CUM SCAPI DE GASELITA

Creat de ciprichitu, Aprilie 10, 2012, 10:07:01 PM

« precedentul - următorul »

desprealbine

nu pune deloc si ai rezolvat dilema

ciucur

Dragi colegi,

Putinele rame pe care le am le pastrez in caturile cladite unul peste altul.
Am luat ramele de la lins si dupa restrangere si am facut gresala sa le tin in casa (8 caturi si vreo 40 rame). In mintea mea a fost ideea ca fiind din stupi nu au cum sa fie cu gaselnita. Nu am vazut vreodata in stupii mei gaselnita insa am luat tarziu 4 'roi' care erau cam slabi si neingrijiti.
Am gasit 4-5 rame afectate (ramele din restrangerea acelori roi - le stiu sigur). Am gasit fluturi si nimfe, nu m-am uitat inca dupa oua. Le-am scos rapid pe balcon (locuiesc la bloc, am 2 balcoane mari aproape nefolosite si apicultura e de hobby). Stiu ca e ciudat cu balconul insa pentru moment nu am o locatie a mea unde sa am cabana apicola - e pe vine cu ajutorul lu Dumnezeu.
Intrebarea mea e, daca le scot afara 2-3 zile si sunt -2 grade vor muri sigur sau ouale vor supravietui?
Tratament cu sulf nu prea vreau sa fac in acest moment fiind pe balcon inchis. Am deschis insa toate geamurile sa fie frig ca afara.
Am vazut ce scrie despre temperaturi negative insa vreau parerea cuiva care a incercat cu temperaturile negative 'naturale' nu din lada frigorifica.

Multumesc,
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

bucovineanu

Gaselnita moare in toate stadiile de dezvoltare la temperaturi mai mici de -7 grade. Daca temperatura va scadea in noptile urmatoare sub -7 grade o sa scapi de nevoie. Acum e cam tarziu si unele rame vor trebui topite.

ciucur

Buna ziua,

Asa cum am scris mai sus am afectate 4 rame, din care una era pentru rezerva si avea multa miere capacita si pastura (era plina) si era cladita in mai 2012. Afara au fost -8 grade in noaptea trecuta.
Mai pot sa dau acea rama unei familii la nevoie? Vor dori albinele sa consume continutul si apoi sa repare celulele afectate ?
Sau riscul e prea mare sa introduc o astfel de rama posibil infestata intr-un stup?
Rama sta la aer de 2 zile la temperaturi intre -2 si - 8 grade si o sa o tin tot afara.
Poate unora vi se pare ciudat, insa pentru mine ca incepator conteaza fiecare rama. Cea de care vorbesc e prima rama introdusa de mine in primul meu stup, asa ca are si alta valoare...
Consider ca lipsa ramelor bine cladite ('fara' celule de trantor) si a ramelor de magazie este una din pricipalele lipsuri ale apicultorului incepator, care au ca rezultat 'pierderea startului' atunci cand vine perioada de cules.
Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Bătrânul

In aceasta perioada va pot ajuta . Am un congelator de 100000 (una suta mii) mp. pe gratis.  =D> :yes: :yes:

ciucur

Apreciez simtul umorului pe care il aveti.
Sa stiti insa ca si in Hunedoara e congelator gratuit acum.
As fi apreciat insa un raspuns la intrebarea mea despre posibilitatea de a reintroduce acea rama in stup.
O zi buna,
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

pharaonu75

Tine acea rama cu miere si pastura la temperaturi cu mult sub zero grade, iar in primavara introdu-o, fara griji, intr-o familie.
Albinele stiu ce anume au de facut!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

ciucur

Multumesc mult !
Asta era raspunsul care il asteptam.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

cipriene

eu mi-am stivuit magazinele ca niste turnuri, dar pana sa fac asta le-am tinut deasupra cuiburilor sa circule albinele printre ele.
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Mihai Sergiu

La aceasta data am gasit larve de gaselnita si fluturi in stup. Larvele erau pe fundul stupului acolo unde albinele nu au curatat resturile de ceara mai ales langa diafragma de polistiren, iar fluturi erau in materialele izolante cu care am acoperit ramele  :yahoo_cry:
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

edy_mh

Anul acesta cred ca a fost invazie de gaselnita.... si eu aproape ca nu e zi in care sa nu gasesc pe stupii din pavilion situati la parter macar 2 vermi de gaselnita printre materialele cu care acopar stupii. Toti stupii din pavilion au sita, iar la acest moment sunt cu fundul gol.
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

cristi ciuc

Până acum nu am avut probleme cu găselnița deoarece am pus mereu frunze de salvie sub rame și peste rame, fie în sezonul rece, fie vara, când le țin în cutii de stup închise. Frunzele pot fi și uscate. Este o metodă împrumutată de la unchiul Google și a avut efect.
Salvia am cultivat-o inițial din dorința de a avea un aromatizant pentru carne de vânat, dar...unde dai și unde crapă!
Precizez: nu sunt vânător (tatăl meu a fost) și nici pescar înrăit. Am fost toamna trecută în deltă, dar noi am fost pe uscat iar peștii sub apă și nu prea am relaționat. :rotfl: :rotfl: