Faimosul CCD ....

Creat de apiardelean, Septembrie 19, 2010, 12:56:45 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

#45
DWV (deformed wing virus) este virusul aripilor deformate, cel care are efectele imediat vizibile dintre toti virusi vehiculati de varroa. La Ramnicu Sarat se cheama "aripi mancate de varroa"  :zzz: (vezi expeditia apicultorilor ramniceni in Italia).

antiopa din ardeal

  Va multumesc d-le Obombo atat pentru raspuns cat si pentru promptitudine. Nu am cunoscut acest termen pentru virusul aripilor deformate.

  In alta ordine de idei cred ca am la o familie de albine ceea ce se numeste CCD. Dar ca sa pot sa obtin parerile dv daca este asa sau nu in primul rand cred ca este necesar sa prezint situatia existenta, cel putin tot ce stiu despre situatia in sine.
Practic stuparitul stationar cu verificarea familiilor de albine o data pe saptamana in aceasta perioada, si am avut neplacuta surpriza sa constat ca in ultima saptamana la o familie de albine i-au disparut lucratoarele. Simtomele sunt aproape toate ca si cele prezentate in acest topic la CCD. Nu am verificat daca pe oglinda stupului sunt albine moarte, dar cred ca nu sunt si in plus pe rame nu mai este puiet capacit ci doar larve in diferite stadii. Pe scandurica de zbor si in interiorul stupului nu sunt albine moarte. Matca este prezenta, stupul era pe 10 rame, am verificat dupa rama de acoperire primele 5 rame dinspre diafragma si toate sunt cu larve care banuiesc au murit din cauza temperaturii scazute. Stupul mirosea bine sambata la control (inca). Pana anul trecut am fost in sistem bio si nu am folosit vreodata impotriva lui varroa altceva decat varachet si mavrirol bineinteles in afara de beevital, uleiuri eterice, acid oxalic. Inmultirea o fac doar natural in general din matci de roire.
Astept cat mai repede posibil parerile dv pentru ca o sa distrug astazi ramele respective fiind un foarte periculos focar de infectie. O sa fac si ceva poze dar nu ma astept la o calitate care sa prezinte foarte clar situatia. Astept si alte intrebari daca din prezentarea situatiei am omis ceva. Si bineinteles opiniile dv.

Obombo

Nu cred ca se poate vorbi de CCD in cazul unei singure familii de albine, chiar daca simptomele sunt aceleasi. Opinia comun acceptata este ca acest sindrom este provocat de pesticidele cu efect subletal, care desi nu omoara albinele in mod direct, actioneaza pe de o parte asupra sistemului nervos, provocand pierderea orientari, si pe de alta parte asupra sistemului imunitar, slabind rezistenza albinelor la nosema si infectii virale. Deci multe di albine se ratacesc si nu se mai intorc in stup iar altele au o perioada de viata mult mai scurta, rezultatul fiind depopularea stupului.
Dati fiind faptul ca albinele dintr-o stupina culeg, mai mult sau mai putin, de pe aceleasi flori, CCD-ul ar trebui sa se prezinte, intr-o masura mai mica sau mai mare, la majoritatea stupilor sau macar la un grup de stupi.
Daca este unul singur e posibil sa fie vorba despre o alta patologie, acarapis, nosema, cine stie. Eu am avut un stup care s-a "stins" la inceputul ierni si un altul care a iesit din iarna cu 2-300 de albine fara sa fi prezentat nici un simptom, dar in cazul meu a fost vorba mai mult ca sigur de virusi transportati de varroa.

antiopa din ardeal

  Am ajuns doar aseara pe la ora 19 la stupul cu probleme. Si surpriza! Stupul s-a redresat. Pe ramele cu larve moarte nu am gasit nici urma de asa ceva, stupul miroase in continuare bine, nici pe fundul lazii nu sunt urme de larve moarte. Nu stiu ce sa mai cred, am verificat si stupii vecini in ideea ca poate am gresit stupul. Totul este in regula. Recunosc faptul ca inainte sa lucrez la albine, atunci cand nu sunt sofer obijnuiesc sa gust rachiu de cazan antiumflaturi. In ziua cu larvele doza de antidot a fost mai mare ca deobicei, poate chiar dubla. Dar nu e posibil sa ma insel intr-o asemenea masura. Sigur ceva a fost, dovada ca la acest stup nu a fost nevoie sa introduc rame suplimentare pe cand la altii de aceeasi marime a fost nevoie de 3-6 rame. Am vazut si pe un alt topic persoane din jurul Bucurestiului care se plang de depopularea familiilor. Nu cred sa fie vorba de nosema, acarapis sau alta boala cunoscuta a albinelor. Cred ca tot chimicalele sunt cauza sau mai exact introducerea unor chimicale noi. Este posibil si alte familii sa fie afectate dar nu asa de puternic si din aceasta cauza este mai greu de observat.
  Eu cred ca motivul trebuie sa fie printre urmatoarele evenimente petrecute in ultimul timp:
  -vecinul din imediata apropiere a stupilor a ierbicidat buruienile din gard (1-1,2 m de spatele stupilor) si a folosit o substanta noua ( in fiecare an isi chimizeaza puternic gradina)
  -in zona este un fermier care cultiva o suprafata mare de teren si a folosit chimicale noi
  -plantele cultivate de fermier sunt modificate genetic (porumb si soia)
  -in zona este o crescatorie de porci care a folosit pentru combaterea mustelor chimicale noi

stefan1

Citat din: antiopa din ardeal din Mai 17, 2012, 03:06:58 PM
  ...
  Eu cred ca motivul trebuie sa fie printre urmatoarele evenimente petrecute in ultimul timp:
  -vecinul din imediata apropiere a stupilor a ierbicidat buruienile din gard (1-1,2 m de spatele stupilor) si a folosit o substanta noua ( in fiecare an isi chimizeaza puternic gradina)
  -in zona este un fermier care cultiva o suprafata mare de teren si a folosit chimicale noi
  -plantele cultivate de fermier sunt modificate genetic (porumb si soia)
  -in zona este o crescatorie de porci care a folosit pentru combaterea mustelor chimicale noi

  Toate motivele invocate ar putea fi cauza afectarii puietului.
  Se poate ca apa adusa de albinele sacagite, si care in buna parte se foloseste pentru puiet, sa fie din locuri infestate cu chimicale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

4unix


Kiwi Bee

Antiopa, o recomandare.
Sa ti apa proaspata linga stupi ca sa aiba apa buna de baut. Apoi vezi tu pina la sfirsitul sezonului daca mai ai probleme de genul acesta.
Daca nu atunci posibil ca teoria lui Stefan este cea mai apropiata de adevar.

pistol28

Celularele, o posibila explicatie a misterului mortii unor colonii intregi de albine


O cercetare germana si-a propus sa afle de ce au murit masiv albine in diferite parti ale lumii. Primele suspiciuni se indreapta asupra telefoanelor celulare. Echipamentele electromagnetice ar afecta sistemul lor de navigatie. Semnatarul articolului publicat de ziarul italian La Stampa, Carlo Grande, aminteste de avertismentul lui Einstein: ""Daca albinele vor disparea, omenirii nu i-ar mai ramane decat patru ani de viata"".

Ca albinele sunt muncitoare si foarte organizate se stie deja, la fel ca si faptul ca ar reprezenta un indicator de mediu extraordinar de sensibil. Albinele nu apreciaza, de exemplu, lanurile cultivate cu plante modificate genetic, le evita cu grija si dupa cat se pare transmit mesaje de alarma chiar si colegelor lor care nu au survolat inca culturile transgenice. Dar faptul ca ar fi grav amenintate si de undele electromagnetice ale telefoanelor celulare constituie o noutate dezagreabila, anuntata de cercetatori germani de la Universitatea din Landau: insectele, potrivit cercetarilor lor, refuza sa mai intre in stup daca in apropierea lui sunt amplasate antene sau echipamente electromagnetice. Sistemul lor de ""navigatie"" este puternic afectat, in  asemenea masura incat nu mai reusesc sa gaseasca drumul spre stupi.
    Aceasta ar fi - desi inca controversata, dupa cat se pare - explicatia recentei mortalitati a unor colonii intregi de albine, survenita in multe parti ale lumii, pusa pana acum pe seama prezentei unor paraziti sau carentei de polen. Telefoanele celulare ar provoca ceea ce in termeni stiintifici este definit drept ""Colony collapse disorder"", cu alte cuvinte moartea insectelor departe de casa. Fenomenul, inregistrat inca din toamna trecuta in SUA, a fost semnalat si in Europa, mai intai in Spania, iar acum si in Germania si Marea Britanie. Misterioasa maladie este pe cale sa decimeze albinele americane, expunand riscului polenizarea multor culturi si provocand pagube in valoare de sute de mii de dolari. In ultima vreme, apicultorii din circa 20 de state americane au inregistrat pierderi de pana la 80 la suta din populatia de albine. Un fenomen neobisnuit ca raspandire si gravitate.
    Albinele sunt o resursa economica enorma si aflata ""pe statele de plata"" ale naturii. Un stup contine pana la 50.000 de insecte. In Europa exista miliarde de albine si de fiecare data cand una dintre ele iese din fagure polenizeaza circa 100 de flori, o ""munca"" care produce numai in Uniunea Europeana miliarde de euro. Importanta polenizarii este imensa pentru ecosistem: fara albine sute de plane ar disparea.
    Cu toate acestea, miraculoasele insecte dispar de pe campuri in ritm vertiginos. Apicultorii gasesc din ce in ce mai multe albine moarte sub faguri iar productia de miere a scazut in lumea intreaga. Desigur ca este din vina substantelor chimice folosite in agricultura, dar si a schimbarilor climatice. Potrivit unui raport al World Watch Institute, o treime din populatiile de albine domestice au disparut deja si aceeasi soarta le asteapta si pe speciile de albine  salbatice. Prejudiciilor naturale li se adauga cel economic, deoarece valoarea polenizarii plantelor este estimata la aproximativ 10 miliarde de euro pe an in lume.
    Suspiciunile ulterioare privind antenele si telefoanele celulare s-au inmultit. Ca sunt periculoase se banuieste de mult timp, iar numeroase cercetari, chiar daca au fost combatute de studii contrare, sustin acest lucru. O ancheta finlandeza datand de cativa ani, de exemplu, a afirmat ca folosirea excesiva si timp de un deceniu a telefonului celular poate creste cu 40 la suta riscul de a dezvolta o tumora la creier. O cercetare suedeza spune, in schimb, ca undele electromagnetice sunt in masura sa distruga celulele cerebrale. Alarma privind pericolul implicat pentru cei mai tineri, fie ei copii sau adolescenti, este larg acceptata.
    Studiile continua si un raspuns definitiv nu poate veni decat odata cu analizele care examineaza ""trend-ul"" pe termen lung. Intre timp, insa, ar fi intelept sa se aplice in mai mare masura ""principiul prudentei"".
    Revenind la albine, indiferent care este explicatia unuia dintre evenimentele cele mai misterioase din punct de vedere ecologic din ultimii ani, este de sperat ca omenirea sa nu se afle pe punctul de a asista la sfarsitul unei specii, demn de un film de groaza. ""Daca albinele vor disparea, omului nu ii vor mai ramane decat patru ani de viata"", a scris Einstein.


sursa:
http://www.romedic.ro/celularele-o-posibila-explicatie-a-misterului-mortii-unor-colonii-intregi-de-albine-0N1911
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

Obombo

Articolul respectiv, in afara de faptul ca e de acum cinci ani, mi se pare plin de aiureli. N-am inteles dace este inca o tentativa de a demonstra ca in afara de pesticide orice altceva poate cauza CCD-ul sau pur si simplu nemti au dato-n bara.
Daca albinele ar ocoli pe departe lanurile cultivate cu plante modificate genetic, in Germania nu ar exista problema mieri contaminate. Cat despre telefoanele celulare, eu am stupii la cinci metri de o antena pentru celulare si mi s-a intamplat sa duc stupi la floarea soarelui si sa-i amplasez, fara sa-mi dau sema, la vreo zece metri de o alta antena (era camuflata in pin, tot vedeam pe jos crengute de brad artificial si nu stiam de unde vin). Cu toate acestea, albinele mele nu "dispar de pe campuri in ritm vertiginos", iar cand disapr cunosc si cauzele. "Principiul prudentei" ar trebui aplicat in folosire pesticidelor si bineinteles, in publicarea rezultatelor cercetarilor "stiintifice" :zzz:.

jenica67

       Ca in bancul ala cand 2 nemti priveau Dacia Daster si unu zice : ai dracu romani, orice ar face, numai sa nu isi repare drumurile, asa si cu CCD-ul orice scuza ar fi buna, numai sa nu recunoasca ca pesticidele, se afla pe primul loc in disparitia albinelor.   :D
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?