BZZZZ BZZZZZ......

Creat de Gemelu, Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM

« precedentul - următorul »

Gemelu

Salut si bun gasit tuturor!
Numele meu este Nicu si locuiesc in Mioveni Arges.
Inca din copilarie am iubit albinele, aceste harnicute bine organizate.
Tatal meu avea pe atunci intre 2 si 6 stupi de care se ocupa cum se pricepea si el din auzite si din citirea ocazionala a articolelor din revista Asociatiei Crescatorilor de Albine si a unei carti de apicultura. Inmultea stupii, iar apoi, peste iarna mai pierdea din ei. Prea multa miere nu scotea sa mancam, si nu mi s-a aplecat. Dupa lupte crancene cu mama care nu vedea cu ochi buni sa prapadeasca zaharul (din ce in ce mai rationalizat in acele vremuri triste) pentru hrana albinelor a renuntat. Dintre toti fratii, eu cascam gura pe langa el cand lucra la albine (asta in timpul ramas intre un serviciu de navetist care-l facea sa lipseasca vreo 12 ore zilnic si tinutul unei gospodarii). De obicei ma fataiam pe langa el si albine fara masca, neavand frica de albine.
Anii au trecut, si intre timp el a capatat cativa stupi. Insa mai inainte de asta eu am capatat o alergie fara sa determin alergenul. Asa ca am prins si frica de intepatura albinelor, sau mai bine zis de reactia pe care as avea-o. M-am tinut cat mai departe de albine. Desi am fost nevoit si am intrat in contact cu albinele trecand cu mai multe ocazii printre stupi in plina activitate, am scapat fara sa testez alergia la venin.
Acum cateva saptamani a roit un stup si roiul a poposit intr-un pom la vreo 3 metri inaltime. Am fost chemat sa-l ajut sa-l prinda. Cu toata teama, si fara pregatire teoretica m-am imbalsamat bine cu otet, mi-am pus si eu o masca (pentru tantarii din delta) si ne-am catarat in pom cu un sac mare. Am reusit sa-l prindem si mi-am facut si eu botezul cu o intepatura. Am fost viteaz insa si nu am dat drumul sacului desi mi-era inima cat un purice de frica alergiei. Am fost foarte fericit ca nici macar nu mi s-a umflat mana, si am avut doar o mica mancarime.
Asadar aveam liber la apicultura.
Dupa ce am terminat si am revenit acasa la mine am batut internetul in lung si-n lat sa vad cum ar fi trebuit procedat la prinderea roiului. Asa am descoperit O MARE MULTIME de OAMENI care iubesc aceste fiinte Unii reusesc sa le puna la treaba chiar mai bine dacat o fac ele singure si scot si ceva profit din asta. Cu multa munca si stiinta.

Cum spuneam, am liber la apicultura. Dealtfel, deja ma pot numi proprietar de stupi. Asta iarna, un prieten apicultor beneficiar al programului de sprijin european nu stiu care masura, a cumparat niste lazi de stup. O comanda ceva in jur de vreo 20 de cutii, kituri complete, nemontate. L-am rugat sa-mi ia si mie cateva, pentru ca mi s-a parut un pret bun. Ma gandeam sa-i dau lui taica-miu sa-si inlocuiasca din lazile lui. Dar prietenul a venit cu o propunere si mai buna, sa-mi dea cutiile cu suflet. Asa ca le-a populat si le-a luat cu ale lui la pastoral. si le voi primi in curand cu totul.

Pana atunci m-am apucat de citit si de rasfoit forumuri si youtube ca sa se lipeasca si de mine ceva cunostinte macar teoretice.

Si m-am decis sa lucrez in stationar in cel putin 2 locatii. Eventual, pe cei primiti de la prietenul apicultor sa-i mai ducem impreuna in pastoral. Iar in rest sa am vatra undeva la tara la socri in sudul judetului Arges unde au cel putin rapita, salcam si floarea soarelui in apropiere. Sa lucrez pe multietajat, cam cum ne-a incantat Dan Margarit cu apicultura la distanta. Asta pentru ca nu voi putea sta prea mult cu nasul in ei.

Dar sa am si unii mai aproape de mine cu care sa lucrez. Pentru asta cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!

SPYKAL

#1
Citat din: Gemelu din Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM
.......cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Bun venit pe Apiardeal si spor la treaba in viitor!!!  Am o intrebare. Inainte de a cumpara acei stupi "bio" te-ai documentat in privinta lor? Ai luat legatura cu respectivul sa vezi ce parere are despre aceasta asa zisa "inventie"? Parerea mea este ca ar trebui sa te informezi foarte bine in privinta acestui model de stup si apoi sa iei o decizie. Stima si respect!!!
P.S. Uite citeste aici cateva impresii ale unor apicultori cu multă experienta in apicultura si dupa aceea decide ce vei face http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7296.0;topicseen

stefan1

  Bun venit pe Apiardeal!
  Esti un bun povestitor si se pare ca si iubesti albinele. Argesul e o zona buna pentru apicultura, mai depinde de conditiile locale si de numarul de familii din zona. E important ca ai un prieten care se pricepe la albine si de la care sigur ai multe de invatat. Cartile si internetul te poate ajuta, daca stii sa selectezi ce este bun din el. Despte lada lui Ursu eu zic sa te mai documentezi, dar nu de la el ci de la utilizatori. Eu iti spun ca in orice lada se pot creste albine, dar lucrul cu aceasta lada este mult mai greoi decat in sistemele consacrate si este departe de performantele pe care i le atribuie autorul.
  Succes!   :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Cipi

#3
Tamplarul care confectioneaza stupii lui Ursu, locuieste intr-un sat la vreo 10 Km de orasul meu, eu am cumparat de la el un stup vertical pe 10 rame, frumos lucrat, singura lui problema e ca e confectionat din panel de 1,9 cm, stupii lui Ursu din acelasi material.  Eu ti-as recomanda stupii din poliuretan, putin cam scumpi, dar fac treaba buna... cat despre stupii lui Ursu... mult marketing, la ceva ce nu face banii.

romikele

Citat din: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AM
... e confectionat din panel de 1,9 mm
Nu-i prea subțirel?  :razz:

oroles

Eu am stupi cu pereti de 3,5 si 4 si sunt multumit de cum trec iarna. Cel de la care am cumparat anul trecut vreo 5 stupi, vazand ca au peretii de 2.5 i-a mai pus un rand de scandura de 2. Spunea el ca a vazut ca pierde familii in stupii de 2.5. Singurul avantaj la grosime e ca fereste albina de curenti. Fiind incheiati in sfoara, pot sa dau cu stupii mei de pamant ca nu au nimic. In schimb la cei imbinati in falt cum sunt ai lui Ursu, trebuie lucrat cu grija. :D

Din ce am vazut eu la Ursu, nu stiu daca peretii pot fi numiti scandura. Aveau un soi de placaj.
Iar ceea ce face Ursu in poza de fata este foarte riscant pentru varsta lui.



Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bismark

       cred ca a vrut sa spuna 1,9 cm. astfel pot fi din hirtie  la 1,9 mm. :razz: :razz:.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

Cipi

#7
da, 1,9 cm am vrut sa zic. :)
Acesta este modelul de stup pe 10 rame confectionat in atelierul lui Viorel, tamplarul lui Ursu. Sa stiti ca asamblarea stupilor nu este facuta de el, are angajati, dar asta nu conteaza. Singurul lucru pe care il reprosez acestui stup este grosimea materialului... in rest nu am ce reprosa.

Hermannstadt

Bun venit Gemelu,
     despre sistemul Ursu vezi ca sunt destule discutii pe forum la noi si in alte parti, sfatul meu este sa te mai gandesti inainte sa incepi sa investesti!

Numai bine si succes!
:hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/

Gemelu

Citat din: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AMsingura lui problema e ca e confectionat din panel de 1,9 cm, stupii lui Ursu din acelasi material
Deci din cate inteleg ar fi niste reclamatii cu privire la faptul la materialul din care sunt facuti stupii "bio" sau doar alte modele de stupi facute de acelasi constructor? In videoclip pare lemn, si oricum destul de gros. Dar daca spuneti voi... poate constructorul are o justificare?


Citat din: SPYKAL din Iunie 28, 2014, 09:20:03 PM
Citat din: Gemelu din Iunie 28, 2014, 08:28:22 PM
.......cred ca ar fi optim pentru un incepator sa iau cativa stupi bio cu familii cu tot de la profesorul Ioan Ursu. Am vazut un videoclip in care tot un argesean, Crino de la Campulung Muscel a cumparat de la el.
Ai luat legatura cu respectivul sa vezi ce parere are despre aceasta asa zisa "inventie"? http://liviuroman.com/apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=7296.0;topicseen
Tocmai asta este, ca as dori sa vorbesc cu acest domn Crino. Daca cineva (sau chiar el) ma poate ajuta cu datele de contact il rog sa-mi dea un mesaj privat. Ma intereseaza cat de multumit este de achizitia facuta, cum s-a descurcat cu transportul, etc. Apropo' exista vreun sistem de curier sau prin posta pentru livrare de stupi si roiuri?


Citat din: Cipi din Iunie 29, 2014, 10:08:07 AM... cat despre stupii lui Ursu... mult marketing, la ceva ce nu face banii.
Intradevar are un marketing de invidiat. Dar cred ca cel putin pentru proiectul pe care il are acum in dezvoltare cu 3 familii de cate 6 rame intr-un stup complet, cred ca face banii. Ma poate lamuri cineva cum e cu pretul de vanzare la roiuri? Am inteles ca pretul se calculeaza dupa nr de rame. este un pret pe rama. Dar pretul pe rama este acelasi si la un roi pe 3 rame si la unul pe 6 rame? Roiul 3R este jumate de pret din 6R?
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!

Cipi

#10
toti stupii facuti de acest tamplar, ca-s modelul lui ursu, ca-s alt model sunt din acelasi material, 1,9 cm, nu pentru ca are un motiv intemeiat, ci pur si simplu nu are material mai gros, firma care produce aceste panouri din lemn de molid, nu face panouri mai groase.  Sfatul meu - uta-l pe Ursu! Mai bine iti iei lazi orizontale pe 20 de rame, foarte bune pentru stationar.  I-am propus acestui tamplar ca-i aduc eu scandura mai groasa sa-mi faca mie niste lazi mai sanatoase... raspunsul lui a fost... NU!

cornelioandanciu

Ii este greu sa regandeasca cotele...
Va salut.

Cris

Citat din: Gemelu din Iulie 06, 2014, 01:22:46 AM
Intradevar are un marketing de invidiat. Dar cred ca cel putin pentru proiectul pe care il are acum in dezvoltare cu 3 familii de cate 6 rame intr-un stup complet, cred ca face banii
Dece ai creste  3 familii pe 6 rame într/un stup? Ii cresti pe balcon? :D
,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

Gemelu

Nu am zis ca voi creste 3 familii pe numai 6 rame fiecare. intentionez doar sa merg pana in primavara asa, apoi voi mai cumpara alte cutii de biostup (sau alte modele in functie de rezultate). Doar ca oferta de vanzare, pare accesibila. Adica 18 rame full de puiet cu musca (3 roiuri pe cate 6 rame) si lada de biostup complet echipata pentru 1.000 lei (10 milioane vechi) cred ca este un pret rezonabil pentru ambele parti.  Tocmai de aceea intrebam care mai este pretul la "materialul biologic"? Ce stiam mai demult era la 40-50 lei pe rama. Dar nu am inteles, daca iau un roi pe 6 rame, costa cat 2 roiuri pe 3 rame? sau cum merg preturile? Banuiesc ca si in functie de luna in care se face tranzactia.
Va rog mult, lamuriti-ma si pe mine cu treaba asta cu pretul.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!

sorin apicultor

Sfatul meu este sati faci singur stupii din polistiren extrudat de 5 cm. cu 350 lei iti construiesti 4lazi pe 10R cu magazie 1/2 si 2lazi pe 12 R cu magazie 1/2.Merita!