Stupina din Cernica

Creat de MOTANUL, Iulie 19, 2014, 07:19:58 PM

« precedentul - următorul »

ciucur

Cand cureti zapada si gheata inevitabil le agiti.
In locul tau as fi eliberat doar gaura la urdinis.
In zona noastra de cand ma stiu nu am avut probleme cu astfel de fenomene. Carpatii si dealurile ne protejaza.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

oroles

Si eu as fi facut la fel cum zice ciucur.
Deszapezeste doar urdinisul.
Nu insista asupra ghetii. Daca ramane putina gheata pe placa de urdinis, aceasta va disparea daca nu e groasa. Ai grija sa nu se asfixieze. Am vazut multi patiti.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

apivasmob

Vedeti la ce sunt buni stupii cu fund AV.
Sanatate tuturor apicultorilor

dan sebastian

Dacă avea av poate avea zăpadă și în ei. Când viscolește intră și unei nu-ti închipui.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

balasbebe

in situatia data era bine sa nu-i deranjezi. Cand incepea sa iasa soarele singura ar fi cazut. Eu toamna nu las stupii la boloboc. La partea din spate pun ceva in jur de 2 cm, si atunci la primul val de caldura pleaca zapada singura, cel putin de pe capace. puteai sa faci cel mult carari in fata si spate, dar daca viscoleste se aduna si mai multa zapada troienita.

MOTANUL

#710
Nu va imaginati ca am dat gheata de pe scandurica de urdinis cum dai cu racleta pe parbriz la masina. Am dat cu peria grosul de zapada la o parte (circa 10-20 secunde la fiecare stup - fata/spate laterale + turturi).
Oricum caldura venita din stup facea sa nu am gheata in dreptul gratiei. (adica dintr-o trecere pe acolo dadeam zapada la o parte);

Daca prognoza indica o temperatura in crestere si topirea zapezii - probabil ca activitatea mea era buna. Cum prognoza indica -19 grade si viscol zapada aia ar fi protejat un pic. (una e sa ai viscol si aer de -19 grade si alta e sa ai vânt zero si temperatura + 5 grade).
+ ca riscul de sufocare e zero când ai fund AV. Era suficient pe o latura sa dau putin zapada la o parte.

De asta eschimosii când au -30 de grade si viscol se baga in iglu si asteapta sa treaca temperaturile nefavorabile. Nu ies afara sa stea in frig.
Eu curatand in jur zapada nu am facut altceva decat sa pun ferestre la iglu si sa le las deschise.  :D
Eu la ast ma refer - o perioada cu temperaturi scazute.

Asa aratau stupii la sfarsit (pe capac am lasat zapada cum era).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Nu e niciun viscol zapada. Ziua se mai incalzeste scandurica de la soare. Ai facut foarte bine, pentru ca nu-i asa, traim in cea mai buna din lumile posibile... Daca aveai zapada de 1 metru si jumatate mai vorbeam de iglu, dar asa, doar de bordeie pe jumate' scoase afara. :P
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

MOTANUL

La mine partea de sus e etanșa (capacele sunt uscate acum - am verificat prin sondaj cateva; inainte 90% erau usor ude la colturi; Podișoarele sunt noi si fac contact pe toata lungimea cu stupul + propolizarea albinelor).
Adica in jumatatea de sus pot sa stau linistit ca nu am viscol oricat de mare ar fi viscolul afara. In jumatatea de jos stau cu FA deschis partial. E clar ca ar fi mai putin stress si consum mai mic de hrana pentru albine daca as fi putut sa evit temperaturile extrem de scazute din ultima perioada.
La -45 grade afara intr-un iglu sunt 16 grade doar prin caldura degajata de rezidenti. (inuiti)
Crede-ma ca stiu ce zic ca m-am ocupat cu cazematele de zăpadă când eram copil :))
Stateam cu orele in cazemate (asa le ziceam eu si restul copiilor)  si maica-mea se intreba cum nu ma imbolnavesc stand atatea ore afara când era foarte frig. Nu conta ca afara erau -20 sau -25 de grade - înăuntru era numai bine.

Aici e generația tabetică pusa la munca :lol:
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

 :P frumos, eu  puneam la iglu si ferestre din gheata de 20 cm  grosime, adevarate termopane de iarna! Si aprindeam lumanari in interior, era chiar fain de stat iar seara se vedea frumos in gradina. :rotfl:
Intrarea era foarte jos, asa cum arata in desenele animate cu Chilly Willy  https://youtu.be/MPIv3JK6sU4
Iernare usoara!
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

MOTANUL

#714
Sa nu crezi ca nu ne-am gândit si noi la lumânări - mai ales ca stăteam pana seara târziu. Si biserica era ce sa zic - cazemata era in curtea bisericii. Aveam lumânări sa ne punem si in cap.
La treaba cu ferestrele de gheata nu ne-am gandit. Era de preferat lumina lumanarilor. Te încălzeai doar uitându-te la ele. Imi aduc aminte cu placere. Musai intrarea jos. Am transmis asta si la noua generatie  :lol:
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

xvader

super tare Silviule =D> =D>
aia mici cred ca erau tare mandri

dodo79

Nu stiu daca am mai scris pe forum sau doar pe grupuri apicole.odata am lucrat la stupi pe vant.trebuia sa bag cateva albine de la urdinis si am dat cu fum.Am ramas surprins sa vad ca fumul nu intra pe urdinis ci este dus de vant spre laterale desi vantul batea din fata.nu stiu daca si la viscol este asa sau nu.iar la mine cu fund Av de 3 ani de cand am stupi mi s-a topit zapada din dreptul gaurii de la urdinis de fiecare data cand ningea

MOTANUL

Citat din: xvader din Ianuarie 23, 2016, 12:04:35 AM
aia mici cred ca erau tare mandri

Ma sunau ei pe mine sa mergem ca vor sa continue.  :D Ca nu putem sa lasam cazemata singura sa se plictiseasca.

Citat din: dodo79 din Ianuarie 23, 2016, 01:08:19 AM
cu fund Av de 3 ani de cand am stupi mi s-a topit zapada din dreptul gaurii de la urdinis de fiecare data cand ningea

Si la mine e la fel. Aerul cald are tendinta sa stea sus. Si prima gaura pe care poate iesi este urdinisul. Plasa fiind un pic mai jos - nu ajunge pana acolo.

Si acum o veste proasta - am gasit si eu prima familie care a murit. Mai am o familie cu mortalitate mare. Ambele matci sunt de la Apiexpert. La prima m-am uitat si in stup. La a doua nu m-am uitat. (adica nu am confirmarea daca au murit toate).

E foarte ciudat cum din toate familiile singurele cu matci de la Apiexpert carpatina au probleme (2 am luat - 2 au avut probleme).
Hrana aveau destula - erau albinele amortite pe portiuni cu miere capacita. Le-am pus si turta ca am vazut ca au mortalitate mare. Deci de foame nu au murit. (nu aveau limba scoasa, nu erau batrane - nu stiu de ce au murit);

Cred ca pana la urma le duc la institut (si o bucata de rama din cuib si albine). Am fost atent si din ce am scos pe urdinis nu am gasit matca. Când imi mai trece supararea ma uit si in a 2-a familie. (probabil aceeasi soarta).

Celalalt ochi rade ca sa zic asa - mortalitate zero per stup sau 1-2 albine.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

b.a

daca se topeste cu fav deschis se va topi si mai repede cu fav inchis cu subar sau cu fund plin,nu? iarna asta a fost grea ptr albine pana acum(cel putin in sudul tarii) din cauza alternantelor bruste de temperatura si a perioadelor cu ger prelungit. problema a fost ca inaintea acestui episod de ger ploaia si lapovita cazuta in prima zi a dat seara in ninsoare si apoi viscol si in 48 de ore apa de sub zapada a inghetat tun ca deabia o scoteai de la urdinis cu fierul incalzit. cei cu iernare clopot si familii slabe (ca mai avem si din astea) au avut ceva pb cu aerisirea stupilor.
ce am observat - eu iernez clopot fara folii,cu fund plin si urdinis larg. iarna e o diferenta maricica intre stupii dati cu 2 maini de ulei de in si cei doar vopsiti simplu.uleiul inchide porii lemnului si daca nu largesti aerisirea corespunzator ai toate sansele de condens in acei stupi. si vara e o diferenta asemanatoare in sens invers.

despre cele 2 matci picate:poate fi o coincidenta.sigur nu ai facut roii tarziu si cu multa albina de sfarsit de iulie inceput de august pusa la treaba? daca erau multe albine inghetate pe mierea necapacita e clar ca nu a fost strans suficient. un cuib bine strans la ora asta trebuie sa fie sus in jumatatea dinspre urdinis a stupului.

Aici este o pb : lasand la o parte familiile slabe intrate in iarna din initiativa stuparului ptr ca vrea omul sa mai si inmulteasca si sa aiba matci de rezerva si sa nu piarda numarul de stupi,ar mai fi o cauza: eu zic ca toate chimicalele in special neonicotinoidele de la floarea soarelui isi iau jertfa din ce in ce mai convingator cu fiecare an(multumita fostului angajat Monsanto si ministru al agriculturii).am avut surprize cu familii pe care le-am iernat pe mai putine rame decat ar fi trebuit in perioada imediat urmatoare dupa fs.acceptam sau nu acceptam imunitatea albinei scade la actiunea agresiva a factorilor chimici utilizati la scara din ce in ce mai larga.si culesul e mai mic cu trecerea anilor in caz ca nu se observa.

MOTANUL

Citat din: b.a din Ianuarie 23, 2016, 06:57:46 PM
despre cele 2 matci picate:poate fi o coincidenta.sigur nu ai facut roii tarziu si cu multa albina de sfarsit de iulie inceput de august pusa la treaba? daca erau multe albine inghetate pe mierea necapacita e clar ca nu a fost strans suficient. un cuib bine strans la ora asta trebuie sa fie sus in jumatatea dinspre urdinis a stupului.

M-am gandit si la asta. Sunt roi facuti la inceput de Iulie cu matci fecundate - au inceput ponta imediat. Am facut roi la sfarsit de August care traiesc bine merci si nu au mortalitate deloc. Sa fiu sincer mie de aia imi era frica nu de cei facuti in Iunie sau inceput de Iulie (adica intr-o perioada normala).
La stragere e posibil sa ai dreptate. E greu de spus pentru ca am tras albinele multe pe urdinis (sa-mi fac o idee daca erau multe sau putine intre rame). Pe cele 2-3 rame centrale oricum ar fi trebuit sa ramana vii daca au hrana.
Intelegeam pe ramele marginase sa moara daca sunt putine.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0