Apicultura - Forum discuții Apiardeal

DOCUMENTARE => NOUTĂŢI ÎN APICULTURĂ => Subiect creat de: dan sebastian din Septembrie 15, 2014, 10:01:46 AM

Titlu: Emisfera Sudica
Scris de: dan sebastian din Septembrie 15, 2014, 10:01:46 AM
Cine ar prefera sa lucreze in extrasezonul nostru (20 sept. - 20 martie) pe alte meleaguri ? De ex. in emisfera sudica, unde abia acum incepe primavara.
Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 15, 2014, 01:05:41 PM
Aici a iesit deja primul leat de regine si cauta doar trintori pt imperechere.

Sint aici citiva care au venit din RO pt un sezon sau doua si uite cum a trecut peste un deceniu. Sau casatorit si nu au mai pleacat inapoi.

De obicei comercialii asi rezolva forta de lucru inainte de august caci dupa o iarna ca si asta lucrarile mai mici sau inceput deja la sfirsitul lui iulie. Eh, oricum din august toti incep cu avint mare.
Se mai pot gasi locuri de munca(vorbim de apicultura) flexibile. Cind te cheama atunci mergi, dar pt asa ceva nu se da viza de lucru.

Pt apicultura se poate cere si viza de lucru sezonala(Working For Holiday Visa) care se da pe max 6 luni. Nu este nevoie de calificare doar sal convingi pe patron ca esti bun in domeniu sau cel putin ca poti sa ridici cit Hercules.

Daca vrei viza de lucru(Work visa) care se da pe 1 sau 2 ani trebuie sa ai o calificare care este in legatura cu domeniul in care tiai gasit de lucru(asai sin alte tari).
Daca nu ai astfel de calificare nu te astepta sa primesti viza de la oficiali.Sstiu si aia de smecherii: ".... varul tau are aici firma de IT de programare iar tu fiind un bucatar calificat el ati va oferi de lucru ca sa ajungi si tu pe aici si vezi tu dupa aceea cum te descurci...." Eh, nu se dau vizele chiar asa de pomana.
Daca esti bucatar macar sati cauti in domeniu de alimentatie de exemplu la o fabrica care face alimente/mincaruri preambalate pe banda pe care cumparatorii doar le incalzesc in cuptorul de microunde. Deci nu esti un bucatar la un restaurant sau la un bufet dar nici macar intro rulota dar lucrezi cu aliment, preparate si atunci oficiul de emigrare ati da viza.
Cam asai cu toate meseriile, exceptie fiind cum am mai scris la categoria sezonala cu viza de max 6 luni(care se poate schimba in viza de un an chiar inainte de a expira cele 6 luni, dar astai alta mincare de peste si alti bani).

Pe siturile astea gasiti toate locurile de munca postate de patroni/firme.

www.trademe.co.nz (http://www.trademe.co.nz)
www.seek.co.nz (http://www.seek.co.nz)

Daca nu gasiti atunci nu sa facut anuntz pt nici un post iar asta inseamna ca altii sau dus personal inca din Mai, Iunie cu CVurile lor. Deci depinde mult si de noroc.

Baftala toti cei interesati.
Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: dodo79 din Septembrie 15, 2014, 01:58:37 PM
Daca sunt cautate astfel de locuri ma gandesc ca si venitul este bunicel.
Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: dan sebastian din Septembrie 16, 2014, 07:35:15 AM
Multumsc Kiwi bee. Stiam ca Noua Zeelanda e un loc super. Nu ma asteptwam insa ca sezonul sa inceapa atat de devreme. Pe google plus la kivanabeekeping vazusem ceva oferte. Eu m-as fi multumit si cu ceva gen Argentina sau Africa de sud.
Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 16, 2014, 01:46:19 PM
Am avut o iarna blinda si unii au avut deja roiuri prin copaci. Nu cred ca va fi un sezon prea bun pt cei bazati pe miere.

Se zice ca maorii sint o natie de luptatori si te astepti sa fie agresivi si cind pe colo nici decum. As dori sa spun acelasi lucru despre sud africani. Astia inca au probleme psihice de pe vremea aparthaidului caci nu ami explic altfel. Am auzit de romani veniti din SA si ziceau ca nu mai este de stat pe acolo cu toate ca aveau personal in casa 24 din 24(boierie curata dar siguranta nu este buna - si cei negrii pleaca din acelasi motiv).

Nu cunosc prea bine sudul americii si cu toate ca Argentina are istorie in apicultura eu as opta pt Chile. Economia din Chile parca este mai stabila.

Cit de superba este NZ trebuie sa vezi cu ochii tai. Ca si turist te vei simti bine daca ati aduci bani multi caci nimic nui ieftin dar vei pleca cu amintiri placute.
Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: dan sebastian din Septembrie 16, 2014, 09:21:49 PM
Am vazut pe Discovery chanel multe lucruri frumoase despre NZ. Peisaje si zona melifera fantastica. Am tot citit despre problemele cu mierea de manuka.nu am realizat care era diferenta si de ce sustineau unii ca doar a lor e originala. multumesc de sfaturi. Doream sa fac ceva in extrasezon. Nu ma interesa sa ma imbogatesc sau sa emigrez. Am deja 40 de ani si familie cu 2 copii.
Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 17, 2014, 01:42:07 AM
Zona aceea vazuta de tine da cca. 40kg de miere in medie per stup per sezon la un numar de sute sau mii de stupi.

De citiva ani au aparut mici cultivari de rapitza pt a folosi uleiul ca si BioDiesel(deci nui pt consum uman..... oare cite chimicale se folosesc daca tot ceea ce este pt consum uman se stropeste in prostie caci nu este obligat nimeni sa tina evidenta stropirilor cu toate ca fermierii mari tin evidenta numai pt motive financiare).

Deci doar de citiva ani merg citiva care au legaturi/pile la rapita(nu poti sa te pui tu acolo linga lanul de rapita neinvitat si oricum nu vorbim de lanuri mari ca si in RO). Acum 10 ani nu exista asa ceva astfel ati poti da seama ce experienta au acestia cu culesul de rapita.

In ultimii cinci ani, an de an tot mai multi vor sa faca miere de manuka. Nu ma pricep foarte bine la mierea de manuka dar dupa cite stiu are o enzima cu caracter antibiotic in plus fata de orice alta miere(salcim, tei, FS ...etc) care nu se distruge la temperaturi mari(nu se distruge dacal pui in ceai fierbinte).
Prezenta acestei enzime la diferite nivele de concentratie va categoriza mierea de manuka:
-miere de manuka
-miere de manuka activa 5+
-miere de manuka activa 10+
-miere de manuka activa 20+
Sint doua standarde diferite pt a testa aceasta miere si de aici implicit apar problemele. Unul din teste va arata rezultate pozitive chiar daca mierea nu este de la tufa manuka........ hupppss. Defapt una din teste nu ati arata nivelul enzimei ci altceva... nu ma pricep la patea asta.

Mierea de manuka activa 20+ ajunge la peste 80 de euro un borcan...... de 250gr. Procesatorul da pe orice miere de manuka activa si 16-17 euro/kg. Ce va pune procesatorul pe eticheta este alta minacare de peste.

Problemele despre care vorbiti voi pe forum cu datul de sirop in plin sezon in hranitor de 8L si altele sint la fel ca si aici cu diferenta ca noi nu avem hranitoare de 8L ci de 11L. La fel ca si cu "....ce este in borcan si ce este pe eticheta...."
Daca mierea are o umiditate de 17-18% cu adaugarea apei se poate ridica umidiateta la 21% si mierea se cremizeaza astfel mierea va ingloba apa fara probleme. Fa un calcul la 3000 de tone si pune pretul de manuka.

Sa raminem la subiect.
Scria cineva aici pe forum acum citiva ani ca a lucrat in Hawaii(in apicultura). Acolo ai vara timp de 12 luni per an. Paremise ca o viza de lucru de Hawaii nu ati da dreptul sa intri in USA deci presupun ca astfel de vize se dau mai usor.

La noi in NZ cea mai mare firma este Arataki Honey impartit in 2(sint 2 frati batrini). Unul duce cca. 11 mii de stupi pt miere si celalalt(cred ca are si mai multi stupi) are un asociat inca din 1987 si exporta albine la pachet(vreo 20 de mii/an) si regine(vreo 70 de mii/an). Informatiile astea poate nu sint chair exacte.
De o saptamina am auzit de un Bucurestean care lucreaza la ei de mai multi ani si este foarte multumit.

De Australia nu am mentionat in mod intentionat pe motivul ca la ei este greu de obtinut orice viza. Noi din NZ sintem singurii care se pot duce sa lucreze fara nici o viza. Incercare moarte nare.

Titlu: Re: Emisfera Sudica
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 29, 2014, 08:04:29 AM
Ai reusit sa dai cumva de Bucurestean ? Daca da, ce parere are despre felul cum opereaza cu adevarat profesionistii ?