmatorul lucru;
,, vezi ce-ti doresti, ca e posibil sa ti se infaptuiasca''
Sa dezvolt; eu am prins in pom un roi, am primit cadou inca unul, am facut anul trecut 10, am mai primit 3, deci am 13. Pana acum sunt bine toti, dar cand ma gandesc ca acum greul incepe, si eu inca n-am ajuns la nivelul sa-i pot ingriji pe toti  :nono: ..continui ideia;
- procurare rame, pregatirea lor[insarmare, pus foita] pt largirea cuibului
- procurare magazii[caturi],
- procurare rame cat si pregatirea lor ca si a celor din cuib
- procurare centrifuga pt stoarcere
- procurare cutii si cele necesare inmultirii
- aprovizionare zahar, invertirea lui pt siropul de completare, simulare si pt roi

Acum numai daca citim ce am scris eu mai ai chef sa cumperi multe familii ca incepator  :wink2:
Cand vei stapani bine meseria, toate astea devin un fleac  :)

Concluzia o tragi singur, eu doar am pus in vedere.
Iti doresc succes  :hi:


Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

bucovineanu

La cele enumerate mai trebuie adaugat butoaie pentru miere.  :smile:

tassevasi

  Bine ati venit pe forum !                                                                                                              Penrtu ca toti am trecut prinrt-un inceput vreau sa va descriu etapele mele .
In primul rind  " vreau sa fiu incepator , de unde incep "  ,cred ca e cea mai de bun simt ,dorinta si intrebare  , vad ca deja sunte-ti  coplesit cu raspunsuri .
    Din dorinta mare de a avea stupi am cumparat de la apicola  acum 7-8ani unul ,la pretul de 350lei si au ris colegi de mine ca puteam sa dau comanda si luam 3-4 la pretul asta ,asta m-a ambitionat si mai mult  si am hotarit sa mi-i  fac singur  dupa modelul cumparat  si asa am ajuns sa-i confectionez acasa ,acesta fiind primul aspect .
    Al ll-lea ,cum fac sa am albina , colegul (roi-ag) si ulterior "invatatorul"in ale apiculturii mi-a dat primul roi ,apoi altul ,in toamna de la altcineva altul  si ma-m trezit cu 3- 4 in primavara cind am mers la rapita ,stiu ca aveam un roi cu regina neinperechiata  si primul pastoral pe un timp urit si multa apa .
   Acum el ma ajutat neconditionat  cu tot  ce stia (teoretic si practic ), mai greu cu asimilatul la mine ,int-un interval  asa de scurt  veneu o cantitate prea mare de informatie(el vorbea numai si numai de albina ) si de multe ori deranjam prin telefoane si repetarea celor ce nu am priceput si altele.
   Dar  a fost permanent consultat in orice problema ,ca asa e la inceput ,daca va gasiti pe cineva sa va inteleaga  si suporte.
   Am mai  cumparat 15 roiuri ,am facut si eu restul si acum am 30 deplasabili in pastoral si inca 12 cuti pt alte roiuri .
   Inceputul il faceti in functie de posibilitati ,asa ca nu ar fi greu cu 10 cind iti place .
     Ar fi  multe de spus ,in concluzie daca vreti  sigur veti reusi ,aici intrebati ce doriti ca sunt oameni cu f  mare experienta si sigur veti primi raspuns .
  Numai bine si succes . :hi: :hi:
   
     

Nea Costica din Buzau

Citat din: bucovineanu din Martie 04, 2013, 04:51:24 PM
La cele enumerate mai trebuie adaugat butoaie pentru miere.  :smile:

Chiar asa, bine ca ati adus vorba  si de problema asta, si sa spun de ce.
Anul trecut am mers pe dezvoltare, cum spuse mai sus, dar tot am stors cca 60kg miere, din care 11kg de salcam curata. Am pus-o in niste galetui in care au fost masline [plastic alimentar, sper  :wink2:] iar cea de salcam in borcane. Anul acesta va fii o proba a zonei unde ma aflu cat de melifera este, si sper sa folosesc mai mult centrifuga [doar i-am schimbat angrenajul], si as vrea sa intreb in ce vase ma sfatuiti sa pun mierea [daca va fii cazul  :uimit:], pt a o putea pune mai usor in vase mici[borcane], cand e nevoie.
Multumesc  :hi:

Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!