Stupi incalziti-pro si contra.Metoda din Ucraina

Creat de fiug1970, Februarie 24, 2013, 11:14:35 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Citeste prima data subiectul/topicul cucondensul si apoi vezidacatimai arde de incalzitor de stup.

Daca eu as fabrica acestincalzitor las lauda. Dar sa nu uitam ca stupul are nevoie si de aerisire deci in final vei pierde din caldura deci pierzi energie. Vasazica contribui si tu la incalzirea globala.
Deci in final toata lumea doreste sa faca un ban.

fiug1970

Daca ar fi sa ma gandesc la bani,da! m-as gandi la banii cheltuiti pt.incalzire.Acum daca stam tramb si judecam drept!dc.mai folosim incalzirea in locuintele noastre daca se incalzeste prin asta tot globul?Adica noi sa avem confort pe timp de iarna si albinele nu!!Stiu ca e antinatural,e impotriva firii lor sa fie incalzite,au rezistat milioane de ani in scorburi si n-au murit si acum s-a trezit cineva sa le ofere huzur?Dar nici inainte cainii de companie(mascotele) nu existau,si acum exista!Si nici nu aveau "haine" si acum au!Si e o adevarata moda in toata lumea!!Deci?'
Tocmai la condens ma gandeam cand am postat informatia si nu neaparat la confortul generat de caldura,fiindca nu le poti dresa sa stea linistite in sejlonguri cu ochelarii de soare pe ochi,tragand cu paiul dintr-o tequila!!Condensul apare cand aerul cald generat de corpurile lor intalneste aerul rece di n afara cuibului.Daca s-ar putea folosi o diafragma dubla,adica din doua foi de pfl subtiri cu o distanta intre ele de catva milimetri,pe toata suprafata ei,de o parte si de alta a cubului(la sistemul de iernare a cuibului bilateral).Cum aveau sobele de petrol intre arzator si rezervorul de petrol,doua foi de tabla cu distanta de 1-2 cm intre ele printre care trecea aerul in tiraj normal(aerul cald urca si racea cea dea doua tabla dinspre rezervor)rezervorul avand temperatura mediului ambient intotdeauna,indiferent de incalzirea arzatorului.S-ar putea pune o foaie incalzitoare de o parte si de alta,pe doi pereti.Ar ramane evacuarea umiditatii,care s-ar putea obtiene prin partea de sus a stupului(pe la podisor)folosind urdinisul ca intrare de aer si podisorul ca iesire,intr-un proces natural de urcare a aerului cald.Am gasit un material ce se pune sub pardoseala incalzita ce are diferite proprietati in functie de partea cu care se aseaza fata de parchet(e un produs german),lasa sau nu umezeala si caldura sa iasa!
Asa ghemul ar avea temperatura lui normala generata de albine,iar pe laterale aerul incalzit de folii urca spre podisor si usuca condensul generat si stupul in totalitate ar fi uscat.
E o parere personala si trebuie luata ca atare.Nu am cum sa o probez,si clar ca fara probe is vorbe-n vant!

bucovineanu

Albinele au trait in scorburi de milioane de ani. Acolo nu aveau "calorifere "si au ajuns pana in zilele noastre. Sunt de parere ca discutiile la acest subiect sunt inutile. Majoritatea care au incercat incalzirea stupilor au renuntat la idee. Pentru a avea rezultate care sa ne multumeasca e nevoie sa intram la iernare cu familii puternice care pot sa se incalzeasca singure.

fiug1970

#4
uitati un sistem de eliminare a condensului pe timp de iarna:
http://salines.mforos.com/1838069/10439914-como-evito-la-humedad-en-la-colmena/
spaniolii folosesc ca podisor un capac de 15mm de grosime din pfl cu o gaura rotunda de 50mm diametru,prin care pot trece albinele sa se alimenteze din niste hranitoare rotunde din plastic care se aplica peste aceasta gaura.Peste capacul-podisor se aplica un strat de pluta,nemaiavand scandurele care necesita ridicate separat(dejavantaj la ora de umblat in stup iarna:se ridica tot podisorul o data,avantaj:pe gaura se poate aplica hranitorul pt.hranire fara sa se raceasca cuibul,sau se lasa hranitorul gol,pt.acumularea condensului in el!! dupa cum se poate vedea in foto
Se mai foloseste pungute din bumbac cu Silica Gel(folosit in cutiile de pantofi sau in baghetele geamurilor termopan).Nu este toxic,se poate reutiliza fara sfarsit(cand e destul de umed se poate usca in microunda)

Obombo

Eu folosesc astfel de podisoare si hranitoare, dar nu au nici o treba cu umezeala in stup. Sincer sa fiu, problema nu mi se pare atat de grava incat sa fie nevoie de incalzit stupul sau de silica gel, cu toate ca se intampla des ca iarna sa am umuditatea de 99%.
Cat despre incalzirea stupilor, raportul costuri/beneficii nu mi se pare favorabil, mai ales in conditiile climatice din Romania.
In afara de pretul chestiei aleia mai trebuie calculata si realizarea unei instalatii electice care sa ajunga la toti stupii, dar facuta bine ca sa nu te apuce dansatul prin zapada.

fiug1970

Da,Obombo,daca introducem numar mare de stupi,incomoditatea de a avea cabluri pe jos,obligativitatea de pozitiona stupii mereu in aceeasi pozitie,ne vine greu doar sa calculam,numai zic si sa cheltuim!Despre pericol de electrocutare ce sa zic,e mai periculoasa o bujie de motor de benzina in functiune decat masina in sine care functioneaza pe aceeasi tensiune de 12 v ca folia.Mai poate fi vorba si de ceva energie neconventionala(solara,eoliana)cum incepe sa fie de mare moda....ce sa zic,poate in 2013 nu, dar peste 10-15 ani...cine stie.Poate noi,poate copii nostri,a fi cu un pas inainte timpului nu strica.Zic si eu..