Lupul Albinelor

Creat de stefan1, Decembrie 31, 2010, 12:56:37 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Nu ati citit atent ce am scris aici. Lupul albinelor, cu aceeasi denumire in majoritatea tarilor, e o viespe solitara, deci nu face cuiburi in lazi sau pomi. Ce a aratat Dragos si si Apiardelean este Vespa Carbo, adica Gargaun sau Gaun in unele zone. Poate o sa scriu si despre ala. Ala transeaza prada, nu cara toata albina la pui, face cuiburi destul de mari si are o organizare sociala.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Adrian Roman

Eu stiam ca lupul albinelor e mai mare, jumate galben-jumate maro. Ataca albina in zbor chiar in fata urdinisului. Cea prezentata in poze, e viespea numita popular "furisor", cu intepatura foarte dureroasa. La taun, pe la noi i se mai spune: gaun, viespoi, barzaun, banzoi, si e mare, pufos, negru cu inele galben-portocalii. Oare, care ce-s de fapt ?

alex_sa

asta e lupul albinelor

Adrian Roman

Da, la acesta ma refeream si eu...

stefan1

  Cred ca e o confuzie. Nu-i ala Lupul Albinelor. Dati o cautare pe Google la Lupul Albinelor-poze si vedeti ce se da.
  Fiecare planta sau animal are mai multe asazise nume vernaculare, adica locale sau populare. Uneori aceeasi denumire o au mai multe specii mai putin sau mai mult asemanatoare. Chiar Lupul Albinelor este si numele unui gandac, despre care o sa scriu. Uneori un nume vernacular se da intr-un loc unei specii si in alt loc altei specii, astfel ca se pot crea confuzii. Din multimea numelor vernaculare se alege in fiecare limba un nume sa zic oficial al plantei sau animalului respectiv, dar se pot trece si celelalte denumiri locale. Numele stiintific este cel care defineste specia. El este unic in toata lumea, e format obligatoriu din doua cuvinte din care primul defineste genul, iar al doilea precizeaza specia spre a o deosebi de altele din acelasi gen. Numele stiintific poate fi ales in foarte multe moduri. Poate fi luat din latina sau greaca si sa fie chiar denumirea antica a speciei sau sa desemneze o caracteristica a acesteia sau o utilizare sau o asemanare sau sa fie denumirea populara din zona de origine sau sa fie numele unui savant sau naturalist (cum este Rudbeckia, nume a doi naturalisti si profesori suedezi). Poate fi ca la salcam (robinia), numele gradinarului francez care a plantat primul acest arbore in Europa, sau Paulownia dupa numele unei printese ruse maritata in Olanda, care a dus acolo acest arbore. Pot si aici sa fie mai multe denumiri stiintifice, ca anumite specii au fost studiate independent de diferiti naturalisti si fiecare le-a dat un nume. Apar chiar lucrari stiintifice in care denumirea unei specii este alta decat cea acum oficiala. Sunt reglementari de stabilire a acestor nume. Chiar la Apis Mellifera era o controversa, in multe lucrari mai vechi numindu-se si Apis Mellifica, nume considerat mai corect, insa a ramas Mellifera, ca aceasta denumire i-a fost data mai intai.
  Ca denumiri populare, e bine sa nu folosim denumiri care creeaza confuzie, iar aici am insistat tocmai ca se face si intre stupari o confuzie cu Vespa Carbo, cu care se aseamana oarecum, dar se si deosebeste mult si in ce priveste comportamentul si modul cum interreactioneaza cu albinele si alte specii din biotop.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Florin_Dan

Citat din: alex_sa din Ianuarie 02, 2011, 10:55:20 AM
asta e lupul albinelor
Si eu stiu ca este lupul albinelor sau gaun cum se mai zice pe la noi.
Si eu am avut in apropierea albinelor cuiburi de viespi in pamant, viespi prezentati la inceputul acestui topic. Am incercat sa-i distrug cu foc , sa-i strivesc dar rezultatul 0.
Metoda cu reusita 100% este metoda oparitului.Seara cand viespii sunt la culcare incalzesc o oala de 15 litri de apa, pana clocoteste si o arunc in gaura din pamant , dupa care astup cu pamant gaura ca sa nu iasa aburii.

antiopa din ardeal

Citat din: stefan1 din Decembrie 31, 2010, 12:56:37 AM
    Lupul Albinelor (Philanthus Triangulum)
   In engleza se numeste European Beewolf, in franceza Philanthe Apivore, in spaniola Lobo de las Abejas, in germana Bienenwolf. Dupa cum se vede, in multe limbi are aceeasi denumire de lupul albinelor.
  Trerbuie de la inceput spus ca nu este aceeasi specie cu asanumitul gargaun, mai cunoscut de noi.
  Genul Philanthus cuprinde cca 140 de specii de hymenoptere numite si viespi solitare, care au caracteristica comuna de a-si hrani larvele cu alte specii de hymenoptere sau larvele acestora. Dintre acestea doar Philanthus Triangulum (P.T.) s-a specializat in a-si hrani puii doar cu albine domestice sau salbatice.
  Philanthus Triangulum se aseamana cu o viespe de talie mai mare, dar are mai multe caracteristici care o face destul de usor de deosebit de alte specii. Mai usor de confundat este cu Cerceris arenaria sau cu unele specii de viespi comune. Caracteristic pentru Philanthus Triangulum este un cap mare si aplatizat ( din profil ca o lacrima), niste antene ceva mai scurte si ingrosate in zona de mijloc, picioare puternice de culoare galbena. Au si un pronuntat dimorfism sexual (deosebire intre sexe). Femela este mai mare (12-18mm), in timp ce masculul are doar 8-10mm lungime. Culoarea este asemanaroare cu a mai multor specii de viespi, predominant galben pe abdomen, capul negru cu un desen interesant de galben sau alb-galbui. Toracele tot negru
  Cum am spus, este o viespe solitara, care isi face cuib in pamant, de obicei in maluri sau taluzuri nisipoase, dar pot fi facute si pe teren plat. Iubesc locurile mai calde si uscate, dar obligator trebuie sa fie in zone frecventate de albine sau in apropierea familiilor de albine. Aceasta pentru ca P.T. trebuie sa care in cuib albinele prinse, pe care le foloseste ca hrana pentru larve, albine care cantaresc aproape cat P.T., sau chiar mai mult.
Traieste si in Ardeal P.T. pentru ca eu nu cred ca l-am vazut vreodata? Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre gargaune (vespa crabro) care mereu da tarcoale stupinei si fura cate o albina. La fel si gandacelul numit lupul albinelor (trichodes apiarius) pe care nu l-am vazut in stupina ci doar pe flori.

stefan1

  In natura, cel mai des se intalnesc in lunile iulie-august, in special pe unele flori preferate, cum ar fi Solidago (splinuta). Interesant ca se gasesc mai mult masculii, pentru ca femelele isi procura uneori nectarul tot de la albine, in modul descris mai sus. Astfel in apropierea cuiburilor de Lupul Albinelor se pot gasi imprastiate albine moarte, care au fost paralizate dar nu au fost depuse in celule, ci li s-a luat doar nectarul din gusa.
  In zone putin mai calde si in ani favorabili, P.T. poate sa scoata doua randuri de pui.
  Ca raspandire, specia se intalneste in toata Eur-Asia, pana in Japonia , doar in zonele reci lipseste iar in sud este mai raspandita. Se gaseste si in nordul Africii si in Asia Mica. O specie mediteraneana Philathus Coronatus este putin mai mare (pana la 19 mm), are mai putin par pe torace si nu are niste pete galbene vizibile la P.T.
  Proportia de galben si negru de pe tergite difera de la zona la zona si nu trebuie sa fie un criteriu de clasificare.
  Un semn distinctiv este si un desen galben sau alb-galbui in forma de coroana deasupra mandibulelor, cum se vede si in poze. Masculii au coroana cu trei varfuri iar femelele cu doua, dar si aici e o mare variatie a desenului. Si dupa picioare se poate deosebi un mascul de o femela, femela avand mai multi si mai mari perisori pe picioare, acestia ajutand la saparea galeriilor cuibului.
  Pun poza la un mascul si o femela,. Se observa desenul interesant de pe frunte, coroana cu trei colturi pentru mascul si cu doua pentru femela. De asemenea sa se observe la picioarele din fata perisorii mult mai lungi si mai multi la femela fata de mascul, care sunt un criteriu de recunoastere.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Pun si eu doua poze cu un mascul si cu o femela!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Aici se poate vedea o albina atacata... are trompa scoasa, ceea ce inseamna ca pradatoarea ii fura nectarul...
In poza a doua se poate vedea albina "impachetata" si gata de transport!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Bonus inca trei poze
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Eu am vazut o astfel de ganganie in stupina unui prieten, iar cand i-am spus sa o omoare nici nu a vrut sa auda! Mi-a spus ca ii mananca paianjenii din stupina si ii ajuta in acest fel albinele... am urmarit-o si intr-adevar a inhatat un paianjen, desi avea sute de albine la dispozitie...
Sa fi fost altceva si nu Philanthus Triangulum?
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

stefan1

   Un lucru interesant este 'tratarea' hranei inainte de depozitarea in celulele pentru pui. Se credea ca albinele depuse se conserva datorita otravii inoculate. S-a constatat insa ca inainte de a o depune, viespea linge albina insistent pe toata suprafata corpului. Se pare ca acest tratament are efect antifungic. Daca albina paralizata nu este linsa de viespe, ea mucegaieste in cateva ore. Tratata insa ea rezista cateva zile.
  Un cercetator german a observat alt lucru uimitor : Lupul Albinelor cultiva bacterii fungicide, pe care le transmite larvei si care au rolul de a o proteja de mucegaiuri pentru perioada asa indelungata cat aceasta sta in pamant, la o umezeala aproape de 100%, deci intr-un mediu foarte prielnic proliferarii mucegaiurilor. S-a constatat ca in antenele femelelor sunt 5 glande care contin milioane de organisme in forma de bastonase, unicelulare. Sunt din genul Streptomyces, din care se fac 60% din antibioticele actuale. Din aceste glande din antene, P.T. depune pe larve o substanta laptoasa care contine acest fungicid eficient. Este primul caz de simbioza de acest fel intre o insecta si o bacterie, in scop de protectie antifungica. Se cauta si eventuale utilizari medicale, dar nu se stie daca omul poate asigura conditiile de dezvoltare cerute de acasta bacterie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Citat din: pharaonu75 din Ianuarie 04, 2011, 02:07:11 PM
Eu am vazut o astfel de ganganie in stupina unui prieten, iar cand i-am spus sa o omoare nici nu a vrut sa auda! Mi-a spus ca ii mananca paianjenii din stupina si ii ajuta in acest fel albinele... am urmarit-o si intr-adevar a inhatat un paianjen, desi avea sute de albine la dispozitie...
Sa fi fost altceva si nu Philanthus Triangulum?

  Lucrurile se vor lamuri cand vom posta si despre Vespa Carbo.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Un lucru interesant este 'tratarea' hranei inainte de depozitarea in celulele pentru pui. Se credea ca albinele depuse se conserva datorita otravii inoculate. S-a constatat insa ca inainte de a o depune, viespea linge albina insistent pe toata suprafata corpului. Se pare ca acest tratament are efect antifungic. Daca albina paralizata nu este linsa de viespe, ea mucegaieste in cateva ore. Tratata insa ea rezista cateva zile.
  Un cercetator german a observat alt lucru uimitor : Lupul Albinelor 'cultiva' bacterii fungicide, pe care le transmite larvei si care au rolul de a o proteja de mucegaiuri pentru perioada asa indelungata cat aceasta sta in pamant, la o umezeala aproape de 100%, deci intr-un mediu foarte prielnic proliferarii mucegaiurilor. S-a constatat ca in antenele femelelor sunt 5 glande care contin milioane de organisme in forma de bastonase, unicelulare. Sunt din genul Streptomyces, din care se fac 60% din antibioticele actuale. Din aceste glande din antene, P.T. depune pe larve o substanta laptoasa care contine acest fungicid eficient. Este primul caz de simbioza de acest fel intre o insecta si o bacterie, in scop de protectie antifungica. Se cauta si eventuale utilizari medicale, dar nu se stie daca omul poate asigura conditiile de dezvoltare cerute de acasta bacterie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)