PROPOLISUL

Creat de dragos2006, August 27, 2009, 02:42:23 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Culegatoare de propolis
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

cipriene

Citat din: George N din Decembrie 08, 2010, 08:54:43 PM
de acord, DAR atentie  am observat ca propolisul poate agita inima si mareste pulsul ,asa ca cei care au probleme cu inima trbuie sa fie atenti !

cum poate sa agite inima, implicit pulsul?
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

moisik

cine stie  cate grame propolis poat colecta de la o familie pe an cu placa de colectat propolis?


cipriene

nu cred ca exista o cantitate exacta sau cel putin orientativa. depinde foarte mult de familia de albine, cat de mult/putin propolizeaza.
eu nu cred ca gresesc daca spun ca propolisul este panaceu, sau cu alte cuvinte: bun la toate.  :nod:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

Florin-braileanul (FlorinI)

ok
am facut tinctura de propolis, cum scrie la carte
ce fac cu tranciul ramas?

se paoate utilza la ceva?
pus in mancarea albinelor? ca stimulent?
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

bucovineanu

Ce a ramas e bun pentru pansatul diferitelor rani, dupa ce se evapora spirtul pe baie marina.

D006

De un an de zile ma gandesc la acest colector de propolis , a incercat cineva ?

stefan1

  Chiar, a incercat cineva la noi un asemenea colector?
  Inclinatia spre propolizare e iarasi o caracteristica a rasei, e drept ca si a locului unde este amplasata stupina. Rasa carnica este slab propolizatoare. Carpatina ceva mai buna dar nu grozava. Caucaziana e foarte buna propolizatoare, ceea ce poate fi si un dezavantaj cand trebuie sa umbli in stup. Prin Africa sunt si rase de albine care nu propolizeaza deloc.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

PARINTELE

Am postat aceste doua lucrari, fiind recunoscator d-lui pharaonu75

pistol28

Propolisul este un produs de digestie al albinelor si este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile rasinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secretii salivare si ceara.
Propolisul este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, acidul ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ), microelemente - cupru, zinc, mangan, cobalt, magneziu, siliciu, aluminiu, fier, aur, calciu, strontium, la care se adauga polen, flavonoide, substante antibiotice, secretii ale glandelor salivare ale albinelor.

Cel mai puternic produs antiinfectios

Studiile efectuate au aratat ca propolisul este cel mai puternic antiinfectios cunoscut, fiind activ impotriva a 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri.

Propolisul actioneaza impotriva mai multor tipuri de virusuri si bacterii, si anume: Staphylococcus aureus, Streptococcus sp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Klebsiella pneumoniae, Salmonella sp., Shigella sp., Mycobacterium tuberculosis - bacilul Koch, Helicobacter pylori, Candida albicans, Giardia lamblia, Trichomonas vaginalis, Herpes simplex, virus gripal). Este un biostimulator si imunomodulator care mareste imunitatea si rezistenta fizica, inlaturand oboseala. De asemenea, propolisul are efect antitumoral si antioxidant, inhiband cresterea celulelor tumorale. Este antihemoragic, antiinflamator, anestezic local, antiedematos, hipocolesterolemiant, depurativ, antispastic, hipotensiv, antisudorific, cicatrizant, mineralizant, scade fragilitatea capilara. Protejeaza organismul contra radiatiilor, fiind antidot pentru veninul de albine (in special tinctura de propolis).

Propolisul poate fi folosit atat pe cale interna, cat si pe cale externa:
Intern
Propolis brut, 1-5 grame/zi, sub forma de guma de mestecat (saliva umana este una dintre putinele substante care il solubilizeaza) sau sub forma extractului moale de propolis, inglobat in miere. Se administreaza in caz de faringite, stomatite; Tinctura de propolis stimuleaza imunitatea: 30-40 de picaturi/zi, in cure de 14 zile/luna. Este recomandata in caz de guturai, gripa, traheita, faringita, bronsita cronica: 4-5 lingurite pe zi dintr-un amestec format din jumatate de lingurita de tinctura si o lingurita de miere. Tinctura de propolis combate tulburarile de menopauza (10 picaturi pe zi, timp de un an). De asemenea, este recomandata in gastroenterite, colita acuta si cronica: se iau 30 de picaturi de tinctura de propolis intr-o lingurita de miere sau pe o bucatica de paine, de 3-4 ori pe zi; in ulcerul gastro-duodenal (40 de picaturi puse in 100 ml lapte cald, consumat zilnic, pe stomacul gol. Hipertensiunea si ateroscleroza pot fi ameliorate cu 30-40 picaturi, de 2-3 ori/zi. Se poate combina in proportii egale cu tinctura de usturoi si se amesteca cu miere. In caz de hepatita, se iau 30 de picaturi de tinctura de propolis in miere, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 3 luni. Tinctura de propolis poate fi utilizata in infectii reno-urinare (1 lingurita de tinctura de 3-4 ori pe zi, pe o perioada de 5-7 zile), in caz de parazitoze intestinale (1 lingurita de tinctura pe o bucata de paine, de 3 ori/zi, inainte de mesele principale, timp de o saptamana; se poate relua la nevoie). Totodata, poate fi folosita ca adjuvant in adenomul de prostata. Se iau 50 de picaturi de tinctura, de 3 ori/zi, pe stomacul gol, timp de 3 luni.
Extern
Propolisul stimuleaza productia de colagen si elastine, refacerea tesuturilor afectate de rani. Este indicat in infectii, arsuri, sub forma de unguent, spray, coliruri, supozitoare, ovule.
In cazul tuturor afectiunilor pielii, in special bataturi si cheratite, rani vechi, arsuri si micoze, se fac tamponari cu tinctura de propolis, aceasta avand actiune cicatrizanta si ajutand la formarea noilor tesuturi, sau se pulverizeaza spray cu propolis.
Pentru alunite si negi, tinctura de propolis se combina in proportii egale cu tinctura de tataneasa si tinctura de rostopasca si se aplica local. in caz de amigdalita, faringo-amigdalita, laringita, se recomanda tamponari locale cu tinctura de propolis.

Beneficiile propolisului sunt recunoscute si in cosmetica
Propolisul are si numeroase utilizari cosmetice, datorita proprietatilor sale dezinfectante, antiinflamatoare, antiacneice, cicatrizante, anestezice, antioxidante si antimatreata. Este utilizat la prepararea unor deodorante, sampoane, lotiuni antiacneice, ape de gura, paste de dinti, creme nutritive.
Exista suplimente nutritive cu efect tonic general sau specific, pe anumite aparate si sisteme, care contin miere poliflora, extract de propolis standardizat, alte produse apicole si extracte din plante medicinale: tonic respirator, renal, hepatic, gastric, cardiovascular, nervos, deosebit de benefice in administrare.

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul Medical MED-AS

http://www.sfatulmedicului.ro/comunitate/refluxul-gastroesofagian/helicobacter-pylori_9480
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

pharaonu75

 Propolisul si extractele de propolis
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube


pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

MOTANUL

Am recoltat prima productie de propolis. Inainte sa am albinele produsul meu preferat era mierea cu propolis.
M-am gandit sa fac si eu prima productie.

Am miere, am propolis si nu am gasit in carte cum obtin mierea cu propolis.
(scrie de tinctura si de alte lucruri ca nu ma intereseaza deloc);

Poate cineva sa imi indice o reteta sau sa imi descrie in cateva vorbe cum se face?

Multumesc,
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi