Filmele lui Dorian Dumitrascu

Creat de Kiwi Bee, Iulie 22, 2016, 08:54:02 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Si o filmare interesanta pt mine. Eu aici in NZ nu ma duc deloc seara la stupi.

Iata unul din stupinele lui DD seara tirziu cind albinele "stau pe loc repaus" si asteapta ziua de maine. Se da si citeva amanunte astfel ne putem imagina stilul de lucru mai bine(cine lucra face bani dar va lucra multe ore).

http://www.youtube.com/watch?v=tLutjRWrRK4

stefan1

  Am vazut cateva filme. Felicitari pentru stupar!
  M-a impresionat si alea cu tricolorul, cu baietelul sau fetita imbracat romaneste si cu tricolor, cu muzica romaneasca! E un mare dor de tara si e pacat ca Romania nu poate crea conditii ca miloane de romani care trudesc pe toate meridianele Pamantului sa poata sa isi foloseasca priceperea si puterea de munca aici, cu un beneficiu si pentru tara. Voi ati vazut ca a personalizat stupii si la fiecare i-a dat numele unui forumist de pe forumurile de apicultura romanesti pe care se vede ca le frecventeaza!
  Inca o data: felicitari!!!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

calmusdaniel

#32
Citat din: Kiwi Bee din Iulie 24, 2016, 01:00:00 PM
Si o filmare interesanta pt mine. Eu aici in NZ nu ma duc deloc seara la stupi.

Iata unul din stupinele lui DD seara tirziu cind albinele "stau pe loc repaus" si asteapta ziua de maine. Se da si citeva amanunte astfel ne putem imagina stilul de lucru mai bine(cine lucra face bani dar va lucra multe ore).

http://www.youtube.com/watch?v=tLutjRWrRK4

  Intr-adevar albinele stau pe loc repaus asteptand urmatoarea galeata,sa nu va inchipuiti ca albinele dau pe afara.Acela este efectul hranirilor la galeata,albina se salta sus la locul unde stie ca va fi hranita.Sau poate ma insel eu!

tinumaftei

Asta da fabrica de miere. Nu stiu de ce mai are nevoie de albine?
Sau vechea vorba a evreului aflat pe patul de moarte care dupa ce dicteaza 99 de retete de vin spune: Fiule sa stii ca vinul se mai face si din struguri!

Intre ce se practica in apicultura mondiala si apicultura din Romania este o diferenta uriasa. De data asta in sensul bun al cuvantului.

Filmele sunt binevenite, in curand vom face si noi bani din apicultura. Chiar si la 9 lei kg!!

oroles

Daniele, Tinule cum va permiteti sa faceti astfel de acuzatii?! Ia vedeti! Mierea canadiană e cea mai buna. Nectar de galeata 100%. =))

Si va zic si de unde atata nectar. Conform federatiei apicole canadiene cel mai bogat nectar este asigurat de culturile de trifoi si lucerna. La mine e plin de plante dinastea dar cred ca albinele mele sunt proaste.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MirceaCalin

Citat din: oroles din Iulie 26, 2016, 02:53:47 PM
...La mine e plin de plante dinastea dar cred ca albinele mele sunt proaste.

Du-le în Canada la specializare !
:D

cornelioandanciu

Nu stiu ce sa mai zic... Eu am incercat anul asta me pe 5 corpuri, nu a mers. O mare influenta a avut-o perioada din primavara, cand albinele au stat trei saptamani in stupi, matcile au incetat ouatul, apoi in perioada culesului a dat o grindina puternica, a distrus totul. Asta este. Totusi, sa nu fim carcotasi. Sa invatam de unde avem de invatat.
Va salut.

tinumaftei

Citat din: oroles din Iulie 26, 2016, 02:53:47 PM
Daniele, Tinule cum va permiteti sa faceti astfel de acuzatii?! Ia vedeti! Mierea canadiană e cea mai buna. Nectar de galeata 100%. =))

Si va zic si de unde atata nectar. Conform federatiei apicole canadiene cel mai bogat nectar este asigurat de culturile de trifoi si lucerna. La mine e plin de plante dinastea dar cred ca albinele mele sunt proaste.
Da până înfloreste Lucerna ei au deja 100 de kg scoase. Este posibil ca Lucerna să meargă foarte bine la ei. Anul acesta tatăl meu a fost cu albinele la o tarla de lucernă de sămânță si la un dadant pe 18 rame a avut câteva zile de 6kg. De fapt a scos mai multă miere de la lucernă decât de la fs.
Oricum, avem de învățat. La anul voi face prima experienta DD, DM sau cum vrem să îi zicem pe un lot de 15 familii. Sunt curios daca o sa am unde sa vând mierea obținută!

stefan1

  Ori sunt eu cel mai mare naiv, ori voi cei mai mari carcotasi! Siropul dat toamna si primavara pana pe stupi nu sunt caturi de stransura, nu ar trebui sa intre in discutie. In timpul verii, in tarile nordice in care vara este scurta, nu exista pauze intre infloriri, toate speciile se grabesc sa-si desfasoare ciclul in aceasta scurta perioada. Utilizarea siropului in aceasta perioada nu are nici o justificare. DM zicea ca nu da deloc sirop pe vara. Pe DD sa-l intrebe cineva daca da si cat. Eu zic ca nu e cinstit sa spunem:"Lasa ca stim noi!" cand sporuri de 6-8 kg/zi se intalnesc si la noi la familii clar mai mici si la incarcari apicole iarasi clar mai mari, pentru ca locurile bune sunt vanate de toata lumea. 10 zile cu un spor de 10kg/zi la o astfel de familie eu zic ca este posibil iar inca 10 zile cu un spor de 5 kg/zi ar asigura cele 150kg/an, media pe familie de care parca vorbea DD.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Citat din: stefan1 din Iulie 27, 2016, 07:29:48 AM
  Ori sunt eu cel mai mare naiv, ori voi cei mai mari carcotasi! Siropul dat toamna si primavara pana pe stupi nu sunt caturi de stransura, nu ar trebui sa intre in discutie. In timpul verii, in tarile nordice in care vara este scurta, nu exista pauze intre infloriri, toate speciile se grabesc sa-si desfasoare ciclul in aceasta scurta perioada. Utilizarea siropului in aceasta perioada nu are nici o justificare. DM zicea ca nu da deloc sirop pe vara.
Depinde ce intelegeti prin "vara"! Parca DD spunea ca se oprește cu hranirile la sfârsitul lui iunie cand dupa standardele noastre e vara. DM vorbeste de o medie de 250 kg pe stup cu recordisti de 300 kg
, nicidecum 150 kg media. Media temperaturilor pe timp de vara in Canada este asemănătoare cu media temperaturilor de la noi. De unde atata nectar?

Daca imi aduc bine aminte Hristea vorbea despre niste recorduri si la noi prin Banat. Nicidecum nu erau cifre ca in Canada. Recunostea ca acei stupi au fost ajutati.





Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Kiwi Bee

In mare parte aveti dreptate dar nu stiu citi dintre voi ati depus efort sa il contactati pe DD. El a postat aici pe forum iarna trecuta dar nu mai stiu cum se numeste topicul.

Daca il cautati pe FB il veti gasi cu siguranta.
Daca cititi comentariile filmelor pe youtube veti descopri la unul din filme ca au mai fost care au dorit sa intre cu el in legatura si pe unul chiar la invitat sa se alature unui grup de pe FB, grupul este Angellily.

De ce am facut public numele acestui grup? Pt ca multi dintre voi sinteti membrii in acest grup(Dragos, Pharaonu, Dan Sebastian, Pustu, Tuturicius, Catalin Calin, Ves Lucian,  si lista este lunga).
Majoritatea sint membrii al grupului de vreo 7 luni deci de prin ianuarie(.... si pe atunci Dragos sa retras de pe Apiardeal, cel putin ceea ce priveste postarile - mahhh ce coincidente  =)) ).
Cine a intrat in discutie cu DD se pare ca i sa pus numele si pe un stup din stupina Romania. Deci recunosc ca eu nu stiu destule despre tehnicile folosite de DD si incerc sa citesc printre rinduri dar nuci nu imi permit sa fac acuzatii.

Kiwi Bee

Stefane, ceea ce priveste zona melifera al lui DD mie mi se pare a fi saracacioasa. Pina cind nu incepe lucerna mai apoi rapita nu este de unde sa se culeaga nectar deci se mentine ponta matcii turata cu sirop(presupun ca la capacele galetiilor nu sint doar 3 sau 4 gaurele ci o sita cum nea mai aratat si DM, dar colonia umflata cu un roi si ramele aferente ale roiului vor consuma siropul din mers - posibil ca nu 100% la toti stupii si astfel ramin niste reziduuri de siriop care nu se mai vad la analiza mierii).

Dupa ce incepe culesul nu cred sa se mai administreze sirop. Daca pe parcursul culesului se mai umfla colonia cu niste albine din roiuri ramine de vazut.

stefan1

 N-am urmarit decat 2-3 videoclipuri care le-ati pus voi aici (nici jumatate din cele puse), dar nu pot fi de acord cu voi. Un lan de rapita, ca sa dea o productie de seminte cum da in Canada trebuie sa aiba flori, nu doua-trei cum spunea Oroles. De asemenea lucerna care iarasi se stie ca poate secreta mult mai mult nectar in conditii de irigare sau de buna umiditate a solului. Ori zonele nordice nu prea sufera de seceta iar temp. medii sunt mai scazute ca la noi inclusiv vara cu sau fara voia lui Oroles. Eu am discutat cu ani in urma cu un stupar roman care a activat o vreme in Suedia si avea iarasi productii medii spre 100 kg/stup, tot la stationar, cu stupine mici si el zicea ca fara 'ajutor'. Spune ca e o abundenta de flori in scurta vara si toate secreta nectar, cautand sa-si atraga polenizatorii care nu-s asa multi ca la noi. Iernarea o faceau pe sirop, ca aveau si culesuri de mana in toamna.
  Pentru Oroles si pentru'adevarul istoric': DM vorbea de productii medii de 200 kg/familie si an, nu de 250. Nu de alta dar cred ca 80% dintre noi am fi fericiti cu o productie medie de 250-200=50 kg/familie.

Pentru Romikele: e o realizare sa scoti 150 kg la o extractie din 4-5 caturi 1/2! DM scotea 200 (la unii sigur mai mult) dar la 3 extractii din cate 4-5 caturi de ME/pe extractie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

calmusdaniel


  La filmarea asta de pe timpul noptii nu poti sa nu observi si galetile aruncate prin iarba pe langa stupi,si sa nu-mi pun intrebarea,ce e cu ele?La filmarea de la stupina vecinului se vad galetile puse pe stupi si coronitele albite,semn ca au fost hranite din abundenta peste puterea lor de consum.Dar n-am sa mai continui cu exemple din alte filmulete pt ca dupa aia chiar devin carcotas.
Avantajul la hranirea cu galeata,este ca nu blocheaza cuibul,avand caturi multe inmagazineaza in primele caturi si nu o coboara in cuib pt al bloca.

oroles

Cifrele acestea spun totul:

https://en.wikipedia.org/wiki/Temperature_in_Canada

Parerea mea e ca fara acele galeti albinele nu sunt in stare sa adune nici macar sa treaca iarna.

Ia sa mai vedem ceva argumente:

CitatIn 2000, 9253 Canadian beekeepers kept about 600 000 honeybee colonies with a total honey production of 53 kilograms per hive.

Adica in traducere pentru domnul stefan1:
Citat"In anul 2000, 9253 de apicultori canadieni detineau 600 000 de colonii cu o productie totala de 53 de kilograme pe stup." Sursa: http://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/beekeeping/

De la 53 de kg la 200 eu zic ca e cam mult, nu credeti?

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani