rasa locala

Creat de virgiliu, Noiembrie 11, 2014, 12:32:15 PM

« precedentul - următorul »

ionelnistor

Citat din: TDI din Decembrie 19, 2014, 09:22:18 AM
Incrucisarea carpatinei cu Buckfast produce probleme, deoarece Buckfast e un metis din foarte multe rase, Carnica/Carniola e varietatea majoritara prezenta la noi in tara, Caucasica iarasi e si Ligustica apare si ea. Oricum efectul infuziei cu o linie cat de cat pură nu poate fi decât benefica, pe când metisii - nu.
Stimate TDI,
Este interesant cea ce spuneti...
Presupun ca aveti cel putin 10 ani de cand lucrati in paralel ameliorerea atat pe Buckfast, cat si pe celelalte rase incat sa ajungeti la asemenea concluzie!
Nea Gica Romanescu spunea sa nu vorbesc pana nu verific in practica!
Putin vin cu un asemenea bagaj, cartile citite plus experienta personala, in plus  este departe a vorbi de o rasa pura in Romania!
Mai degraba putem afirma o metisizare in masa, pentru ca pe deoparte nimeni nu a lucrat rasa locala a pestra-o curata.
Pe dealta parte atat oficial au fost aduse oficial sau neoficial, alte rase in Romania. Insa fara a se lucrea corect, stintific si mai usor decat asumarea responsabilitati este a da vina pe alti apicultori!
Cred ca se merita sa lucram atent rasa locala, dar sa nu ignoram ca Buckfast-ul este o rasa lucrata care poate fi imbunatatita.
Ce bine ar fi sa fim pregatiti sa preluam in rasa locala cateva trasaturi al Buckfast-ului si numai din rasa aceasta ci si de la alte rase, dar pastrand cateva lini de albina locala "pura"
Cu stima,
Ionel