varroa

Creat de stefan1, Ianuarie 06, 2010, 01:48:17 AM

« precedentul - următorul »

DaniRadu

Anul trecut în toamnă am tratat cu Varachet de trei ori, ultimul tratament fără puiet. În anul 2010 nu am făcut nici un tratament antivaroua iar la tratamentul făcut recent am găsit la o familie peste 600 de indivizi :uimit:

antiopa din ardeal

Sa nu va imaginati ca in zona ardealului nu mai este puiet la aceasta ora, ba mai mult reginele inca ponteaza, e drept tot mai putin asta insemnand ca totusi si la noi va fi puiet si in octombrie. Este importanta si sanatatea acestei generatii de albine dar parerea mea este ca grosul populatiei de albine care are sarcina sa reziste peste iarna eclozioneaza in aceasta perioada. Daca in urma cu 21 zile tratamentul antivaroa nu a fost facut astfel incat albinele eclozionate in aceasta perioada sa fie viguroase la maxim eu cred ca sansele ca in sezonul urmator sa fim multumiti de perfomantele acestor familii de albine sunt diminuate.

Popescu Gheorghe

Dar ce facem cu ecluzionarea puietului de varroa la 6 zile?pentru ultimul puiet va ramane multi varroa si primavara o luam de la capat cu tratamentul.Este o parere si concluzie personala

antiopa din ardeal

N-am inteles la ce va referiti in prima propozitie a postarii de mai sus. Dar un lucru este sigur dupa parerea mea, mai trebuie neaparat un tratament in momentul in care in familiile de albine nu mai este puiet.

Popescu Gheorghe

Daca facem tratamentul in august pana in octombrie si chiar noiembrie varroa sunt aproape la loc si chiar daca facem un tratament dupa ecluzionarea puietului ,nu-i putem reduce prea mult si primavara o luam din nou cu tratamentul; de aceea eu fac 4 tratamente la 6 zile in septembrie si ultimul  in jurul datei de 15 octombrie ,ramanand sa pun benzile de mavrirol la impachetare,zicand ca am redus destul de mult paduchii ,pe care ii primesc din nou primavara de la alti binevoitori care nu fac tratamente chiar de loc( cunosc cazuri care nu au auzit de varachet ,ce sa mai zic de varachet forte,iar de alte medicamente nici atat)

D006

Am gasit pe un forum o relatare care intradevar suna impresionanta.
Citat si traducere.

Simplificare.
Inspectia de stat a stupilor ia doua probe de albine, una vie si una in alcool si dupa perierea albinelor de pe fagure scutura fagurele bine intr-un castron alb.
Doar la a cincea colonie un varroa pica in castron dar cat inspectorul se uita atent la el o albina vine si il ia din castron si zboara cu el undeva sa il arunce.
Apicultorul nu folosesti niciun fel de tratament decat pudra de zahar pt a face inventarul de varroa din cand in cand.

"Way beyond hygienic bees! (A story)
Recently, I had a state inspector come out and take samples of my bees for the USDA study on CCD and foreign mites.
The study requires the inspector to take samples of 1 frame of bees and brood, from 8 colonies in the yard.
First he bangs the bees off into a bucket, and places a 1/2 cup of bees into a live box, and then another 1/2 cup of bees into an alcohol bottle, both sent to Beltsville for analysis.
After the bee samples are taken, and the remaining bees returned to the hive, the vacated frame is taken over to a pan where it is rapped (banged against the bottom) a total of 8 times, dislodging any mites within the comb, along with any other debris that may be in there.
Now, I don't use any medications in my hives.
I don't even use essential oils.
The only thing I do use is a periodic, random powdered sugar IPM treatment, just so I can get a mite drop count and know what my baseline is with Varroa. I don't use it to treat for mites. I just use the data to know what's going on with the mites and if the bees are keeping up with them. This year, with no medications, my 24 hour mite drop count reached an average high of 10. This was back in early August. Since then, my mite drop count has been tapering off.

Anyhow, back to the story! The bee inspector is beating the frames into the pan, trying to find A single mite. So far, no luck. On the fifth colony, he finally exclaims, "Aha! I finally found ONE!" A moment later he yells out, "Hey!" as I see a bee land in the pan and fly off.

As he was looking at the pan with the single Varroa mite in it, one of my bees in the air saw it, landed, bit the mite aggressively a couple of times, and then took off with it! All while the inspector is observing it! He admitted that he's seen hygienic bees before, but never bees that SEEK OUT and ATTACK Varroa like this one had.

I made no apologies for her behavior. That's MY kind of hygienics!

(Thanks for reading! I had to tell someone...)
DS "

stefan1

  Eu sunt circumspect la asemenea relatari. Din ce am cititin alte parti, chiar soiurile rezistente la varroa necesita tratamente, insa pragul periculos de infestare se atinge mult mai incet, deci tratamentele sunt rare. Cred ca sunt stupari care nu fac tratamente, dar ei respecta un cumul de cerinte, peste 10,  printre care si celule mai mici.  Chiar si faza cu paduchele luat de albina din castron imi pare putin probabila, ca nici un stup nu face curatenie in toata stupina, ori castronul cu paduchele trebuie ca era la o anumita distanta de stup. Mai repede cred ca paduchele s-a urcat pe albina care a venit in apropierea lui, lucru pe care si eu l-am observat si care de fapt este unul din modurile de raspandire a paduchilor la alte familii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Este normal sa nu para unora posibil asa ceva dar sa tinem minte ca acum un am majoritatea nici nu a auzit de combaterea la varroa genetic sau insamantare artificiala la albine si totusi ....

apiardelean




Dle Stefan 1,
Nu stiu cit de impresionata a fost povestea dar ea asa dupa se spune la inceput :
"Recently, I had a state inspector come out and take samples of my bees for the USDA study on CCD and foreign mites."
"Recent, am avut un inspector de stat ieşi şi să ia mostre de albine mea pentru studiul USDA pe CCD şi acarieni străine. "
Deci dupa cunostintele mele si asa putine cum sint,prin metoda "Powdered sugar shake vs the alcohol wash" se monitorizeaze a numarului de criminali numiti voroa.
Puteti vedea un power point despre despre aceasta metoda:
Nu stiu cit de impresionata a fost povestea dar ea asa dupa se spune la inceput:Nu stiu cit de impresionata a fost povestea dar ea asa dupa se spune la incepu:
Powdered Sugar Sampling to monitor Varroa mite population - MAAREC
Nu stiu  care este legatura intre numaratoare parazitilor si insamintarea artificiala.
Stiu insa ca numai in ultimele 1o zile am primit 11 postari destre acest subiect.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

Popescu Gheorghe

Am citit( si am rugat un apicultor din Medgidia care a lucrat  intr-o stupina din USA ,sa se intereseze dar din pacate la inapoiere mi-a spus ca patronul nu era interesat de boli si nici de miere, ci numai  de plata polenizarii culturilor) ca acolo se incearca distrugerea varroa distructor prin fungi(ciuperci se dadea si denumirea lor) introdusi artificial si care se hraneau cu larvele paduchelui(se spunea ca era selectiv) de atunci nu s-a mai spus nimic de acest procedeu.Cunoasteti date mai recente despre acest lucru?

D006

Citat din: apiardelean din Septembrie 26, 2010, 07:47:26 PM
Nu stiu  care este legatura intre numaratoare parazitilor si insamintarea artificiala.
Este normal sa nu le sti pe toate.
Legatura este gena pe care anumiti trantori o au si se tranzmite la albinele care sunt ficele lor si le spune sa descapaceasca larva de trantor care are varroa si sa o consume distrugand puietul de varroa. De asemenea este o gena care spune albinei sa ia varroa si sa zboare cu ea afara din stup.
De aceea cand a aparut varroa in Hawai sa recurs la importul de sperma de trantor si insamantarea artificiala a 3 generati consecutive de matci.

apiardelean

Da,Stiu ca in urma cu ceva timp se vehicula salvarea albinei de varoa folosind fungi. Nu a apucat ca   pocesul sa devina un panaceu universal (http://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=10604491),In ultimul timp nu am auzit despre acest procedeu cu fungi.
Desi in America se consuma multa miere  America importind miere dar curios miliarde de dolari  albina ii aduce din polenizari. Asa importanta este polenizarea incit americanii au facut si o zi a polenizatorului
http://www.pollinator.org/index.html
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

apiardelean

#42
"Legatura este gena pe care anumiti trantori o au si se tranzmite la albinele.."
Spune cum se numeste gena iar daca nu stii macar spune cum se numeste site-ul unde o gasim.
STUPARITUL – POEZIA AGRICULTURII! Baron von Ehrenfels

http://stiridinstuparit.blogspot.com/

D006

Citat din: apiardelean din Septembrie 27, 2010, 10:21:05 AM
Asa importanta este polenizarea incit americanii au facut si o zi a polenizatorului
http://www.pollinator.org/index.html
Asta deoarece polenizarea produce $18 miliarde in profit agricol.

D006

Citat din: apiardelean din Septembrie 27, 2010, 10:25:41 AM
Spune cum se numeste gena iar daca nu stii macar spune cum se numeste site-ul unde o gasim.
Cand o sa fi om honest si nu o sa te mai ascunzi dupa fel si fel de clone poate o sa-ti spun dar paana atunci te las sa cauti tu pe net ca apoi sa fugi la gainaritul sa arati ce sti tu.  :rotfl: :rotfl: :rotfl: