Cum sa facem, ca miertea naturala produsa de noi sa ajunga la copii ?

Creat de dan sebastian, Septembrie 13, 2018, 02:14:45 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Dupa cum stiti, programul laptele si cornul a fost suplimentat cu programul Mierea in scoli. Se pare ca din 2019 va fi lansat in cele din urma in practica.  http://agrointel.ro/102673/miere-in-scoli-programul-va-incepe-de-la-1-ianuarie-2019/
Cum am putea face ca mierea consumata de copii nostri sa fie cea real;a produsa de noi si nu surogate china sau produse invertite ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bmdna

Legea privind acordarea de miere in scoli, nr. 509/2006, dupa cum se vede este din 2006. Trebuia sa intre in vigoare incepand cu anul scolar 2007-2008. De atunci e suspendata aplicarea ei. Nu au fost publicate normele de aplicare, dar din textul legii rezulta ca fondurile se aloca de la Ministerul Invatamantului. Cel mai probabil ministerul este cel ce va achizitiona mierea respectiva. Cum achizitiile publice au niste legi foarte clare, pentru ca sintem in UE, nu se va putea impune ca mierea sa vina din Romania. Se va face licitatie. Si va castiga cineva. Acel cineva va urmari maximizarea profitului. Operatorul economic respectiv va livra cea mai ieftina miere pe care o va gasi pe piata. Concluzia e ca singura sansa ca mierea noastra sa ajunga la copii e sa le identificam parintii si sa-i convingem sa o cumpere de la noi.

Acum, daca fiecare municipalitate ar fi achizitionat mierea singura pentru elevii de la scolile sale, existau sanse ca achizitia sa fi fost directa si atunci s-ar fi putut cumpara miere fara aplicarea unei proceduri competitive, de la cine voia administratia respectiva, cu conditia ca furnizotrul sa detina toate autorizatiile necesare si sa poata livra dozele asa cum spune legea. Dar daca ministerul va cumpara, atunci suma va fi foarte mare si va exista o procedura competitiva, la care numai marii furnizori vor avea acces, pentru ca cine va putea sa livreze milioane de doze pe an? (doza este de 60 de g per elev per saptamana, distibuita de 2 sau 3 ori pe saptamana - deci in portii de 30 sau 20 de grame. Ca acest program sa ajute si apicultura, atunci el ar fi trebuit gestionat de municipalitati. Dar poate normele de aplicare asa vor spune.

Inca o chestie. Se pare ca cel ce da interviul nu cunoaste legea. Legea spune 60 de grame de copil pe saptamana. Ultima data o luna avea 4 saptamani. Tot ultima oara 60gx4 faceau 240g. Intre timp e posibil ca luna sa nu mai aiba 4 saptamani si nici tabla inmultirii sa nu mai fie cea de pe vremea cand mergeam la scoala si atunci 60 de grame de copil pe saptamana sa fie egal cu un borcan de 350 de grame. Ce e sigur e ca astazi legea asa spune, 60g de copil pe saptamana, livrabil de 2 sau 3 ori pe saptamana. Nicio vorba de borcan, nicio vorba de poliflora.

Si inca una, de cand sintem in UE este interzis sa directionam achizitiile catre productia interna. Nu exista sa faci achizitie din bani publici si sa restrictionezi furnizorii la cei ce vand miere romaneasca. Deci nu exista certitudine ca mierea ce se va da copiilor va fi romaneasca.

Daca din 2006 pana astazi nu s-au invrednicit sa aplice aceasta lege (peste 11 ani de zile), este foarte putin probabil sa o aplice de la 1 ianuarie 2019. Si atunci ne batem tastatura de pomana.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Kov iulian

Sa strecurat o greseala in titlu.

Citat... cum sa facem ca miertea

Subiectul e destul de important poate il promovam si pe facebook si apare urat miertea ca titlu.

stefan1

Citat din: bmdna din Septembrie 13, 2018, 04:22:49 PM
...
Daca din 2006 pana astazi nu s-au invrednicit sa aplice aceasta lege (peste 11 ani de zile), este foarte putin probabil sa o aplice de la 1 ianuarie 2019. Si atunci ne batem tastatura de pomana.

  Frumoasa analiza! Din pacate legiuitorii nu tin cont de parerile pertinente si chiar daca sunt bine intentionati nu isi bat capul sa preintampine posibilele arajamente si jocuri de interese. E clar ca mierea romaneasca ar fi mai buna decat cea straina. Si din alte surse dar si din ce am avut ei ocazia sa degust din sorturi de miere straina, mierea romaneasca este net mai buna decat cea straina.
  Dupa parerea mea, singurul mod prin care am putea sa impiedicam ca o miere de proasta calitate sa ajunga in scoli, ar fi niste controale riguroase si permanente a calitatii acestei mieri. Aceasta insa ar presupune ca noi sa avem cel putin un laborator de analiza a mierii foarte bine dotat, care sa poata detecta cu finete gradul de falsificare a mierii, gradul ei de poluare cu diferite substante daunatoare si pe acest temei sa fie exclusi cei care furnizeaza pentru copii miere cu probleme. O asemenea abordare ar avea si o bataie mai lunga, copiii se vor obisnui cu o miere veritabila si la maturitate vor sti sa deosebeasca o miere buna de una falsificata si sa devina clienti ai unor stupari adevarati.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)