2014, an cu infestare masiva cu varoa a familiilor de albine.

Creat de bucovineanu, Decembrie 06, 2014, 08:27:36 PM

« precedentul - următorul »

bismark

    Foarte  interesant, dar trebuie sa va spun ca nu este limba rusa este ucraineana mai despre nord cu poloneza. Nevasta mea este din Chisinau si stie limba rusa dar nu a inteles mare lucru.Dar  din contest am inteles despre ce este vorba si o voi aplica in sezonul urmator mai ales la roiuri.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

tuturicius

Ale mele cara polen intr-o veselie  =)) Sper ca nu oua si acum matca. Imi pare rauca nu am dat de ideea asta mai devreme, sa fi bagat matca la puscarie ... Nu-i bai, anul viitor  :wink2:

bmdna

Partea a doua – izolarea pentru iarna.
https://www.youtube.com/watch?v=0dute6Lhvd4
Las 3 saptamani de la unificarea familiilor. Temperatura exterioara este +2 - +4 grade. Toata aceasta perioada familiile au stat fara niciun fel de izolatie, cum spuneam data trecuta, ghemul sa fie impins in jos. Se observa semnul facut cu creta care arata ca sint doua matci in doua izolatoare separate. Se observa si cele doua izolatoare despartite de o rama cu miere. Astazi, la temperatura la care se formeaza ghemul, se vor pune si materialele izolatoare. Folia se pune asa precum se vede, nu este fixata ermetic. In cazul in care cuibul este mic, la peretele din spate se indoaie polietilena astfel incat sa ramana un gol de 10 mm pe toata lungimea corpului de stup. La primul stup nu este cazul. Diafragmele laterale sint facute din rame obisnuite in care s=a pus polistiren si care apoi este acoperit cu pfl sau materialul izolator din imagini. Diagragmele laterale nu le pune mai devreme de sosirea acestor temperaturi. Aceste diafragme sint foarte utile primavara atunci cand e nevoie de pastrarea temperaturii pentru puiet. Sint bune si iarna, dar daca se pun prea devreme – inainte de formarea ghemului, ghemul se poate forma intr-o parte, lipit de una din diafragme. O greseala ar fi sa se puna o singura diafragma – in acest caz, daca vine o perioada mai calda, ghemul ar putea migra spre diafragma, lasand izolatorul neacoperit. Diafragmele se pun cat mai aproape de ramele de margine pentru ca spatiul dintre diaframa si rama va fi ocupat de albine. Daca acest spatiu este mare, vor intra multe albine si exista pericolul ca sa nu le ajunga mierea care este doar pe fata exterioara a ramei. La minutul 6 se observa o familie mai mica, in acest caz se lasa luftul de care vorbeam mai sus.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Urmeaza:

- Starea familiilor in partea a doua a iernii (1 februarie)
- Familiile la zborul de curatire
- Cum se formeaza cuiburile primavera, cum se despart familiile, eliberarea matcilor
- Variante de izolare a matcilor pe perioada sezonului activ
- Producerea extractului din larve de trantor (nu este apilarnil) si in parallel lupta cu varroa

Daca nu ne plictisim mai am material despre urmatoarele teme:
- Apiterapia in atmosfera de stup (casuta pe stupi)
- Utilizarea albinelor moarte ( este vorba de albinele moarte de batranete si nu de vreo boala)
- Utilizarea larvelor de molia cerii, utilizarea resturilor ramase in urma dezastrului produs de larvele moliei cerii.
- Crème facute in casa, pe baza de produse apicole

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

In primul rand vreau sa ne tutuim pentru a putea comunica mai usor (numai daca esti de acord )
Intrebari sunt multe :
_ daca stupii din film are fund antivarooa
_de ce foloseste sus si jos semicaturile de 10 cm ---vara nu constuieste faguri in spatiul acela?
:thanks:

bmdna

Pentru mine nu e nicio problema sa ne tutuim. Asa ma simt si eu coleg.

1. Toti stupii sint cu fund detasabil, plin. Nu foloseste fund antivarroa, cel putin eu nu am vazut.

2. Catul de 10 cm este pus numai pentru iernat. In filmul urmator va explica de ce la unii il pune sus iar la altii jos. In principiu el spune ca la corpurile dadant 1/1 catul de 10 cm este bine sa fie jos pentru ca daca ar fi pus deaspura:
- daca la sfarsit de iarna matca daca nu este in izolator, incepe ouatul in ramele de cuib. Daca vine un frig puternic, albinele se vor strange sa tina de cald puietului si nu vor mai putea urca in cat sa ia mierea, putand muri de foame
- uneori se intampla ca familia sa urce cu torul in cat si matca sa inceapa sa depuna acolo oua, situatie nedorita.

In cazul in care se ierneaza pe un corp 3/4, este bine sa se puna catul deasupra, pentru ca ghemul sa se formeze initial in corpul 3/4, urmand sa urce in acel cat la sfarsit de iarna.

Oricum, dupa iernare caturile sint luate.

Asta zice el.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

https://www.youtube.com/watch?v=5zya4ak50KI

Data este 1 februarie si se prezintacum ierneaza familiile de albine.Am studiat si stupii prezentati la inceput sint dupa un standard polonez. Corpul are 10 rame cu dimensiunea 360x 260 mm iar rama din cat are 360 x 130. Zice el ca rama este mai scurta cu 10 mm decat in cea din stupul Rooth. Din aceasta cauza se recomanda folosirea si a catului la iernare. In astfel de stupi familiile ierneaza fara niciun fel de impachetare. Catul inlocuieste cumva turta. La stupii cu rame mai lungi, inteleg eu Dadant, iernarea se face bine si pe un singur corp. El spune ca In acest caz cand cuibul abia ce s-a ridicat si este localizat spre peretele frontal, nu este nevoie sa se pune nicio turta, pentru a nu "trezi" familia si a nu provoca urcarea acesteia. Cand cuibul a inceput sa se deplaseze dupa hrana si spre peretele din spate, atunci se poate pune o turta. Turta se va pune inainte ca intervalele centrale, cele mai populate, sa ajunga la peretele din spate al stupului.
Iata si un exemplu de iernare cu catul dedesupt. Daca familia ierneaza cu matca libera, catul cu miere este bine sa se puna dedesupt. Daca matca este libera si catul se pune deasupra, acest cat ar fi inutil daca, de exemplu in februarie s-ar incepe cresterea puietului si dupa asta ar veni un val de frig. Albinele ar ramane blocate pe puiet si nu ar mai reusi sa urce la cat. Ar fi posibil sa se ridice dar in acest caz matca si-ar incepe ponta drept in cat. Asta ar fi o problema pentru ca acesta n-ar putea fi luat de pe stup in primavara.
Cand catul este dedesupt, ghemul de iernare incepe din cat si prinde si o parte din corpul de deasupra. Consumul incepe din cat iar in partea a doua a iernarii albinele ocupa ramele corpului de sus.
Se prezinta ventilatia. Gaurile de ventilatie practicate mai jos de tavanul capacului fac ca pe acesta sa se formeze umezeala, ca in exemplul prezentat. Familia de fata are doua izolatoare. Ventilatia corecta este in al doilea exemplu, cand gaura de ventilatie este taiara chiar de la imbinarea cu tavanul capacului. Si cel mai bine este ca ventilatia sa fie pe toata lungimea laturii. In cazul in care nu este posibil sa se faca pe toata lungimea, recomanda ferestre macar de 100x10 dar obligatoriu sub tavan.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Iata unul din tipurile de izolatoare pe care le folosesc. Majoritatea asa sint.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Referitor la filmuletul cu impachetatrea pentru iarna, eu folosesc o metoda asemanatoare. Folosesc acele diafragme la marginea cuibului, care pe o parte au sipci din lemn, parte ce se pune catre albine, iar in partea opusa, spre peretele stupului, am bucati de polistiren. Podisorul e asemanator, cu acel brau la exterior. Diferenta consta in faptul ca nu folosesc folie ci scandurele din lemn, plus hranitorul de podisor. Nu am folosit izolator, dar in mod sigur pentu iarna 2015-16 o sa aplic metoda cu izolatorpentu inceput la o parte din familii.

mape 48-petru manea

Daca am inteles bine matca se elibereaza din izolator cand apare polenul in natura---nu este prea tarziu ?

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 14, 2014, 10:44:27 AM
Daca am inteles bine matca se elibereaza din izolator cand apare polenul in natura---nu este prea tarziu ?

Ai inteles correct. In filmul urmator o sa fie niste consideratii despre cum se elibereaza matca. Eu nu am incercat inca sistemul dar el zice ca matca eliberata cand apare polenul face ca familia sa se dezvolte cu viteza mare si le ajunge din urma pe cele in care matca a fost libera. Hai sa ne inchipuim ca a fost o iarna ca cea 2011/2012 cand pe 24 ianuarie a venit un frig cu temperaturi negative si ziua si noaptea, exprimata in doua cifre. Cu siguranta matca libera a ouat mult si albina a facut eforturi immense ca sa mentina acel puiet. Multe albine au murit, poate chiar si o parte din puiet... chiar si familii intregi. Matca in izolator n-a putut oua iar cand ii dai drumul, fura startul! Albina e odihnita si are capacitate sa ingrijeasca puietul. Sistemul asta, pe langa lupta contra varroa protejeaza familiile chiar contra acestor situatii, cand matca oua mult la sf de iarna si familia e prinsa de un val de frig. Mai multe in filmul urmator!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

Unele idei sunt foarte interesante. Dar ca matca oua multa la 24 ianuarie nu stiu cat este de adevarat. Oricum se vede ca si apicultura avanseaza foarte mult si sper ca pe viitor sa ne scapam de cat mai multi daunatori si sa fie ani cat mai buni.
Anul 2014 nu stiu cat a fost problema cu varroa , dar stuparii care au tratat la timp nu cred ca au avut astfel de probleme. Infestare cu varroa au avut stuparii care nu au tratat deloc sau nu au tratat corect. Cel putin asa sa intamplat la mine in zona.

mape 48-petru manea

Pare a fi logic ca se face tratament cu acid oxalic de daua ori ---o data prima vara si o data toamna in lipsa totala de puiet-si fara un alt tratament cu alte solutii ---mai ar fi sa vedem cu face tratament cu oxalic
Daca prind o zi cu 10 gr o sa izolez si eu o matca sau doua ---daca eliberez matca la 1 martie cred ca are timp suficient sa se intareasca pana la culesul de salcam

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 14, 2014, 11:41:05 AM
Pare a fi logic ca se face tratament cu acid oxalic de daua ori ---o data prima vara si o data toamna in lipsa totala de puiet-si fara un alt tratament cu alte solutii ---mai ar fi sa vedem cu face tratament cu oxalic
Daca prind o zi cu 10 gr o sa izolez si eu o matca sau doua ---daca eliberez matca la 1 martie cred ca are timp suficient sa se intareasca pana la culesul de salcam

Nu stiu... eu nu le-as mai deraja acum sa caut matca... nu am experienta dar ma gandesc ca e cam greu de gasit matca acum. O sa ajung si la cum face tratamentul. Ce pot sa spun e ca il face intr-un mod foarte simplu, oricine poate sa-l faca asa.

Un alt mare avantaj in primavera cand ai matca in izolator este ca poti sa faci prima revizie la o temperatura mai joasa si fara graba... pentru ca nu este puiet si n-ai ce sa racesti. In plus, l acest moment, neavand puiet, cu orice ai face tratamentul, este foarte efficient, pt ca toata varroa este expusa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bucovineanu

Efectele benefice asupra familiilor de albine in urma izolarii reginelor par veridice. Se stie ca in mod normal consumul familiilor creste  odata cu aparitia puietului ,albinele trebuind sa mentina temperatura optima in stup, respectiv in jur de 35 de grade, indiferent daca exista putin puiet sau mult. Daca dupa inceperea pontei urmeaza o perioada cu temperaturi foarte scazute consumul creste foarte mult si de multe ori acel puiet este compromis. In plus daca avem o perioada mai lunga fara puiet in stup acarienii care au scapat tratamentelor din toamna vor muri de batranete. Abia astept sa aplic metoda experimental in iarna urmatoare.