Almanahul stuparului

Creat de Eugen B, Decembrie 22, 2016, 07:53:35 PM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Astazi cautand prin biblioteca(nu a mea, a altcuiva) am gasit almanahul stuparului.
Nu stiu daca sa mai discutat de aceasta carte. E scrisa in 1983 si are treaba cu istoria albinei romanesti de pe vremea dacilor pana la sortimente de miere , plante melifere si tot felul de chestii interesante.

pharaonu75

O am si eu. E interesanta. Un lucru bine facut, ca multe altele in apicultura de pe vremea lui Ceausescu.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Eugen B

Am mai gasit si altele cum e o carte de crestere a matcilor apimondia 1980 . Plus reviste apicole de prin anii 60 si pana prin 2000 si ceva. Nu am toate seriile. Revista e romania apicola.
E vreme buna de studiu si citit. Mare parte le-am citit.
Putem aduce performanta mare in stupine daca vrem.

pharaonu75

Cartea aia despre cresterea matcilor este cea scrisa de Ruttner. E un fel de Biblie...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

tinumaftei

Pe timpul acela se mai traduceri/ publică monografii valoroase si in limba română. În ultimii trei ani nu am văzut decât vreo 2-3 cărți mai de anvergură.

Eugen B

Cartea de crestere a matcilor e foarte buna. Si almanahul e bun.
Cu ocazia asta si altele mi-am imbunatatit si protofilul si crestea matcilor. La anul voi vedea si mai clar lupta care o duc cu crestea matcilor si prepararea unui protofil foarte bun.

albinasebes

sa ne dai si noua reteta de protofil
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

serban

Am făcut și eu anul ăsta protofil după rețeta de pe forum. Dar,dacă se poate și mai bine,vreau și eu rețeta :)

Eugen B

O sa revin in timp util si cu reteta.
Cine cauta si studiaza plantele poate sa isi faca o reteta proprie.
In almanah gasiti si retete de prajituri

Eugen B

Ideea e in felul urmator. Eu inca mai caut sa studiez despre plante. Si voi fiecare in parte puteti sa cautati si sa studiati.
Fiecare poate vrea sa aiba un anumit tip de protofil, sa se bazeze pe anumite carcteristici.
Eu am studiat si alte produse pentru albine si plante si am zis momentan asa :
1. Busuioc, coada calului, coada soricelului, cimbrisor, menta, musutel, papadie, pelin, urzica, roinita tei, sunatoare si galbenele.
Aceste plante in mod special sunt antimicrobiene, antifungice, dezinfectante si contin si ceva minerale si vitamine, dar nu in canitati foarte mari din cate am observat. Eu inca studiez si sunt sigur ca se poate si mai bine.
Fiecare dintre plante are alte caracteristici, deci am pus intre 2-4 care merg pe fiecare componenta.
O parte din ele le-am gasit in almanah ca se foloseau cu succes si acuma 40-50 ani. Acolo scrie si de soc.
2. Catina, macas, ginseng - plante care contin foarte multe vitamine si minerale, mai ales catina si ginsengul . Macesul are in mod special vitamina C. Si goji se poate folosi la fel de bine , ii se mai spune catina tibetana. Cred ca este foarte bun goji, dar daca am gasi sa fie din tibet, nu recoltat la noi in tara ca nu are aceleasi caracteristici.
3.Propolis, usturoi, ceapa, coaja de salcie - poate cele mai puternice antibiotice naturale. Au si un efect antimicrobiant puternic, plus multe alte calitati. Cred ca ar trebui sa aiba si efect contra nosema. Asa zic eu, nu e demonstat nimic, doar zic si eu. Daca antibioticele omoara nosema si astea naturale ar trebui sa aiba ceva efect pozitiv.  In plus daca nu stiti antibioticele de sinteza(adica cele facute in laborator) scade imunitatea, de aici cred ca si depopularile masive din alte tari unde se folosesc fara numar antibiotice. Nu prea vreau sa fac o polemica mare ca nu are rost.
4. Spirulina, ulei de lemongrass sau lemongrass - spirulina o alga marina cu foarte multe vitamine si minerale si are si foarte multa proteina naturala . Lemongrass - are vitamine si minerale si este foarte bun la digestie. Aceste 2 componete mi-au venit in cap de la hive alive care foloseste foarte multa alga marina (nu stiu exact care sunt folosite acolo), si lemongrass la fel are.
Una peste alta putem face un protofil destul de bun zic eu.
Eu nu dau mai mult de 3-7 serii de sirop cu protofil in primavara, in functie de culesul care il am.
O parte din componente le voi pune exact cand prepar siropul , cum ar fi : spirulina, uleu de lemongrass, suc de usturoi si ceapa. Din restul voi face protofilul normal care il voi pune in sticle de 0.5litrii.
Cine crede ca poate lua ceva bun sa ia, cine nu sa fie sanatos.