ce stupi sa aleg

Creat de dragos2006, Octombrie 05, 2007, 07:23:25 PM

« precedentul - următorul »

maximus

la inceputuri cand mi-am luat prima familie avea rame de 37 dupa stas.iarna am observat ca este spatiu mult prea mare intre faguri fatza de necesitatile lor,si am redus la 35.normal este 33mm.dar din comoditate le fac 35 pentru ca este mai usor la masurat.ideea e ca se incalzeste cuibul mai usor,si nu se umfla fagurii cu miere mult in lateral.la rama de 4 nu te gandi,exista intotdeauna pericolul racirii puietului,si al iernarii slabe,plus alte complicatii.

bee_lover

maximus noile rame ce le-am cumparat de la orban stefan is de 3.5 cm. asa vreau sa fie toate...

balasbebe

pe margine, lasi cate 2 si nu se intampla nimic, doar ca trantorii au de unde consuma, cand sunt marginalizati. In Salaj, sunt stupari care au ram de 40 mm, dar lucreaza cu lada pe orizontala. Neavand magazie, pentru ei se considera asa mai bine.

razvanconstantin

Salut,
Citind cele postate d dvs. miam amintit un banc cu doi everi care se certau si s-au dus la la Rabin sa le rezolve problema .
A inceput sa vorbeasca primul evereu si dupa ce a terminat de povestit Rabinul a spus : " Tu ai dreptate !"
A inceput al doilea evereu sa vorbeasca si dupa ce a terminat si el de povestit , Rabinul a spus : " Si TU ai dreptate"

Atunci primul evreu a intrebat :
- Rabi cu me este posibil sa avem amandoi dreptate te aceeasi problema pe care ne certam ?
La aceasta intrebare Rabinu a raspuns :
- Si eu am dreptate !

Fiecare din dvs avetio dreptate deoarece discutati despre probleme diferite si aveti dreptate pe problema dvs.

Stupii orizontali sunt folositi de apicultorii care nu au timp pentru pastoral si nu-i intereseaza sa scoata mierea pe sorturi.
Dar un raspuns aici , am cunoscut un MARE apicultor din Jud ARAD care practica apicultura de peste 50 ani, vine in pastoral cu un vagon si pe langa stupii din vagon aduce si 100 stupi orizontali cu 18 rame 1/1 in cuib si cu magazie de rame 1/2 . Nu ma intebati cum ii cara si-ii incarca si descarca , ca nu am inteles, dar este un prof in tot ce inseamna apicultura si are peste 70 ani.

Stupii verticali si alege fiecare ca nr de rame si marime functie de cat de tanar este si cat este de puternic dar , :
- imi permit sa-l intreb pe dl care spune ca foloseste magazii de 1/1 cate culesuri trbuie sa faca pentru ca sa capaceasca albinele magazia ? Pleaca cu mierea neextrasa de la salcam 1 la salcam 2 sau o extrage necapacita ?

- Magaziia de 3/4 are aproape acelasi inconvenient pentru ca se umple o magazie dar magazia 2 de cele mai multe ori nu mai apuca  albinele sa o umple

- Magazia de 1/2 rezolva inconvenientele de mai jos, la un cules de exceptie se poate pune si magazia 3 dar este clar ca se mareste greutatea la transport .

Deci de aici sa tot alegi.

Ref la cuib mai exista varianta ME, varianta discutata si rasdiscutata in sensul ca fiecare functiede ce foloseste sustine ca alui este mai bun.
Eu nu sunt teoretician asa ca nu pot sa lansez pareri proprii dar am sa citez din "clasici"
Antonesc in "Albinele si Noi " spune pentru prima data ca :
' Stupul ME in formatul de 3/4 NU este potrivit pentru conditiile climaterice ale romaniei deoarece 2 corpuri de 3/4 pentru cuib sunt mult prea mari si albinele nu-l pot acoperi si un singur corp este prea mic pentru ca sa treci iarna "
Precizez ca am citat IDEEA asta insemnand ca nu m-am obosit sa caut citatul exact. Dar daca doreste cineva, am sa caut in carte, il scanez si vi-l trimit pt ca sa nu existe discutii.

Din acest motiv Antonescu venea cu un model de stup ME cu rama mai scurta si mai putin inalta pentru ca sa ajunga la suprafata de rama optima pentru conditiile din Romania .
Partea proasta este ca tipul respectiv de rama era total atipic .

Pt ca m0-a atras si pe mine avantajele stupului ME si pentru ca am un MENTOR care este un mare specialist in apicultura ( are gradul de MAISTRU in apicultura obtinut in Ungaria ) si care mi-a povestit de niste stupi ME tipici in peninsula Balcanica ( este vorba de stupi model Farar ) i-am incercat si-i folosesc de 4 ani .
Dupa 4 ani am ajuns la concluzia ca merita sa trec stupina pe acest model asa ca de acum in colo , construiesc stupii numai dupa acest model.
Stupul Farar este format din corpuri de 1/2 puse unul peste celalat ata cat este necesar pt functionarea optima a stupului.
Avantajul folosirii a 2 corpuri de 1/2 in cuib este ca doua corpuri de 1/2 aprozimativ 1,2 corp de 1/1 deci suprafata mai mare utila atat atunci cand oua matca cat si atunci cand pregatesti stupii pentru iernat.
Mai mult,  se poate pune toamna si al treilea corp cu rame capacite avand in acest fel asigurata o rezerva confortabila de hrana in perioada iernatului.

Faptul ca folosesc un singur tip de rama este un alt avantaj important pentru mine atunci cand este vorba de stors.

Daca doriti, putem sa mai stam de vorba pe aceasta tema .
Razvan Constantin

stefan1

  Bun venit pe Forum!
  Sunt de  acord cu ideile expuse pe scurt intr-un domeniu in care se poate discuta mult si presimt ca veti veni  pe Forum cu lucruri interesante. :hi:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

razvanconstantin

Bine v-am gasit  :hi:
Va multumesc frumos pentru apreciere dar trebuie sa va spun ca eu nu ma pot numi un PROFESIONIST . Am numai 30 de stupi si anul acesta am hotarat sa ajung la 30 - 60 mai multi neputand sa ingrijesc din motive de timp si sanatate.
In schimb am citit si mai cu seama am ascultat si am privit ( am observat) si nu sufar de sindromul "caprei" :)
Va doresc cele bune
razvan

gheco

Fiecare alege stupul care il aranjeaza mai bine. Important este sa poata vinde famillii (daca vrea si are cui), sa obtina miere pe sortimente (daca astfel obtine castig mai mare) si sa asigure conditii cat mai bune de dezvoltare a familiilor. Eu folosesc cuib 1/1, cat 3/4 pe 10 rame. Voi trece la cuib 1/1 12 rame si caturi de 1/2 cu rama de 44 mm. Consider ca asa este cel mai bine pentru locatia mea.
Cu stima
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

stefan1

  Si eu zic ca in alegerea tipului de stup si mai cu seama de rama, sa nu te opresti la dimensiuni nestandardizate, chiar daca observi ca sunt favorabile pentru dezvoltarea familiilor. Aceasta din simplu motiv ca aproape fiecare stupar fie mai vinde fie mai cumpara familii, iar daca ai alte dimensiuni la rame, greu le cumpara cineva, sa nu mai vorbesc de lazi. Cunosc astfel de cazuri, la oameni meseriasi, care si-au creeat stupi foarte ingrijiti, dar nimanui nu putea sa vanda, din cauza dimensiunilor particulare ale ramelor si lazilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Adrian Roman

Cele spuse de Razvan, noul binevenit coleg de forum, sunt aratate si sustinute de un apicultor profesionist din Ungaria, pe un DVD de o ora, avand ca subiect intretinerea albinelor. Se ridica doua mici probleme: existenta unei centrifugi radiale potrivita ramelor de 1/2 in numar mare, ptr. randament, si dispunerea echilibrata a ramelor in sectiunile centrifugii, ca greutate, ca sa nu "bata" la centrifugare. A mea este ptr. 18 rame si daca nu le potrivesc bine, ma ia pe sus cu centrifuga cu tot !

razvanconstantin

Citat din: Adrian Roman din Iulie 07, 2010, 11:15:57 PM
Cele spuse de Razvan, noul binevenit coleg de forum, sunt aratate si sustinute de un apicultor profesionist din Ungaria, pe un DVD de o ora, avand ca subiect intretinerea albinelor. Se ridica doua mici probleme: existenta unei centrifugi radiale potrivita ramelor de 1/2 in numar mare, ptr. randament, si dispunerea echilibrata a ramelor in sectiunile centrifugii, ca greutate, ca sa nu "bata" la centrifugare. A mea este ptr. 18 rame si daca nu le potrivesc bine, ma ia pe sus cu centrifuga cu tot !

Adrian,
Exista centrifugi si centrifugi :))
Scuze gluma dar am fost acum cativa ani in atelierul ing ALEXANDRU de la APITOTAL si am vazut centrifuga in care 40 ramele sunt puse in patru "cpsuri " , se invarte in plan oblic ,  si extrage mierea in 3 minute din rame.
In plus tot de la ALEXANTRu am aflta ca face centrifuge la comanda .
Faptul ca o rama este mai grea decat cealalta, in asemenea sistem nu ar trebui sa mai conteze .
In plus eu cred ca o centrifuga "bate" daca i se permite din constructie acest lucru ( joc in lagare sau un rulment cu probleme ) .
De fapt, centrifuga ta de 18 rame de 1/1 daca este contruita cum trebuie ar trebui sa permita 36 rame de 1/2.

Cu respect,
Razvan

D006

  Si eu ma gandesc la modelul de stup prezentat de Razvan mai ales ca prezinta multiple avantaje si mai putine dezavantaje.
  Avantaje:
    - lucrul cu corpul si nu cu rama
    - extragerea mierii usoara datorita centrifugilor de mare capacitate pe acest model ( pana la 80 rame pe sarja).
     - iernare mai usoara pt ca albinele pot circula printre cele doua corpuri de iernat ( in cazul ramei 1/1 albina trebuie sa ocoleasca mult , lucru imposibil de realizat iarna ).
    - dezvoltarea de primavara exploziva prin pozitionarea usoara a ramelor pe 3 corpuri.
     - completarea facila cu rame pline cu miere in caz de iepuizare prematura a rezervelor. Mai usor schimbi in cuib o rama mica decat una 1/1.
     - si lucrul cel mai important : ATENTIE !  crescatorie de matci si mai ales nuclee de imperechere pe acelasi tip de rama .  :nod:

razvanconstantin

Salut Dragos,
Iti mai servesc un avantaj :
Posibilitatea de a pune inca un corp deasupra cu rame fool de miere capacita la o iernare pe 3 corpuri cu avantajele care decurg de aici.
In acest caz este bine sa ai urdinis SI la corpul 2 si in toama dupa formarea ghemului de iernat, inchizi urdinisul de jos si-l deschizi pe cel de la mijloc .
In felul acestaalbinele fac mai usor  zborului de curatenie .
Primavara corpul 1 devine corpul 3
Corpul 2 devine corpul 1
Corpul 3 devine corpul 2

succes
razvan

D006

  Inca un avantaj , vazut la un stupar din Zalau :
   Ierneaza roii intr-un singur corp pozitionat pe familia de baza , astfel sub acelasi capac ai doua familii. roiul ierneaza foarte usor deoarece este incalzit de familia de baza .
    In primavara ori ii desparti , ori ii unifici si obtii o familie locomotiva.

razvanconstantin

Citat din: dragos2006 din Iulie 09, 2010, 01:35:10 PM
  Inca un avantaj , vazut la un stupar din Zalau :
   Ierneaza roii intr-un singur corp pozitionat pe familia de baza , astfel sub acelasi capac ai doua familii. roiul ierneaza foarte usor deoarece este incalzit de familia de baza .
    In primavara ori ii desparti , ori ii unifici si obtii o familie locomotiva.

Cu asta am oarece retineri deoarece din cate am citit eu in perioada iernii situatia temperatiru este urmatoarea :
- In ghem temperatura pana in moemntul cand incepe matca sa oua este de 14 grade Celsius.
- in coaja ghemului temperatura este cu 1 grad mai putin.
- la 1 cm distanta de ghem temperatura = cu temperatura mediului din exterior.

Daca este asa nu vad cum se poate ca familia de baza sa incalzeasca un roi. 
cu stima
razvan

D006

Caldura este importanta cand se porneste ouatul !  Roiul singur ar incepe mult mai greu daca ar fi singur , cand porneste la treaba familia de baza ajuta si roiul.  Este la fel cand se foloseste incalzirea  electrica , de caldura ai nevoie inepand cu a doua jumatate a lunii februarie.
  Chiar si in  mijlocul iernii exista o pierdere de caldura a cuibului si decat aceasta caldura se se duca aiurea se duce spre roi.