Dintr-un butoi de 200 de litri de tabla am facut un topitor cu aburi. IMG_01.jpg
L-am taiat,...
IMG_03.jpg
am indoit marginile ca sa se poate imbina
Dintr-o bucata de tabla am facut un suport cu 3 picioare, cel din fata cu 10 mm mai mic ca sa ii dau panta, si o teava de scurgere in afara butoiului.
Pachetul de rame pergatit sa fie bagat in topitor
Butoiul in functiune. Etansarea dintre cele 2 bucati am facut-o cu faina
A inceput sa curga ceara.
Si rezultatul.
La prima serie, deoarece tava in care stau fagurii este mica in inaltime, a curs cam 1/2 kg ceara in apa de dedesupt. Am inaltat-o cu 150 mm si am mai topit cativa faguri pe care ii uitasem in alte corpuri de stup. Din 67 de faguri vechi de 3/4 mi-au iesit 8 kg de ceara.
Picioarele tavii sunt de aproximativ 100 mm, sub ea incap 25 l apa.
In prima serie am pus apa la mazim, si cand a inceput sa fiarba, mi-a iesit pe evacuare.
Un rezultat destul de bun!
Si calupul de 8 kg. Ramele fiind verticale in tava, nu se vede multa ceara ramasa in bostina.
Din pacate culoarea asta inchisa este data de interactiunea materialului cazanului cu ceara. Este recomandata folosirea inoxului sau a vaselor emailate. Nici fierul sau zincul sau cuprul sau aluminiul nu sunt recomandate la prelucrarea cerii.
Ca randament al topirii, fara presare, eu zic ca ai obtinut un randament foarte bun!.
Ms Stefan. Sloiurile de ceara mai au impuritati. Bostina nu ajunge in tava din cauza pachetului de rame si a sarmelor ramelor, dar tot mai scapa. Oare daca fac numai tava din inox sa fie suficient?
O topire ulterioara este neaparat necesara. Numai sa imi fac cateva caldari cu apa distilata. La mine in zona apa este foarte dura si saponifica ceara.
Ca principiu, ceara topita sa ajunga cat mai putin posibil in contact cu metalele de care am vorbit, ca acizii din ceara intra in reactie cu recipientul.
Sigur ca ar trebui a doua topire, ca am vazut ca mai erau bucati de bostina in calup. Si al doilea vas sa fie smaltuit sau de inox
Apa dura este o problema. La mine apa din fantana este dura, dar cea de la reteaua de apa, venita din munte, are foarte putin calciu, e buna si pentru spalat si pentru topit ceara. Poate daca ti-ai colecta apa de ploaie, ar fi suficient. Din pacate vedem ca sunt tot mai putine ploi.
Asta iarna am adunat cateva galeti de zapada cu care am topit ceara ce am dus-o la targul de la Slobozia. Asa este, apa de ploaie e din ce in ce mai putina.
https://www.youtube.com/watch?v=76dZaRco3tc
Presa de ceara extrem de simpla si eficienta.
Ce modificari ati adus la metoda initiala de topire a cerii ?
De cand am inceput sa duc ceara la un producator de faguri care ne face foite direct din fagurii proprii, ma intereseaza o metoda eficienta de extragere. Cea a rusului e extrem de simpla si eficienta.
Voi folosi 2 vase unul in care pun fagurii la foc sa duc temperatura spre 70-90 grade si apoi sa ii torn intr-o presa.
Culoarea inchisa si neplacuta a cerii produse e din cauza presei din fier, cu care ceara interactioneaza.
Nu am reusit sa ma lipesc de inox. O marmita militara e de 10 ori cat un vas metalic din tabla normala. Astept insa pe olx oferta potrivita.
Am luat un vas de inox industrial dar are fundul perforat. Nu am gasit inca meseriasul potrivit pentru a-l repara.