Scrisoare deschisa adresata Domnului Presedinte Klaus Iohannis

Creat de Kov iulian, Martie 29, 2015, 10:34:48 PM

« precedentul - următorul »

Kov iulian

Nu sunt purtator de cuvant al celor de la Tremot dar cred ca e interesant pentru fiecare dintre noi sa aflam ce discutii se poarta in cercurile inalte.


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=662301103899906&id=277156029081084&fref=nf
Citat
SCRISOARE DESCHISĂ
Excelenţei sale, Preşedintele României – Klaus Iohannis
Ref: impozitare avută în vedere prin noul Cod Fiscal şi respectiv aplicarea Legii 145/31.10.2014.

Excelenţa Voastră,
Ca firma care ne ocupăm cu apicultura, achiziţii şi procesare de produse apicole din anul 1992, supunem atenţiei Dumneavoastră unele aspecte ce apreciem că atât prin Legea 145/2014, cât de asemeni prin noul Cod Fiscal (ce urmează a fi aprobat) va provoca în câţiva ani, dispariţia acestei îndeletniciri în ţara noastră.

Avem în vedere următoarele aspecte :
1. ANAF şi Directiile Regionale Antifraudă execută un control la unii procesatori de produse apicole şi se intentionează ca începând cu 2009 să se calculeze şi să se reţină TVA, penalizari la TVA, dobânzi penalizatoare etc.
Vorbim aici de apicultori persoane fizice, nu PFA-uri, II-uri, SRL-uri etc.
După cum credem că foarte bine ştiţi, activitatea apicolă este de o importanţă deosebită, nu prin valoare, ci prin contribuţia directă la menţinerea florei noastre.
Cei care vor să aplice legea, încalcă norme elementare, ceea ce denotă o lipsă de cultură crasă şi de cunoaştere a istoriei.
Apicultura, această îndeletnicire milenară a poporului român, a fost, este şi trebuie să existe în continuare, pe lângă o sursă importantă de hrană, produsele obţinute fiind adevarate medicamente naturale pentru tot omul, dar în special pentru copii, bătrâni, bolnavi. Nu trebuie uitată influenţa benefică a albinei pentru flora noastră, altfel multe dintre plante pot dispărea în scurt timp.
Apicultura nu a fost impozitată nici în feudalism, nici în capitalismul timpuriu, nici în comunism. Unii aşa-zişi specialişti, pentru a demonstra că au încasări la bugetul statului, prin culegerea de date facile de la procesatorii români, vin acum şi încalcă obiceiuri ancestrale, ce vor avea repercusiuni grave pentru noi.

Nu vorbim aici despre cei care fură, înşală sau promovează aşa-zisele produse apicole care au în componenţă tot ce vrei şi usoare urme de miere autohtonă, fără respectarea legislaţiei în domeniu.
Vorbim despre marea majoritate a apicultorilor, care găsesc în apicultura un refugiu, în lipsa unui loc de muncă, depun eforturi deosebite în ani de zile, pentru a invăţa această îndeletnicire şi acum, se intenţionează impozitarea, calcularea de TVA etc.
Pentru cei care nu cunosc problema, se uită un lucru esenţial şi anume: La un apicultor ce deţine cca 50-100 familii de albine, 65-75% din producţie, o reprezintă cheltuielile obligatorii. Aceasta nu se aplica însă la cei care au valorificat 25 ani fără nicio evidenţă şi celor care au furat şi eludat fiscal prin intermediari nedeclaraţi.

Se aplică însă o logică total greşită şi anume că, toată valoarea producţiei este profit aparent, dar se uită ceva esenţial şi anume: apicultorul, respectiv familia de apicultori are nevoie de salarii decente, de cheltuieli inerente intreţinerii albinelor, înlocuirii frecvente a familiilor ce mor în cursul anului, cumpărării de medicamente, bio stimulatori, deplasări, activitate în sezon de 12-16 ore/zi etc, etc, etc. Să mai vorbim de condiţiile de muncă, de faptul că nu primesc ajutoare medicale nici ei, nici familia lor. Este prea mult.
Acum, nu se ţine cont de aceste aspecte şi direct se consideră că tot ce apare ca valorificat prin documente, este numai profit, ceea ce este complet greşit, o observaţie îngrijorătoare, cu multe semne de intrebare aupra corectitudinii celor ce controlează sau a modului cum a fost elaborat un act normativ.

2. Apreciem că aceste controale care au loc, sunt foarte facile intrucat segmentul zootehnic pe care il reprezinta exploatarea albinelor este foarte usor de controlat. Mierea şi alte produse apicole se valorifică prin procesatori autorizati şi are principală destinatie livrarile intracomunitare interne etc.
Punem o primă întrebare:
Excelenţă, câte ramuri ale activităţii agricole, zootehnice, viticole, legumicole etc, sunt aşa de bine organizate ca apicultura?
Foarte rar sunt apicultorii care vând la marginea drumului, în pieţe, prin târguri, în rest se valorifică mierea prin asemenea achizitori , procesatori şi va rugăm insistent să dispuneţi un control cu cei mai competenţi experţi în domeniul financiar şi contabil, care să constate ce cheltuieli ocazionează prezenţa noastră în piaţa europeană.

3. În timp ce organele fiscale gândesc noi impuneri la nivelul micilor producători, indiferent de domeniul lor de activitate şi vorbim aici de legumicultori, viticultori, pomicultori, mici producători zootehnici şi bineînţeles apicultori, practica o demonstrează cu prisosinţă că ANAF-ul şi orice alt organ, inclusiv Poliţia, Jandarmeria etc, etc, nu pot să stopeze un fenomen crunt, dar adevarat: Specula care există în toate pieţele din România şi unde nu vând producătorii, ci intermediari neînregimentaţi care, înregistrează câţtiguri fabuloase şi unde, aceste organe apreciază că nu pot face control. FALS
Atât timp cât ANAF-ul, Primăriile Locale, Poliţia si altele, nu sunt organizate să introducă Legea 145/31.10.2014 (va intra în vigoare la sfârşitul lunii aprilie 2015) apreciez ca om la 72 de ani, cu o activitate comercială de 40 de ani, că se va produce un haos administrativ şi financiar de nedescris, iar în piaţa nu se vor mai vinde produse româneşti, ci numai produse venite din ,,lumea largă".

Va rugăm să dispuneţi spre exemplu, cercetarea documentelor statistice şi care prezintă un fenomen foarte îngrijorător. În anul 2007, România importa 315 tone miere de albine, iar în anul 2013 s-a ajuns la 3000 de tone.
Interesant este şi altceva: în condiţia în care în anul 2007, preţul mediu la import a fost de 1,78 Eu/kg, în 2013 a fost de numai 1,37 Eu/kg. Analizate doar aceste cifre, se poate constata că, se aduce din afara UE miere de proastă calitate, iar cel mai îngrijorător este faptul că, în condiţia în care exportul românesc, pentru aceeaşi perioadă, ca preţ/kg, a crescut valoric cu 170%, importul ca pret/kg a scăzut cu 35%, ceea ce spune totul, privind calitatea produselor ce vin in tara noastra.

A doua întrebare: De ce nu se ia o decizie la fel ca în Turcia, să se interzică importul de miere din afara UE? Atenţie, nu vorbim de miere care se importa în SUA între 2001-2008, ca fiind din UE, dar era din alte parţi. Sancţiunile au fost extreme şi cea mai mare firmă din lume în domeniu este amintire. Se poate face şi la noi. Este facil deasemeni, dacă se vrea. Este vorba despre frauda fiscală în spirală, prin firme din 2-3-4 state, foarte periculoasă pretutindeni.
Concomitent, organele abilitate să execute contracte riguroase asupra calităţii mărfii ce se vinde începând de la reţeaua stradală, şi terminând cu supermarket-urile, să se vadă ce aliment–medicament se vinde pentru copiii noştri, nu să desfiinţam apicultura.

4. În timp ce la emisiunea "Viaţa Satului", de săptămâna trecută, s-a anunţat că în 33 de judeţe ale tării au avut loc mortalităţi masive şi de 100% la efectivul de albine, M.A.D.R. solicită, contrar deciziilor Comisiei Europene, acordarea de încă o derogare pe 6 luni, pentru a se executa tratamente asupra plantelor de cultură, bineînţeles cu substanţe toxice pentru albine şi nu numai.
Referindu-ne doar la insecticidele sistemice, care provoacă sterilizarea insectelor dăunătoare (în primul rând a celor care se regăsesc în cultura rapiţei), influenţa acestora asupra albinelor este devastatoare. Reginele sunt sterilizate, prin nectarul cules de albină şi urmarea este moartea sau dispariţia treptată a familiilor infestate. Derogarea pentru 6 luni permite ca şi la noua cultură aferenta anului 2016, să se utilizeze fel de fel de insecticide de acest fel şi nu numai, automat impactul este nimicitor încă 1-2 ani în continuare.

5. Deşi apicultura nu are importanţă economică directă, aşa cum am prezentat, importanţa polenizării este un factor decizional pentru flora României, una dintre cele mai bogate din Europa.
O a treia întrebare: Folosind specii de plante modficate genetic (autopolenizare, rezistenţa la anumiţi dăunători etc), tratamentele aplicate seminţelor au influenţa directă şi asupra organismului uman. Un grup de apicultori germani a purtat un război cu un mare concern american din 2003 pana în 2011. S-a constatat că au avut dreptate, întrucât lanurile de porumb obţinute din sămânţa cu modificări genetice influenţau inclusiv polenul plantei şi respectivii apicultori nu şi-au mai putut desface produsele pe care le declaraseră ca produse BIO.
Rezultă că se poate, iar Dvs trebuie să fiţi factorul care să pună frână acestor abuzuri.

6. Este o falsă impresie că bugetul statului se va imbogăţi cu doar 1-2 milioane de Euro, colectaţi anual de la apicultori. Se vor pierde însă, sute şi miliarde, câmpurile, fâneţele şi pădurile devenind aride.

7. Dacă din banii recuperaţi de la adevăraţii gropari ai economiei şi ai tării noastre, s-ar folosi suma de numai 200-300 milioane Eu pentru construcţia de centre specializate (magazine de preluare si condiţionare) lângă zone cu activitate preponderentă în domeniul legumiculturii, pomiculturii, viticulturii, unde micii producători, amărâţii care nu au ce mânca de astăzi pe mâine, sa-şi predea produsele (nu unor afacerişti veroşi), s-ar schimba viaţa României. Am fi cu adevărat grădina Maicii Domnului.
Aplicând Legea 145 fără discernământ şi respectiv noul Cod Fiscal, ce are introduse fel de fel de chichiţe pe care nu le cunosc decât anumiţi specialişti în domeniu, o să vedeţi în scurt timp cum aceşti producători işi vor părăsi solarele, serele, recoltele de pe câmp şi ori vor emigra în alte ţări, ori se vor apuca de cersit, de banditisim la drumul mare, sau mai grav se vor repeta fenomene nedorite legate de aşa-zisa mămăligă, care în concepţia unora, nu prea explodează.

Excelenţă, poate suntem prea vehemenţi, însă constat cu regret că, atât timp cât din toate taberele politice cad permanent capete ce au produs pagube imense economiei noastre, nu favorizaţi proliferarea căpuşelor.
Este în mâna Dumneavoastră şi a Parlamentului o decizie foarte importantă.
Aveţi stiloul în mână. Nu apăraţi hoţii şi bandiţii, de orice natură ar fi aceştia. Vă rugăm ajutaţi săracii prin semnătura Dumneavoastră pe o lege, un Cod Fiscal, care să ajute şi pe cei care vor să muncească cu adevărat.
Repetăm: Nu apărăm asemenea persoane. Aceştia să răspundă, iar din sumele recuperate, rugăm să dispuneţi construcţia de spitale, creşe şi şcoli pentru copii, locuri de joacă, săli de sport şi ce consideraţi Dumneavoastră că este oportun.

Avem tineri de o mare valoare intelectuală, sportivă şi nu numai şi te înfiori când vezi în ce condiţii stau ei şi familiile lor.
Este inadmisibil ca aceşti îmbogăţiţi peste noapte, în momentul în care au avut bani pe mână, să nu se fi gândit măcar un moment la săracii din jurul lor, şi acum sperăm să fie traşi la răspundere.
Vă mulţumim anticipat pentru sprijinul pe care sperăm să-l acordaţi apiculturii din România şi nu numai.
Vă dorim Excelenţa, Dumneavoastră, familiei Dumneavoastră şi colaboratorilor pe care sper din inima că i-aţi ales bine, multă sănătate şi cu adevarat să rămâneţi în istoria României
Cu deosebită stimă şi respect,

Administrator General,
ing. Traian Dobre

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bio


stefanescu

O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

apivasmob

Sanatate tuturor apicultorilor

sandupop

Clar si concis. Felicitari :bravo: Ma bucur ca il cunosc personal pe dl. Traian Dobre. =D> =D> =D>
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

ciucur

Daca ar fi 1% din cetatenii tarii ca si domnul Dobre....
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

banateanul

Toata lauda si aprecdierea pentru pozitia inteleapta si pertinenta

gore

Se cunoaste ca d-l Dobre lupta pentru apicultura romaneasca si pentru apicultori, un exemplu pentru altii si conducerea ACA.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

filip

Citat din: gore din Martie 30, 2015, 07:15:42 PM
Se cunoaste ca d-l Dobre lupta pentru apicultura romaneasca si pentru apicultori, un exemplu pentru altii si conducerea ACA.
Sa fim corecti pana la capat,relele din apicultura romaneasca au pornit din acapararea de putere si o lege cu dedicatie a apiculturii.Acum cand constata ca am pierdut toti e tardiv sa te lamentezi .
Procesatorii cumparau miere de la producatori dar in acelasi timp vindeau sirop subventionat.
Acum cand nu mai e subventionat siropul preturile au scazut.......
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

mosunick

"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone


gore

Filip ai dreptate, sa recunoastem ca nu toti apicultorii sunt seriosi. Cei corecti stau deoparte (daca stau), iar altii vor sa mai tepuiasca ceva, poate se imbogateste mai repede. Daca a mers odata, de doua ori cu smecherii, de ce sa nu o tinem tot asa. Am auzit la cineva cunoscut ca un individ X de pe la noi a cumparat tot anul Dulcofruct, a hranit albinele la greu si a exportat peste 20 t miere. Cum?, va las pe voi sa trageti concluzii.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Muntoiu Radu

saracul om, inca mai crede ca lucrurile chiar merg asa cum aude la TV - ca el alege si cel ales lupta pentru el  :rotfl:

MOTANUL

Citat din: Muntoiu Radu din Aprilie 01, 2015, 08:10:55 PM
saracul om, inca mai crede ca lucrurile chiar merg asa cum aude la TV - ca el alege si cel ales lupta pentru el  :rotfl:

Lasa-i sa copilareasca  =)) Sa nu te implici cu nimic e si mai rau... Macar asa ii trece pe la ureche informatia.
Tu iar vrei sa intrii in gura lumii  :nono:
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0