Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

A venit si 31.12.2016. Sint circa 4 grade, soare. Sint putin ametit, mi-e dor de albine. Nu le-am mai vazut zburand de mult... . Le-am vizitat. Nu a disparut niciuna din familii. Nici din cele cu FAV nici din cele cu fund plin. La cele cu FAV mortalitatea corespunde cu numarul de albine din familie. Mortalitate mai mica la familiile cu matci in izolator, oarecum normal. La stupii cu fund plin am ridicat un colt de carpa, albinele sint sus dar la peretele dinspre urdinis. Cate sint moarte pe fund nu stiu, dar daca mai sint si vii, este bine. Sezonul activ e inca departe, dar se apropie, maine ziua va fi cu 54 de secunde mai lunga decat azi. Pentru mine 2017 va fi un an special. La multi ani, dragi colegi!
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Eugen B

Groso modo in primavara nu stiu cate famii vor fi puternice. Sunt curios ce record doboram anul asta. Poate facem 40mii tone.
In iarna asta orice greseala mica sau mare se resimtit din plin.

Eugen B

Ultimul hop va fi acuma. Avem puiet si va veni putin frig. Cine nu are mancare in ei mai pica cativa. In mare in iarna asta sa murit pe capete

oroles

 Eu mancare am sa mai trec o iarnă si mai grea ca aceasta.  Nemultumirea mea e ca nu sunt aspectati la capitolul albina.

Azi am pus o turta la un stup care avea 9 rame full cand l-am restrâns.  Rămăsese pe 5 si nu prea mai avea mancare la nas. In dreapta mai aves 4 rame doldora de miere. Dumnezeu stie ce va fi!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

Oroles nu te speria asa. Cand albina este in ghem ocupa mai putine rame. Daca ai bagat stupul pe 9 rame fi sigur ca nu vei avea ghem pe toate ramele.
Daca ai avea 4 rame full de albina moarta ar trebui sa ai plin de albina moarta pe fundul lazii

Eugen B

http://www.agir.ro/buletine/992.pdf

concluziile sunt foarte interesant, si cred ca ne indreptam spre cele mai rele

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Februarie 08, 2017, 06:29:06 PM
http://www.agir.ro/buletine/992.pdf

concluziile sunt foarte interesant, si cred ca ne indreptam spre cele mai rele
Asa articole stiintifice cu 100% citare din alte lucrari si cu nimic experimental ba inca si cu elemente de folclor apicol romanesc (celebrul efect F1-heterozis - care nu exista la albine), ar putea multa lume sa scrie. Dar vezi insiruirea asta: prof, asist, dr, drd, ing - astea nu sunt argumente!!
Iar concluzia?? Care este directia practica de urmat dupa ce citesti articolul?

Eugen B

Sa te ti de rasa autohtona. O sa vezi cu hibridizari exceive unde se va ajunge

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Februarie 08, 2017, 07:46:28 PM
Sa te ti de rasa autohtona. O sa vezi cu hibridizari exceive unde se va ajunge
Faci pastoral? La ce distanta? Care este albina autohtona, cea de pe vatra permanenta sau din zona de pastoral?
Eu am stupii foarte aproape de granita? Care este albina autohtona? Din Romania? Din Bulgaria? La mine salcamul mult e in Bulgaria!

Eugen B

La mine stupii de pastoral sunt de cules. Nu fac  imperecheri in pastotal. Doar acasa.
Albina autohtona nu ma refer din ce tara este, ci din ce zona este.
Albina mea autohtona sau locala e cea care este aici din batrani. Nu alte rase aduse.
Tu daca ai rasa de la bunicul tau sau ceva batran care are rasa locala ds mult e rasa ta de acolo. Parerea mea

tinumaftei

Eu fac pastoral din aprilie pana in noiembrie. Fac regine pe vatra, dar si vatra este tot intr-o zona de pastoral. Asa ca pentru o imperechere mai controlata am adoptat tehnici mai complicate.
Conservarea rasei locale (in fapt niste biotipuri) trebuia asumata de o institutie a statului. Daca nu finantat un/sau mai multi privati si o institutie a statului sa controleze periodic. Nu se poate conservare decat cu imperechere controlata 100% (greu de obtinut in conditii naturale) sau imperechere artificiala. Ori domnii aia cu drd, dr, asist, ing, etc in afara de a copia pasaje dintr-o lucrare sau alta, ce au facut? Eu am raspunsul la aceasta intrebare.

Eugen B

Problema e ca fiecare cumpara matci de unde il taie capu. De ce multe tari se plang ca si-au pierdut rasa locala si pe planul tarii?
Nu cred ca e normal sa bagam in tara orice. Fiecare o face pe stupina lui. O sa vedem cu timpul ce va fi

tinumaftei

1.Rasele se pierd din cauza pastoralului in general.
2.Daca cineva gaseste o albina mai putin roitoare, mai productiva, mai rezistenta la boli, cu iernare mai buna.. ce face?
3.Am crescut italiana, de-a noastra, Buckfast in rasa pura si incrucisat cu a noastra si carnica la fel. Anul acesta ma voi decide pe ce merg mai departe. Primele doua sunt scoase de pe lista..

bucovineanu

Aceasta iarna ar trebui sa dea niste raspunsuri drspre rasele din stupina. Pana acum care rasa s-a comportat mai bine? Familiile care au dat in diaree, din ce rasa au reginele?

MirceaCalin

Citat din: bucovineanu din Februarie 09, 2017, 12:26:37 AM
Aceasta iarna ar trebui sa dea niste raspunsuri drspre rasele din stupina. Pana acum care rasa s-a comportat mai bine? Familiile care au dat in diaree, din ce rasa au reginele?

În opinia mea va fi cam greu de aflat, mai ales dinspre cei ce au cheltuit mult cu regine "din afară" şi care poate nu s-au adaptat la condiţiile specifice...