buckfast in romania

Creat de dragos2006, Ianuarie 07, 2009, 08:15:49 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Exact de asta mie teama si cu matcile buckfast!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

Din ce am citit sunt albine normale selectionate timp de .... 60 de ani.

http://en.wikipedia.org/wiki/Buckfast_bee

stefan1

  Am scris odata despre Fratele Adam, cel care a creat rasa Buckfast si din cate rase a facut incrucisari, incepand din anglia, Spania, Franta, Italia, Serbia, Grecia, Turcia, Egipt, Kenia si alte zone.
  Nu problema ca ar scoate urmasi sterili - ceea ce nu-i adevarat - este marele pericol al acestei rase, ci faptul ca in generatiile urmatoare o sa apara albine si trantori care vor avea acele caracteristici ale acelor rase exotice. Adica gene recesive la hibrizii initiali se vor manifesta in urmasi, cu consecinte din cele mai rele. Vor aparea in stupi albine care nu pot rezista la iernile noastre (de ex) si care vor face diaree in stupi, sau albine sensibile la anumite boli sau viroze, care apoi se vor raspandi in toata comunitatea. Poate cand voi mai cauta voi posta pareri ale stuparilor in a caror zona au fost introsuse astfel de matci si care au constatat cum rasele lor autohtone s-au degradat destul de repede dupa aceasta. Chiar italienii se plang ca si in zonele lor consacrate ale rasei Ligustica, rasa s-a degradat si impurificat de cand a fost introdus Buckfast.
  Nu se poate face o analogie cu matcile din rase stabile ca Italiana sau chiar Caucaziana, care nu sunt hibrizi si la care este o stabilitate genica, incat urmasii nu pot fi mult diferiti fata de parinti. In plus Italiana este genetic aproape de Carnica si deci si de Carpatina.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

edy

 Scopul fratelui Adam da abazia Buckfast a fost de a crea o rasa de albine rezistenta la atacul parazitului traheal A.woodi dar rezistenta si la alte boli, de aceea la inceputul secolului trecut mai bine zis prin anul 1926 cand in Anglia au murit aproape toti stupii el a folosit rasa A.M.Ligustica pe care a incrucisat-o cu diverse rase pe care el personal le-a adus in Anglia ,rase din EUROPA,ASIA MICA SI AFRICA. Timp de peste 70 de ani el a selectionat acest hibrid care s-a stabilizat,si dupa cum spunea el chiar daca acest hibrid se va incrucisa cu o alta rasa precum carnica sau caucazica el va da mereu o discendenta puternica -deoarece este cum am mai spus un hibrid stabil d.p.d.vedere genetic-dimpotriva el se va imbunatati continuu dar aceasta depinde de noi de a sti sa observam albinele noastre deoarece ele ne vor spune acest lucru,daca ceea ce facem este corect sau gresit.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

stefan1

  Aici am dat niste date despre munca fr. Adam:
     http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1358.msg17017#msg17017

Rasa nu e asa de consolidata cum spuneti.
   Dau doar un exemplu, mentionat si in postarea citata:
  La batranete, in 1992 (avea 94 de ani), dupa ce a lasat munca in statiunea de cercetare pe seama unor colaboratori, deci in 1992, stupina de 320 stupi de cercetare a dat doar 1500 kg de miere, deci sub 5 kg/familie. Profund dezamagit se retrage vara si iarna in Germania, in locurile natale. Este o dovada clara ca fara o munca sustinuta de selectie permanenta, rasa asta degenereaza.

Deea si trebuiesc procurate mereu regine de la furnizorii de Buckfast.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

centrifuga

#65
nu este vorba de o rasa,ci de un hibrid-in regnul vegetal ,sau metis in regnul animal.
descendentii se segrega in constituientii initiali
matca b este o componenta,cea de a doua componenta a metisizarii o constituie trantorul cu care s-a imperecheat matca,iar metisul este albina rezultata din ouale depuse !
daca introduceti in stupina voastra o astfel de matca neimperecheata,ce se va imperechea cu trantorii locali,nu vor rezulta albine b,ci un alt metis.

milu56

Are dreptate dl.stefan1si eu am trecut prin aceasta experienta si am ajuns la concluzia ca cea mai buna rasa e selectia din propria ta stupina.

edy

 Oricum,a lucra cu albinele de Buckfast (nu este corecta a le chema albine sau rasa Buckfast ci albine de Buckfast dupa numele localitatii unde a trait fratele Adam)este o placere,deoarece aceste albine sunt extrem de blande precum albinele romanesti,foarte productive,cu o dezvoltare exploziva primavara chiar cu 20 de zile mai repede decat multe rase,chiar mai repede cu mult si decat rasa A.M.Ligustica-rasa italiana,sunt albine ce ies din stup si la temperaturi de 6 grade Celsius pentru a cerca o picatura de nectar sau de apa atat de necesar cresterii puietului primavara,familii de mari dimensiuni ce se dezvolta ideal in stupul Dadant de 12 rame si care valorifica foarte bine orice fel de cules de primavara timpuriu de la papadie si rapita pana toamna tarziu.
"Daca albinele nu ar fi fost-eu le-as fi inventat ", by edy

filip

Iata cocluzia lui Dragos privind rasa BK:
De urmarit atent dupa minutul 5.30
http://www.youtube.com/watch?v=x8ww-ZWS048
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefanm

#69
https://www.youtube.com/watch?v=uu9L71IqVXs

Un interviu cu un specialist care lamureste clar ce se intampla odata cu patrunderea rasei Buckfast in Romania .Dansul specifica expres ca e vorba de o rasa sintetica (formata din combinarea genotipurilor mai multor rase) obtinuta in urma cu 70 ani si care are acum un potential genetic stabil tanind cont ca o matca se schimba la 2 ani. Dar mai bine ascultati ca dansul explica mult mai bine .. Concluzia este ca e vorba doar de beneficii .
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

tinumaftei

Concluzia este gresita. Desi nu fundamental.

stefanm

Citat din: tinumaftei din Decembrie 10, 2017, 11:14:11 PM
Concluzia este gresita. Desi nu fundamental.
Pai de ce? E profesor , totusi...
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

tinumaftei

Citat din: stefanm din Decembrie 12, 2017, 11:33:15 AM
Citat din: tinumaftei din Decembrie 10, 2017, 11:14:11 PM
Concluzia este gresita. Desi nu fundamental.
Pai de ce? E profesor , totusi...
Cresterea a doua rase diferite in aceeasi areal, in aceeasi curte este posibila doar o generatie.
Generatia urmatoare este un metis. In cateva generatii toata populatia se va metisa.
Consecintele? O mare variabilitate a produsilor, o mare instabilitate genetica respectiv a caracteristicilor de productie.
Dupa cativa ani nimeni nu va mai creste ceva anume, nici cel cu albina locala, nici cel cu Bk, pentru ca albinele cu descendenta mai pronuntata de Bk, nu vor mai fi bk, iar albinele cu mai mult "sange" de carpatina nu vor mai fi carpatina.
Astazi, albina locala nu este cea mai performanta, pe o scara de la 1-10 as nota-o cu 7-7,5 cel mult. Dar este o populatie stabila care da rezultate la ameliorare si chiar la infuzie de carnica, ramane stabila, cu descendenti uniformi.
Albina de Bk are o nota mare, dupa mine 9,5-10 mai ales daca sunt aplicate tehnologii intensive. Ma refer la albina pura de Bk, nu la ce vand in general crescatorii parati de albina de Bk. Dar descendenta bk X autohtona, dupa 2-3 generatii este sub albina autohtona, pastrand toate defectele rasei sintetice Bk.
In cazul unei hibridizari scapate de sub control, natura isi va face datoria, dar vor trebui niste zeci de ani ca genele nedorite sa treaca in adormire si infuzia celor productive sa fie stabilizata.


stefanm

Recunosc,cunostintele mele de genetica nu sunt cele mai bune si nici actualizate,dar ,de ce dupa 2,3 recombinari ,rezultatul sa mosteneasca doar genele proaste ( sau cea mai mare parte) ? Multumesc !
cea ce stiu e ca nu stiu nimic! Socrate

tinumaftei

Nu este chiar complicat.
Suntem de acord ca Bk este o rasa sintetica, artificiala.
Ea a fost creata prin incrucisari intre mai multe rase, dintre care nici una nu este de valoarea ei. Toate sunt inferioare.
Printr-un proces de hibridare si selectie s-a ajuns la albina de Bk, care inglobeaza doar caracterele valoroase ale acestor rase inferioare.
Spuneam ca rasele din care a rezultat Bk sunt inferioare insa fiecare are cate o particularitate valoroasa, unele instinctul slab de roire, altele cresterea masiva de puiet, altele orientarea spatiala si randamentul la cules, etc
In albina de Bk, caracterele nedorite ale acestor rase "stau in adormire". Ele nu au fost sterse din memoria genetica, doar ca acele gene nu sunt active. In momentul in care albina de BK se combina cu o alta albina, in cazul de fata maidaneza, aceste gene se activeaza si produc particularitatile acelor rase. Prin urmare hibridarea in continuare a acestei rase nu face ca valoarea de productie a produsului rezultat sa creasca, ci, dimpotriva, si asta cu o mare variabilitate.
Daca nivelul de hibridare intre albina locala si Bk este foarte mic, rezultatul nu este catastofal, fiindca natura exclude variantele neadaptate (in special iernarea este o problema la albina de Bk) si raman in natura doar exemplarele adaptate prin aceasta producandu-se un aport de gene valoroase, ceea ce se numeste in limbaj de specialitate infuzie.
Daca insa volumul hibridarii este mare, pana acolo incat nu mai stii care cu care, atunci se va crea in cateva generatii o masa de albine, cu nota medie sub nota parintilor, cu mare variabilitate si foarte greu de ameliorat. In alte cuvinte fiind spus, atunci cand cresti matci, valoarea acestora este foarte, foarte diferita, iar ca medie sub nota matcii mama, fiindca si mama este tot un hibrid.
Daca la "cresterea in rasa curata" probabilitatea ca dintro matca buna, peste media stupinei, ficele ei sa fie 70-80% asemanatoare ei, la o matca hibridizata, posibilitatea ca ficele ei sa ii fie asemanatoare este cu mult mai mica.

Un lucru este cert, in cazul cresterii in masa a doua sau mai multe rase pe acelasi areal, lucrarea de ameliorare va fi din ce in ce mai dificila fiindca selectia pe partea masculina va fi doar opera hazardului.