Intretinerea albinelor in stupii multietajati (ME sau NUMAI rame 3/4)

Creat de RazvanTi, Mai 18, 2015, 09:10:28 AM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: romikele din Mai 20, 2015, 02:14:37 PM
... lucrul cu ROBINETUL (sau CANEAUA) !  =))

Fiecare cu ce are... Robinet... Canea...
Unul cu furtun de pompieri nu primiti in discutie??? Ca ma bag eu!! =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

happy

Te-au detasat la pompieri,Dane?
Somitatilor eu sunt la inceput si lucrez cu primul corp C1 unde matca isi face veacul.C2,C3 sunt caturi unde lucratoarele depoziteaza mierea.Deasupra C1 o sa pun gratie Haneman.Totul este asa simplu,voi faceti discutia sa fie complicata pentru cei care nu prea stiu!! :finger:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

tuturicius

Citat din: RazvanTi din Mai 20, 2015, 08:56:41 AM
sa le luam pe rand:
-inversarea am facut-o cand matca a coborat la pontat in C1 adica la inceputul rapitei
-la inceputul rapitei cand matca muta ouatul din C2 care e plin in C1 se pune peste C2 gratia hanemann si se adauga C3. si DA! la ME este obligatorie gratia. este de fapt unul din accesoriile stupului.
-daca si-au luat-o in cap cu plecatul, poti sa le invarti tu pana ti-o veni rau ca tot pleaca. la roit se aplica alte metode dar astea sunt alte subiecte.
Nu sunt de acord ca gratia e asa de obligatorie. Eu le am dar nu le folosesc. Cel mai mult am avut cativa cm patrati de puiet de trantor la unii in C3 si familiile erau zdravene har domnului. Eu sunt de parere sa ai gratia pregatita si sa o pui cand chiar se ingroasa gluma cu puiet in C3. Altfel prefer sa le las sa circule libere.
Inversarea este iarasi ceva la care renunta tot mai multi, inclusiv in SUA unde e tara ME. La noi a avut nea Gica de pe forumul celalalt ME si s-a convins pe pielea lui ca nu are rost, dupa multi ani de probe. Se fractioneaza cuibul. Coronita din C2 ajunge in C1 taman in mijlocul elipsei de puiet care se intinde in C1 si C2. Nici pe Dan Margarit nu tin minte sa-l fi auzit ca face inversari.
Are ME multe alte avantaje pe langa inversarea corpurilor.

cipik

Vorbesti de inversarea corpurilor primavara, la culesul de răpită sau toamna cand se intra la iernat?
Eu inca nu am ME dar urmează sa încerc, o sa iau lecti de la titularul topicului. Toamna ele baga sus miere si chiar nu vad rostul la inversare dar primăvara înainte de culesul de răpită este necesara, astfel familia baga miere deasupra cuibului.
Părerea mea......... Încă mai caut si eu argumente pro si contra ME-ului, cum spunea Dan la târg: De ajuns sa încerci ca nu o sa regreti.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

tuturicius

#19
Baga miere deasupra cuibului in C3  :D
Nu am stat sa-mi bat capul prea mult de ce, probabil datorita dimensiunii ramei (inaltimii mai mici) dar primavara se dezvolta fara coronita pe puiet, fac o pseudocoronita doar in colturi. Oua pana in leatul de sus, sau pana la 2-3-4 randuri de celule sub el. Coronite mai groase nu am avut nbici la familii nici la roiuri pana toamna.  Apoi cand primesc un corp in cap cred ca considera acel corp coronita. Ca sa zic asa ... primavara cuibul e blocat sus cu puiet, nu au unde sa puna miere.
De unde apare un avantaj la ME - TE POTI JUCA CU CORONITA LOR. Nu le lasi sa o aibe completa in C3, nu sunt conditii perfecte pentru ele de roit - nu vor sa isi lase puietul fara coronita cand pleaca in lume  :)
Si dinamica dezvoltarii este alta ca la Dadant - cuibul este mai mare in volum, dar ele pornesc primavara ouatul doar in jumatatea superioara, unde este mai cald. sunt mai departe de urdinis, mai ferite de curenti. Umplu mai rapid mai multe rame mai mici.
Sau cel putin asa cred, pentru ca habar nu am de Dadant. Dar stiu ca imi explica un prieten cat de exploziv se dezvolta primavara un Dadant pe 10 rame. Eu anul asta inainte de rapita aveam deja 8 rame de pueit sus tabla, mai putin polenul aferent si trei tabla jos. Cand a inceput rapita m-am dus sa le pun C3 si unul roia deja pt. ca m-am trezit prea tarziu. CEle doua corpuri de cuib erau full, crescaturi pana in podisor etc. Eu cel putin ma gandesc ca mai buna explozie de atat nu imi trebuie, si m-a prins rapita cu niste stupi care au printre cele mai mari cuiburi, plini.
Iernati pe 6 rame tabla cu miere de FS sus si 6 rame jos, acoperitoarele tabla cu miere de Fs, restul goale. Stimulare in primavara 2 administrari de sirop 1:1, cate 350 ml, dupa ce a fost cald, au inflorit pomii si apoi a venit o perioada rece. Atat.
Ma rog, mai departe se pot pune si la ME corpuri de 1/2, pt sortimente, capacire mai rapida. Dar cand te inmultesti e perfect sa poti lua rama din magazin de la cei zdraveni si sa o faci rama de cuib, chiar asta fac acum  :D

RazvanTi

cum l-ai gasit pe cel de-al 2-lea ASA trebuie sa fie o familie pe ME. la jumatatea rapitei ai puiet toate varstele pe minim 14 rame TABLA iar la sfarsitul rapitei se stabilizeaza undeva la 16-18 rame si crede-ma ca daca nu i-ai pus hannemanul "zboara" matca si in C3.
la sfarsitul salcamului grija mare cu alt fel de "zbor".
dadant?!?!?! in momentul cand tu pui catul 3, abia se partzaie pe 7 rame cu fanta de 2-3 rame in folia dintre cuib si cat  :roll:
din pacate eu "mestecand" rau de tot in puietul lor ca sa deprind toate chichitele in creearea matcilor la discretie (in ultimii 3 ani de zile) nu am mai avut asa ceva, dar de la anul or sa inceapa sa apara "zgarie norii"  :roll:
anul asta de exemplu am facut din 8 stupi 26 de nuclei cu cate o rama de puiet si una de  miere...
deci "rupti in gura" serios...  :nebun:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

marian sima

Sa privim un pic realist lucrurile.
La acest tip de stup cuibul este format din 2 corpuri,cele doua corpuri contin 20 de rame 3/4,daca fac un pic socoteala aceste rame sunt echivalentul a 15 rame Dadant ,asta inseamna ca trebuie sa ai ori o matca foarte buna ori o matca de rasa care dezvolta o familie numeroasa tip Lingustica ,Buckfast sau altceva.

Si eu vreau sa-mi fac astfel de stupi insa nu sunt decis daca sa fac caturile de 8 sau de 9 rame,la 8 rame poti ierna stupi pe doua caturi precum canadieni,nu mai ai nevoie de inversarea caturilor deoarece matca va ponta in amandoua ,familia va fi mai pregatita pentru culesurile timpurii de la rapita ,8 rame pe cat si doua caturi la cuib  sunt echivalentul a 12 rame Dadant ,9 rame pe cat si doua caturi pe cuib sunt echivalentul a 13,5 rame Dadant.

De ME cu 8 rame pe cat am auzit,insa despre ME cu 9 rame pe cat nu stiu nimic,pe mine ma intereseaza productia si la culesurile scurte daca matca ponteaza o suprafata enorma cu puiet i-mi iau la revedere de la productie .

tuturicius

Eu ii am pe 10 rame, nu am spus asta pana acum. Nu fi asa sigur ca iti iei adio de la productie  :D Unii, precum A. Malaiu, se chinuiau sa faca familii cat mai mari pt productie. Acum vad teoria asta ca trebuie sa ai familii NU prea mari, altfel adio productie. Mi-au mai spus si mie altii ca n-o sa vd cutiile alea pline cu albina pt. ca sunt prea mari. Se umplu, crede-ma, si nu am matci deosebite deloc.
Eu vad asa: familie mare produce mai mult, nu e cules, mananca zahar mai mult. Familie mai mica produce mai putin, nu e cules mananca zahar mai putin. La raportul de pret dintre kg de zahar si kg de miere aleg prima varianta.

mape 48-petru manea

Am un singur stup ME pe 8 rame ---in cuib 2x 8 rane ---haneman---si un mag sau 2 deasupra---productie- peste media stupinei---interventii putine in cursul anului---Daca se foloseste corpuri de 10 rame (2) in cuib trebuie lucrat cu familii ajutatoare---parerea mea pentru zona in care ma aflu

tuturicius

Jonny_it are prezentat pe pagina lui modul lui  de lucru cu ME. El ii are pe 11 rame si la inceput avea matci carpatine. Foloseste 2 rame claditoare. 2 rame claditoare folosesc si eu. Cu doua claditoare sunt si pe aproape de cantitatea de trantori pe care si i-ar creste in mod natural. La inceput de sezon este una, care a stat si iarna in cuib,apoi o bag si pe doua si schimb cate una din ele la o saptamana. In C3 mai intercalez ramele cu miere cu rame goale, cand e cazul pun si C4 ca sa am loc, si asta e si strategia pe care o aplic pt. prevenirea roitului.

RazvanTi

Mariane lasa gurile rele si experimenteaza daca nu vrei sa asculti la altii care deja au facut-o.
20 rame ME la iernat e mult zici?
da' la mine de ce nu a fost mult?!?!!?
si NU mi-a murit niciunul nici de foame nici de frig nici de nosema nici de mucegai nici de pe dracu ghem...
uite aci o poza in care se vede CLAR ca sunt pe 2 corpuri.
si altele 2 facute de la dreapta la stanga prin toate cele 10 rame de sus (ghemul de iernare la 0 grade afara)
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

marian sima

Gata,merg pe mana ta,am achizitionat un ME. :)
Ceilalti vor fi facuti de mine.
Eta ia ,unde este bre poza mea de la avatar?

romikele

Citat din: marian sima din Septembrie 11, 2015, 07:30:26 PM
... unde este bre poza mea de la avatar?

N-am idee, daca poti urc-o din nou si incerc sa o salvez in galerie. Asa nu se va mai putea pierde...

cipik

Tocmai am terminat de citit: Întreținerea albinelor in stupi multietajați de Maloiu.
Eu "vedeam" ME-ul ca doua corpuri de 3/4 unde regina ponteaza si deasupra magazia/magaziile de recolta.
Acum dupa ce am citit am mai multe nelămuriri ca înainte să citesc. Repeta la nesfarsit (poate de prea multe ori) faptul ca trebuie sa avem familii puternice, lucru care îmi place este ca prezinta si cum putem ajunge la familiile dorite cu ajutorul familiilor ajutătoare.
Acum in cazul meu am inceput sa cresc rame me din 2015 si chiar am iernat o matca (care m-a supărat in sezon) in iarna respectva, o matca cu 3 rame de albina si nu prea multa miere si spre surprinderea mea la răpită avea jos plin de puiet si in corpul doi a băgat miere. Am mai facut in 2016 încă doi care deabia in acest an voi aplica tehonologia pentru intretinere ME pana acum doar căutând sa măresc numărul de rame si populatie.
Ce întrebări am eu si poate cei mai experimentati pot sa îmi răspundă:
1. Chiar este nevoie de familie ajutătoare pt a avea familii bune in me? Eu zic a noastră matca poate acoperii usor doua corpuri de me, sau cel putin asa am văzut la mine.
2. Chiar este necesar sa inversam de doua ori pe luna corpurile intre ele? Aici se leagă si de prima întrebare, Maloiu spune ca trebuie sa mutam mereu puietul jos si marca sa urce in corpul doi. Eu recunosc ca nu asa am facut.

O sa mai revin si cu altele, poate dupa începerea sezonului.
Zambeste, maine poate fii mai rau.
http://prepelitebucuresti.sunphoto.ro/

bucovineanu

Nu e nevoie de familii ajutatoare pentru a ajunge la familii pe 2, 3 sau chiar 4 corpuri. E suficient sa avem familii sanatoase care sa intre la iernare pe cel putin 8 rame. Pentru asta trebuie sa avem regine prolifice care sa poata mentine familii puternice fara a intra in friguri.
Intradevar inversarea corpurilor face parte din tehnologia intretinerii familiilor in ME, dar nu e obligatoriu sa facem acest lucru.