Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => MANUALUL APICULTORULUI ÎNCEPĂTOR => Subiect creat de: Cristel din Decembrie 26, 2016, 11:45:40 AM

Titlu: Puiet decembrie
Scris de: Cristel din Decembrie 26, 2016, 11:45:40 AM
Din precautie am unit o familie cu alta in 20 decembrie  pentru ca imi parea ca nu are sufiecienta populatie pentru a mai traversa cele 3 luni de iarna. Am ramas surprins sa gasesc 4 celule de puiet capacit si inca o suprafata cam cat o bancnota de 1 leu acoperita cu puiet in diverse stadii larvare/oua in familia pe care am mutat-o (nu i-am dat si puietul, cred ca este prea devreme pentru cresterea de puiet). Pana acum nu am desfacut niciodata familia in timpul iernii, le pregateam bine din toamna si le lasam in pace pana in februarie. In toamna asta am cam lipsit de la pregatire, asa ca am si "griji". Puietul  cred ca a aparut ca metoda de "salvare" a populatiei si asa putine din stup, nu pentru ca s-ar declansa primavara mai devreme. Gresesc?
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 26, 2016, 12:10:28 PM
Nu gresesti--o familie (roi)care are populatie putina incearca sa rezolve situatia ,de cele mai multe ori in zadar
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: andrei_georgian din Decembrie 26, 2016, 12:23:37 PM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 26, 2016, 12:10:28 PM
Nu gresesti--o familie (roi)care are populatie putina incearca sa rezolve situatia ,de cele mai multe ori in zadar

mai ales acum cu diferentele astea de temperatura, 2-3 zile zici ca este primavara apoi o da in cealalta extrema de zici ca esti la Polul Nord, saracele  :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: sunt zapacite
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: corneliuhrom din Decembrie 26, 2016, 05:41:35 PM
daca tot le ati  unit si atri indepartat puietul  ar fibine daca le ati da un oxalic [banuiesc ca ar avea inf de varooua ] o parere ,poate va da si altii mai cu experienta alte indicatii  :bzz:[la multi ani si sa iesiti cu bine din iarna  :hi:.].
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: Cristel din Decembrie 28, 2016, 10:04:49 PM
Multumesc pentru raspunsuri. Nu e cazul de tratamente, temperatura nu permite. Am facut tratament la timpul oportun cu varachet.
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: Cristel din Octombrie 20, 2017, 11:29:27 AM
Toate familiile au iesit cu bine in primavara. Una singura a mers mai incet, restul s-au desfasurat bine. Pacat insa ca gerul din 28 aprilie a distrus salcamul si a afectat teiul. Au adunat doar pentru ele, ce a dat Domnul, mai ales ca dupa iunie s-a instalat seceta. Si cum a fost stationar, au mai avut nevoie si de ajutor pentru dezvoltare. Sa speram ca anul viitor va fi mai bine!
Inca mai ponteaza in unele familii, e o situatie altfel decat in anii anteriori.
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 12, 2019, 03:20:59 PM
După Crăciun am unificat și eu unul, pt că am găsit matca moartă în zăpadă. Sunt curios cum se va face unificarea, dacă scapă sau nu în primavara cu bine. Am avut caz, când deși am unificat iarna au omorât matca. Sper sa am mai mult noroc in acest an.
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: Obombo din Ianuarie 13, 2019, 12:38:57 AM
Banui ca nu trebuie sa te invat eu, dar sper ca inainte de unificare ai controlat daca matca lipseste efectiv, pentru ca exista si posibilitatea ca matca gasita moarta in zapada sa fie una batrana care a fost inlocuita la un moment dat, a convietuit cu cea tanara o perioada si apoi s-a prapadit.
Titlu: Re: Puiet decembrie
Scris de: dan sebastian din Ianuarie 14, 2019, 01:58:07 PM
Nu a fost cazul. Era un roi facut pe vara. Nu era cu 2 matci in el. Foarte buna observatia insa. Cand i-am adus din pastoral, la 1 zi distanta am avut exact ce spuneti dvs. O familie pe 2 caturi. Intrasem in panica pt ca la 5 familii deja le omorasem matcile pt a le schimba si nu mai aveam de rezerva. Cand am gasit-o pe cea de schimb linistit, am marcat-o si m-am bucurat. Daca faceam prostia sa-l unific, nu stiu ce s-ar fi intamplat.