Funcționare forum

Creat de romikele, Noiembrie 07, 2014, 08:41:53 AM

« precedentul - următorul »

NYK74

Eu cum Facebook nu îl am instalat, continui sa mai împrospătez din cunoștințe de pe aici.

Obombo

Fii linistit ca nu ai pierdut nimic. Facebook a devenit o mlastina,

dan sebastian

Daca te plictisesti in wekend sambata si duminica dupa ora 20 a Romaniei poti intra cu noi in hanguri sau live-uri. Uneori ce discuta Dan Margarit in privat face cat 3 carti de apicultura aprofundate la maxim. Linkul de intrare e intotdeauna acelasi meet.google.com/wyv-ozhx-efo sau instalezi aplicatia meet si pui la conectare finalul wyv-ozhx-efo
acolo unde scrie sa folosesti un cod de participare.
Cel putin mai socializam si noi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

NYK74

Citat din: NYK74 link=msg=261732 date=1662838766
 continui sa mai împrospătez din cunoștințe de pe aici.

/quote]

Multumesc de invitație,la spicuit din biblioteca mai găsesc cîte 5-10 minute pe fugă, dar cu voi este nevoie de resurse mai substanțiale de timp.

dan sebastian

Nici eu nu rezist toata noaptea. Sambata amadormit la ora 22 si m-am trezit in jur de 0 si 30 dimineata de un bazait puternic. Asta m-a trezit. Era Margarit care umbla in familii si facea schimbul matcilor care nu au tinut pasul, macar 200 kg de miere media. Unifica roiuri pe 3 rame (regina o punea in cusca) si verifica in primavara daca au acceptat sau nu. Mi s-a parut curios initial dar cand l-am intrebat, a spus ca procentul de acceptare este de aproximativ 98 %. De asta nu merita diferenta de manopera. Am reusit sa stau pana la 3dimineata dar am fost rupt duminica.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

NYK74

Cînd mă gîndesc că citeam cîte o noapte întreaga și acum adorm după 2 pagini parcă nu este real ce mi se întîmplă :)  :) 
Mărgărit are o experiență vastă, și prin faptul că a experimentat apicultura și de aici și de acolo,a văzut multe lucruri noi,rasă, climă, genetică, selecție, mod lucru și multe altele,numai că unele lucruri nu se pot pune în aceiași oală și să avem pretenția de a avea același rezultat la noi.

dan sebastian

A incercat nea Traian Petrut in Romania dupa un sezon petrecut in Canada si nu a reusit desi matcile din familii sunt aduse de acolo. Aceiasi rasa. aceiasi albina insa miere foarte putina in comparatie cu Canada. Foloseste si paleti si familii de multietajat. Totul identic, ,mai putin rezultatul final.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

NYK74

Citat din: dan sebastian din Septembrie 21, 2022, 02:47:59 PMA incercat nea Traian Petrut in Romania dupa un sezon petrecut in Canada si nu a reusit desi matcile din familii sunt aduse de acolo. Aceiasi rasa. aceiasi albina insa miere foarte putina in comparatie cu Canada. Foloseste si paleti si familii de multietajat. Totul identic, ,mai putin rezultatul final.
Asta e la fel cu pizza italiană, aceleași ingrediente cu excepția aerului și a apei, și pizza de aici nu are același gust ca aceea de acolo.
Garantat clima și culesurile își spun cuvîntul,Alimentația familiei la fel influențează mărimea și implicit rezultatul final. Pentru că nu prea cred că familiile erau la mărimea acelora de acolo, chiar dacă au regine aduse de acolo.

Obombo

Exact ce spuneam despre reginele mai "performante" ale vecinului. Albinele au fost selectionate de natura, sau de om in unele cazuri, pentru o anumita zona caracterizata de o clima si o botanica specifica si chiar de o interactiune cu microorganisme locale. E putin probabil sa obtii aceleasi rezultate in conditii diverse, ca sa nu mai vorbim si desre celelalte variabile. Dar caturile pline vazute pe tub fac cu ochiul.

dan sebastian

Am vazut la dl. Dan la iernare 5 - 6 rame full de pastura. Noi nu avem nici macar la prun sau rapita atata polen in stupi. Populatia de acolo nu a reusit sa o aiba niciodata desi e aceiasi matca. Sigur ca cea mai mare influenta o are solul, aerul si clima. Nu o sa putem face in tara acelasi lucru avind conditii diferite de clima.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

NYK74

Citat din: Obombo din Septembrie 22, 2022, 11:44:34 PMDar caturile pline vazute pe tub fac cu ochiul.
Perfect adevărat, fac cu ochiul,dar prea puțini își pun întrebări, și mai puțini găsesc și răspunsuri.

NYK74

Citat din: dan sebastian din Septembrie 23, 2022, 07:58:34 PMAm vazut la dl. Dan la iernare 5 - 6 rame full de pastura.
Dacă mă gîndesc bine,nu am văzut nici în România în zona mea și nici în Italia vreo familie cu 5-6 rame full de păstura.Dezvoltînd numai de aici, păstură= albină= miere, caturi, caturi.
Dar trecînd peste asta, mă aventurez să zic că mierea de la familiile noastre e mai bogată în microelemente decît mierea produsă de o familie care face 200kg la sezon.

Obombo

Pentru a avea 5-6 rame de pastura e nevoie si de spatiu. Intr-un cuib de 10 rame nu prea e. La ME s-ar putea, dar e nevoie de o familie cu o dezvoltare exploziva in primavara, spatiu asigurat de apicultor la timpul potrivit... si polen din abundenta in natura, pentru ca in afara de ramele alea de pastura, familia a consumat cel putin cam tot pe ata pentru a se dezvolta. Inmultit pe numarul de stupi de pe o vatra... Calculand ca raza pe care se culege polenul este de circa 500 de metri...

dan sebastian

Sa zicem ca am avea ME cum are si nea Traian Petrut si le dai spatiu suficient. Eu cred ca ar consuma pe vara toata rezerva de pastura. Mi se pare imposibil sa intre cu atata pastura la iernare. Si iarna noastra e mai blanda si ar putea oua altfel matcile in ian. si februarie. Avem rapita intre 5-10 aprilie si cel putin 3 saptamani ulterior. Nu am auzit la nimeni sa faca macar o medie de 3 caturi de jumatate pe stupina. S.f. mi se pare 200 kg media. La el era ceva normal sa fie intre 12- 14 caturi per familie productia. M-am intrebat totdeauna de ce nu gasesc rapita plantata primavara si nu toamna ca a noastra. O fi si asta o diferenta majora. Daca ar inflori prin iunie cand e ziua mai lunga si familiile sunt la apogeu la noi, dupa salcam poate ar fi vreo sansa sa facem macar jumatate din ce se produce in Camada.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

romikele

Întreg domeniul APIARDEAL a fost mutat pe un server mai performant, mai aproape de casa, dar din pacate mai redus ca spatiu de stocare, insa cu un abonament lunar mai accesibil.
A fost nevoie de ceva "curatenie", momentan am renuntat la sectiunea VIDEO, dar vom face o lista ca cea de la biblioteca, iar cine va dori un fisier, va fi facut disponibil pentru 24 de ore, pentru vizualizare/descarcare.
Mai e de lucru la tema forumului, pentru eliminarea unor incompatibilitati, eventual va fi inlocuita.
Multumim pentru intelegere si pentru ca ati ramas alaturi de noi si va uram sarbatori fericite, cu pace si sanatate maxima, ca si un An Nou 2023 plin de reusite !!!!