depopulare masiva

Creat de bmdna, Octombrie 11, 2016, 08:50:27 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Buna seara dragi colegi!

Am o situatie careia nu ii gasesc explicatie. O familie a roit in mai o singura data si apoi s-a ales o noua regina si a continuat sa evolueze normal. La sfarsit de august cand am inceput tratamentele ocupa un corp de 10 rame, din care 4 erau capacite de sus pana jos, pregatite sa fie rame de margine pentru iernat. Pe ramele din centru era si puiet destul de mult. Joia trecuta cand am venit seara acasa am observat un traffic foarte mare de viespi.

Ca sa fac o paranteza, nu am vazut niciodata atat de multe viespi ca anul asta. Daca deschid un stup vin sute de viespi, parca ar fi furtisag. In fata fiecarui urdinis sint viespi moarte, aruncate de albine. Fiind frig, intra nestingherite in stupi. Am inchis paranteza.

Am deschis stupul respectiv si cum am folie si FAV am vazut cu surprindere tava de pe fund prin fiecare interval dintre rame. Albinele au disparut! Cele 4 rame pline cu miere din margini neatinse, restul de rame cu coronite, unele chiar mai mult de jumatate de fagure. Precizez ca eu pun la fiecare familie cel putin 10 FA pe sezon, deci ramele din cuib nu erau negre, majoritatea erau de anul acesta. Cele de pe mijloc au avut puiet pana recent si chiar aratau foarte bine, maro roscat, cu cellule corecte, de albine, crescute dupa ce s=a imperecheat noua matca. Fundul era perfect curat, nicio albina moarta si nici resturi. Undeva in mijloc, pe un interval se vedeau cateva albine. Am scos rama respectiva si am putut vedea 20-30 de albine si matca. Pe rama alaturata mai erau inca 20-30 de albine. Dintr-o familie intreaga au ramas 50 de albine si matca. Imi aduc aminte ca la primul tratament nu au cazut foarte multi varroa, era undeva in media pe stupina. Si albine sigur erau pe fiecare interval. Si era si trafic pe urdinis. Am inchis stupul, inclusiv urdinisul si l-am lasat asa pana sambata.

In seara respectiva am mai ciocanit in stupi, sa vad daca nu cumva situatia s-a mai repetat si la alte familii. Sambata am verificat fiecare familie in parte si nu mai am depopulare nicaieri. Nu am nici familii puternice cum am avut anul trecut, pentru ca majoritatea au roit.

Am desfiintat stupul respectiv si am pus ramele separat de alte rame. Cred ca ar fi mai bine sa nu le mai folosesc. Nici nu stiu ce sa fac cu ele. Nu mai pun centrifuga la vremea asta dar parca nici nu le-as arunca. Pana la urma problema e ca nu inteleg de ce s-a intamplat asta. Daca era varroa cauza, ar fi plecat si matca, dar eu matca am gasit-o in stup. Si nu era nicio botca, sa zic ca a plecat toata albina cu o matca tanara. Sa fie nosema... cred ca e mult prea brusca depopularea. Ramane doar posbilitatea ca albinele sa fi zburat dintr-un anumit motiv, sau dintr-un complex de motive. Dar de ce nu a plecat si matca?
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

tinumaftei

#1
Matca nu a putut să zboare. Dacă mai întârziați câteva zile o vedeati singura, moartă pe rama. Am si eu unul în situația asta. Cu mai bine de 10 ani în urmă am avut într-o toamna vreo 40, aproape toți foarte buni. Dintr-o dată complet goi, mierea la locul ei..
După aprecierea mea, este vorba de varooa. Îmi vine să cred că albinele din aceste familii au plecat toate odată, pur si simplu ca o roire. Unii părăsesc chiar și puietul. Stupul meu, parasit anul acesta, avea oua, larve si ceva puiet căpăcit, în total vreo 2 rame. Fusese un stup crescator de matci foarte bun!!
Este singur explicație ..
Dacă s-ar fi produs o scădere bruscă de temperatură, oricum familiile acestea colapseaza pentru ca deranjul pe care il produce varooa in familie este foarte mare. Am văzut familie pe 7-8 rame moartă pe fundul stupului în 15 noiembrie, la temperaturi usor negative doar nocturne. Am cernut albina si avea mii de varooa.
Este foarte probabil ca acest comportament să fie un ultim reflex de supraviețuire.....

MirceaCalin

Am păţit şi eu la fel anul trecut.
Au părăsit puiet gata de eclozat...
Bănuiala mea a căzut pe păduchi pentru că am găsit mulţi la celelalte familii.

Cred că explicaţia:
Citat din: tinumaftei din Octombrie 11, 2016, 10:02:42 PM
Matca nu a putut să zboare. Dacă mai întârziați câteva zile o vedeati singura, moartă pe rama...
e foarte plauzibilă.

PS:Noroc cu "tablele" rămase; eu am găsit pe ramele cu miere rămase o grămadă de hoaţe !

bmdna

Este posibil sa fie din cauza varroa, nu am argumente sa contrazic. Ce e putin ciudat este ca am efectuat doua tratamente cu varachet si pe perioada respectiva albinele erau. Au plecat dupa tratamente. Puiet mai era acum in cateva celule capacite in zona unde stateau albinele. Daca varroa e cauza, atunci ramele sint bune de refolosit.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

balasbebe

Anul acesta a fost mult prea de tot. Daca faci doar doua tratamente cu Varachet este mult prea putin. Eu am facut combinatii de substante si inca mai pica. Primul l-am facut in 26 august mult prea tarziu. Am si eu pana acum 7 disparute si mai urmeaza. La cele slabite o sa dau cu sulf. Nu are rost deoarece alea nu mai trec iarna. Mai bine rame curate decat cu albine moarte cu capul in celule. Poti sa unesti si 10 slabite ca tot nu trec iarna.

stefanescu

 Acum 3 zile la un mini control am gasit si eu un stup gol. Ramele cu miere intacte. Facusem deja 3 tratamente. Era un stup bun, cu albina multa si matca de anul asta.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

bmdna

Citat din: balasbebe din Octombrie 12, 2016, 08:27:18 AM
Anul acesta a fost mult prea de tot. Daca faci doar doua tratamente cu Varachet este mult prea putin. Eu am facut combinatii de substante si inca mai pica. Primul l-am facut in 26 august mult prea tarziu. Am si eu pana acum 7 disparute si mai urmeaza. La cele slabite o sa dau cu sulf. Nu are rost deoarece alea nu mai trec iarna. Mai bine rame curate decat cu albine moarte cu capul in celule. Poti sa unesti si 10 slabite ca tot nu trec iarna.
Eu fac tratamente pana nu mai pica, pana acum nu a fost nevoie sa depasesc 5 aplicari. Nu fac numai doua. Doua am facut la sf de august dupa care, daca am vazut ca am puiet foarte mult (am avut si familie care avea puiet pe 6 rame, m-am oprit pentru ca in cazul in care ai puiet capacit, tratamentul cu varachet are eficienta scazuta. Intre 80 si 90% din varroa se afla in puietul capacit. Practic, daca vrei sa imbunatatesti cat de cat eficienta ar trebui sa-i tot dai la 3-4 zile si nu la 7 cum scrie in prospect. Faza foretica la varroa se pare ca e destul de scurta, daca faci la 7 zile, o mare parte din femelele iesite in timpul scurs de la tratamentul anterior, sint din nou la adapost in celule capacite. La anul am sa izolez toate matcile la mijloc de august. Astfel o sa stiu ca dupa 3 sapt nu mai am puiet capacit si pot face tratament cu varachet cu eficienta maxima. Am avut ani in care la sfarsit de august nu mai aveam nicio celula de puiet in stupi si nu a murit niciunul pana in primavara.

Anul asta, din cauza vremii, nu am putut folosi eficient rama claditoare. Dar mi-am invatat lectia, la anul viitor o sa imi pun manusi si ma dotez cu fum mult si scot rama claditoare si pe ploaie.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Marius R.

       Buna seara stimati APICULTORI !
   
       Ma ocup cu crersterea albinelor( si uneori cu producerea de miere) de 40 de ani ,paranteza fiind valabila mai ales anul trecut.Am avut numeroase experiente ciudate,pe care le-am impartasit fara jena prietenilor apicultori,in dorinta sincera de a invata unii de la altii. Am facut din apicultura o pasiune si m-a precupat sa aflu motivele "ciudateniilor " care au tulburat viata si activitatea  albinelor. Anul acesta am avut si eu toate familiile depopulate, unele disparute complet si nu pun situatia pe seama paduchilor Varoa, fiindca am avut ani cu inmultire mai mare ca acesta si am efectuat tratamente la fel.
    ATENTIE ! La sfarsitul lunii septembrie am observat albine care se tarau prin iarba din stupina, nereusind sa zboare. La deschiderea stupilor ,pe spetezele ramelor, am observat 4-5 puncte de diaree proaspata. Nu am dat atentie imediat,findca locuiesc si lucrez la 60 km de stupina, iar stupii erau populati. La mijlocul lunii octombrie am constatat dezastrul cu depopularea si am inceput actiunea de unificari. Asa am constatat ca trebuie sa renunt la rame cu FOARTE MULT POLEN PROASPAT !!! .Am fost mirat de existenta acestuia in stupi intr-o perioada in care nu mai exista flora spontana cunoscuta.
mai ale ca in zona in care tin stupii a fost o seceta cumplita, eu fiind nevoit sa hranesc familiile cu sirop in luna iulie(aprox. 15 litri de familie). Nu mi-a luat mult timp sa constat ca singura planta existenta din abundenta si inflorita chiar si in octombrie a fost ....AMBROZIA.
  Ramane sa ne confirme si specialistii daca intoxicarea si moartea albinelor a fost cauzata de acest polen.

bmdna

Albinele aparent sanatoase care se tarasc prin iarba din fata stupilor POT FI infectate cu un virus transmis de varroa. Ce vreau eu sa subliniez este ca in ziua de astazi cel mai mare rau nu este intepatura produsa de acarianul varroa ci multitudinea de virusi pe care ii transmite. Asemanator cumva cu efectul intepaturii unei capuse asupra omului, nu intepatura in sine este cea care produce raul, ci microbii care se transmit.

Pete de diaree in septembrie eu nu am vazut si nu ma pronunt asupra cauzei. In legatura cu polenul proaspat, la mine in zona nu mai este polen de prin septembrie.

La mine in stupina e liniste, nu am mai constatat depopulari si parca si viespile s-au mai rarit.

Simptome asemanatoare cu ce ziceti dvs. se pot vedea in acest film, DE LA minutul 12 incolo. Omul prezinta filmul ca un fel de intrecere intre Buckfast si Carnica. Familia moarta este Carnica. El a observat usoare pete de diaree pe rame. Culmea este ca se observa pe fundul celuleor si oua, deci matca a ouat pana in ultimele ei clipe de viata. Filmul aici: https://youtu.be/8zxQaVeem6w

Inca un apicultor prezinta o disparitie aici. Zice el ca familia disparuta, care a plecat lasand ramele cum se vad in film, era cea mai puternica din stupina: https://youtu.be/5eIO4V9nz6s El zice ceva de un prods antivarroa pe sipci din lemn de care nu este multumit.

Pe de alta parte, anul asta a fost un val de disparitii de familii de albine, lasand in urma rame cu puiet si cu miere, de la inceputul lunii august.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Marius R.

             Buna seara !

          Multumesc pentru filmulete ! Le-am vizionat cu atentie si mi-au intarit convingerea ca polenul este de vina pentru depopulare.
    Va prezint argumentele :
     1) Familia era una dintre cele mai bune,cu activitate de inmultire tarzie, prin urmare cu nevoie de polen si vedem pe ramele filmate destul de mult polen proaspat. Aceeasi situatie am observat-o si in stupina proprie, adica depopularea s-a produs masiv sau total la cele mai bune familii, care au avut puiet mult spre sfarsitul lunii septembrie si in rame era adunat mult polen proaspat.
     2) Familiile in care matcile au redus sau incetat ouatul la inceputul lunii noiembrie au avut o depopulare mai redusa sau nesemnificativa;
     3) Am efectuat tratamente cu varachet proaspat in luna iunie ,la mijlocul lunii septembrie  si ultimul, dupa unificari ,la sfarsitul lunii octombrie.Acelasi ritm si perioada de tratament o fac de multi ani si nu am avut pierderi din cauza paduchilor. Nu am observat o infestare mai mare ca in alti ani ,dupa multimea paduchilor cazuti  dupa tratamente.
     4) Daca ar fi vorba despre inocularea unor virusi de catre paduchi albinelor, cred ca depopularea s-ar fi facut proportional cu populatia din fiecare familie si nu IN MOD EVIDENT mai mult celor care aveau depozitat mult polen proaspat.
   S-ar putea specula ca ,avand puiet mult, acele familii au avut si cei mai multi paduchi si sunt de acord. Dar , de-a lungul celor 40 de ani de cand ma ocup de stuparit am avut infestari mai mari si am tratat albinele doar toamna tarziu,caci asa recomanda prospectul varachetului si nu am avut pierderi .
                Va dresc o dimineata minunata !

bmdna

Buna dimineata domnule Marius R,

Trebuie sa recunosc ca argumentele dumneavoastra sint logice si este posibil ca dumneavoastra sa aveti dreptate, polenul sa fie cauza depopularii. Daca ipoteza virusului ar fi mai greu de demonstrat, ipoteza polenului ar fi mai accesibila. Ar putea fi congelate cateva sectiuni din fagurele cu polen proaspat si duse undeva la analize. Cred ca daca am fi in Germania am gasi unde sa le ducem, dar nu stiu daca in Romania poate cineva sa analizeze polenul si sa ajunga la o concluzie daca polenul este cauza si ce anume din polen a dus la acest fenomen.

Situatiile sint totusi diferite. De exemplu, in cazul familiei mele, nu mai era puiet decat foarte putin, cateva celule capacite in locul in care era matca si cele vreo 50 de albine. In rest, ramele marginase pline cu miere iar cele din centrul cuibului foarte frumoase, cu coronite de cativa centimetri. Oricum, eu am pus in magazie corpul respectiv asa cum l-am gasit. Inca nu stiu ce sa fac cu el, daca sa refolosesc ramele sau sa le topesc, sa sterilizez astfel mierea si sa o dau la albine.

Ca idee generala, sint unele familii care au mai putina populatie, dar sint altele care au o populatie destul de mare, deci nu au fost afectate in niciun fel. Familiile la care am apucat sa izolez matcile (roiuri) (nu-mi mai aduc aminte data izolarii) au populatii neasteptat de mari. Adica, dupa izolarea matcii nu au inregistrat depopulari, desi puiet nu a mai fost crescut de mult.

Va doresc o zi frumoasa si dumneavoastra!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Astazi am gasit doua familii fara albine si inca cateva depopulate! Niciodata nu am intalnit o asemenea situatie. A si fost o situatie parca nemaintalnite, ca din 5 .10 si pana acum 3 zile nu am mai avut nici o zi cu temperatura maxima peste 10 grade si in asteptarea unei vremi mai calde nu am facut tratamentul final decat la unele familii care sigur nu mai aveau puiet (inainte de racirea vremii).
  Ce e surprinzator e ca la familiile tratate pana sa vina frigul nu au fost nicicum mai multi paduchi decat in anii precedenti si imi vine greu sa cred ca acestia singuri sunt cauza acestei situatii. Eu suspectez fie suprapunerea cu o infestare cu nosema, pentru ca iarasi in premiera am pierdut inexplicabil doua matci in toamna, fie o infestare cu parazitul traheal Acarapis Woodi, de care la noi nu se vorbeste.
  Ma gandesc la aceasta capusa pentru ca totusi se vede o diferenta la familiile tratate si cele netratate cu Varachet. Daca era nosema, aceasta diferenta nu trebuia sa fie asa evidenta. Pe de alta parte parazitul traheal fiind tot o capusa, e sensibil la fumigatiile contra la Varroa, si e posibil ca tratamentele repetate contra la Varroasa diminueze si populatia de paraziti traheali, la care tratamentul clasic este mai de lunga durata (am scris undeva despre asta). Un asemenea parazit chiar la o infestare medie, chiar daca nu duce la moartea familiilor, scurteaza viata albinelor, care duce vara la un numar mai mic de culegatoare si deci la productii mai mici, iar toamna si primavara la depopulari inexplicabile. Zic doar ca s-ar putea ca noi sa tratam de Varrooza si sa vedem ca salvam familiile dar inconstient sa tratam de fapt contra parazitului traheal, dar un tratament nespecific si incomplet, dar care totusi salveaza familiile.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

La familiile fara albine matca era moarta in stup, sau nu era nici matca?

Pana anul asta nici eu nu am vazut asa o depopulare. Si eu m-am gandit ca e posibil sa fie altceva decat varroa, sau mai bine zis, si altceva in afara de varroa. La mine ciudat e ca la familia depopulata rspectiva nu au cazut prea multi varroa. A fost intr-un stup cu fund cu plasa. Si am apucat sa-i fac doua fumigatii cu varachet. Cineva spunea ca albinele parasesc stupul toate odata. La mine au mai ramas totusi vreo 50 de albine impreuna cu matca. Eu cred ca daca mai intarziam o saptamana mai gaseam numai matca moarta. Acum eu am salvat matca respectiva, este intr-un izolator intr-o alta familie. La doua saptamani dupa ce am pus-o in noua familie, inca mai era in viata, deci era hranita. Acum astept primavara, sa vad daca trece iarna. Pana atunci ma gandesc daca sa ii dau albine la primavara, daca supravietuieste sau sa consider ca matca are o slabiciune care s-a atransmis albinelor si ar fi mai bine sa o suprim, sa nu isi mai transmita genele mai departe.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  In nici un caz nu e vorba de o roire fortata. Doua familii depopulate controlate au matca. Nici ca parte din albine sa fi plecat undeva nu este plauzibil; nu exista roiri fara matca. Albinele, simtindu-si sfarsitul zboara cate una departe de stup, cum au in instinct, sa nu dea de lucru celor ramase.  La fel de interesant e ca stupii au ramas cu mierea in ei si nu au fost atacati de hoate nici in cele doua sau trei zile mai calde, cand temperatura a urcat pana la 15oC si la alte familii normale mai erau incercari de furtisag si de asemenea veneau albine la fagurii scosi din stupi.

  De-a lungul vremii am mai avut 2-3 cazuri asemanatoare dar la o singura familie si eu constatam asemanari cu ceea ce in Vest se descrie a fi CCD.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

balasbebe

Din nefericire matca buna face sa dispara albinele. O astfel de matca eu nu mai pastrez. Se discuta de selectie. Mai bine o matca mai slabuta decat sa ai astfel de cazuri. Poate este vorba si de neglijenta. Eu am avut pana acum 8 familii disparute din lazi. Doa la familii am patit. Orice roi cat de mic nu a patit nimica.


Citat din: bmdna din Noiembrie 10, 2016, 08:29:04 AM
La familiile fara albine matca era moarta in stup, sau nu era nici matca?

Pana anul asta nici eu nu am vazut asa o depopulare. Si eu m-am gandit ca e posibil sa fie altceva decat varroa, sau mai bine zis, si altceva in afara de varroa. La mine ciudat e ca la familia depopulata rspectiva nu au cazut prea multi varroa. A fost intr-un stup cu fund cu plasa. Si am apucat sa-i fac doua fumigatii cu varachet. Cineva spunea ca albinele parasesc stupul toate odata. La mine au mai ramas totusi vreo 50 de albine impreuna cu matca. Eu cred ca daca mai intarziam o saptamana mai gaseam numai matca moarta. Acum eu am salvat matca respectiva, este intr-un izolator intr-o alta familie. La doua saptamani dupa ce am pus-o in noua familie, inca mai era in viata, deci era hranita. Acum astept primavara, sa vad daca trece iarna. Pana atunci ma gandesc daca sa ii dau albine la primavara, daca supravietuieste sau sa consider ca matca are o slabiciune care s-a atransmis albinelor si ar fi mai bine sa o suprim, sa nu isi mai transmita genele mai departe.