Noua mea pasiune

Creat de ciucur, August 17, 2012, 11:14:09 AM

« precedentul - următorul »

ciucur

Salutari !

Ma numesc Adrian Ciucur am 33 de ani ,sunt casatorit si am o fetita minunata de 4 ani jumate.
Sunt nascut in Cugir judetul Alba, strabunii mei fiind din satele inconjuratoare ce tin din punct de vedere folcloric de marginimea sibiului deci sunt ardelean. Acum locuiesc in Deva datorita serviciului fiind inginer la fabrica de ciment Chiscadaga.
De un an am devenit apiardelean.
Pasiunea a inceput cu o frica si o stare puternica de ameteala cand am avut curajul sa ma duc in ministupina unui coleg de serviciu si sa ma uit in unul din stupii lui. Multitudinea de albine care se miscau pe rame imi dadea fiori.
Am ajuns insa acasa si dupa scurta discutie cu el am realizat ca stiu destul de putine despre niste finite remarcabile. Am citit cate ceva si astfel curiozitatea de a experimenta si a vedea cu ochii mei a invins teama, insa nu total – folosesc si  acum costum de apicultor complet, si manusi.
Am cumparat in iunie 2011 un stup de albine de la un vecin de-al parintilor mei din Cugir si apoi in august 2011 un al doilea.
Am zis sa vad daca ma chinuie ele pe mine sau viceversa. Am inceput sa invat tot mai multe ajutat fiind de colegul insa nu aveam ceea ce trebuie cu exceptia costumului.
In decembrie 2012 am inceput cursul de apicultor pe care l-am terminat cu nota maxima insa de care nu sunt foarte mandru. Nu mi-a placut faptul ca desi mai bine de jumatate din cursanti nu meritau sa fie absolventi au luat toti examenul. De asemenea erau multi care nici nu au pus mana vreodata pe un stup. Facusera cursul pentru fonduri europene insa pe munca bunicilor sau altor membrii din familie. De ce am fost la curs? Am simtit nevoia de un grup in care sa pui intrebari si sa participi activ. Un fel de apiardeal insa nu virtual.
M-am inselat crunt. Eu cu 2 stupi pregatiti de iernare eram printre cei cu mai multa experienta. Cei care aveau experienta si isi doreau diploma in scopuri 'europene' nici nu dadeau pe la curs, au venit doar la examen...
Ca stupi am ales modelul vertical pe 11 rame pentru ca asta a fost singurul ce l-am gasit cand am vrut sa il cumpar pe loc.
Asadar am intrat in iarna cu 2 stupi , unul cu 9 intervale de albina celalalt cu 7.
Am decis sa ii iernez 'in fundul gol / clopot' si totul a fost foarte bine, pana in februarie cand am realizat ca cel mai puternic isi pierduse matca. A urmat o unificare facuta de un apicultor cu experienta si un stup foarte populat.
La venirea primaverii am incercat sa colectez polen, si mi-am confectionat eu un colector tip Oros, cu traforajul din parchet melaminat.   :D
Am fost foarte fericit cand colectam cate 700 g de polen pe zi. Am realizat rapid ca nu pot sa il usuc asa cum imi doresc astfel ca am achizitionat un incubator de oua cu reglare temperatura / ventilatie automata de care sunt foarte multumit.
Am dat FA la cladit si am facut primele rame, insarmate vertical cu sarma de inox ondulata si lipita cu redresor.
La targul apicol de la Faget mi-am achizitionat tot ce am avut nevoie – dalta, afumator, distantiere rame, gratie urdinis etc.
A trebuit sa ma decid ce fel de magazii aleg, si dupa toate ce le-am citit am ales cea jumatate redusa (multumesc domnului Romikele) si in ideea unei eventuale extinderi.
Apoi a venit perioada salcamului si am decis sa duc stupul la Cugir in gradina casei parintesti la poalele cetatii dacice unde este o padure frumoasa de salcam. Rezultatele au fost foarte bune, au inceput sa stranga , au inceput sa cladeasca fagurii din magazie. Apoi a venit ploaia....
Am mutat stupul in una din zile cand salcamul trecuse la Cugir in judetul Hunedoara in comuna Baita unde mai era salcam.

Mi-am dorit sa achizitionez o casa batraneasca din lemn si o gradina de 1 ha in aceste locuri frumoase insa nu am reusit inca. Nu inca. Motivul? Lipsa actelor la zi pe proprietatile din zona si varsta inaintata a unora care din pacate nu mai sunt dispusi sa cheltuiasca energie si timp in acest sens si care nu inteleg ca nu se mai poate vinde pe hartie de mana cu martori.



Am gasit insa un om extraordinar, nea' Nicolae un om ce imi aduce aminte de bunicul meu din partea mamei, cu o gospodarie de invidiat si o inima mare. Mi-a zis din start ca e incantat sa lucram impreuna la albine, avand si el 7 familii insa neavand pe cineva cu care sa mai vorbeasca de albine.

Vecinul care imi vanduse primul stup cand a aflat ca am pierdut matca m-a ajutat si mi-a dat un roi pe care nu a vrut in ruptul capului sa primeasca bani, de abia a primit un bax de bere.
Am reusit sa storc 8,5 kg de miere de salcam usor amestecat cu poliflora insa capacita total si cu o aroma extraordinara de la stupul plimbat in 'pastoral'.
Dupa salcam si putinul tei din cei doi stupi am facut un roi artificial.
De asemenea am gasit un stup bezmeticit la nenea Nicolae ouat complet de albina si plin de trantori.
Am realizat ca am nevoie de regine. Am incercat in doua locuri – la dl. Valter prin mesaj insa nu am primit raspuns (probabil e prea ocupat sau cantitatea ceruta era prea mica si la domnul Dobrota care mi-a spus ca nu a putut onora comenzile detorita vremii capricioase cand reginele nu ieseau la zborul de imperechere.
Am achizitionat  in cele din urma de la ACA patru regine si am incercat schimbarea/introducerea in cei doi stupi ai mei (regine de peste 3 ani insa care pontau foarte bine) in roiul artificial si cel bezmetic. Rezultate:
-Primul meu stup a omorat matca dupa eliberare – si a tras botci de salvare
-Al doilea stup a acceptat matca pana a ouat 2 rame apoi au executat-o si au tras botci de salvare
-Roiul artificial a pornit mai greut insa acum se dezvolta foarte bine
-Familia bezmetica – are un start extraordinar.
Metoda de introducere a fost cu cutiuta Nicot de transport in primele 3 cazuri (orfanizare, verificarea acceptarii si botcilor dupa 2 zile, rupere capacel de la compartimentul cu zahar candi dupa alte 2 zile dupa verificare de botci) si cu colivie capac in cazul familiei bezmetice.
Aceasta era in o stare avansata de bezmeticire neavand matca de peste o luna dupa aproximarile noastre. Am aplicat metoda scuturarii la 100 de m pe un cearceaf , am intarit cu 2 rame de puiet capacit si am pus colectorul de polen pentru a impiedica albinele ouatoare in numar cat mai mare sa revina in stup. Matca eliberata sub colivia capac a inceput sa fie ingrijita de albinele ce eclozionau si sa si ponteze destul de rapid, fiind apoi eliberata prin gaurirea fagurelui dinspre partea opusa coliviei. Recent am mai achizitionat 4 roi, cu scopul de a intra in iarna cu 7 familii cat de puternice posibil.
La unul din stupii mei care si-au tras botci de salvare am incercat sa pun cateva in bigudiuri insa acelea nu au eclozionat desi eu am lucrat usor cand le-am recoltat.
Matca ce ai iesit e destul de frumoasa si am avut norocul sa o vad imediat dupa revenirea de la zborul de imperechere cand avea inca atasate organele trantorului si albinele incercau sa o curete.

Asadar, nu exista hobby (la mine nu e inca meserie) care sa ma atraga mai mult si care sa ma apropie mai mult de natura de care cam uitasem de cand am plecat la facultate si apoi m-am angajat.
Nu consider ca am facut multe insa sunt extreme de incantat de ce am experimentat pana acum.
Nu tin albinele pentru a face bani, le tin pentru bucuria de a darui celor dragi cate un borcan cu miere curata din munca mea. De asemenea pentru mama mea care a avut 3 operatii de carcinom vezical si care dupa tratamentele urmate si administrarea de miere si polen se simte mult mai bine.
Nu in ultimul rand pentru mine caci consider ca aerul din stupi imi face bine la plamani eu avand astm de mic copil (dupa 3 ani de salina si 1 an de stuparit nu mai folosesc medicamente si pot sa fac sport din nou).
Am redescoperit bucuria de a mai mesteri cate ceva si a face cu mana mea proprii stupi. Sa lucrezi cu lemn e extraordinar.
Sunt incantat ca desi am cheltuit o gramada de bani pe albine (as fi putut cumpara miere sa imi ajunga pentru multi ani de acum inainte) si am stors doar 8,5 kg sotia si fetita mea ma sustin si ma ajuta cat pot in ceea ce avem de facut (montat rame, lazi, vopsit, etc).

Nu sunt in masura sa dau sfaturi insa celor incepatori ca si mine poate recomandari:
- asumati-va greselile facute si nu cautati vinovati in alta parte;
- nu repetati greselile pentru a avea confirmarea ('fa ce ai facut si obtii ce ai obtinut');
- nu priviti doar din punct de vedere financiar aceasta activitate, cel putin cativa ani la inceput;
- bucurati-va de ceea ce faceti, nu veti gasi nimic asemanator in timpul liber si daruiti din bucuria voastra si altora;
- e bine sa incercati lucruri noi insa faceti-o ponderat (eu prin schimbarea reginelor si neacceptarea lor mai tare am slabit stupii puternici insa am castigat experienta);
- incercati sa anticipati ce doriti sa faceti (numar de stupi, tip de lazi, rame etc.) si nu va faceti lucruri unicat, incercati sa le faceti interschimbabile;
- incercati sa colaborati cu cineva mai in varsta (cu experienta) pentru ca din nestiinta sau graba puteti face greseli si patru ochi vad mai bine decat doi;
- cititi cat mai mult si intrebati pe cei care au stupi de mult timp fara insa a va rusina daca gresiti ceva sau spuneti o prostie;
- indemnati-va prietenii sa creasca albine;

Ca sa inchei cu vorbaria, va multumesc pentru ca existati ca si comunitate si va urez sanatate tuturor.

PS – Nu prea am poze intrucat lucrez cu manusi si nu pot folosi aparatul foto.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

apivasmob

Bine ai venit in comunitatea noastra si cat mai multe realizari.
Despre locatia din poza este bestiala dar trebuie urmarita si decursul iernii daca se alege ca vatra permanenta.
Sanatate tuturor apicultorilor

ciucur

Multumesc de urari si va doresc numai bine.

Despre casa batraneasca.... Si noaptea o visez.
E la o altitudine de 450 m intre cele trei varfuri ale Muntilor metaliferi (Setras, Duba, Bulzu). Aerul e foarte curat, e liniste, casele sunt rasfirate, exista asfalt pana la poarta si curent electric activ.
Terenul are cam 1,2 ha din care 0.4 ha e padure de salcam, frasin, fag. Restul terenului e impartit in doua de un parau destul de mic, care vara aproape seaca. In zona sunt multi pomi fructiferi (pruni si meri) si oamenii inca mai cosesc terenurile si cresc animale.
Peste drum de casa e proprietatea lui nea' Nicolae (colegul meu in apicultura), iar ceilalti doi vecini imi sunt colegi de serviciu.
In zona e mult salcam, ceva tei si destul de multe fanete.
De un an jumate astept ca proprietarii (5 frati peste 70 ani) sa se stranga si sa hotarasca pretul. Toti vor sa vanda insa, cand sa se stranga nu prea pot veni toti. Incerc sa ii conving sa faca imputerniciri la notar pentru unul din ei.
E greu, unii zic imposibil, insa nu renunt.

De cate ori merg acolo ma incarc cu energie. Nu mai vorbesc ca e o zona plina de traditie, istorie si bogatii ale subsolului care nu se mai exploateaza insa.
Singurul dezavantaj pentru mine e ca distanta de Deva e cam 30 km.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Kiwi Bee

Bun venit.
Chiar daca nu poti cumpara terenul dorit incearca sa vorbesti cu proprietarii si sa pui stupii acolo daca nu ai alt loc.
Distanta de 30km nu e mare zic eu. Daca ai toate ceti trebuie la casa parinteasca mergi si cu bicicleta si stai tot sfirsitul de saptamina. Ciment sau albine? Nu cred sa fie o intrebare grea. Oricum , bafta in continuare si daca ai inrebari noi sintem in zona.

ciucur

Citat din: Kiwi Bee din August 17, 2012, 01:48:15 PM
saptamina. Ciment sau albine? Nu cred sa fie o intrebare grea.

Nu e greu deloc. Si ciment si albine. Industria s-a schimbat mult iar normele ce le respectam in ceea ce priveste mediul sunt cu adevarat cele europene.  Prin presa isi dau toti cu parerea, vai si amar de ei.
Dealtfel la 10 m de gardul fabricii este o stupina stationara de peste 100 de familii.

Multumesc de urare.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

tassevasi

  Bine ai venit printre noi tinere,  aici  sper sa te simti bine .
  Numai bine .

orbanstefan64

bine ai venit , succes !  :hi: :hi: :hi:

stefan1

  Bun venit, Adrian, si in randul celor care scriu pe forum!
  Ai ales un hobby frumos, care iti poate aduce multe satisfactii, mai cu seama ca vad ca tea-i apropiat de el nu neaparat pentru un castig material. Acesta albinele ti-l vor oferi ca bonus, pe langa orele petrecute in natura, satisfactia de a vedea cum aceste mici vietati isi organizeaza viata si comunitatea. Ai prilejul sa consumi produse ale stupului de cea mai buna calitate, nu contrafacute, cum din pacate sunt tot mai multe in comert. Chiar aerul inspirat in timpul controlului la familiile de albine se spune ca are elemente benefice pentru sistemul respirator, de la propolisul si celelalte substante din stup.
  Imi place cum scrii, sunt de acord cu principiile pe care le-ai enumerat in prima postare, care dezvaluie putin din personalitatea ta.
  Sper ca vei contribui la forum la inceput poate mai mult cu intrebari, iar pe parcurs cu sfaturi din experienta care se acumuleaza pe nesimtite.
  Suces!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dorindafi

PS – Nu prea am poze intrucat lucrez cu manusi si nu pot folosi aparatul foto.
                                              =))
          ia un aparat foto care suporta manushile   :hi:
     
                          bun venit
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

ciucur

Buna !

Printr-o conjunctura m-am trezit in posesia a 4 roi de anul asta cam pe 4 rame fiecare.
Din pacate nu prea au mancare pentru iarna. Am citit si eu despre perioada optima pentru a face hranirile de completare insa fapta e consumata, si trebuie sa ii salvez.
Mentionez ca asta a fost primul meu an si nu am miere la rezerva (nici nu aveam de unde dintr-un stup). Ce am mai avut rezerva am dat celorlalti pentru stimularea pontei in amestec cu Protofil.
Dupa carte e tarziu insa vremea e calda inca...
Cat de recomandat ar fi sa dau fiecarui stup cate o sticla de Dulcofruct 7kg ?

Si cam care ar fi diferenta intre miere si Dulcofruct in ceea ce priveste viteza cu care albinele il cara in cuib si il pregatesc ca rezerva de hrana ? Va rog nu imi spuneti despre miere vs. sirop calitativ vorbind pentru ca aici e clar nu se pot compara.
Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

antiopa din ardeal

 Daca nu au miere suficienta e dupa parerea mea o solutie foarte buna. Dulcofructul este o hrana gata invertita deci uzura albinelor este mai mica decat la sirop de zahar, in plus stuparul nu risca o greseala la invertirea zaharului si nu pierde timpul de invertire. Din buzunar trebuie scosi ceva mai multi bani, asta e dezavantajul, in plus exista riscul ca pana in primavara o parte din ei sa se piarda. Completarea rezervelor cred ca nu trebuie facuta cu intreaga cantitate dintr-o data ci in 2-3 etape ocazie cu care va puteti da seama daca familia are capacitatea sa-si duca hrana in stup si sa o organizeze. Ca sa fiti sigur ca totul e in ordine va recomand sa faceti un tratament preventiv antivarroa.
Sunt multi stupari (mai ales profesionisti) care scot toata mierea si ierneaza pe hrana cumparata si cred ca majoritatea au rezultate f bune. La iernarea pe miere exista riscul ca mierea sa fie cu mult steril (miere de mana) caz in care albinele murdaresc ramele (diaree) si pot aparea si alte boli.

MariusApicultura

Te salut si eu pe aceasta cale, sunt incepator la fel ca tine, am trei stupi si nici eu nu am prea multa miere de rezerva si am stimulat cu Dulcofruct, albinele il ia foarte bine.   :welcome:

Numai bine!   :hi:
Istoria isi bate joc de cei care nu o cunosc, repetandu-se!!! 
Insulta e declaraţia înfrângerii!!

ves.lucian

  bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!!    :hi: :razz: =D> :-c
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

cataniciu nicolae

Salut Adrian! Sunt de lângă Cugir, din Romoșel, cred că ştii unde este... Eu acum locuiesc în Săliște, Sibiu, acolo şi lucrez. Bănuiesc că străbunii tăi sunt de pe dealurile de mai sus de Cugir nu...? Cred că nu este chiar aşa de mare coincidenţa ca tatăl tău să fi fost poliţist...! Când eram militar la Deva am cunoscut un domn Ciucur, om de treabă, prieten bun cu regretatul, pe atunci Colonel Drăgan Muntean era prin anul 2000. Făcea serviciul la poarta IPJ Deva iar eu eram aghiotantul lui. Nu ştiu sigur dacă el este acea persoană... La mulţi ani! ţie şi familiei tale şi la mai multe familii de albine...

Hermannstadt

Salut Adrian si bine venit printre noi (forumisti apiardeal).
Din descrierea ta se vede ca o faci cu multa pasiune, iar rezultatele vor aparea in timp.
Iernare usoara si spor!

Numai bine!
:hi: :hi: :hi:
Cand esti mort, nu stii ca esti mort.Este greu doar pt ceilalti.La fel si cand esti prost. Phillippe Geluck
http://hermannstadt.sunphoto.ro/