vreau sa dau apimel in loc de apifonda. e mai usor de administrat fiind la kg. ati incercat asa ceva?
cum este?
Eu am folosit anul trecut, insa a trebuit sa il tai in doua felii mai subtiri pentru a intra sub podisor. Anul asta o sa folosesc apifonda, intrucat se poate taia in felii potrivite cu inaltimea podisorului.
este consumat bine de albine?
am luat si apifonda, si apimel. apifonda este defapt zahar pudra, zaharoza din ce scrie pe cutie.
apimelul contine fructoza si dextroza.
sa inteleg ca apifonda trebuie invertit de albine, iar apimelul nu?
apifonda este zahar invertit si facut serbet prin teteta clasica
apimelulul este amestec de glucoza , fructoza si altele . Cum ar spune unii , un apisacaz solid.
Eu folosesc si este ok.Desi parea prea "solid "vad ca l consuma cu placere.In leg cu ce zice Nikon ,am fost precaut : am inlaturat podisorul,am pus folie,un corp sau cat gol si apoi capacul.
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 12, 2013, 06:19:52 PM
apifonda este zahar invertit si facut serbet prin teteta clasica
apimelulul este amestec de glucoza , fructoza si altele . Cum ar spune unii , un apisacaz solid.
Domnule Dragos, sunteti sigur ca Apifonda este zahar invertit?
Pe ambalaj scrie sucroza adica zaharoza.
Daca era invertit nu ar fi trebuit sa apara scris: fructoza+glucoza si nu zaharoza?
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 12, 2013, 06:19:52 PM
apifonda este zahar invertit si facut serbet prin teteta clasica
Ai verificat informatia asta inainte de a o posta?
Ia uite ce zice aici:
http://www.bienenfutter.eu/ro/Produkte/Anwendungen-Futterwerte/ (http://www.bienenfutter.eu/ro/Produkte/Anwendungen-Futterwerte/)
Ia fiti atenti ce-am gasit urmand linkul de mai sus, la futerverde asta... sau cum i-o zice:
bio umbla cu zaharelul pe la nemti! :uimit: =))
Citat din: Bistriteanul din Ianuarie 14, 2013, 12:44:07 PM
Domnule Dragos, sunteti sigur ca Apifonda este zahar invertit?
Pe ambalaj scrie sucroza adica zaharoza.
Daca era invertit nu ar fi trebuit sa apara scris: fructoza+glucoza si nu zaharoza?
Apifonda este invertita.
Desi intrebarea D-vstra nu este pozitionata in topicul corect, nu vad legatura intre Apimel si Apifonda, incercati sa cititi ce scrie pe un ambalaj de Apifonda si va lamuriti.
Apifonda are la baza zahar pudra. Vreti sa spuneti ca zaharul a fost invertit sub forma de cristal?
Citat din: romikele din Februarie 04, 2013, 12:53:52 PM
Ia fiti atenti ce-am gasit urmand linkul de mai sus, la futerverde asta... sau cum i-o zice:
bio umbla cu zaharelul pe la nemti! :uimit: =))
Datorita faptului ca sunteti administrator va ofera niste avantaje dar si cateva obligatii.Una dintre ele este sa va situati undeva la limita neutralitatii, si sa incercati sa postati in limitele decentei.Cred ca e foarte simplu sa postati corect denumirea unui produs sau furnizor, chiar daca este intr-o limba diferita de cea romana.
Asa cum eu sunt prezent pe acest forum in calitate de reprezentant al unei firme si nu-mi pot permite din acest motiv sa arunc tot felul de epitete, presupun ca si D-vstra veti face acest lucru pe viitor indiferent daca un produs pe care poate nu l-ati folosit niciodata va este drag sau nu.
Iar cu hrana bio pentru albine raspunsul e foarte simplu, daca doriti vi-l pot da cu mare placere.Dar sunt convins ca il stiti deja, pentru ca l-am mai postat si pe alte site-uri cu tematica apicola.
cu deosebita stima,
Dan Dumitriu
Domnule Dumitru =)) =)) Romikele glumea cu Bio. =)) =)) Bio este un coleg de al nostru de pe forum.
Citat din: stefanescu din Februarie 04, 2013, 03:34:31 PM
Domnule Dumitru =)) =)) Romikele glumea cu Bio. =)) =)) Bio este un coleg de al nostru de pe forum.
mi-am dat seama dupa ce am postat.Cu scuzele de rigoare!!!
Citat din: bucovineanu din Februarie 04, 2013, 02:09:31 PM
Apifonda are la baza zahar pudra. Vreti sa spuneti ca zaharul a fost invertit sub forma de cristal?
mutati intrebarea in topicul corect!
Si va raspund cu placere!
Citat din: dumitriu din Februarie 04, 2013, 03:44:34 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 04, 2013, 02:09:31 PM
Apifonda are la baza zahar pudra. Vreti sa spuneti ca zaharul a fost invertit sub forma de cristal?
mutati intrebarea in topicul corect!
Si va raspund cu placere!
si care este "topicul corect"? va rog, puneti un link catre continuarea discutiei... devine interesanta... multumesc
Citat din: Dragosman din Februarie 05, 2013, 01:02:51 AM
Citat din: dumitriu din Februarie 04, 2013, 03:44:34 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 04, 2013, 02:09:31 PM
Apifonda are la baza zahar pudra. Vreti sa spuneti ca zaharul a fost invertit sub forma de cristal?
mutati intrebarea in topicul corect!
Si va raspund cu placere!
si care este "topicul corect"? va rog, puneti un link catre continuarea discutiei... devine interesanta... multumesc
Va rog sa regasiti mai jos link-ul solicitat.
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4711.0 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4711.0)
Citat din: Ervin din Februarie 05, 2013, 07:49:57 AM
Va rog sa regasiti mai jos link-ul solicitat.
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4711.0 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4711.0)
multumesc... dar ma tem ca nu despre asta era vorba... nu vad acolo interventiile d-lui dumitriu... si nici vreo discutie despre invertirea sau nu a zaharului din apifonda...
Citat din: Dragosman din Februarie 05, 2013, 05:43:37 PM
multumesc... dar ma tem ca nu despre asta era vorba... nu vad acolo interventiile d-lui dumitriu... si nici vreo discutie despre invertirea sau nu a zaharului din apifonda...
Stimate Domn,
daca ati posta intrebarea D-vstra in topicul numit "Apifonda" , probabil as incerca sa raspund.Dar deoarece topicul "ati incercat Apimel" nu are legatura cu Agrana sau cu Apifonda, e posibil sa nu intru pe aceste tipuri de topic-uri, deoarece sunt alte persoane mult mai indreptatite si mai pregatite sa raspunda la chestiunea in cauza.
cu stima,
Dan Dumitriu
0731-000.027
Citat din: dumitriu
Stimate Domn,
daca ati posta intrebarea D-vstra in topicul numit "Apifonda" , probabil as incerca sa raspund.Dar deoarece topicul "ati incercat Apimel" nu are legatura cu Agrana sau cu Apifonda, e posibil sa nu intru pe aceste tipuri de topic-uri, deoarece sunt alte persoane mult mai indreptatite si mai pregatite sa raspunda la chestiunea in cauza.
cu stima,
Dan Dumitriu
0731-000.027
va multumesc, acum am gasit topicul cu pricina.
cu stima
Am dat apimel, albinele l-au mancat cu placere, nu ramane nici o faramita pe tavita de plastic .
stiti, eu sunt incepator abia am trecut de capitolul 1 dar citesc orice postare pe forum pt a simti pulsul acestei frumoase indeletniciri. in naivitatea mea, dat fiind ca ,lucrezi. cu fiinte am crezut ca exista un profund respect al apicultorilor pentru natura.
insa mult prea multe postari privind hraniri artificiale, stimulari etc. si implicati in discutii veterani in meserie.
posibil ca, fiind incepator, am invatat din capitolul 1 ca albina se hraneste cu miere ptr a avea energie si cu pastura pentru dezvoltare; si n-am ajuns inca la capitolul stimulari. si uite ca desi le iubesc imi privez fetitele de confortul hranirii cu alimente procesate.
pe de alta parte am absolvit facultatea de ind alimentara asa ca am destule cunostinte de biochimie ca sa stiu ca orice aliment procesat are o anumita cantitate de stabilizatori, coloranti, adjuvanti creati sintetic care modifica activitatea enzimatica (catalitica) la organismele vii si implicit matabolismul si produsele metabolice ale acestuia, iar produsul nou rezultat desi e aparent identic poate avea insusiri mult diferite. dupa cate stiu eu (din capitolul 1, evident :D) mierea sufera anumite procese enzimatice in gusa albinei. asa ca de ce nu ar fi posibil ca mierea obtinuta sa nu mai aiba aceleasi proprietati cu "mierea clasica"
nu vreau sa fiu gica contra, nu-s destul de prost sa nu inteleg ca daca fac un bilant in substanta uscata rezulta ca as putea produce <miere> prin transformarea stupilor in utilaje: pe hranitor bag chestiile alea de vor toti sa le vanda iar din faguri extrag produsul finit - cost materie prima cca9lei cost produs finit cca 20 lei . super afacere, as putea sa-i vand pontul profesorului ursu =)) sa faca un stup imens din otel si sticla, fara urdinis ca albinele nici nu mai tb sa iasa la cules. doar conducta cu sirop
nu vreau sa jignesc pe nimeni, posibil sa nu inteleg eu adevarata utilitate si chiar va rog sa ma faceti sa pricep rolul stimularii. doar ca mi-am exprimat nitel ingrijorarea - sunt un om care a creat multe retete plecand de la un nou <praf> promovat de firme de amelioratori si adjuvanti. de fiecare data rezultatul era garantat obtineam ceva mai bun si mai ieftin dar sigur nu si mai sanatos
Am un prieten si are o vorba: ce am scos din stup inapoi nu mai bag. La peste 140 de familii cu deplasari in pastoral cu mai multe vetre nu-ti permiti sa hranesti albinele cu miere in perioade fara cules de ex perioade mai lungi cu ploi.
Nu-ti permiti din cauza posibilitatii raspandiri unor boli.
Nu!
am dat apimel 2 ani si sunt multumit de rezultate, dau si anul acesta.
Citat din: pad3 din August 05, 2013, 09:01:34 PM
stiti, eu sunt incepator abia am trecut de capitolul 1 dar citesc orice postare pe forum pt a simti pulsul acestei frumoase indeletniciri. in naivitatea mea, dat fiind ca ,lucrezi. cu fiinte am crezut ca exista un profund respect al apicultorilor pentru natura.
insa mult prea multe postari privind hraniri artificiale, stimulari etc. si implicati in discutii veterani in meserie.
posibil ca, fiind incepator, am invatat din capitolul 1 ca albina se hraneste cu miere ptr a avea energie si cu pastura pentru dezvoltare; si n-am ajuns inca la capitolul stimulari. si uite ca desi le iubesc imi privez fetitele de confortul hranirii cu alimente procesate.
pe de alta parte am absolvit facultatea de ind alimentara asa ca am destule cunostinte de biochimie ca sa stiu ca orice aliment procesat are o anumita cantitate de stabilizatori, coloranti, adjuvanti creati sintetic care modifica activitatea enzimatica (catalitica) la organismele vii si implicit matabolismul si produsele metabolice ale acestuia, iar produsul nou rezultat desi e aparent identic poate avea insusiri mult diferite. dupa cate stiu eu (din capitolul 1, evident :D) mierea sufera anumite procese enzimatice in gusa albinei. asa ca de ce nu ar fi posibil ca mierea obtinuta sa nu mai aiba aceleasi proprietati cu "mierea clasica"
nu vreau sa fiu gica contra, nu-s destul de prost sa nu inteleg ca daca fac un bilant in substanta uscata rezulta ca as putea produce <miere> prin transformarea stupilor in utilaje: pe hranitor bag chestiile alea de vor toti sa le vanda iar din faguri extrag produsul finit - cost materie prima cca9lei cost produs finit cca 20 lei . super afacere, as putea sa-i vand pontul profesorului ursu =)) sa faca un stup imens din otel si sticla, fara urdinis ca albinele nici nu mai tb sa iasa la cules. doar conducta cu sirop
nu vreau sa jignesc pe nimeni, posibil sa nu inteleg eu adevarata utilitate si chiar va rog sa ma faceti sa pricep rolul stimularii. doar ca mi-am exprimat nitel ingrijorarea - sunt un om care a creat multe retete plecand de la un nou <praf> promovat de firme de amelioratori si adjuvanti. de fiecare data rezultatul era garantat obtineam ceva mai bun si mai ieftin dar sigur nu si mai sanatos
Hai sa ne lamurim,nimeni nu te opreste sa le cumperi miere din piata sa le dai, de salcam.dar in miere se gasesc spori de nosemoza care odata instalata in matele albinelor injumatateste durata de viata,in loc ca o serie de albine sa scoata 2 de puiet ceea ce ar insemna +- dublare de efectiv,schimbul se face par pe par,te trezesti primavara ca bagi in ele pe toate urdinisurile si nu se dezvolta corespunzator!
Acu la capitolul dulcozamuri de porumb,e invertit nu uzeaza albina dar nici nu are ,,nufar,, pentru curatat matele albinelor cu ,,paraziti,,(nosemoza)
Daca albinele sant( si crede-ma ca sant) infestate cu nosema,prima data trebuie sa le cureti ,timp de 3 saptamani trebuie sa stea fumidilu in stupi in turta ca in sirop nu sade prea mult ca sa aibe timp sa curete!ulterior acestei operatii are efect hranirea si e mult mai eficienta aducand rezultatele asteptate!
Ca sant o gramada de parveniti ,nu conteaza de cati ni sant apicultori,care vor sa traga lozul norocos extragand salcam cu aroma de porumb,au fost sant si vor fi!
La urma urmei si rezervele ramase nepapate din toamna falsifica mierea de salcam,de aceea primavara trebuie hranite cu taraita in asa fel incat sa consume rezervele,nici nu e sanatos in loc de puiet sa incalzeasca rame capacite de jumatate cu miere,meseria e intre coroane de 2 degete si puiet din let in let!inainte cu o saptamana de salcam ai inchis robinetu si coronitele de 2 degete dispar de parca nu ar fi fost vreodata!cei care sant gasiti la controale sau extinderi de cuib cu rezerve mai mari se poate face descapacire sau schimb de rame!
Daca te-a ,,pacalit,,anu,lucru care e foarte rar dar se mai intampla uneori sa fie primavara abundenta si sa ai rezerve de la fructiferi si albeste salcamu operatiunea centrifuga,dar marea majoritate a apicultorilor le convine mai mult sa regleze dozajul din cabna incat sa nu ajunga la invartitul aproape de pomana a ramelor care mai sant si cu puiet!ideal ar fi daca ai rame marginase pline cu pastura si nectar de la pomi sa le pui la capacit si la rezerve,nu-i bai chiar daca cristalizeaza!
Un efect interesant ,inepand de la 1 martie daca le dai mai mult timp ,,cosul zilnic,,adica cantitati mici de hrana vor consuma toate rezervele,in schimb o familie caruia nu-i dai nimic la salcam sigur va mai avea rezerve de anul trecut!albina e zgarcita si mai bine ramane fara puiet decat fara mancare( in special carpatina)
Asadar nu-ti fie frica de populatii mari stimulate si frana inainte cu o saptamana sau 2 inainte de salcam,iar daca e de rau adica nu au nimic in natura,o apa chioara indulcita cu efect de pastile pentru pofta de mancare!
La operatiune cel mai bun profesor e cantaru de control!
Am cumparat astazi APIMEL in pungi de 1 Kg ambalate in cutie cate 20 buc .Am cautat pe cutie un termen de valabilitate ,data fabricatiei,dar nu am gasit nimic,pe langa asta hrana din pungi este f. tare, ca piatra.Are voie sa fie asa de tare?
Baga-l fara frica, albinele il vor consuma cu placere fara sa le doara dintii :D
Ok,asa am sa fac numai sa vina niste zile cu temperaturi pozitive.
Acu` vre-o trei ani in urma, cand nu eram asa puturos ca acum, am facut niste turte cu miere si zahar pudra, dupa reteta de pe pagina web.
S-au intarir de puteai sa-ti spargi capul cu ele, erau ca tigla.
Un coleg care era la inceput in apicultura, ma intreba daca vor putea albinele sa le roada.
Dupa cateva zile a verificat stupii si a ramas mirat cat de frumos rosesera turta in centru si punga nelipindu-se in acele portiuni, nu permitea ca albinele sa ramana captive.
Asta inseamna ca nu aveau carii :D