CUM PASTRATI RAMELE CLADITE PESTE IARNA? IN CE CONDITII?

Creat de apicraiova, Iunie 21, 2012, 12:28:07 PM

« precedentul - următorul »

dan

Incerc sa dau un raspuns la prima intrebare . E lesne de inteles si o stim multi ca molia sau gaselnita cum vreti voi sa o numiti  nu i plac odata temperaturile scazute care e important, curentii de aer adica spatiul ff bine aerisit cu conditia ca intre ramele depozitate sa fie o anumite distanta si nu lipite, anumite spatii fff bine inchise dar e deajuns o mica greseala si totul e de pomana si mai sunt alti factori care pot influenta dar numai partial acesta problema dar nu o inlatura.Odata , fagurii de magazie sau cei in care nu a fost crescut puiet nu avem treaba pt ca molia nu se atinge de ei indiferent de vechimea lor.Cei in care a fost crescut puiet si pe care i folosim ca faguri asa zisi de cuib sau in care au eclozionat e deajuns o singura data albinele vor fi atacate de molie. Toamna ramele de magazie si cele in care nu sa crescut puiet punetile unde credeti voi nu spatii cu umiditate ridicata sa nu mucegaiasca ,iar celelalte in care sa crescut puiet trecetile dupa diafragma cand micsorati cuibul cu conditia ca albinele sa aiba acces la ele si ramele vor ramane intacte .Cand albinele se retrag in ghem molia sigur nu ataca fagurii .   

bucovineanu

Daca sunt lasate dupa diafragma, in mod sigur unele familii vor forma ghemul pe ele si vor muri de foame.

albinasebes

ca multi altii ramele din cuib le tin in 4 dulapuri a cate 200 rame, aproximativ, dulapuri pe care le-am inlocuit din casa, iar cele din magazii le tin stivuite in magazii. in dulapuri pot sa le tin sub observatie constant si sa intervin daca vad vreo miscare suspecta. momentan o vad ca cea mai buna varianta pt mine. la un numar mai mare de familii cred ca e necesara o camera speciala cu stelaje pt rame, pt a nu avea pierderi .
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

ceausescu95

inca ceva,daca le tinem dupa  diafragma toamna unele albine sunt tentate sa stea pe ramele de dupa diafragma iar daca este putin ger ingheata(asa sa intamplat si in cazum meu in tomna asta) :D

bucovineanu


antiopa din ardeal

  Si ziceti ca nu e bine sa pastram ramele dupa diafragma?
  Sunt convins ca multi apicultori practica aceasta metoda, recunosc, si eu ma numar printre ei si nu cred ca voi renunta vreodata.
  De ce aceasta metoda?
  Aici se pot enumera pretexte si motive.
  Pretext: este de evitat sa mutam ramele dintr-o familie in alta acest lucru putand sa favorizeze imprastierea bolilor.
  Motiv: unul mare si lat=lene/comoditate/puturosag.
  Daca ai 20 de familii de exemplu in lazi de 18 rame, si iernezi pe 7 rame (caz fericit), ai de scos din lada 11 rame x 20 familii inseamna 220 de rame. Si ele trebuiesc depozitate undeva intr-un dulap/rastel pe care trebuie sa-l ai. Si nu le poti tine afara, deci trebuie sa ai un spatiu care este bine sa fie special amenajat. Si 1 mc de incapere ajunge pentru pastrarea a aprox. 170 de rame.
  Dar daca ai 100 de familii sau 200? Se ajunge la spatii maricele. Si unde mai pui ca aceste rame toamna trebuie sa le scoti din stupi si sa le transporti pana la spatiul de depozitare care de multe ori nu poate fi in apropierea stupinei. Si primavara cand ai nevoie de ele trebuie sa faci operatiunea invers, alt timp, alta distractie. Si in plus dupa stocarea ramelor este in sarcina ta sa le feresti de atacul moliei de ceara, a soarecilor etc.
  Nu cred ca omul poate sa protejeze mai bine ramele decat albina. De aceea eu las ramele dupa diafragma. Si am facut o investitie mult mai mica decat spatiul de depozitare, am confectionat pentru fiecare familie pe care o am o paturica din material textil putin mai lata decat lada si suficient de lunga sa ajunga peste ramele de iernare, peste diafragma pana pe fundul lazii si sa separe cuibul de iernare de ramele aflate dupa diafragma. Peste vara aceste paturici le tin fiecare in stupul ei, sub capacul lazii. Si atata timp cat caldura de afara permite atacul moliilor paturica nu o cobor peste diafragma pana pe fundul stupului astfel incat albina sa aiba acces la toate ramele din lada.
  De multe ori descapacesc rame dupa diafragma dupa ce cobor paturica. Este foarte important ca la intrarea in iarna intre diafragma si paturica sa nu ramana rama ce a fost descapacita pentru completarea rezervelor de iernare. Este posibil ca familia (cat incape) sa formeze ghemul pe aceasta rama dupa ce a carat mierea si sa moara de foame.
  Cu siguranta metoda are si dezavantaje, eu vad doar 1 mai important, va las pe dv sa le enumerati.

daniel petrescu

salut ,am si eu o intrebare:ramele tinute in dulapuri cu frunze de nuc si naftalina se pot baga direct in stupul cu albine?



puiu

Luati ramele din dulap sau cutiile de stup in care au stat peste iarna cu 2-3 zile inainte de a le introduce in stup.Se vor aerisi ,inainte de introducere le stropesc cu sirop 1/1 si protofil. Succes!

daniel petrescu


bismark

   Bunicile si mamele noastre folosesc in dulapuri impotriva moliilor buchete de levantica sau in cel mai rau caz naftalina dar care miroase urit asa ca daca aveti levantica puteti sa o folositi cu succes in dulapuri sau direct in stupi bine inchisi.Totul este sa controlam bine ramele care le punem la pastrare sa  nu aiba deja oua sau larve de gasaelnita prin observatie directa stiind ca acestea fac canale prin ceara si se observa chiar la privitul in dreptul soarelui.Cu respect
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

bogdanab

asa le tin eu si dau cu sulf , in pozitia asta pe lung pot sa vad daca apare ceva intre ele , le-am avut puse si invers dea latu si cand am umblat la ele la perete erau cu moli ....

daniel petrescu

am dat sirop cu protofil 2sapt la rand si acum din cauza frigului scot puiet mort afara,e grav?

bucovineanu

Am mai spus acest lucru. Nu e bine sa intervenim in viata familiilor de albine fortandu-le sa faca ceea ce credem noi ca e bine pentru ele. Ele sunt adaptate si stiu mai bine decat noi ce trebuie sa faca. De multe ori obtinem efectul opus decat cel dorit. Stimularea trebuie facuta abia dupa ce primavara se instaleaza dea binelea.
Daca albinele nu apuca sa elimine rapid acel puiet, o sa apara puietul varos. Oricum acea stimulare a facut mai mult rau decat bine.

die furrer

Au avut prea  mult puiet si albina acoperitoare nuu...
Asa ca puietul a murit, partea buna e ca o scot afara stiu ce au de facut, fac ei curat dar sa urmaresti si tu treaba cind vine vremea buna!!!
Invatatura sa fie,  atentie cu stimularile (protofil) inca 1 2 sapt.

xvader

Eu pastrez ramele (numai 1/1 am) in corpuri cu sita sus - sita jos. Le controlez o data pe saptamana (cand este cald). Sulf de cate ori este nevoie, cam o data la 2 saptamani pana ingheata afara...ca pe vreme rece doarme si molia. Asta nu inseamna ca nu am mai pierdut rame...dar asta inseamna apicultura.