loca americana

Creat de dragos2006, Octombrie 28, 2007, 03:10:14 AM

« precedentul - următorul »

D006

o boala care sperie pe multi, o boala care este ascunsa de multi, o boala care face ravagii din lipsa de informatie.
in 77 am pierdut 10 familii (toate) din lipsa de informatie. cand am pus mana sa citesc era cam tarziu. am luat-o de la capat si m-am intalnit iarasi cu ea in 83. atunci eram pregatit si nu am mai avut nici o pierdere.
din constatarile mele boala apare in luna iulie-august si daca nu este descoperita la timp face ravagii. dar daca ati descoperit-o situatia poate fi stapanita. am invatat pe multi, iar cei care m-au ascultat mi-au multumit dupa.
in 2004 am dus stupii la f soarelui la ferma unui cunoscut care avea si el 60 familii. greseala a fost ca nu am facut o mica inspectie inainte. la o saptamana am descoperit in stupii lui loca. i-am luat imediat si i-am dus acasa. atunci nu am avut probleme, dar in 2005 mi-a aparut la un stup.
simtomele sunt clare: larva intra in putrefactie (daca luati o scobitoare compozitia se intinde ca un mucus), daca aveti mirosul fin cand deschideti stupul simtiti un miros suspect de putrefactie, rama cu puiet are aspect pestrit cu capacele puietului sparte.
boala se intinde foarte repede deoarece stupii slabesc si sunt atacati de ceilalti care preiau si boala.
in 83 deoarece locamicinul mi s-a parut f scump am folosit sirop f diluat cu o pastila de tetraciclina la 5l de sirop.
izolati imediat familiile la care ati descoperit boala, dezinfectati uneltele si aplicati cu pulverizatorul un strat fin de sirop deasupra ramelor din toti stupii (evitati pulverizarea pe caturi pentru a nu afecta mierea pe care o comercializati). repetati pulverizarea la stupii bolnavi de 2-3 ori pe saptamana, iar la ceilalti 1 data pe saptamana, 2-3 saptamani. eliminati cat mai urgent ramele afectate si distrugetile. unificati aceste familii pana obtineti familii puternice si mentineti tratamentul dupa 2 saptamani sub forma unui tratament saptamanal circa 1,5 luni. dezinfectati stupii afectati cu hipoclorit prin pulverizare sau pensulare.
in ultima vreme aud in zona de mortalitate suspecta. unii o tin la secret devenind adevarate focare pentru toti stuparii.
toti care avem cunostinte despre apicultura avem datoria sa-i ajutam pe necunoscatori pentru a nu ne afecta stupinele personale.

frantescu

In urma ceva timp unei familii care ramasese orfana, i-am pus matca in timpul primaverii februarie -martie cred , dar acel stup nu si-a revenit toata vara.Greseala mea ca nu l-am desfiintat si ba mai mult in iunie i-am pus o matca tanara si performanta.Tot slab.L-am adus acasa din pastoral si dupa un timp cand l-am deschis mirosea.Era clar avea loca.Disperare !!!!Investisem mult ,pusesem suflet si nopti nedormite si asta a cazut greu in sufletul meu.Am luat familia am asfixiat-o cu spray si am eliminat pe foc tot stupul.La restul ,tratament cu sirop de zahar cu oxitetraciclina concomitent cu zahar pudra cu oxi printre rame.Cert e ca s-a rezolvat.Aveam norocul ca in perioada aceea lucram intensiv la inmultire si cresteam multe rame noi.Cele vechi fiind inlocuite.
Sfatul meu este :
"O familie care nu se dezvolta corespunzator trebuie desfiintata,altfel e focar de infectie." :nono:

D006

....lipsa de cules..interdictia antibioticelor... face ca incidenta acestei boli...sa creasca ...mai vorbim peste 2-3 ani...
   Si loca nu este ca o raceala simpla ..o frectie si gata ..sporii rezista multi ani...

balasbebe

Nici cum nu este bine. Eu stiu ca si in perioada cand se administra preventiv teramicina, tot aparea aceasta boala. Ea ori exista in stup, si reapare, ori se transmite, fie in pastoral, fie prin fagurii cumparati. Daca se fac controale periodice, se poate elimina stupul cu probleme.
  Daca un stupar este zgarcit, inconstient, va da fagurii cu loca la unul care colecteaza si topeste ceara. De aici incepe necazul. Vineri discutam cu un mare stupar, fratele "bosului" din Salaj, ca a auzit, desprea aparitia acestei boli, la roi, pe fagurii nou claditi.

PricopArthur

Acum 2 ani, la un stup al unui coleg am gasit loca. Am inlocuit lada, am ars fagurii, iar fam i-am dat faguri artificiali si parca 2 claditi. In toamna m-am dus sa-l ajut la strans cuiburile. Acel stup avea loca. Pe seara, dupa ce albina s-a linistit i-am dat un fum de sulf.
    Poate, daca atunci cand i-am dat fagurii noi ii puneam doar 1 - 2 sa-i cladeasca albina pt a isi consuma si ultimele rezerva din gusa, ii luam si ii dadeam altii, totul era bine.
Miere multă şi inimă curată!

D006

Dle balasbebe,
Loca americana-aparitia carei in stup costa pe stupar,obligat fiind sa arda stupul,care oricum o scalzi costa- are o gena care este rezistenta la teramicina anuntau mai in vara cercetatorii de la Agricultural Research Service (ARS).
Asta explica ca toate antibioticele a fost neputincioasa in fata locii.
Cu stima

D006

Totusi in anii trecuti loca aparea mai rar ..acum cu noile norme de folosire a antibioticelor s-ar putea sa ne lovim de ea ...

maximus

folosirea antibioticelor preventiv nu face altceva decat sa creasca rezistenta bacilului de loca la tratament.de regula cei care neglijeaza stupii din varii motive au probleme,nu cei care nu mai dau cate una mica de streptomicina ...

D006

Dlor,
Un mod interesant de a trata Loca Americana este prezentat de Quinby ( cu siguranta numele va este cunoscut).Prin aceasta metoda Quinby reuisea sa vindece "rapid" L A. El scutura toate albinele din stup intr-o alta cutie pe care o pune in pivnita pina sint infometate rau de tot. In acest moment el le trece intr-un stup curat cu rame cu  mincare proaspata. Se pare ca acest mod de a trata LA dadea rezultate dupa cum spun martorii la experiment, care spun ca nu s-au descoperit germeni de alte boli la verificare.Cel mai bun moment prtr a trata albinele este perioada culesului. Interesant,nu. Oare se mai aplica undeva sau e prezentata ca si curiozitate?
Cu stima

Cristian IONITA

pai .... metoda de mai sus se aplica cand faci "roi la pachet" ... nu e tratamen ci preventie.

D006

..intr-adevar metoda expusa de dl Drone este buna dar ma gindesc cu groaza ce m-ar astepta sa fiu nevoit sa iau in acest mod vreo 200 de familii..apoi sa dezinfectez lazile sau Doamne fereste sa le ard...sa iau alte lazi....Alt an in care muncesc degeaba...
Este o metoda eficace deoarece am putea vinde mierea repede ..daca ii dam cu antibiotic-2 ani asteptam... mierea este mai greu de dat...
  Daca as fi sa aleg mi-ar fi foarte greu sa fac aceasta alegere...

D006

astazi mi s-a confirmat un fapt care mi-as fi dorit sa nu-mi fie confirmat. un cunoscut in urma cu o luna mi-a spus ca avea un stup si l-a gasit mort. l-am rugat sa verifice simtomele de la loca americana. dupa o luna a reusit si el sa faca aceasta verificare. ce s-a intamplat in aceasta perioada cu acel stup lasat in parasire? cred ca nu are rost sa va spun eu.
pe un alt forum am deschis un subiect legat de ignoranta celor care vor sa faca stuparit fara sa se documenteze, iar subiectul a fost deviat chiar de unii care se considera apicultori profesionisti. atunci am renuntat la continuarea postarii, dar acum vreau sa lamuresc problema.
vad pe forum inscrisi circa 70 useri, dar activi cativa. eu ma consider unul din cei cu o experienta bogata, dar nu pot sa nu urmaresc cu interes postarile tuturor. nu vreau sa dau acum cateva exemple doar din dorinta de a nu omite pe cineva, dar vreau sa lamurim cateva aspecte:
-    orcine poate gresi, chiar si eu (aici pentru mine exista o singura exceptie dumnezeu);
-    cititi cu atentie fiecare intrebare si chiar daca considerati ca este banala mai reflectati inca o data asupra ei;
-    incepatorii trebuie sa ne agaseze cu intrebari, chiar daca le este frica ca vor fi ridicoli. (in suedia aveam 43 de ani si nu mi-a fost rusine sa tot intreb, dupa ce povestisem ca am stupi de la 8 ani).
asa ca iesiti din umbra si haideti sa invatam reciproc din greselile si experientele noastre. chiar daca mai "sare careva calul" eu spun sa nu ne mai purtam ca niste domnisoare de pension si sa trecem peste micile animozitati, ca nu a fost injurat nimeni de mama (poate reusim sa renuntam si la prefixul domn, sa-l lasam doar pentru dumnezeul nostru).
acum revenind la loca americana, eu consider ca stiu sa stapanesc problema folisind tetraciclina. stiu ca multi ma vor contrazice in privinta folosirii antibioticelor si le dau dreptate partial. aici nu se pune problema utilizarii preventiv a unui antibiotic. cand ai un diagnostic clar si cand ai in pericol o stupina de cateva zeci de stupi, consider ca unica cale este sa-i salvezi. cati oameni nu ar fi murit daca nu ar fi folosit antibioticul. oare de ce ar trebui sa sacrificam albina.
da, in timp poate sa-si piarda efectul, dar noi traim in prezent si nu aruncam bomba atomica. stiinta va evolua si se vor gasi alte solutii. de ce sa ne asumam noi rolul de calai ai albinelor.
cu alte cuvinte ca sa nu lungesc subiectul:
-    renuntati la stupii slabi;
-    cand faceti verificari in stupina prioritatea sa o reprezinte acestia;
-    daca gasiti simtome in stupi este obligatorie verificarea tuturor stupilor si izolarea celor bolnavi;
-    cu 2 pastile de tetraciclina si 20 l de sirop f diluat 1:2 se poate rezolva problema;
-    daca folositi stupii verticali si tratamentul il aplicati inlaturand caturile nu exista nici un risc sa contaminati mierea din anul urmator.
daca aveti probleme va pot ajuta fara nici o obligatie.

D006

Dl Cristi a spus..
  ''astazi mi s-a confirmat un fapt care mi-as fi dorit sa nu-mi fie confirmat. un cunoscut in urma cu o luna mi-a spus ca avea un stup si l-a gasit mort. l-am rugat sa verifice simtomele de la loca americana. dupa o luna a reusit si el sa faca aceasta verificare. ce s-a intamplat in aceasta perioada cu acel stup lasat in parasire? cred ca nu are rost sa va spun eu.''
  FURTISAG si CONTAMINARE a stupinelor din jur...asta cred ca sigur s-a intimplat...
Legat la problema...-  ''  daca folositi stupii verticali si tratamentul il aplicati inlaturand caturile nu exista nici un risc sa contaminati mierea din anul urmator.
daca aveti probleme va pot ajuta fara nici o obligatie''..cineva care a facut un stagiu de un an in Italia spunea ca si in Italia se practica metoda aceasta...la corpul in care este familia toamna cind sunt luate magaziile de recolta...

D006

aicea aveti dreptate, dar la verticali e greu sa am miere trasa in jos la stupi. anul asta am pus la cativa folie intre etaj si corpul de jos si nu au tras decat o parte dinmiere, multa a ramas si sus. fara descapacit sus nu se poate?

PricopArthur

dca in cazul colegului meu faceam cum ascris d-l Drone, probabil ca albina nu ar fi avut aceeasi soarta. Dupa incident, colegulmeu a facut tratamentele cu locamicina. Cum am spus, in toamna mai avea loca si l-am sacrficat.
Dle Cristi, in primul rand imi cer scuze, dar cred ca ar fi o impolitete sa va spun direct numele.
Singurul caz in care m-am confruntat cu loca a fost acum 3 ani la acel coleg. Adusese stupii de la un batran de pe langa Babadag. Am inteles. Tetraciclina. Dar sper sa nu am nevoie.
Miere multă şi inimă curată!