Foarte intersant
La loque européenne menace (http://www.youtube.com/watch?v=qXyteGMp4WI#ws)
Da recunosc ca este foarte interesant si foarte inportente toate aceste chestii.Ar fi prea frumos ca la noi in romania sa se lucreze tot asa.Docandata saintem in tarisoara asta frumoasa si o sa mai dureze ceva timp pana o sa ajungem la mentalitatea lor :mad:
Afara-i vopsit gardul , inauntru leopardu..... in film e teoria , in realitate baga si ei oxi. la greu .
In Ungaria la fel se proedeaza,statul da despagubire!Asa se procedeaza in orice tara normala!
Daca in alte tari se dau despagubiri ,noi sa ne mai reamintim si sa ne ferim.
sa ne fereasca bunul Dumnezeu de Loca. problema este ca cei care sunt infectati in loc sa se retraga undeva retras, merg in pastoral. chiar daca sunt sub tratament cu antibiotice, parerea mea esta ca trebuie sa ramana aks
Loca europeana este foarte des intalnita , foarte multi dintre tovarasii nostrii de pastoral au asa ceva in batatura lor. Majoritatea dintre noi cand aud cuvantul Loca se sperie si bat in retragere dar sa nu uitam , europeana de multe ori trece neobservata , in timp ce americana face ravagii.
loca americana are o singura cauza , pe cand europeana este produsa de mai multe cauze unele chiar total diferite. Deci ori ce afectiune a puietului necapacit care duce la moartea lui in stadiu necapacit , poarta denumirea generica de loca europeana.
si totusi eu nu as vrea sa "pasc" albinele langa unul care are loca :P
Citat din: cucu.bau din Decembrie 28, 2012, 10:53:48 PM
loca americana are o singura cauza , pe cand europeana este produsa de mai multe cauze unele chiar total diferite. Deci ori ce afectiune a puietului necapacit care duce la moartea lui in stadiu necapacit , poarta denumirea generica de loca europeana.
Sa ne reamintim si de cea americana
exista vreo evidenta a stupinelor afectate de loca? de unde stii care are si care nu are?
asta vara m-am intalnit cu un apicultor la Calarasi si din vb in vb mi-a spus ca a avut si loca. era in pastoral impreuna cu alti apicultori, pe unii ii cunostea iar pe altii nu,cand la un control de rutina a observat ca cea mai puternica familie de albine are probleme. initial nu si-a dat seama ce se intampla, pana cand un mosneag de langa stupina lui i-a spus ca are loca.
bine-bine dar de unde? raspunsul tot de la mosneag l-a aflat: mosneagul avea stupi cu loca si ca sa nu se "agraveze" la el, arunca ramele afectate pe marginea santului.
in secunda doi a si plecat din zona, lasand mare parte din culegatoare akl.
in cazuri de genul asta ce-i de facut?
Loca americana acolo unde loveste afecteaza toata stupina , si fara ajutorul apicultorului duce la disparitia inceata dar sigura a stupinei respective . Loca europeana are cauze multiple si de cele mai multe ori dispare dupa primul cules mai important in cazul stupilor puternici si cu matci tinere. In cazul stupilor slabi ,sau cu matci batrane se perpetueaza pe tot sezonul apicol . De obicei astfel de stupi sunt primii care dau in primire pe perioada de iernare. In literatura de specialitate se spune ca loca europeana se distinge prin prezenta puietului mort si necapacit in faguri.
Acest aspect se poate vedea doar la familiile foarte grav bolnave pentru ca albinele lucratoare curata in permanenta fagurii de puietul mort .Singurul aspect de identificare fiind doar aspectul puietului capacit.
Ala care a aruncat ramele pe marginea drumului si a plecat este un cretin , scuzati expresia, trebuia sa dea foc la tot stupul........sau stupii care sunt infestati.Poti sa faci si tratamente cu antibiotice dar....cel mai bine scapi de cei bolnavi.
Citat din: cipriene din Decembrie 29, 2012, 09:59:35 AM
exista vreo evidenta a stupinelor afectate de loca? de unde stii care are si care nu are?
asta vara m-am intalnit cu un apicultor la Calarasi si din vb in vb mi-a spus ca a avut si loca. era in pastoral impreuna cu alti apicultori, pe unii ii cunostea iar pe altii nu,cand la un control de rutina a observat ca cea mai puternica familie de albine are probleme. initial nu si-a dat seama ce se intampla, pana cand un mosneag de langa stupina lui i-a spus ca are loca.
bine-bine dar de unde? raspunsul tot de la mosneag l-a aflat: mosneagul avea stupi cu loca si ca sa nu se "agraveze" la el, arunca ramele afectate pe marginea santului.
in secunda doi a si plecat din zona, lasand mare parte din culegatoare akl.
in cazuri de genul asta ce-i de facut?
Am auzit ca a aparut loca, izolat, in Vaslui, cica de la cei care au fost in pastoral la salcam.De care ,nu stiu-cunoaste cineva detalii?
Aici cateva poze cu ce cultiv eu :razz:
Cu asa ceva nu este de glumit.
Problema este ca multi nu isi dau seama ca au loca europeana in stupina, si merg in pastoral in alte zone, unde contamineaza stupii sanatosi ai unor apicultori nevinovati ! De bun simt este sa nu se duca stupii bolnavi in pastoral.
Anul asta am auzit multa lume ca are loca europeana in stupina . Cauza poate sa fie ca au folosit tot felul de turte cu miere, pe care apicultorii le-au cumparat din comert pentru a-si ajuta albinele sa treaca iarna. Cine verifica mierea ? Banul sa iasa ! Si uite asa, se distrug stupii in care s-au investit atatia bani si efort !
https://www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjT3rHaiqLNAhWJvBoKHWVBB1sQFghTMA4&url=http%3A%2F%2Fgdsa27.free.fr%2FIMG%2Fpdf%2FLa_Loque_europeenne.pdf&usg=AFQjCNH8apMN__xH1dmAwJcZDveART3AEA
Ieri am fost la o stupina sa cumpar niste stupi. Mi s-a spus ca stupii au fost tratati in primavara cu antibiotice. acesta a fost deja primul mare semn de intrebare. Cand m-am uitat in stupi, de fapt niste roiuri de acest an, puietul inca era pestrit, si am vazut capacele perforate, putine, dar erau, precum si , la o rama, capacele bombate in interior.Apoi , la unul dintre roiuri, existau botci de schimbare linistita, mi se spusese ca matcile erau din acel an.
Nu am vazut larve ingalbenite, dar daca ma uitam atent la larve, se vedea o culoare putin negricioasa pe partea exterioara a acestora. Posibil puiet racit, deoarece roiurilor li se dadusera rame la maxim insa am preferat sa nu risc . Nu am vazut pastura in acele roiuri. Asadar, m-am lasat pagubas.
stie cineva unde se pot face teste de loca europeana si americana si cat costa ele?
Am Loca Europeana in stupina comfirmata de DSV si de laboratorul din Bucuresti miau zis si ce specie si genom de bacterie am. Am incendiat ramele din 12 stupi cu miere si albina cu tot dupa ce leam gazat noaptea cu Sulf. Acuma ce antibiotic sa dau , in ce proporti ,prin ce metoda si cit timp ca sa nu ramina reziduri in miere si sa aiba efect cit mai bun ?
Va rog un raspuns de la un Stan Patitul si cit mai clar daca sunteti amabili.
De obicei familiile afectate de loca europeana isi revin fara a fi nevoie de tratament cu antibiotice. E suficient sa se restranga cuiburile si sa se pastreze igiena in stupi prin schimbarea a cat mai multi faguri vechi si inlocuirea lor cu faguri noi. Dar mare atentie, de multe ori nu i se da importanta cuvenita si se poate sa apara loca americana.
Pentru tratarea acesteia din urma se da 1 gram de oxitetraciclina in sirop. E bine ca doza respectiva sa fie impartita in trei si sa fie data la intervale de 7 zile.
Si cum ar fi bine sa administrez siropul in hranitor sau sa stropesc faguri cu puiet ? pe cei cu miere nu as da. Am sanse sa provoc furtisag daca stropesc faguri cu sirop la ora asta ?
Acum furtisagul se declanseaza foarte usor si nu este indicata pulverizarea siropului pe rame. Operatiunea ar dura mult si pericolul de a declansa furttisagul e mare.
O precizare refertoare la postarea anterioara: se foloseste un gram de medicament pentru fiecare familie.
O intrebare daca mai sinteti amabili . In topitoru de ceara cu aburi pot ajunge doar la 100 grade celsius ,am dat o gaura si am bagat un termometru de bucatarie. Acuma intrebarea de 100 puncte ,,, Sint suficiente 100 de grade ca sa sterilizez ramele cind topesc faguri ca sa omoare spori de loca europeana si sa pot refolosi ramele ?
Nu am gasit date precise. Unii spun ca la 100oCsporii ar muri in apa, de asemenea la 120oCmor sporii din ceara, daca aceste temperaturi se mentin 30 minute. Chiar la solutie de soda caustica 5% sporii se zice ca rezista 30 minute. Cat priveste ramele (latii), la acestia cred ca se poate renunta. Daca nu, o parlire cu simtul raspunderii cred ca elimina marea majoritate a sporilor de orice boala.
Nu se poate vorbi de distrugerea sporilor in cazul locii europene, deoarece Melissococcus plutonius nu este sporogen.
Cu toate ca loca europeana, din cate stiu eu, nu se transmite prin ceara, sterilizarea acesteia, chiar daca provine de la familii sanatoase, este o buna practica. Sterilizarea se face mentinand ceara la 125°C timp de jumatate de ora, conditii suficiente pentru a distruge spori de Paenibacillus larvae... chiar daca nu sunt, asa, ca sa poti dormi linistit noaptea :)
Citat din: Obombo din Noiembrie 01, 2018, 07:41:13 PM
Nu se poate vorbi de distrugerea sporilor in cazul locii europene, deoarece Melissococcus plutonius nu este sporogen.
Cu toate ca loca europeana, din cate stiu eu, nu se transmite prin ceara, sterilizarea acesteia, chiar daca provine de la familii sanatoase, este o buna practica. Sterilizarea se face mentinand ceara la 125°C timp de jumatate de ora, conditii suficiente pentru a distruge spori de Paenibacillus larvae... chiar daca nu sunt, asa, ca sa poti dormi linistit noaptea :)
Intr-adevar
Melissococcus plutonius nu face spori ci un fel de capsule mai putin rezistente decat sporii de loca americana (care sa stie ca isi pastreaza capacitatile de imbolnavire si dupa 40-50 de ani). Sa nu uitam insa ca loca europeana este produsa de mult mai multi agenti patogeni fiecare cu propria rezistenta. De aceea este o mare varietate de manifestari ale bolii, majoritatea larvelor moarte nu miros, iar care miros pot avea diferite mirosuri. De asemenea desi se stie ca in general ataca puietul necapacit si larva moare inainte de capacire, se poate insa ca larvele sa moara si dupa capacire sau chiar sa iasa din ele albine, dar semnificativ mai mici si putin viabile. Poate si din cauza acestor multi agenti care produc loca europeana, manifestarile ei sunt diferite in diferite tari: de ex in Austria este rara, in timp ce in Elvetia este o problema de asemenea si in Anglia.
Ca un lucru curios, in Germania, la Universitatea din Göttingen este un cercetator pasionat, Marvin Djukic, care face mereu apel stuparilor care cred ca au loca europeana sa il contacteze. El vine personal la stupina si recolteaza probe pe care le analizeaza complex fara a pretinde vreo plata. Cu toate astea nu prea are ce cerceta, ca loca europeana este foarte rara in Germania, spre deosebire de loca americana.
Iar un lucru care arata grija pentru sanatatea albinelor, in Germania, de la stupii cu probleme -in afra de fagurii puternic afectati care se ard - se topeste separat ceara. Asanumita "Seuchenwachs" (ceara de epidemie) se sterilizeaza cu si mai mare grija, ca sa se elimine orice agent patogen.
Ștefan, loca europeană are un singur agent patogen, chiar dacă mai sunt și alte bacterii associate, dar acestea pot fi responsabile de simptomele diferite, nu de boala în sine. Psenibacillus alvei, de exemplu se poate găsi și în cazul locii americane, dar și aici e vorba de o infecție secundară.
Oricum, nu asta e important din ce am scris ci faptul că ceara pentru faguri ar trebui sterilizată în orice caz, chiar dacă provine de la familii (aparent) sănătoase. Topitorul de ceară, de orice tip, nu poate asigura condițiile minime necesare sterilizării.
Multumesc pentru raspunsuri , O sa fierb ramele intro solutie de soda 5% cred ca este sufivint ca sa la sterilizez . Credeam ca am vreo sansa sa distrug spori de loca europeana dor la 100* in topitoru cu aburi sa le fierb ulterior dor cu apa curata ca sa le curat de resturi de ceara si propolis. Daca reuseam eram scutit de clatitul ulterior fierberi cu soda.
Citat din: Obombo din Noiembrie 02, 2018, 03:47:11 PM
Ștefan, loca europeană are un singur agent patogen, chiar dacă mai sunt și alte bacterii associate, dar acestea pot fi responsabile de simptomele diferite, nu de boala în sine. Psenibacillus alvei, de exemplu se poate găsi și în cazul locii americane, dar și aici e vorba de o infecție secundară.
Oricum, nu asta e important din ce am scris ci faptul că ceara pentru faguri ar trebui sterilizată în orice caz, chiar dacă provine de la familii (aparent) sănătoase. Topitorul de ceară, de orice tip, nu poate asigura condițiile minime necesare sterilizării.
La loca europeana lucrurile sunt controversate. Dau aici ce spune un laborator clinic de prestigiu "LABORKLIN" cu filiale in majoritatea tarilor europene (dar si in China) si care functioneaza ca ajutor pentru medicii veterinari, facand analize si punand diagnostice pentru orice boala animala. Din pacate nu are filiale si in Romania.
"Europäische Faulbrut (EFB)
Die EFB wird auch als Gutartige Faulbrut oder Sauerbrut bezeichnet. Im Gegensatz zur AFB sind mehrere Bakterienspezies an der Infektion beteiligt. Neben dem Leiterreger Melissococcus pluton kommen auch Streptococcus faecalis, Paenibacillus alvei und Achromobacter eurydice vor. Im Unterschied zur AFB sterben die Maden bereits im Rundmadenstadium ab und sind sowohl in offenen als auch in verdeckelten Zellen zu finden. Vor der Verdeckelung zeigen sich schlaffe, seitlich verdrehte Maden, deren Körpersegmentierung kaum sichtbar ist. Die abgestorbene Made wird später zu einer breiigen, dunkelbraunen Masse, die nicht fadenziehend, sondern eher bröckelig oder körnig ist und große Mengen an Bakterien enthält. Der eingetrocknete Schorf ist, nicht wie bei der AFB festsitzend, sondern liegt locker am Zellboden. Der Geruch ist säuerlich (Streptococcus faecalis) oder erinnert an Fußschweiß (Paenibacillus alvei).
In manchen europäischen Ländern, z.B.: Schweiz, Großbritannien ist die EFB ein großes Problem. In Deutschland und Österreich tritt sie nur selten auf. In der EU sind keine Medikamente zur Therapie der EFB zugelassen. In der Schweiz zählt die EFB zu den zu bekämpfenden Seuchen."
Si un fel de traducere:
"Loca europeana (EFB)
EFB este denumită și Loca Benigna sau Puiet-acru. Spre deosebire de AFB (loca americana),
mai multe specii bacteriene sunt implicate în infecție.
În plus față de liderul Melissococcus pluton apar și Streptococcus faecalis, Paenibacillus alvei și Achromobacter eurydice. Spre deosebire de AFB, puietul deja moare în stadiul de larva și poate fi găsiți atât în celule deschise cât și în celule capacite. Larvele in pozitii 'cazute',l răsucite lateral, a căror segmentare a corpului este abia vizibilă (acele inele din care este format corpul devin aproape netede), apar înainte de capacire. Larva moarta se va transforma mai târziu într-o masă pastoasa, brună închisă, care nu se intinde(ca la loca americana), ci e mai degrabă friabilă sau granulară și conține cantități mari de bacterii. Larva uscata nu este lipita ca la AFB, si se află ca un solz pe fundul celulei. Mirosul este acru (Streptococcus faecalis) sau amintește de sudoarea piciorului (Paenibacillus alvei).
În unele țări europene, cum ar fi Elveția, Marea Britanie, EFB este o mare problemă. Rareori apare în Germania și Austria. În UE, nu sunt aprobate medicamente pentru terapia EFB. În Elveția, EFB este una dintre bolile care trebuie controlate."
Uite detalii despre aceasta retea de laboratoare, aici am ales in italiana, dar se pot alege mai multe limbi:
"Laboklin, un laboratorio di analisi per i Medici Veterinari. Un clic e potete trovare tutte le informazioni più importanti, di cui avete bisogno per la vostra clinica. Qui potete esaminare in ogni dettaglio i settori di nostra competenza (microbiologia, ematologia, sierologia, allergia, patologia, biologia molecolare e igiene), prenotare gratuitamente il materiale per le vostre spedizioni, controllare lo stato di elaborazione dei vostri campioni (possibile solo dopo esservi registrati), utilizzare il nostro archivio di informazioni e molto altro. "
http://v17.laboklin.com/?lang=it
Citat din: CATALIN_CJ din Noiembrie 02, 2018, 09:22:01 PMO sa fierb ramele intro solutie de soda 5% cred ca este sufivint ca sa la sterilizez .
Scuze, in răspuns m-am concentrat pe ceară, cu toate că întrebarea era despre rame. Asta din cauză că din punctul meu de vedere recuperarea ramelor este antieconomică, deoarece munca necesară și timpul pierdut depășesc cu mult valoarea unei rame vechi. Ceara în schimb se poate recupera fără probleme și fără costuri suplimentare.
Citat din: stefan1 din Noiembrie 03, 2018, 05:44:38 AMLa loca europeana lucrurile sunt controversate.
Au fost controversate pentru o bună perioadă de timp, deoarece Melissococcus plutonius era dificil de cultivat în labotator și nu se înțelegea care era agentul patogen, celelalte bacterii nefiind mereu prezente, dar situația e lămurită de mult.
Cât despre diagnostic, soluția cea mai bună e cea mai rapidă, adică, în cazul în care nu ai un laborator de analize în apropiere, un kit pentru diagnostic în câmp, care este și prima metodă folosită de laboratoare, înainte de cultură care necesită de timp.
Definiția de "benignă" dată acești boli, care se regăsește și în unele cărți de apicultură, o consider periculoasă pentru cine nu are experiență directă, pentru că poate împinge a nu-i da importanță și rezultatul poate fi o stupină infectată 100%.
Citat din: Obombo din Noiembrie 03, 2018, 01:10:10 PM
...
Definiția de "benignă" dată acești boli, care se regăsește și în unele cărți de apicultură, o consider periculoasă pentru cine nu are experiență directă, pentru că poate împinge a nu-i da importanță și rezultatul poate fi o stupină infectată 100%.
Si eu zic ca denumirea nemteasca de "Gutartige Faulbrut" (puiet putred benign) nu e chiar potrivita, ca boala poate fi periculoasa. De fapt nemtii, educati cu limitarea la maxim a risipei, recomanda ca si in cazul locei americane sa se recupereze familia si echipamentul si doar fagurii foarte afectati sa fie arsi, sustinand ca acum exista metode de tratament si de dezinfectare, fata de perioadele anterioare cand se recomanda arderea.
Tot nemtii zic ca pentru loca europeana nu exista nici un tratament medicamentos.
Păi ori există metodă de tratament,ori nu există,altfel uite alba uite neagra.
Eu ne am avut ocazia de a mă confrunta cu acest tip de boală,cu toate că acum 2 ani auzisem la stupinele de aici, din jur,că ar fi infestare.
Însă aș tratao dacã ar fi aproape la fel ca loca americană,fagurii arși, inventarul dezinfectat drastic,iar familiile dacã sunt puține ,gazate,eliminate.
Altfel,unificate,înfometate și apoi tratament .
de acord cu d l nyc74 :yes: ,multumim pt expuneri d lui stefan1 :thanks:.
Citat din: NYK74 din Noiembrie 04, 2018, 01:10:38 PM
Păi ori există metodă de tratament,ori nu există,altfel uite alba uite neagra.
Nu exista tratament din doua motive: unu, folosirea antibioticelor in apicultura e interzisa in Europa si chiar pe buna dreptate inacest caz pentru ca, doi, antibioticul folosit are doar efect bacteriostatic, deci recidiva este sigura (apare in peste 30% din cazuri).
Singura solutie, dupa parerea mea, este scuturartul albinelor si inlocuirea materialului contaminat. Eventual, in doua etape: in prima faza se scutura albinele in stuplul lor, eliminand toate ramele, iar dupa cel putin trei zile se scutura din nou intr-un stup nou/dezinfectat, pe rame cu faguri artificiali, moment incare se pot hrani. Ceara se topeste, ramele se ard (se pot recupera, dar nu este convenabil), mierea se poate folosi dar trebuie eliminat riscul ca albinele sa ajunga la ea, stupul se dezinfecteaza (razuire, ardere, razuire, dezinfectare cu hipoclorit de sodiu/soda caustica/acid peracetic, clatire). In ce priveste restul materialului, dalta se poate dezinfecta cu flacara, dar eu prefer sa le spal cat mai des cu spalatorul de sarma, folosesc manusi in nitril si aplic banda adeziva de hartie pe foale la afumator, pe care o schimb cand trec de la o stupina la alta.
@Obombo se vede ca are cunostinte in domeniu. Trebuie insa sa facem deosebirea intre tarile in care loca europeana este mai putin intalnita si in forme usoare (si intre acestea este si Germania) si tari ca Elvetia si Anglia, care trateaza loca europeana aproape la fel de strict ca cea americana.
Ca metode de combatere, nemtii recomanda asanumita roire artificiala (ca si in cazul locii americane, la ei). Adica, cum a spus @Obombo, toate albinele din familia bolnava se scutura in alta incinta, se infometeaza o perioada, deoarece sporii de loca americana si capsulele locii europene se gasesc si in rezervele de miere si in gusa si intestinul albinelor. Dupa aceasta faza, albinele se instaleaza in lazi dezinfectate, pe faguri artificiali si se pot hrani.
In cazuri mai usoare nemtii recomanda doar o pauza in puiet, prin schimbarea matcii. Aceasta pauza permite albinelor sa igienizeze cuibul si sa invinga boala.
O abordare interesanta este cea de a da familiilor afectate faguri cu puiet necapacit. S-a observat ca puietul afectat de loca europeana are un stadiu in care consuma mai multa hrana decat ar fi normal. Unele albine observa aceasta anomalie si elimina acele larve. Daca se suplimenteaza puietul necapacit, apare un deficit de hrana si albinele recurg mai repede la eliminarea larvelor bolnave.
Se mai recomanda sa se dea albinelor o hrana iritanta, care sa le oblige la o mai mare curatire a fagurilor.
O alta grija este sa evitam perioadele fara cules sau sa le inlocuim cu hraniri, deoarece in lipsa de cules activitatea igienica din stup se reduce (pentru a economisi resurse) si atunci boala evolueaza.
Se spune ca sunt situatii cand boala treneaza ani de zile, ajungandu-se la un echilibru intre celulele de puiet care contracteaza boala si activitatea de curatire a albinelor, care evita extinderea bolii.
Parerea mea este ca totusi sa fim precauti, ca si loca europeana poate sa fie destul de periculoasa in special in ce priveste randamentul familiilor afectate (care aduna mult mai putina miere) si are si potential de raspandire in special prin faguri schimbati intre familii, prin furtisag sau prin echipamentele apicole, de la lazi la dalti, manusi, furculite sau centrifuga.
O caracteristica a bolii este ca larvelor afectate care nu mor, in stadiu de pupa li se deschide intestinul mediu (care la pupele sanatoase nu se intampla), astfel ca aceste pupe elimina fecale formand asazisul 'lac negru' pe fundul celulelor, un strat de reziduuri care contin foarte multi germeni ai bolii, care ajung in hrana cu care se hranesc viitorii pui, perpetuind ani de zile boala. Diferenta fata de loca americana este ca rezistenta germenilor locii europene este mai mica decat a sporilor de loca americana, iar larvele moarte cat si acel 'lac negru' pot fi eliminate mult mai usor de catre albine si de aceea de multe ori, mai cu seama daca avem culesuri bune care maresc si instinctul igienc al albinelor, boala sa poata sa se stinga singura. Dar aceasta numai daca inainte boala nu era prea extinsa si familia este puternica. Sa nu se uita ca infestarea cu Varroa duce la scaderea rezistentei familiei fata de orice boala. De asemenea uneori loca europeana se poate suprapune si cu loca americana, incat larvele care nu au fost atacate de loca europeana si au fost capacite, pot muri de loca americana (dar si acestea au fost contaminate tot in primele doua zile de existenta a larvelor, cand imuntatea acestora este scazuta). Cum am mai spus, loca europeana poate si ea duce la moartea puietului si in stadiu de puiet capacit, dar aspectul pupelor moarte de loca europeana este diferit de cel al pupelor moarte de loca americana.