comportament ciudat

Creat de kostas, Noiembrie 12, 2017, 03:36:54 PM

« precedentul - următorul »

kostas

Buna ziua,

De  cca  o  saptamana am  constatat o  situatie  cu  care  nu m-am mai intalnit pana  acum.La  control am  gasit  o  familie   puternica  pe  7  rame   fara  miere  si  cu  urme  de  furtisag pe  rame.Familia  o  stiam  ca  avea  miere , fiind  una  din  familiile  ce  o  urmaresc  pentru  tranzvazare.Pe  fata stupului puncte  de  ceara  amestecate  cu  miere  lasate  de hoate.Familia  agitata , matca  prezenta,  agitata si  ea.Am  urmarit  si  am  observat  cum  albinele  din  alt stup pur   si  simplu  ii cara  mierea,  iar  ele   nu  fac  nimic  ,se  agita de  parca  ar  fi  timorate  si  atat.Am  redus  urdinisul  la  o  albina ,am  mai  scos  o  rama  sa  le  inghesui  mai  tare .In  prealabi  am  schimbat  aproape  toate ramele  pentru ca  nu  mai  avea  miere.Astazi  a  trebuit  sa  ii  pun  alte rame laterale pentru ca   iar  mierea  este  lipsa pe  ele  .Hoatele  intra in stup ca la ele acasa,fara sa intampine nici o rezistenta, desi  familia este  bine populata.Hoatele  cara  si  la  8-9  grade  cand  nu  zboara  nici  o  albina.
este o  greseala  sa  crezi, ... ca  nu  exista  greseli.

corneliuhrom

parere  aranjati pt iarna [[4,5 rame cu rezerve ,eventual cu ce rame cu miere aveti sa reziste pina in ianuarie cind veti completa cu turte eng  ]mutat seara la cel putin 10 km  si adus pe vatra in alt loc dupa ce incepe frigul [daca se poate chiar in fe mart ],[la anul schimbati matca ],va doresc succes la salvare si numai  %%- :bzz:.

dinupaltinis

#2
Parfumeaza familia hoata cu un pic de parfum,sa-i dai alt miros.Posibil ca amandoua familii sa aiba acelasi miros si de aia lipseste reactia de aparare.Mai poti sa pui si un smoc de lina de oaie (daca ai)mai rasfirat la urdinis si hoatele se astampara imediat ce se incurca in ea.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

bucovineanu

#3
Acea familie deja s-a "predat". Mirosurile s-au unificat si familia furata nu mai opune nici o rezistenta impotriva hoatelor. Albinele din familia furata nu mai pot sa distinga surorile lor de hoate. Cea mai buna masura este cea descrisa de Corneliu, adica asigurarea de rame cu hrana dupa puterea familie si mutarea pe o alta locatie, la cel putin 2km. Chiar daca acum furtisagul se va opri odata cu venirea frigului, hoatele vor ataca din nou atunci cand temperatura le va permite,  daca familia ramane pe aceeasi pozitie.
Se mai poate muta familia pe o alta pozitie in stupina dupa ce i se dau rame cu miere si se inchide urdinisul, asigurand in acelasi timp ventilatia stupului altfel decat prin urdinis. Urdinisul se va deschide atunci cand vremea se raceste si albinele sunt stranse in ghem si nu mai pot zbura.

kostas

La  varianta  cu  schimbatul mirosului m-am gandit  si  astazi am   bagat    ceapa  in  tava   stupului  agresor pentru a-i schimba  mirosul .  Am  sa  urmaresc  ce  se  intampla. Problema  este  ca  albinele  din  stupul  agresor  zboara  la  8-9  grade  cand   victimele  sunt  deja  in  ghem.Cred ca  va trebui  sa  il  duc  pe  cealalta  vatra dar deocamdata  sunt  curios  sa  vad  ce  se intampla.Multumesc pentru sfaturi !
este o  greseala  sa  crezi, ... ca  nu  exista  greseli.

stefan1

  Stupul furat e acum complet dezorganizat. El nu mai are nici o paza. In plus chiar daca ar avea, ati vazut ca paznicele fac albinele suspecte sa le regurgiteze putina miere din gusa. Daca este o albina straina, acea miere are mirosul unui stup strain. Dupa ce au furat atata miere din stup, albinele care vin la furat au in gusa miere din stupul furat, deci nu mai pot fi recunoscute. Asta este motivul pentru care paznicele ataca si hoatele care ies din stup, nu numai pe cele care intra sa fure, deoarece cele care pleaca incarcate din stup, vor imparti mierea furata altor albine, cu care se vor intoarce la furat, si vor fi mai greu de depistat pentru ca au luat mirosul stupului.
  Eu zic sa muti repede familia, mai cu seama ca mai ai o vatra. Chiar daca ramane pe vatra, daca trece o vreme (rece) cand nu mai este furata, familia isi va reorganiza paza si ar putea sa se apere. Se poate insa si sa fie genetic o familie cu instinct mai slab de aparare sau ca regina lui sa nu secrete suficienta substanta de matca, incat paznicele deosebesc mai greu propriile albine de cele straine. Se poate si ca familia care fura sa fie predispusa la furtisag si sa o mai intalnesti in timp incercand sa fure si din alti stupi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)