zbor de curatire

Creat de mirel-radu, Decembrie 23, 2013, 08:49:43 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Am citit, dar tot nu m-am lamurit!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

istodorescu vasile

 este simplu primavara atunci cind se face schimbul de albine, o doica ingrijeste 3-4 larve, insa in pirioada de vara ajunge ca 3-4 doici sa ingrijeasca o larva. cititi dezvoltarea familiilor de albine la adresa pusa de dumneavoastra

Cristel

Citat din: oroles din Februarie 10, 2014, 10:29:49 PM
Am citit, dar tot nu m-am lamurit!
Oroles, ideea este ca albina de iarna nu poate ingriji mai mult de cateva larve, pentru ca pe de o parte este batrana (ea se naste in august/septembrie si trebuie sa hraneasca larve in ianuarie/februarie) iar capacitatea glandelor ei care produc laptisorul necesar larvelor este in stransa dependenta de corpul gras pe care il poseda. Pe masura ce produce laptisorul cu care hraneste larvele, corpul ei gras se diminueaza si albina doica se epuizeaza. Daca adaugam la acest aspect si faptul ca sunt mai putine albine de iarna (sa zicem 10000) atunci evolutia familiei este lenta.
Albina din timpul sezonului are o durata de viata mai scurta decat albina de iarna tocmai pentru ca nu beneficiaza de "concediul" pe care il are generatia de iarna, care se sustrage timp de cateva luni bune de la cresterea larvelor - in jur de 4 luni. Odata cu intensificarea pontei reginei, in perioada de aflux de nectar si polen din primavara, creste si numarul lucratoarelor doici, acestea ajungand sa fie prea multe in stup, determinand, printre alti factori, roirea, inmultirea naturala a familiilor de albine.
Din punct de vedere anatomic, albinele de iarna nu se diferentiaza de cele din timpul sezonului.
Corpul gras face diferentierea dintre albinele de iarna si cele de vara, fiind un "depozit" ce asigura supravietuirea in timpul iernii precum si demarajul in perioada de inceput a primaverii.
Cred ca tu ai citit ceva legat de acest aspect - privind diferentierea fizica a albinelor, dar se referea la altceva, si anume ca spatiul celulelor folosite de mai multe generatii de albine este mai mic, datorita camasilor nimfale lasate de larvele eclozate, si ca atare, albina de iarna, nascuta in fagurii mai inchisi la culoare, este mai mica...(asta pentru ca se recomanda ca in perioada de toamna sa lasam in stup fagurii mai inchisi la culoare, care sunt mai usor acceptati de catre regina pentru ouat, noptile de toamna fiind mai reci). Dar nu cred ca un apiculor tine fagurii atat de mult in stup incat celulele sa devina atat de mici astfel incat sa determine aceasta diferenta de marime(deja sunt faguri de o culoare neagra, nerecomandati sa mai ramana in uz).
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

jenica67

oroles, ce nu ai inteles tu sunt urmatoarele :
    La inceputul primaverii, mai multe albine batrane hranesc o larva, pe masura ce se schimba generatille si avem albina tanara, asta secretand mai mult laptisor, la inceput ea hraneste mai multe larve. Dar o data cu schimbarea generatiilor se ajunge sa fie numai albina tanara, care la fel are capacitatea de a hrani mai multe larve. Dar matca avand o ponta limitata, exista o curba ascendenta si pe aceasta exista un punct dupa care, numarul de doici depaseste numarul de larve existente in stup care trebuiesc hranite. Ei din acest punct, daca doicile alea nu au ce face, adica sa apara un cules, sau sa prelucreze nectar, ele ajung sa hraneasca mai multe aceiasi larva. In momentul cand nu mai au ce face cu laptisorul de matca, pe care ele il secreta involuntar, nefacand alte munci, il pun in potirasele transformate intre timp si larvele respective le vor transforma in matci de roire. 
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

edward_w92

Domnul Istodorescu Vasile are dreptate, in primavara o albina viziteaza in medie 3-4 celule ( de care ar avea ea grija, ca de vizitat nu face 4 vizite/zi), deci in stup daca sunt 4000 de albine, pot fi pana la 12-16000 celule de puiet....in vara cand populatia se mareste, aceleasi celule de puiet nu mai sunt ingrijite de tot atatea albine ci de 3-4 ori mai mult, de aici si instinctul de roire, prea multe albine la o larva. Cand avem cules intens, treaba se regleaza cu numarul de albine la o larva.
Bun, acum nu ma apuc sa scutur stupul fiind bezmetic si sa imprastii toate albinele la alti stupi, insa in cazul in care are o matca nefecundata/trantorita, atunci pot sa-l folosesc unificandu-l cu cel de langa el oricat de puternic ar fi ala ( in cazul in care vad o matca). Daca nu o vad, deratizez stupul cu sulf sa stiu ca trantorii aia nu se imprastie la alte familii fiind trantori din oua de albina eclozati. Pana la urma ce-am avut si ce-am pierdut, nu ma asteptam sa iasa in primavara fiind suspect de lipsa matcii, am ajutat alti stupi fara sa-i uzez cu ajutorul astuia? Mi-a scos miere la tei ca oricare alt roi timpuriu? La o adica l-am scos dintr-un copac si matca a ramas acolo, tot acolo il gasesc si anul asta, nu-mi fac griji, il mai scot odata si mai scot un tei cu el ( apropo de scorbura, daca matca a scapat, sunt sigur ca-l gasesc acolo, la 16 mai, avea deja puiet capacit, nu cred ca a roit vreun stup pe 20 aprilie si s-o pus acolo, sigur a trecut o iarna in scorbura aia si sigur a trecut-o si pe asta:))