CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

C@T@LIN

Citat din: Stefan Madalin din Ianuarie 16, 2014, 09:36:19 PM
Azi am ascultat stupii . Maine stiu care in mod cert au nevoie de interventie rapida .

Ca e bine sa aibe rezerve tapene de miere e de necontestat . Dar daca asculti un stup care stii ca are miere cat sa umblii in Martie in el si cu toate astea el zumzaie tare ?? Ce faci ? . Umblii in el sau nu ?
:hi:  Iarna în stupină 2012. .incepand cu minutul 1:40 colegul nostu Marin ne explic cum sa "interpretam" bazaitul. bazaie mai puternic pt ca au puiet.

jenica67

    In Resita azi in iarba de la lucru pe floricelele acealea mici albastre, era plin de albine. Maine, sau poimane, voi merge la sat, sa vad ce fac albinele mele. Dar mai mult ca sigur ca aduc polen ca primavara, ca acolo este mai cald decat in oras, cu cel putin 4-5 grade.   :hi:
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

marian sima

IN stupina nu mai am facut nimic de asta toamna,nici acum nu am chef sa fac nimic,nu stiu de ce,cand am sa am chef sa fac ceva va anunt.

In atelier lucrez zi de zi ,dar e altceva nu e legat de stupina mea.

Vyktor

Salut Marian
Cand am fost la tine aveai si tu in constructie un stup...daca imi amintesc bine era din polistiren.
Daca l ai terminat pune si tu cateva poze cu rezultatul.  La momentul acela mi a placut cum arata...da' tu esti secretos,  nu vrei sa vedem si noi  :nono:

mosunick

Cetind pe aci ideile celor stiutori, am pus cate o turta de siguranta (energetica) in stupi.
Ce mi s-a parut interesant e ca unii din ei (la care era mai mare umiditatea si la care am gasit si cel mai mare consum al turtelor puse acum 3 saptamani), le-am gasit legate ca si in roi de plasa podisorului (am podisoare jumatate plasa jumatate pfl, inalte de 50 mm). La unele din ele am sesizat ca au inceput sa puna pe plasa propolis.
Are idee careva de unde vine comportamentul asta de stat agatate de plasa si ce reprezinta?
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

istodorescu vasile

daca stau agatate unele de altele sub podisor, acelea au coronitele de miere de la ramele pe care este ghemul format ,pe terminate, desi alaturi sint rame cu miere. ati procedat corect punind turte la dispozitia ghemului, fiindca daca apare o perioada mai rece,  ramin sub podisor si mor de foame. acolo unde este umiditatea mai mare ,  este si activitate mai mare ,mai exact exista puiet, si de aici si consum marit. vedeti sa aibe ventilatie corespunzatoare in caz ca aveti lazile cu fund plin. in cazul ventilatiei necorespunzatoare,[umiditate excesiva], albinele au tendinta sa se ridice sus, stiind ca umiditatea este mai mare jos.in acest caz pleaca de pe sub coronitele de miere, si se ridica tot mai sus unde este mai putina umezeala.

istodorescu vasile

Citatla unele din ele am sesizat ca au inceput sa puna pe plasa propolis
propolis acum nu au de unde sa aduca , iar in cuib fiind activitate redusa in comparatie cu sezonul activ , nu cred ca ar fi mutat din cel existent in interiorul cuibului. mai degraba tin sa cred ca acel propolis de pe sita este pus din toamna si nu ati sesizat acest lucru decit acum.

mosunick

Ma gandesc ca poate e pus mai demult propolisul...
Cat despre stupi, m-am gandit ca sigur a inceput ponta matcii. Ceea ce mi se pare ciudat este ca stupii respectivi au miere suficienta sa supravietuiasca pana in martie, dar totusi au luat primii in lucru turtele pe care le-am pus de siguranta dupa Craciun...
Stupii sunt cu fundul plin, sunt verticali de 10 rame, iar peste podisor (tip ME), vine capac de MEcu tabla. Stupii sunt iernati la interior. Alta nelamurire a mea era agitattia de la urdinis la stupii la care am vazut albinele stranse sub podisor (toate urdinisele sunt blocate (inchise ) cu plasa de 3,5 mm ca sa nu poata iesi albinele afara)... Pe caldurile astea, iernarea la interior nu e cea mai stralucita idee, daca nu poti mentine temperatulra constanta sub 5 grade (eu nu am cum)... asa ca am fost nevoit sa inchid cu plasa urdinisele.
E primul an cand iernez la interior.
Multumesc pt promptitudinea raspunsului, dl. Vasile!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

istodorescu vasile

datorita caldurii ghemul s-a rasfirat si albinele au sesizat ca nu au pe unde sa iasa afara din lada, si de aici agitatia.iernarea in adapost cu aceste temperaturi neobisnuit de ridicate , nu este tocmai buna. si eu de regula iernez matcile de rezerva , in adapost, insa anul asta dupa ce am vazut ca se mentine temperatura ridicata, le-am lasat pe vatra.

johnysibiu

Am iernat si eu in adapost, nu este nici o smecherie.

Principala problema este faptul ca sunt agitate, nu au unde sa se curate, ponta incepe tarziu, fata de cele de pe vatra raman in urma .

Poate ca, in particular, anul acesta este mai bine:cele de pe vatra au ouat mult, au cuibul rasfirat.O racire brusca urmata de un ger serios pot fi fatale.

pad3

am trebaluit azi pe langa stupina. am ascultat cu furtunul si e ok ( ma dusesem pregatit cu un streptoscop si am fost dezamagit sa constat ca nu e bun, nu <bate> prin lemn.
am si ansamblat 2 kituri de vertical/12r dar cel mai important, am tuns o rama data deoparte. citisem ca asa face bio si mi s-a parut interesant. dezamagire mare - e al naibii de grea operatiunea si nu isi are rostul (din pct meu de vedere):
- mai multa munca decat la reinsarmare
- ceara mai putina si din aia care lasa multa bostina, chinu de pe lume s-o separi
- albina are mai mult de munca pt ca tb initial sa curete alveolele de camasuielile ramase
gresesc? ))/  care e parerea voastra?
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

Si eu sunt de parerea ca mai bine topim ramele vechi si punem FA.

captain bee

am văzut personal cum tunde ramele Bio....face mai întâi o selecție atenta a acestora și le tunde doar pe acelea care nu sunt foarte vechi sau care au fost construite cu multe celule de trântor..... cele închise la culoare sunt topite direct.... legat de rame noi schimbate acum un an, am văzut la el în curte, un mic munte de rame noi (5000-6000), în saci, cumpărate în urma târgului de la Slobozia, ...are imagini pe pagina personala, cu nr 13..... cu toate acestea eu schimb ramele vechi, de 4-5 ani cu FA.....fiecare cu strategia sa....eu am câțiva stupi....Bio, câteva PAVILIOANE.......... toate cele bune!!

sorinnel

azi am pregatit turte de cate 500g pt fiecare familie. maine sper sa le pot pune...
Sorin Pop

petru.atudorei

La mine s-a cam instalat iarna. De ieri ninge.. Cu cateva zile in urma le-am pus cate 200 grame de turta la fiecare stup....parca stiam ce va veni.