Restrangerea si impachetarea cuibului pt iernare

Creat de Nea Costica din Buzau, August 28, 2012, 03:13:09 PM

« precedentul - următorul »

Nea Costica din Buzau

Citat din: jonny_it din August 30, 2012, 10:55:18 AM
(Impachetarea pt iarna si restul sunt amanunte si tin de eficientizare si nu de supravetuirea familiei de albine.)
]

Am retinut si sunt cam pe acolo, continui cu hranirea, de data asta sirop din zahar invertit 2/1, cu ceai din plante medicinale,suc de ceapa si usturoi si protofil de casa. Sanatate!!
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

C@T@LIN

salutari la toti colegii :hi:.Legat de subiect-anul trecut am folosit folie etansa+carpe+ziare la stupii cu fund plin(fara plasa)si in primavara erau destul de mucegaiti,incluziv ramele marginase.nu am am avut pierderi dar au iesit slabe in primavara.parerea mea de incepator nu folositi folie la stupii cu fund plin,e deajuns podisorul+ziare(schimbate periodic pt ca se umezesc)+carpe,si cel mai important REZERVE SUFICIENTE.
Vin si cu o mica intrebare:practica cineva gaurirea ramelor pe mijloc(cum arata colegul marin din serbia intr-un filmulet)?are efect benefic si la stupii DB?

danipowsoft

am si eu o intrebare: de ce un roi pune mierea in centrul ramelor in loc sa faca coronita in partea superioara?
Unde pun aceste rame la aranjarea cuibului pentru iernat?
Multumesc anticipat

marius_vfp

salut, eu iarna trecuta , am iernat roi doar pe 5 rame si nu erau prea incarcate ramele , hrana a fost cam la limita , stupii sunt cu sita pe 10 rame , peste rame am pus doar o paturica de molton  si data pana jos dupa diafragma la interior, langa diafragma, am mai pus un polistiren de 5 cm , in podisor la fel polistiren , iernarea a mers foarte bine , spre primavara unele rame au  facut  mucegai dar foarte putin , subarul a fost inchis in mare parte doar o mica fanta de 5cm am lasat. folie nu am folosit si nici nu voi folosi .
spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

bucovineanu

Citat din: danipowsoft din Septembrie 03, 2012, 04:40:38 PM
am si eu o intrebare: de ce un roi pune mierea in centrul ramelor in loc sa faca coronita in partea superioara?
Unde pun aceste rame la aranjarea cuibului pentru iernat?
Multumesc anticipat
Ele stiu mai bine unde trebuie pusa mierea. Daca noi mutam ramele nu facem decat sa le incurcam.

Donbazil

Sal'tare!
Stai linistit. Au pus in centrul ramelor pentru ca acolo aveau loc si interes, in lipsa de puiet sau mai exact in conditziile restrangerii pontei. Ai sa vezi ca dupa 10 zile  n-o sa mai fie mierea acolo ci o sa fie mutata si in mijlocul ramei va fi puiet. Tu continua hranirea, ca ele stiu ce au de facut....
Evita sa tot " fraci" stupul.....Lasa-le in pace si ele stiu ce au de facut. Tu sa ai grija doar sa existe puiet - deci sa ai matca, si sa le dai sirop....Nu te speria ca o sa dai prea mult....Cu cat dai mai mult acum , cu atat n-o sa te doara capu' la primavara....Cheltuiala e aceeasi dar castigul altul.....Ai sa vezi!.
Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. - Pentru Catalin: Si eu mai gauresc ramele cand am vreme.....E o metoda buna si ajuta mult ca prin "tunelul creat sa comunice albinele intre intervale. Cand ai putini stupi, ai vreme sa-i bibilesti si sa faci la toti aceste mici smecherii care ajuta.
Eu nici nu mai impachetez. Nici diafragme nu prea mai folosesc. Sa n-aud de carpe sau ziare, pentru ca cel mai bun impachetaj e papa multa! Stupii sa fie etansi, sa nu aiba curenti de aer si e O.K.

Nea Costica din Buzau

Am sa pun o postare, pe aceasta tema [in aceiasi perioada dar in 2011] a lui nea Gica[fie-i tarana usoara!] de pe Stuparitul. Sper sa nu supar pe nimeni, as dori ca noi incepatorii sa punem intrebari despre pasajele care nu le-am inteles, si cine cunoaste si doreste, sa raspunda, sau alte comentarii.   :wink2:

Curaj gaina ca te tai!!  :rotfl:  :hi:

Re: Iernarea albinelor
de gica » 14 Sep 2011, 16:41

Liviu,in mod normal ghemul se formeaza pe rame in dreptul urdinisului,roade pana ajunge sus si apoi o ia cu rontaitul in lungul ramelor.Cand ajunge in spate adio si un praz verde daca nu a venit primavara.Daca ramele au fiecare minim 2 kg de rezerve (pe jumate pline) nu sunt probleme,ghemul ajunge in spate dupa 1 aprilie.Nu se deplaseaza de pe o rama pe alta -mor de foame si gata.
Asta in mod normal,in zone normale si in ierni normale.
Acum urmeaza cazurile anormale sau marile greseli facute de stuparii foarte grijulii cu albinele lor.
Daca te uiti la o rama in aceasta perioada vei observa ca rezervele (evit folosirea cuvantului miere)sunt dispuse intr-un fel care pare ciudat la prima vedere - partea de rama care vine in dreptul urdinisului are coroana subtire,catre centru si in spate se ingroase mult,la partea din spate zona capacita poate sa ajunga pana jos.Ce face stuparul nostru grijuliu?  :uimit:
1. Lasa o rama asa cum este,a doua o roteste cu partea din fata in spate,a treia ramane,a patra o roteste s.a.m.d.
Ce crede el ca obtine si care va fi realitatea?
Stuparul crede ca astfel aduce mai multe rezerve pentru iernare la indemana albinelor.Mare greseala,le reduce la jumate rezervele de iernare.Ghemul se va forma in acest caz pe centru,va urca in sus apoi o va lua spre partea insorita a stupului,in general in fata spre urdinis.La jumatatea lui februarie ajung in fata,termina rezervele si mor de foame.
2. Scoate ramele cu rezerve putine si le pune in laterale sau dupa diafragma.Organizeaza cuibul pe rame pline sau aproape pline cu rezerve.Pune podisorul si capacul si daca nu mai umbla la stup catre primavara il gaseste mort de foame pe ramele goale sau trecut dupa diafragma.
Mai sunt vreo cateva greseli cum ar fi deranjul fara sens,hranirile aiurea in miez de iarna dar albina le rabda si razbeste in primavara.
3.Cum fac eu ca trebuie sa zic si asta.Cu ME e mai simplu.Bag dalta intre corpuri,salt corpul superior si dupa greutatea lui stiu cum voi proceda.Arunc o privire la ghem care poate sa fie in trei feluri si apoi procedez dupa caz.
- ghemul ocupa 6-7-8 intrevale si e pe centru corpului cu multa albina in corpul superior - are rezerve zdravene,ramane asa cum este.Notez ok in caiet si mai am treaba cu el cand infloreste cornul
- ghemul ocupa 6-7 intervale,a prins bine in corpul de sus dar este pozitionat in partea din fata a stupului,are rezerve - rotesc corpul si partea din fata care a fost insorita vine in spate.Albina roade pana sus si o ia in lungul ramei spre in fata.
- ghemul este in corpul de jos,are rezervele jos,sus corpul este gol,de multe ori ramele sunt noi.Aici fac inversarea corpurilor si am grija cu rezervele.In general roiurile sunt in situatia asta.
- ghem sub 3 intervale - unesc.


Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

delorin I

Salut! Sunt nou aici, acesta este primul mesaj!  Am o dilema provenita din lecturi si experiente diferite chiar contrarii!  Am 4 stupi cu fund plin! Cum e mai bine sa le iernez? Cu fanta la podisor sau fara? 2 dintre stupi au o fanta dar si aceea propolizata de catre albine! Tipul de la care am luat 2 dintre familii, tinea pe podisor permanent pernute- fie vara fie iarna! Eu le-am pus pernute din husa si cerga de lana abia de 2 saptamani. Un prieten al meu stupar de 10 ani, mi-a recomandat sa tin podisorul inchis! Partea trista e ca el a pierdut anul trecut 30 de familii -el spune ca din neglijenta.... sa fie doar asta? Tatal meu a construit deja in jurul lor un gard de protectie contra curentilor de vale si de munte. Suplimentar ma gandesc sa apropii stupii si sa introduc intre stupi saci de polistiren pe 3 laturi cu exceptia fetei cu urdinis! Sigur e clar ca e nevoie de aerisire in stup, dar am vazut zilele trecute niste filmulete cu "buduroaie" de albine si nu pot sa nu intreb, in apicultura veche fara stupi sistematizati, fara rame,sau in padure in scorburi, ce curenti  apar cand e doar o singura intrare in scorbura? Sigur este contra literei manualului dar...cred ca suntem destul de mari sa trecem peste ...

Kiwi Bee

Din pacate sa spun asa eu deabia toamna trecuta(2012 martie) am trecut pe fund cu sita(sita de tintari din aluminiu-asta era cel mai ieftin). In anii precedenti am avut probleme foarte mari si pierderi din cauza umezelii. Cu toate ca nu avem ierni ca si prin RO dar umezeala cit vrei. Plus condensul la podisor.
Inca nu am folosit dar mi sa recomandat de catre cineva cine foloseste cu mult succes sa pun polistiren de 30mm sub capac-peste podisor. La noi capacul este doar un capac de tabla zincata. Cei care folosesc polistirenul nu au condens deloc pe podisor. Defapt faptul ca frigul nu poate trece de la capac la podisor face ca sa nu fie condens acolo. Sub podisor binenteles ca albinele fac o clima cit mai buna pentru ele.
Eu sint multumit de fundul cu plasa si folosesc nylon peste rame ca sa creez un cit mai bun "efectul clopotului" pe timp de iarna. Cred ca voi ramine la folia de nylon si pe timp de vara.

dorindafi

 :hi:   delorin
1- de unde eshti ma baiatule?
2-potzi sa le pui shi termopane daca vrei dar sa shti ca podishorul ala propolizat se poate curatzii
3-pt a nu mai intra in amanunte podishorul sa calce bine pe corp , un ziar , o paturica de lana daca tot o ai shi capacul [ asta e deasupra ]
4- pernutzele vara shi iarna nu-i nici o problema

,,Un prieten al meu stupar de 10 ani, mi-a recomandat sa tin podisorul inchis! Partea trista e ca el a pierdut anul trecut 30 de familii -el spune ca din neglijenta.... sa fie doar asta''= ai scris
                                                     
                                                          SCHIMBAL   
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

Nea Costica din Buzau

Citat din: dorindafi din Septembrie 10, 2012, 08:53:30 PM
                                                           SCHIMBAL
]

Cum??  :roll:  =)) =)) =))  =D>  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

jenica67

      Kiwi Bee, uite cum am eu confectionat capacul si nu am probleme : pe interor un placaj, polestiren extrudat de 20 mm, alt placaj si peste tabla zincata, fara podison, numai cu folie peste rame. Uite o poza fara placajul de deasupra si tabla zincata :
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

Kiwi Bee

Multumesc de idee Jenica.
Iarna asta a trecut(o spun cu jumatate de gura caci de citeva zile a nins in sud) si pot sa spun ca nu am avut probleme cu umidiatea - foarte putin mucegai(floare la ureche) pe ramele marginase la familiile slabe. Pt iarna urmatoare planific si eu sa pun poloistiren sub capac fara podisor doar folie. Totodata as testa sezonul acesta si niste capace cum are D.M. din Canada dar alea trebuiesc parafinate.....(alta distractie). Poate ar merge pt test doar vopsite in exterior. Aici inca nu am luat decizie.

die furrer

Va salut pe toti
Am terminat in mare parte pregatirea pentru iernat.Stupi verticali noi pe 12 rame cu funt antivaroua pe tot fundul.
Eu cred ca am facut bine dar sfatul celor batrini de multe ori valoreaza mai mult decit o carte.Am incercat sa matin si de cele discutate aicea pe  forum si sa culeg ce e mai bun.
Hrana din belsug 15-20 kg
tratamente:
varachet 11.07;17,07;25.07;27.08 mai urmeaza cele dara puiet octombrie
nosestat 28.08;31.08;03.09.
Va atasez ceva poze cu stupii pregatiti
Cred ca voi ierna fara fund.In capacul stupului am polistiren de 2, apoi podisorul,peste rame folie, in cuib la partea cu diafragma am pus polistiren de presiune.Tabla nu am puso inapoi la fundul supilor.
Dar pozele vorbesc mai mult.
Va multumesc, astept sfaturile voastre binenteles.
Cu mult respect Robert.