Romania apicola.

Creat de filip, August 21, 2009, 08:45:17 PM

« precedentul - următorul »

filip

Nr 8 AUGUST 2009
pag 9
Aspecte privind relatiile dintre apicultor si albinele sale.
Unele "mesaje"ale albinelor si semnificatia lor.
Apoi urmeaza un tabel in care in stanga e "MESAJUL"in dreapta"SEMNIFICATIA LOR"
La nr crt 7
Ziua sau noaptea se aud in stup sunete ascutite
SEMNIFICATIE
"SA NASCUT O NOUA MATCA SI UCIDE IN BOTCI VIITOARELE MATCI.IN ZIUA URMATOARE,FAMILIA VA ROI. 
Nr 17
Construirea a 3-4 botci in mijlocul fagurelui
Semnificatie
SURSA DE HRANA SE GASESTE PE O RAZA SUB O SUTA DE METRI 
Nr 19
Miscari ritmice ,circulare [dans]
Inseamna
SURSA DE HRANA SE GASESTE PE O RAZA SUB 100m

Cu asa specialisti viitorul apicol va fi unul de exceptie.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Prima Matca pleaca de regula cand prima botca e capacita daca vremea o permite.
Daca nu se respecta calendarul albinele pazesc in celula reginele mature si sunt eliberate la al doilea roi, ba chiar la primul daca timpul a fost nefavorabil.
Sunetele sunt scoase de Reginele sechestrate sa nu iasa din botci.
Astfel ca albinele nu le lasa sa se omoara intre ele.
In al doilea roi pleaca multe matci intre care se da o lupta in locatia unde se stabileste roiul.Pot pieri chiar toate dar mai rar.La al treilea la fel.
Abia cand e incheiat roitul atunci matca ce ramane in stup omoara rivalele. =D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

filip

Punctul 17
Construirea a 3-4 botci in mijlocul fagurelui si insamantarea lor de catre matca inseamna SCHIMBARE LINISTITA.
 
La punctul 19 e corect dar nu poate fi acelasi raspuns ca si la 17. =D
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Domnul Filip sa fim corecti pana la capat si sa precizam si autorii :
PROF.  DR. NICOLAE VASILESCU  USAMV IASI
DRD. ADINA BIRGAOANU - UPA IASI .
Si mai interesanta este bibliografia care in marea majoritate este representata de revista Romania Apicola  :nono:
  Daca mi se permite as da si eu un citat din respectivul material :
  " Iata de ce cred ca nu gresesc  cand afirm ca intre apicultor si albine  trebuie sa existe un schimb de mesaje . "
  Am inteles care sunt mesajele albinelor dar care sunt MESAJELE TRIMISE DE APICULTOR ALBINELOR SI CUM ?
Si inca o freza monumentala :
  " Scriitorul Florin Colonas  ne indeamna sa iubim albinele , SA LE EVITAM CAND SUNT LA LUCRU , (  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  ) ... "
    Adica albinele au program de lucru si putem intra in contact cu ele doar cand sunt in pauza de masa  :rotfl:  :rotfl:   :rotfl:
   Sa mai ii enumeram si pe membrii colegiului de redactie care ar fi trebuit sa corecteze aceste articole ?  nu ! ar fi prea mult ...
  Poate vine Domnul doctor Pab si face rectificarile de rigoare.

D006

Apropo de mesaje ...
Ce ar fi daca ar exista un observator  care avea bunaoara de o suta cinzeci de ori inaltimea noastra si aproape de 700.000 de ori marimea  noastra  ( acestea sunt raporturile dintre marimea si greutatea nostra fata de micuta albina ) , care  n-ar intelege limba noastra  , si ar fi inzestrat cu simturi cu totul altele decat ale noastre , si-ar da seama ca , schimbari materiale destul de curioase s-au intamplat in ultimul veac , dar cum si-ar putea ei face o idee despre evolutia noastra morala , sociala , religioasa  , politica si economica  ?
Noi constatam doar ce vad ochii nostri  fara ajutorul nici unei ipoteze , fie ea cat de verosimila si impetuoasa . Vor fi deajuns in treacat numai cateva dinte cele mai hotaratoare .
   Si mai intai , sa luam imbunatatirea cea mai insemnata si cea mai hotaratoare , care ar corespunde la om cu munci uriase  : protectia comunitatii in afara . Albinele nu construiesc , ca noi ,  orase sub cerul liber  si lasate prada toanelor vantului si furtunii  ci locuiesc in cetati  acoperite cu totul  de un acoperamant protector.
  Inchipuiti -va ca de veacuri noi am cladi orasele noastre nu cu pietre , nu cu var si cu caramizi  ci cu ajutorul unei substante moi  pe care am scoate-o  cu greutate mare din organele speciale ale corpului nostru. Intr-o zi o fiinta a tot puternica  ne aseaza in mijlocul unei cetati stralucite . Noi ne dam seama ca este facuta dintr-o substanta asemenea celei scoase din noi , dar in ceea  ce priveste tot restul , ni se pare un vis  a carui logica , o logica sucita si curioasa , e mai de neinteles decat insasi lipsa ei de legatura. Casele care trebuiau sa aiba patru sau cinci metri in inaltime sunt ca niste colibe pe care le poti cuprinde cu doua maini. Mii de ziduri  sunt insemnate printr-o trasatura , care contine in acelasi timp  desenul si materia din care ele vor fi zidite  In alta parte , sunt mari neregularitati ce vor trebui indreptate , prapastii ce vor trebui umplute  si potrivite priceperii , mari suprafete nestatornice care vor trebui fixate. Caci opera e minunata , dar primejdioasa si inselatoare . Ea a fost alcatuita de catre o inteligenta superioara care a ghicit cea mai mare parte a nazuintelor noastre , dar care , ingrijita parca de propria ei maretie , n-a putut sa indeplineasca toate astea decat in chip foarte necioplit. Trebuie prin urmare sa descurci toate astea , sa tragi folos din cele mai mici intentii ale supranaturalului daruitor , sa cladesti in cateva zile  ceea ce iti cere ani de zile , sa uiti obiceiuri inascute  , sa rastorni cu desavarsire metodele de munca . Fara indoiala ca omului deabia i-ar ajunge  intreaga sa pricepere pentru a dezlega problemele  de care s-ar lovi  , si a nu pierde nimic din ajutorul , din darul  cu care o mana  de o generozitate providentiala  a voit sa-i vina in ajutor .
Ei bine , cam tot acest lucru il fac albinele in stupii nostri sistematici.
Asa vad eu mejajele dintre om si albina.

D006

A aparut numarul pe septembrie cu articole foarte interesante ,
  Nosemoza este tratata pe larg , chiar daca apar unele contradictii avem ceva de invatat.
  Am ramas surprins ca in acest numar nu se face nici o referire la Congresul Apimondia , chiar asa de neimportant este acest congres pentru apicultori ?

milu56


D006

ATENTIE ! ATENTIE !
Azi mi-a sosit numarul pe luna octombrie al revistei "ROMANIA APICOLA" , textul e prea grav pt. a mai fi comentat .
PATOLOGIA ALBINELOR IN CONDITIILE ACTUALE
                   DE DR. DAN IONESCU   cercetator stiintific la ICDA
      " Noile conditii in care se practica  apicultura au produs  mutatii importante si in patologia apicola .
      In prezent , principala intrebare  care se pune intr-o astfel de situatie  este ;  CE A DETERMINAT REAPARITIA  SI A FAVORIZAT  EXTINDEREA UNOR BOLI CARE , PE O PERIOADA LUNGA DE ANI , AU DISPARUT DIN TABLOUL PATOLOGIC  (LOCA AMERICANA , LOCA EUROPEANA  SI PARALOCA) ?  ,  stiut fiind ca elucidarea acestor  chestiuni  oferea premisele stabilirii metodologiei  de combatere , respectiv de distrugere a agentului etiologic  cauzal prin tratament medicamentos  adecvat  si de impiedicarea raspandirii bolii  prin utilizarea de masuri igienice : schimbarea fagurilor - dezinfectie - flambare !! "
  IN ATENTIA APICULTORILOR !
  - Ne revine obligatia  de a mai avertiza inca odata APICULTORII "PRIETENI" CU ANTIBIOTICELE , sa nu mai faca tratamente  familiilor de albine cu aceste produse  , decat cu recomandare de la medicul veterinar  , iar mierea recoltata de la familia tratata sa fie folosita pentru CONSUM PROPRIU  .
   - Tinand cont ca in acest an , atat SC. COMPLEX APICOL  SA.  , cat si alti PROCESATORI AUTORIZATI  din tara au depistat in produsele achizitionate (miere) ANTIBIOTICE  ,  va informam  ca vom publica  in revista  NUMELE CELOR GASITI VINOVATI DE ASTFEL DE ACTIUNI .
   - Pentru cei care nu vor intelege sa respecte  cele mentionate mai sus , exista riscul  DE A NU MAI PUTEA LIVRA MIERE NICI UNUI PROCESATOR AUTORIZAT .
                                                                NO COMENT !!!

D006

Am intrebat la redactie si mi-au reamintit ca facu-se anuntul despre congres in primavara .

janese

sa nu mai faca tratamente  familiilor de albine cu aceste produse  , decat cu recomandare de la medicul veterinar (scris mai sus)
ce sa faca ma, medicul veterinar???care medic veterinar..ala de circumscriptzie??? :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

D006

In sfarsit  am si  eu un ramnicean cu mine !!!  :hi:  :hi:  :hi:

gudas valentin

Citat din: dragos2006In sfarsit  am si  eu un ramnicean cu mine !!!  :hi:  :hi:  :hi:
,,Lai platit Doctoreee ?  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl: "
                       valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

D006

Citat din: valy gudas
Citat din: dragos2006In sfarsit  am si  eu un ramnicean cu mine !!!  :hi:  :hi:  :hi:
,,Lai platit Doctoreee ?  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl: "
                       valy
Nu orice este de vanzare !   :nono:  :nono:  :nono:

D006

Citat din: dragos2006ATENTIE ! ATENTIE !
Azi mi-a sosit numarul pe luna octombrie al revistei "ROMANIA APICOLA" , textul e prea grav pt. a mai fi comentat .
PATOLOGIA ALBINELOR IN CONDITIILE ACTUALE
                   DE DR. DAN IONESCU   cercetator stiintific la ICDA
      " Noile conditii in care se practica  apicultura au produs  mutatii importante si in patologia apicola .
      In prezent , principala intrebare  care se pune intr-o astfel de situatie  este ;  CE A DETERMINAT REAPARITIA  SI A FAVORIZAT  EXTINDEREA UNOR BOLI CARE , PE O PERIOADA LUNGA DE ANI , AU DISPARUT DIN TABLOUL PATOLOGIC  (LOCA AMERICANA , LOCA EUROPEANA  SI PARALOCA) ?  ,  stiut fiind ca elucidarea acestor  chestiuni  oferea premisele stabilirii metodologiei  de combatere , respectiv de distrugere a agentului etiologic  cauzal prin tratament medicamentos  adecvat  si de impiedicarea raspandirii bolii  prin utilizarea de masuri igienice : schimbarea fagurilor - dezinfectie - flambare !! "
  Vad ca lumea nu prea este interesata de noutati !  deja loca este din ce in ce mai prezenta ! nu va este frica ?
  Eu nu inteleg un singur lucru  : cum poate un om cu 100 de familii daca da cu antibiotic ca -si manance singur mierea ?  Cei care scriu articolele oare le recitesc ?
  IN ATENTIA APICULTORILOR !
  - Ne revine obligatia  de a mai avertiza inca odata APICULTORII "PRIETENI" CU ANTIBIOTICELE , sa nu mai faca tratamente  familiilor de albine cu aceste produse  , decat cu recomandare de la medicul veterinar  , iar mierea recoltata de la familia tratata sa fie folosita pentru CONSUM PROPRIU  .
   - Tinand cont ca in acest an , atat SC. COMPLEX APICOL  SA.  , cat si alti PROCESATORI AUTORIZATI  din tara au depistat in produsele achizitionate (miere) ANTIBIOTICE  ,  va informam  ca vom publica  in revista  NUMELE CELOR GASITI VINOVATI DE ASTFEL DE ACTIUNI .
   - Pentru cei care nu vor intelege sa respecte  cele mentionate mai sus , exista riscul  DE A NU MAI PUTEA LIVRA MIERE NICI UNUI PROCESATOR AUTORIZAT .
                                                                NO COMENT !!!
Nu va intereseaza subiectul ?
Nu va este frica de loca ?

D006

a aparut numarul pe noiembrie al revistei unde este prezentat congresul Apimondia precum si pregatiri pentru iarna .
  Voi reveni cu amanunte.