montare fagure artificial

Creat de bee_lover, Octombrie 16, 2007, 01:50:35 AM

« precedentul - următorul »

bee_lover

35 e mult, gasesti si cu 26 si cu 23... trebuie doar sa cauti...

Adrian Roman

Am folosit pe orizontala si 5, si 4, si 4 cu 2 verticale plasate oblic-formeaza trapez-, dar, vorba unui amic stupar:" sa cante sarmele, asa sa le intinzi."In timp, am ajuns la experienta necesara, la cat sa fie de intinse sarmele, asta mi-o permite si capsarea gaurilor, cu capse U.merge f. repede. Cat despre fagurele lipit jos, renunt definitiv, fiindca toti au facut burta, mai ales cei din magaziile 1/1. Din start trebuie sa consideram ca rama noua intra in stup la 35 grade, fata de mai putin cand am facut-o, la care se va adauga zilnic, greutate tot mai mare.Lipirea foitei de ceara o fac cu un acumulator mic, de 7 A, de la un UPS de calculator si a tinut vreo 300 de rame pana la a fi incarcat din nou.Pun foita deasupra sarmelor, si la contactul electric, foita intra pe sarme din greutatea proprie, cateva secunde. Se formeaza si ochiul repede , cu procedura.La 4 sarme, se cam rupe fagurele in centrifuga, deci voi reveni la 5 fire.

D006

s-or gasi dar orasul in care stau e mic, exista doar un singur punct de vanzare, o filiala a Clujului, si sa merg pana in cluj la 60 km e cam naspa, fza e ca nu stiu daca pot sa-i pastrez deca iau mai multi am doar 2 familii deocamdata , anul acesta o sa mai invat cate ceva si la anul as vrea ma mai fac vreo 2, sper sa ma descurc cu ajutorul colegilor de pe aicea. multumesc si spor la treaba, despere sarme le-am intins pana au cantat cum zicea un coleg mai sus, acuma sa vedem cum merge claditul albinelor :roll:

D006


D006

Citat din: andrei_salajdar de unde se mai pot cumpara faguri in afara de ACA?
:mad:
vezi www.apisrom.ro

D006

Citat din: enuCei care cumpara faguri facuti de ACA sau de aiurea e bine sa stie ca fagurii artificiali sunt murdari cu sapun din procesul de fabricare (ung utilajele ca ceara sa alunece mai bine ) deci ar fi bine ca inainte de ai folosi sa ii clatiti cu apa curata (care apicultor nu sa lovit de faptul ca anumite rame nu sunt crescute)
ar fi bine sa fac o clarificare:
pt ca ceara sa nu se lipeasca de utilaj se foloseste o solutie saponificabila.
aceasta solutie este speciala, noi o cumparam din germania la un pret destul de mare (200 euro pt 5 kg). o firma care se respecta foloseste asa ceva, aceasta solutie speciala si nu sapun diluat. solutia de care vorbesc are certificate de calitate si nu are miros si nici nu lasa reziduuri chimice.
contrar, o firma care urmareste doar profit nu foloseste solutie speciala ci alte alternative, unele chiar nesanatoase. nu o sa dureze mult timp si toti apicultorii vor fugi de fagurii de ACA.
motivul: in procesul de fabricatie ei folosesc constienti ceara cu adaosuri (in ideea falsificarii). falsificarea cea mai intalnita se face cu parafina. aceasta parafina daca nu este eliminata ajunge inapoi in fagurii apicultorilor. si apicultorul se intreaba de ce nu creste albina acel fagure.
cred ca acum stiti.
daca nu folositi faguri dintr-o sursa de incredere, subscriu la spalarea (clatirea) fagurilor.
orice nelamuriri aveti, scrieti si o sa incerc sa va rasppund.
PS: daor albina da un verdict corect despre un fagure daca este bun sau nu. ea va indica cum sa procedati pe viitor si ce furnizor de faguri sa alegeti.

D006

Citat din: crombraAici iti dau dreptate. Si unde mai pui ca nu-l gaureste gaselnita.
Am vazut pe net niste foi cu tot cu rama (turnate impreuna) de la Firma PIERCO PLASTICS. O minune de rame.
sincer nu va recomand introducerea maselor plastice in stupi.
oricat de bine arata dpdv estetic, nu sunt potrivite pt apicultura.
raspundeti dvs la intrebarea: de ce nu se folosesc plastice in apicultura BIO?
sa discutam la obiect: ce aduce acel plastic pt faguri?
raspunsul este: o fundatie solida foii. rezolvarea este prin folosirea fagurilor un pic mai grosi (10-11 foi pe kg ) si nu a foilor de plastic.
bafta maxima.

dragutul_ionel

Citat din: moc_sorfoto lipsa cu lipirea electrica
ce sursa electrica folositi?