Albine omorate cu spray-ul pentru muste

Creat de adrian_valentinenciu, Februarie 29, 2016, 01:12:53 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Intradevar clima nu e aceeasi in toata tara. La mine, anul trecut, din cauza secetei in august reginele au intrerupt ponta. Am putut sa fac tratamentele de toamna in lipsa totala a puietului. In ce zona se afla stupina?
E bine sa fie facute analize la institut pentru a sti ce e de facut cu mierea din rame.

tinumaftei

Citat din: balasbebe din Februarie 29, 2016, 08:54:01 PM
Cei care fac doar un tratament cu AO si ala foarte tarziu cum fac sa poata controla varoza?
Ii controleaza varooza pe ei ))/

bucovineanu


adrian_valentinenciu


BODOKI

Sírop in noembrie. Poate fii si asta o cauza.

adrian_valentinenciu

Buna ziua!
Am fost astazi la institutul apicol si am analizat atat albina moarta cat si mierea.
Spray-ul nu are nicio legatura cu moartea albinelor dar sunt ''fericitul'' posesor al unui nou tip de acarian ce a patruns la noi: Acarapis Externus. Se trateaza cu Varachet. Din nefericire am inscris judetul Arges ca fiind al saselea judet in care a fost localizat acarianul.
Va doresc o zi buna.

bucovineanu

Mai multe despre acest nou parazit, daca se poate.

adrian_valentinenciu

Nu stiu prea multe! Ca dimensiune reprezinta in jur de 1/4 dintr-un Varooa dar este translucid si seamana ca forma cu puricele. Din cauza lui, albinele se desprind din ghem si mor de frig pe fundul stupului. Mortalitatea este foarte mare in randul familiilor infestate. Sambata o sa incerc sa fac revizia de primavara si daca reusesc o sa duc din nou probe de albina moarta/vie si puiet din cele sapte familii ramase. Poate mai obtin ceva informatii noi atunci.

sorinma

Citat din: adrian_valentinenciu din Martie 15, 2016, 02:28:36 PM
Buna ziua!
Am fost astazi la institutul apicol si am analizat atat albina moarta cat si mierea.
Spray-ul nu are nicio legatura cu moartea albinelor dar sunt ''fericitul'' posesor al unui nou tip de acarian ce a patruns la noi: Acarapis Externus. Se trateaza cu Varachet. Din nefericire am inscris judetul Arges ca fiind al saselea judet in care a fost localizat acarianul.
Va doresc o zi buna.



care sunt celelalte judete afectate.?
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

adrian_valentinenciu

Nu stiu! Nu mi-au spus. Mi-au spus ca le este foarte greu sa il localizeze deoarece putini din micii apicultori trimit probe pentru a identifica cauza mortalitatii albinelor.

stefan1

  Sa scris despre aceasta boala si eu zic ca ar fi bine de revazut intreg topicul despre Acarapis Woodi. Referitor la cel extern am scris aici:
Citat din: stefan1 din Ianuarie 09, 2014, 02:00:20 AM
  Raspandirea bolii.
Cum am spus, de la albina la albina parazitul se transmite prin contact si acesta este favorizat in perioadele de timp rau din sezonul activ sau in perioada de toamna tarzie- iarna.
De la familie la famile parazitul se raspandeste prin albine ratacite, prin furtisag, prin manevre ale apicultorului de ajutorare a unor familii cu albina straina.
Intre stupine se poate raspandi prin aceeasi ratacire a albinelor in special in pastoral, prin roi, prin cumparare de familii de albine sau roi la pachet. Nu stiu daca se poate raspandi si prin trantori.
 
   Semne clinice ale bolii
  Din pacate nu are simptome exacte si nici caracteristice doar acestei boli, adica fiecare simptom se poate intalni si la alte boli. De asemenea in functie de stadiul de infestare si simptomele se pot modifica.
  Dintre simptome amintim: albinele au un zbor mai lent iar in stadiu mai avansat nu mai pot zbura. Se vad albine tarandu-se in fata stupilor, unele se tarasc sau se deplaseaza prin sarituri, incearca sa se urce pe fire de iarba sau se strang in grupuri mici. Un alt simptom ar fi aripile in K, de care vorbea si Dan Margarit. Parazitul elimina toxine care pot paraliza muschii aripilor si acestea pot lua pozitii nefiresti, cu aripa mica perpendiculara pe corp sau cu aripile cazute, ca dizlocate. Pe timp de iarna, parazitarea mare poate determina dificultati in strangerea albinelor in ghem. Dificultatile de respirat le face sa consume mai repede rezervele biologice si cele de hrana. Albinele au abdomenul umflat si uneori fac diaree in stup. De asemenea dificultatile de respirat le pot determina sa paraseasca fagurii si sa se stranga intr-un colt al lazii, unde probabil curentii de aer sunt mai mari.

  Diagnosticarea
  Din cauza dimensiunilor mici, diagnosticarea nu este foarte simpla, mai cu seama daca infestarea nu este in stadiu avansat. Trebuie folosita o lupa mai puternica sau un microscop cu marirea de 10-60 de ori, dar cea mai favorabila marire este de 15-20 de ori. Trebuie sa ajungem la prima pereche de trahei. Pentru aceasta se poate lua o albina cu simptome de boala, eventual din cele care se tarasc in fata stupului. Este bine sa fie vie, caci am spus ca albinele moarte sunt parasite de acarian in urmatoarele ore. Cu mijloace speciale se poate si la albinele moarte sa se vada parazitii inca nematuri, ouale, excrementele sau afectiunile produse peretelui traheal. Albina aleasa o omoram, apoi ii inlaturam capul, iar cu o penseta si partea chitinoasa din capul toracelui, sa vedem traheile. In mod normal acestea sunt albe, translucide sau galbui. La o infestare mai slaba apar pe o trahee sau pe ambele portiuni cafenii, iar la infestare puternica traheea devine cafenie, portocalie sau chiar neagra. Cu cat infestarea este mai puternica se pot gasi paraziti mai departe de prima pereche de trahei, chiar in sacii aerieni toracici, aabdominali sau chiar din cap.
  Paraziti se pot gasi si pe corpul albinei, dar in acest caz sunt unele dificultati de identificare. Aceasta pentru ca albinele mai pot fi parazitate si de Acarapis dorsalis si Acarapis externus (acar -de la acarian si apis - albina). Sunt paduchi care traiesc pe albine si nu se pot distinge de paduchii traheali (Acarapis woodi) sau se deosebesc foarte greu, incat unii spun ca sunt acelasi parazit dar care nu a putut intra in trahei. Acarapis externus se poate gasi pe portiunea membranoasa dintre cap si torace sau dintre torace si abdomen, iar Acarapis dorsalis se intalneste la baza aripilor sau intr-un canal dorsal.
  In poza linia rosie arata cum se poate sectiona toracele albinei pentru a verifica infestarea traheilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)