Cum faceti impachetarea pentru iarna?

Creat de filip, Octombrie 07, 2007, 04:57:52 PM

« precedentul - următorul »

filip

Va rog fiecare sa specifice si zona unde are stupii. :hi:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

zona; fetesti jud ialomita...
stupii de pe pavilion:folosesc niste saltelute confectionate de mine din vata minerala, cea folosita in izolatii in constructii,si altele facute din papura astea le-am cumparat odata cu stupii...
peste familia strinsa asez o cirpa dintr-un material care nu-l roade albinele dar da voie condensului sa treaca ,..cirpa acopera in intregime familia si mai ramine o margine care o dau dupa diafragma in jos....apoi tot deasupra  asez salteluta confectionata din vata minerala tot sa acopere familia iar ce ramine o dau dupa diafragma in jos si apoi pe lateral unde este si diafragma vin cu salteluta de papura care imi prinde bine salteluta din vata minerala...
peste familie asez un sac de iuta si asta e tot nu folosesc podisor sau capac...
Iernez asa de 4 ani si totul e ok ..mai inainte cind foloseam tot felul de materiale aveam probleme cu condensul in stup...acum doar cu salteluta deasupra si un sac de iuta sa o tina totul e ok ...cirpa o pun pe stup sub saltelut de vata minerala  sa o protejeze pe salteluta de albinele care propolizeaza si citeodata o mai rodeau..

filip

Am stupii in judetul Arad aproape de Savirsin[la rege,tin reginele :zzz: ]Am dadant1/1 iar magazii 3/4 podisoare cu plasa.Peste care pun un ziar si sac de iuta apoi capac de tabla.Impachetarea o fac de la dreapta inspre stinga cum stau in spatele lor.Primul ram sa fie cam jumatate cu miere ,al doilea plin cu miere si polen,al treilea jumatate [sa fie numai coroana circa 2 kg miere],al patrulea tot jumatate ,al cincilea plin cu miere si polen al saselea trei sfert daca nu se poate mai mult.Ramele se stabilesc in functie de puterea familiilor.Diafragma iar dupa diafragma las un ram sau doua departate pentru a se consuma pina la impachetarea definitiva.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

neamtz, in zona montana....stupi orizontali-20 rame-...dadant -12 rame +magazii...multietajat -12 rame 3/4...
nu conteaza modelul...in mare sunt aceleas reguli...personal ,in 6 ani de stuparit am incercat diferite metode.
   -regula nr 1....nu ''sufoc'' familia...o las cat mai aerisita
   -mancare suficienta ...ramele centrale cu 1/4 faguri liberi
   -tratament de calitate si la timp
....am citit mai sus ca unii pun ziar pe podishor...nu sunt de acord..eu pun doar un sac de iuta sau o bucata de patura intr'o singura foaie, nu dublu...este suficient...si la mine sunt temperaturi destul de scazute iarna

filip

Am,podisoare cu plasa si de aceia pun ziarul pentru reducera curentilor de aer
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

balasbebe

Indiferent cum aranjezi cuibul, trebuie scoasa rama goala de pe margine. Ramele cu polen, sa nu se puna la margine, ca se formeaza condens si mucegaiesc. Chiar dece nu avetzi suficienta miere in stup, in momentul in care ghemul ajunge la mijloc, sus, se va intervenii cu miere sau turta.

maximus

judetul valcea,zona dealurilor de sub munte,muntii sant la mai putin de 20 de km in linie dreapta.
      cum impachetez:am stabilit cuiburile de la sf lui august,cand le-am strans otzarica ,iar acum doar ridic capacul si la familiile care au nevoie le scot cate doua rame dintr-o parte(de sus si de jos).apoi pun diafragma din pfl la margine.
      sus:folie,unde las 2 cm in fatza pentru aerisire
      jos:plasa ,le iernez in fundul gol
      capacele au gauri de aerisire in fatza si in spate.
      am verificat in diminetile mai reci,cu temperaturi de 5-6 grade,nu exista condens.in rest nu mai pun absolut nimic.toata pregatirea de iernare imi ia maxim 2 min/familie :nebun:

D006

20 km nord de Vaslui.
  un stup puternic necesita:
-aerisire
-gratie soareci
-organizare buna a fagurilor
-diafragma
    fara tot felul de saltele.carpe.ziare,polestier,perdele de protectie si alte materiale care de multe ori chiar fac rau unei bune iernari

D006

Dle maximus,
Doream demult sa pot sta de vorbe cu cineva care ierneaza' in fundul gol".Doream de mult sa incerc dar acei criminali cu numele de soareci m-au speriat.Poti sa detailezi putin? Te rog.
Cu stima

maximus

tocmai aici e problema,daca fundul este neacoperit,soarecii nu se mai baga,pentru ca  spatiul nu intruneste conditiile necesare pentru ei.la ME cuibul se formeaza intre corpuri,deci sus,si jos este aer,iar lor nu le place asta.nu au cum sa ajunga la caldura,pentru ca ar insemna sa se cocoteze mereu si sa styea intre faguri,ceea ce nu e posibil,si daca stau jos,degera.
  in stupii dadant clasici intra tocmai din acest considerent,intai ca este un adapost bun,si-apoi au acces facil la rezervele de miere,pe cand la ME cu plasa dedesubt,alta e treaba.
  nu am avut soareci niciodata,dar am vazut pe la altii la care am fost in vizita de lucru.cred ca si impachetarea excesiva atrage soarecii,gen ziare,saltelute,pernite,etc.

stefan1

Un mod de a atrage soarecii din stupina e un cos de porumb-stiuleti pus in zona, protejat de ploaie si cu acces al soarecilor (chiar cu locuri bune de cuibarire). Din cand in cand, cu o pisica langa tine, feresti toti stiuletii si soarecii sunt prinsi usor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Dle maximus,
Da,am inteles logica.Ai dreptate.Crezi ca dac iau fundul de la un stup acum ar fi pre tirziu?
Cu stima

D006

Dle maximus,
Revin cu o intrebare: cind faci completari de hrana, toamna ai probleme cu furtisagul daca esti in"fundul gol"?
Cu stima

filip

E bine sa ai magazii cu acelasi fel de ram ca si in cuib,la ultimul cules nu se extrag si se lasa sa fie capacita[mierea sa nu fie de mana].Cind se face impachetarea ai cu ce o face.Daca ramin faguri capaciti pina in primavara nu-i nicio problema .In primavara se descapacesc si se pun pe un stup puternic cu ce mai aduna si transforma mierea de anul trecut iese o miere de calitate si nu ai nimic de pierdut.Eu asa procedez.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

PricopArthur

Din Medgidia jud. Constanta. Iernez de regula pe 2 caturi a cate 4-6 rame in cat, puse intr-o parte a lazii. Sus am numai miere . In lateral, dupa 2 diafragme partiale indes un carton de ambalaj cit golol stupului. Deasupra, o plasa de tantari (de plastic, cele de carpa sunt roase de albina), peste ea o carpa, caiete vechi sau ziare.
    Dle maximus, de frig se apara singure albinele dar curantul excesiv nu dauneaza iernarii?
Miere multă şi inimă curată!