Tratament antivarroa cu acid oxalic si glicerina alimentara

Creat de bucovineanu, Ianuarie 20, 2020, 03:15:31 PM

« precedentul - următorul »

Eugen B

Deja am achizitionat acid oxalic, glicerina . Dupa salcam voi folosi acest tratament. Eu cred ca e bun pentru ca persista multe zile si este natural. stiu ca nu voi scapa de varroa , dar macar sa fie tinuta sub control

dan sebastian

Daca poti traduce ai mai jos ceva interesant spus de Randy Oliver care foloseste oxalic + glicerina concentratie 1/1.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Obombo

Cred ca am mai spus-o pe undeva si o s-o mai spun, cu toate ca e inutil. In momentul de fata, acidul oxalic este cea mai eficienta arma pe care o avem, dar tipul acesta de tratament ne poate lasa fara. Dozajul scazut si timpul lung de aplicare este cea mai buna metoda pentru dezvoltarea farmacorezistentei.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26302038/

dan sebastian

Alternarea tratamentelor cred ca este solutia de viitor. Nu stiu daca in asociere cu bacteria respectiva varoua supravietuieste in procent foarte mare si asta ar fi cauza din care unii colegi se plang de tratamentele cu oxalic. Ma intreb si daca sublimat ar creea aceeasi rezistenta. Eu am folosit si varianta prin stropire 10 gr la litrul de apa in sezon vara cand am caturile puse si ulterior cu glicerina 500 gr  oxalic la 1 kg de glicerina alimentara dat pe suport de filtru aer. Mi s-au parut ambele tratamente bune.
Pana acum nu stiam de bacteria respectiva care ar creea rezistenta varoua la oxalic.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.


Obombo

Citat din: dan sebastian din Februarie 01, 2021, 11:09:20 AMNu stiu daca in asociere cu bacteria respectiva varoua supravietuieste in procent foarte mare si asta ar fi cauza din care unii colegi se plang de tratamentele cu oxalic.
Deocamdata acidul oxalic functioneaza iar daca tratamentul nu a dat rezultate, motivul trebuie cautat in modalitatea de administrare, dar tratamentele facute dupa ureche pe timp indelungat pot duce la aparitia fenomenelor de rezistenta si nu neaparat direct la principiul activ ci, eventual, prin intermediul unei bacterii sau prin schimbarea comportamentului. Varroa e foarte usor de selectionat, tinand seama de modul ei de reproducere.

Obombo

Citat din: mape 48-petru manea din Februarie 01, 2021, 09:36:11 PMhttps://youtu.be/A89ayxumLeA?t=14
Tratamentul prin picurare nu e preferatul meu, dar cand il fac nu folosesc acul pentru ca e treaba lunga. Seringa din film cred ca e luer lock, deci are gaura destul de mica, altminteri, la seringile normale, de 60 ml, micsorez gaura la vreo 2-3 milimetri.

Eugen B

Nu cred ca solutia e sa folosim aceeasi substanta activa. In plus si corectitudinea tratamentului conteaza foarte mult.cred ca de ceva vreme contraza foarte mult si implicarea si studiul stuparului.unii au ramas blocati pe VF, altii pe oxalic.

Obombo

Tocmai despre corectitudinea tratamentului vorbeam mai sus. Metode diverse de aplicare au si rezultate diverse, nu doar ca eficienta ci si ca posibilitate de aparitie a farmacorezistentei.
Si daca tot ai pomenit varachetul, s-ar parea ca metoda folosita in Romania, fuigarea amitrzului, prezinta un risc mai mare de rezistenta la principiul activ decat benzile, dar, evident, e folosita pentru ca are un pret incomparabil mai mic. Despre tau-fluvalinate nu mai vorbi, farmacorezistenta apare foarte repede. Combinatia celor doua principii active este o tampenie monumentala pe care doar fenomenele de la ICDA puteau sa o inventeze. In loc sa ai doua principii active pe care sa le alternezi la un an sau doi, le ai pe amandoua in acelasi tratament si cand nu mai functioneaza...

Eugen B

Da. De asta spun. apicultura e si o stiinta. Timpul alocat albinelor daca este mic si satisfactia va fi mica. Trebe sa avansam si noi

MirceaCalin

Din pacate, in zilele noastre apicultura este folosita mai mult pentru a face bani cat mai repede si cat mai multi...
Un mare numar de agramati "predau" lectii doritorilor care doresc sa-i vada sau sa-i asculte, avand la baza urechisme si nu cunostinte adevarate (teoretice si practice).
Din pacate traim o perioada in care e la mare moda stilul "sa te bagi in seama"; acesta poate fi si motivul pentru care multi adevarati apicultori si-au cam restrans prezenta si postarile pe forumuri.

bucovineanu

Citat din: Eugen B din Februarie 12, 2021, 04:29:21 PMDa. De asta spun. apicultura e si o stiinta. Timpul alocat albinelor daca este mic si satisfactia va fi mica. Trebe sa avansam si noi
Eu am o vorba referitor la apicultura: daca nu te tii de albine se lasa ele de tine.

Eugen B

In sezon nu prea am timp, dar sper sa revin mai activ anul acesta. Si sper ca si alti colegi sa revina.

Eugen B

Din cauza vremii si a inflorii la foc automat a florilor nu am apucat sa dau oxalic decat prin picurare la impachetare.
Sunt curios daca avem colegi care ne pot zice cum li se pare ca e mai eficent oxalicul , pe sipci,filtru auto, mopuri, servetele bucarie?
Vreau sa folosesc mai mult oxalicul pentru ca pare ok si nu cred ca este toxic.

dan sebastian

Ca de obicei, orice tratament e eficient in lipsa de puiet. Nu conteaza cu ce dai. Nimic nu trece de 90-95 % eficienta. Daca ai cateva sute de varoua tot vor ramane supravietuitori sa se reproduca in urmatorul an (sezon).
Am incercat mai multe variante cu oxalic si toate sunt eficiente. Insa nu se compara cu formicul.
Ultimul tratament cu seringa in decemrie cu concentratie 35 gr la litru mi se pare cel mai eficient.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.