acid oxalic

Creat de maximus, Octombrie 09, 2007, 06:09:11 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

Rog un moderator sa mute postarile de mai sun intr-un loc potrivit. Sunt destule subiecte unde iubitori moleculelor de sinteza se pot desfasura nestingheriti fara sa polueze putinele subiecte despre tratamente bio pentru si mai putini apicultori interesati.

Avantajul acidului oxalic este ca nu lasa reziduuri in miere sau in ceara, dar cu toata acestea tratamentul se face in lipsa magaziilor de recolta, si nici nu selectioneaza varroa rezistenta la acest tratament. Exista trei metode de aplicare a tratamentului: sublimat, solutie picurata sau solutie pulverizata, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.
Solutie picurata in intervalul dintre rame.
Cantitati: 100 grame acid oxalic dihidrat, 1 litru de apa, 1 kg de zahar.
Se picura cate 5 ml de solutie pe fiecare interval ocupat de albine. Tratamentul este toxic pentru albine si nu se poate repeta pe aceeasi generatie (cu toate ca uni l-au repetat dar au fost norocosi si nu au pirdut albinele) drept pentru care pentru a fi eficient se face (ca toate tratamentele) in absenta puietului capacit, iarna dupa intreruperea pontei dar intr-o zi mai calduroasa cand ghemul este desfacut si eventual vara dupa o perioada de intrerupere artificiala a pontei prin izolarea reginei. Solutia nu se pastreza ci se prepara doar cantitatea necesara unui tratament.
Solutie pulverizata pe faguri
Cantitati: 30 grame AO, 1 litru apa. Se pulverizeaza 5 ml de solutie pe fiecare fata de fagure acoperita cu albine. Cine a folosito sustine ca este mai bine tolerata de albine si se poate repeta dar eu recomand prudenta. Si in cazul acesta, daca se face un singur trattament, trebuie facut in lipsa puietuli dar e dificil de facut iarna pentru ca trebuie scoase, macar partial, ramele.
AO sublimat
Este preferatul meu deoarece se pote face fara a deschide stupul, este bine tolerat de albine si deci se poate repeta, in prezenta puietului, la interval de trei patru zile pana cand nu mai cade nimic. Se foloseste un sublimator si 2 grame de AO pentru un stup. Exista multe feluri de sublimatoare, de la cele in sticla care se incalzesc cu flacara la cele supertehnologice care costa sute de euro. Si bine inteles cel home made. Singurul dezavantaj e ca AO sublimat este toxic pentru om deci e necesara o masca sau o semimasca cu filtrele corespunzatoare.
O ultima nota: acidul oxalic trbuie cumparat in farmacie, cel pentru uz industrial poate contine metale grele.

stefan1

Citat din: stefan1 din Ianuarie 10, 2008, 12:35:43 PM
Dau niste explicatii la situl urmator indicat de  ni_nacu:
    http://www.biovet.ch/shop/global/Apicul ... er::2.html         

  VAPORIZATORUL VARROX
Cu acest vaporizator se infierbanta acidul oxalic-dihidrat.Prin aceasta se obtine o ceatza de acid oxalic (AO) care acopera toate albinele si suprafetzele cu un foarte fin film de cristale de acid. Aceste cristale vor fi suportate fara probleme de albine dar au efect mortal pt varroa.
  Aparatul este refolosibil mai multi ani. Acidul oxalic-dihidrat se gaseste in farmacii si e ieftin.
   Mod de folosire:
Se pune acidul oxalic in aparat apoi se introduce pe urdinis in stup. Lada se etanseaza. Se incalzeste aparatul 2-2,5 min apoi mai ramane 2 min in stup, dupa care se scoate si se raceste scurt timp in apa. Stupul se lasa inca 10 minute inchis.
   In functie de tipl de stup se foloseste 1-2 gr acid
  La operatie se foloseste masca si manusi rezistente la acizi si haine cu maneca lunga.
  Tratamentul se face in luna noiembrie-decembrie la temp > +5 grade, in stupi fara puiet.
  Aparatul se livreaza cu cleme de conectare la bateria auto.

Acest tratament tarziu, cand nu e puiet, combinat cu un tratament in vara cu acid formic sau THYMOVAR da cele mai bune rezultate contra la varroa. Numai in stupii fara puiet  tratamentul este eficient.
   PRETUL:92,70 Euro
Se poate lua Online in Elvetia
Se gaseste in mai multe tari ca Albania, Bosnia, Cypru, Grecia, Franta etc.

   Se da impreuna cu cablu prelungitor (25 Euro) si masca de protectie (9,30 Euro)

  Se mai pot cumpara cu acestea si THYMOVAR (0,00 Euro?) pt tratamentul de vara.
Sunt placutze impregnate cu Tymol puse in stup in august-septembrie, dupa culesul de mana. Se pun 1-2 /stup si se lasa 3-4 saptamani. Cel mai bun efect au la 20-25 grade, dar nu se recomanda peste 30 grade. Dupa primul rand se mai pune un rand pt inca 3-4 saptamani.

Modificat de stefan1 (10-01-2008 10:51:22)



  Rog un moderator sa puna aceasta postare la data corespunzatoare (10-01-2008), ca se pare ca a fost omisa la copierea forumului vechi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Alutus

#47
OK . Explicatiile sunt expuse intr-un mod foarte didactic. Iertati-mi comoditatea de a nu cauta informatia pe forum! Au ramas totusi cateva aspecte pe care as vrea sa le clarific:
Referitor la metoda nr 3 a lui Ob: nu trebuie facut un tratament de importanta capitala in aug.  pt a evita infestarea masiva a ultimei generatii? Ce trebuie facut daca vrei sa mai extragi in august pt a nu contamina mierea?
Referitor la expunerea lui  St1: Ar rezulta un timp pe stup de cca 5-6 min. Nu este cam prea mult ? Am putea trata doar cca 10 stupi /ora, daca totul merge bine. 
Sa nu uiti Darie!

Obombo

Aici tratamentul principal se face iarna in absenta puietului, unde acesta lipseste; eu din pacate am puiet toata iarna si trebuie sa repet tratamentul. Vara se face un tratament tampon cu evaporanti (Apiguard, Api Life Var, etc.) sau cu oxalic picurat sau sublimat, dupa isolarea reginei pe timp de vreo 20 de zile sau dupa eliminarea puietului capacit.
Sublimatoare, dupa cum am sscris, exista de mai multe feluri,cu cat costa mai putin cu atat dureaza mai mult tratamentul. Cu unul bun se pot trata 50-60 de stupi pe ora.

stefan1

Citat din: Alutus din Octombrie 14, 2011, 08:37:21 AM
  ...
Referitor la expunerea lui  St1: Ar rezulta un timp pe stup de cca 5-6 min. Nu este cam prea mult ? Am putea trata doar cca 10 stupi /ora, daca totul merge bine.

  E adevarat ce spui. Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje. Se stie ca administrarea lichida poate duce uneori la probleme cu matcile. Administrarea prin sublimare sau vaporizare se zice ca ar permite o repartizare mai uniforma a substantei active in stup si e mai putin traumatizanta (acest tip de tratament se poate si repeta). Pe de alta parte, acest tratament se poate face pana la +5 grade Celsius, deci cand nu mai prea putem avea alte activitati in stupina, si deci timpul nu mai e chiar asa de presant.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Alutus

Intre timp, am studiat tema si am constatat ca in Balcani se foloseste in mod curent tratamentul cu AO dizolvat in apa, de mai multe ori intr-un an. Ar insemna acest lucru ca reginele nu sunt afectate?. Voi incerca sa aflu si de la acesti utilizatori daca au influenta asupra reginelor.
Sa nu uiti Darie!

Obombo

Tratamentul cu solutie de AO se poate face de mai multe ori pe an dar nu se poate repeta pe aceeasi generatie de albine. Ca orice tratament, cu exceptia celui cu acid formic, este ineficient in prezenta puietului capacit. Nu am auzit pana acum sa fi afectat in vreun fel reginele.

mibu

Bine v- am gasit ! dintre cei ce folosesc acid oxalic poate cineva sa faca o comparatie (ca eficienta ) ,cu varachetul?
BLIND DAR SIGUR !

Obombo

Nu am folosit varachet si nu am nici o idee despre eficienta dar s-ar parea ca nu sunt singurul; nu am reusit sa gasesc nici un studiu facut cu criterii stiintifice despre eficienta varachetului. Cat despre acidul oxalic, ultimele probe indica o eficienta a sublimatului intre 92,2 si 98,6% si a celui in solutie picurata intre 84,2 si 94,9%.
Problema cu varachetul nu este atat eficienta cat faptul ca la fiecare tratament se acumuleaza reziduuri in ceara si in mierea din cuib, dar asta se pare ca nu intereseaza pe nimeni, si faptul ca mai devreme sau mai tarziu or sa apara fenomene de rezistenta la principiul activ. De fapt s-ar parea ca deja au inceput sa apara.

Obombo

O sa dezvolt putin subiectul izolari reginei pentru ca am descoperit ca exista cel putin o persoana interesata.
Pentru ca trattamentul cu oxalic picurat sa fie eficient trebuie facut in absenta puietului capacit, iar aceasta se poate realiza pe timp de vara fie prin divizarea familiei, puietul necapacit impreuna cu regina intr-o parte si puietul capacit intr-alta, fie prin izolarea reginei. Aceasta se face dupa culesul principal sau dupa ultimul cules dar nu mai tarziu de inceputul lunii august, in functie de zona. Se poate izola tot fagurele pe care se gaseste regina, introducandul intr-o cusca din gratie Hanemann sau introducand regina intr-o cusca mai mica cu sau fara fagure artificial, care se aplica pe o rama sau intre rame. Dupa 18-20 de zile, timpul necesar eclozionari puietului di cuib dar insuficient pentru eclozionare puietului din fagrele pe care se gaseste regina si unde itre timp s-a concentrat toata varroa, se elibereaza regina si se aplica tratamentul.
O metoda mai nou aplicata si mai usoara este cea din filmul de mai jos, izolarea reginei pe un fagure orizontal.

Donbazil

#55
Sal'tare!
Subiect discutat si rasdiscutat (http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic.php?id=4813&p=1), dar cred - eu de  stricta actualitate.
Ma bucur ca vad ca si altii dau reteta folosita de mine, (desi  un individ despre care intre timp n-am mai prea auzit - zicea ca spun prostii).....
Eu asa procedez. Dau 100 gr acid oxalic 1 litru de ceai fierbinte si 1 kg de zahar si dupa ce se topeste bine si rezulta un sirop, picur cu o siringa 5 ml la interval. Eu strang cuiburile la 5-7 rame  deci vine cam 20 - 35  ml. la familie in functie cat e de tare.
De ani de zile asa fac si rezultatele sunt bune. De multe ori primavara pana dupa salcam nu mai e nevoie sa tratez antivarroa....
Eu am acidul de la fabrica de stupi din Faget dar am auzit ca s-ar gasi si prin alte parti si nici nu e scump, asadar merita....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :hi: :hi: :hi:

P.S. Rog moderatorii sa nu se manie pe mine ca am citat celalalt forum, dar consider ca informatia e utila si nu cred ca are rost  sa se continue cu rivalitatea dintre cele doua forumuri, ambele sunt de foarte mare ajutor mai ales incepatorilor .Sal'tare!

pharaonu75

Citat din: Donbazil din Noiembrie 01, 2011, 10:20:06 PM
...
P.S. Rog moderatorii sa nu se manie pe mine ca am citat celalalt forum, dar consider ca informatia e utila si nu cred ca are rost  sa se continue cu rivalitatea dintre cele doua forumuri, ambele sunt de foarte mare ajutor mai ales incepatorilor .Sal'tare!

Noi nu avem astfel de probleme!
Atat timp cat apicultorul iese in castig la capitolul informatii inmagazinate, totul este OK!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Alutus

Aici se pare ca metoda a fost clarificata pentru intaia data. Acum cu ajutorul  vostru cred ca exista suficiente date pt o buna aplicare. Cred ca se poate  utiliza ca o alternativa. Iernare buna tuturor!
Sa nu uiti Darie!

stupar

Am folosit TAK-TIK prin vaporizare cu Furetto.Am auzit de la cineva,ca AO se poate folosii prin vaporizare cu furetto,ca si TAK-TIK-ul.Stie cineva doza care trebuie aplicata cu eficienta fara efecte negative pt.albine??
Va multumesc! :hi:

mape 48-petru manea