Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

D006

Citat din: pharaonu75 din Septembrie 03, 2014, 03:16:28 PM
cum sa aibe familii care in ani ca 2014 sa faca 80 kg miere/stup si cu siguranta lumea iti va fi recunoscatoare.

ai auzit de secret profesional ? sa-ți spun ca si acum la Ghindăreși cantarele sunt pe plus ?

dodo79

Citat din: dragos2006 din Septembrie 03, 2014, 07:47:54 PM
ai auzit de secret profesional ? sa-ți spun ca si acum la Ghindăreși cantarele sunt pe plus ?
cu sau fara ulcioarele de 8 kg?

yulian

Apoi si eu am niste roiuri cu care m-am riscat la TM la FS si acum le dau cam 1 litru de sirop/zi...clar is pe plus. Mai scot si doi saci de trantori...merge mai bine ca la salcam  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

bio

Citat din: dragos2006 din Septembrie 03, 2014, 03:06:10 PM
  Dupa cum decurge discutia se pare ca nu mai are rost sa postez pe aceasta tema . Cum aduci vorba de un hranitor performant sau de o productie buna , cum apar pareri deplasate . Din acest motiv foarte multi apicultori de performanta nici nu posteaza pe forumuri.
................

Dragosh ... Dragosh... ce-ti place sa te dai victima ....  :nono:

...numele DAN MARGARIT i-ti spune ceva..??.. da stai ca nu era apicultor de performanta ,... era doar "sluga"--asa ii spunea nu stiu care pe aici pe forum . :wink2:


marian sima

Cand pretinzi ca arati tot insa tii pentru tine ''SECRETELE PROFESIONALE''apar apicultori care  intreaba despre veriga lipsa. :wink2:

Exact ca in cazul lui Dragos si al lui Dan .

Ieri am vorbit cu un apicultor care spunea ca zilele trecute a extras a-l doilea rand de miere de la floarea soarelui,spunea ca a fost foarte bine .
Omul a stat cu stupi pe camp ,cand a ajuns acasa roi de acasa erau morti de foame.

Anul acesta datorita ploilor pe langa dunare au fost lacuri inundate ,s-a retras apa si in acele locuri a iesit izma ,unii au albinele duse in acele zone si au cantarele pe plus.


D006

Citat din: marian sima din Septembrie 04, 2014, 08:32:07 AM
apar apicultori care  intreaba despre veriga lipsa. :wink2:

Pot sa intrebe cat vor , raspuns nu vor primi atata timp cat pe forum apar postari aiurea pe tema respectiva .Culmea e ca cea mai mare poluare pe forum o fac alde 3,14 stupi...

TDI

Daca anul asta e cu plus la izma, înseamnă ca urmează 2-3 ani cu minus.
Balanta culegatoarei si a celorlalte caste de albine. Oul depus, ouăle depuse cu 40 zile înainte de cules, albina de 20 zile(+-) este albina culegatoare. Daca nu exista cules in natura si tu nu-i oferi matcii alternativa, matca nu ouă. De multe ori chiar daca este albina e ori prea tanara, ori prea bătrână.
O familie de albine consuma dupa cum toti stim, enorm - de aceea atunci când încerci sa inlocuiesti mama natura trebuie butoaie de sirop si un cules rezonabil de polen din natura.
Dragos, cat te -au costat hranitoarele acelea si de unde le-ai cumpărat?

cazacu marius

Citat din: calmusdaniel din Septembrie 02, 2014, 08:41:01 PM
Or fi si la noi apicultori meseriasi dar aia nu stau pe internet.An de an tot apare cate un produs ieftin si prost cu care hraniti albinele si despre care credeti ca inlocuieste mierea la fam de albine,va cam inselati .Pregatiti-va in continuare tot asa cu siropul de porumb( pt anul apicol viitor) ca in anii urmatori o sa faceti floricele la urdinis.
:bravo: :rotfl: :rotfl: =D> :hi:
macin-Tulcea

marian sima

O familie iernata pe sirop de porumb va avea in primavara o populatie cu 25-30% mai mare decat o familie iernata pe miere.
Mierea cea mai buna pentru iernat e mierea de salcam ,cati iernati pe miere de salcam?
De obicei mierea de iernat e formata din mierea de toamna.
Asa ca sa analizam ,miere de floarea-soarelui -cristalizeaza gronjuros ,cristale de volum mare albinelor nu prea le place si de multe ori gasim aceste cristale pe fundul stupului.

Peste mierea de floare albina adauga miere poliflora de la diferite specii in compozitia acestei mieri gasim multa substanta care nu este arsa de albina ,reziduri care incarca tubul digestiv al albinei.

In mierea de toamna se poate regasi si mierea de mana sau mierea de struguri nociva pentru albine.

Asa ca te trzesti in primavara ca albinele au diaree ,ca salcamul cade de flori dar culmea nu da nectar si multe alte gaselnite pe care le asociezi timpului nefavorabil sau chiar albinelor.

Cine ierneaza pe miere de salcam poate spune ca e mai buna mierea ,insa cine ierneaza pe miere de toamna spune prostii.

Ceva de pe un forum canadian,cine poate face o traducere buna ca sa inteleaga toti face un lucru bun.

Feeding Bees
Feeding.
The means of supplementing or stimulating a hive at various times of the year, to improve its viability. After the honey crop has been removed it is vital that the bees have sufficient stores to carry them through winter into early spring, otherwise they will starve, one of the biggest failures of a wintered hive. In our area we find the hives need approximately 100 lbs of stores. Translated into easy math's, each frame (standard deep) will hold approximately 7 lbs, so a hive examined in late fall should have at least 14 plus frames of sealed stores. If not then they should be fed, quickly.

For winter feed
A 2-1 sugar syrup in a hive top feeder should be fed early enough for the bees to convert and seal off ready for winter. It should be remembered that bees need warmth to work and a reasonable daytime temperature is essential to allow them time to convert. With fall feeding it should be a lot in a short time If it should be dragged out by only supplying small amounts the danger of stimulating new brood is very possible, quite the reverse of what is needed. By feeding large amounts quickly any cells becoming empty in the upper super from late emerging brood will be filled, forcing the queen into the bottom box. The perfect position to start the winter.

An interesting question?
Is sugar better than honey for feed? The simple answer, yes, sugar is better. It seems there are less solids in sugar, therefore the bees have less feces to vent during cleansing flights. It is possible to feed honey drippings etc. from the fall extracting, but it should be stressed not to use heated honey in any form, otherwise dysentery is almost guaranteed. The alternative thinking to using sugar, it has little nutritional value, so honey is really the better winter feed.

TDI

#7989
O traducere:

Hrănirea
Modalitățile de suplimentare sau stimulare a familiei de albine in perioade diferite ale anului, pentru a-i mari viabilitatea. Dupa ce mierea a fost extrasa este vital ca albinele sa aibă suficiente rezerve pentru a le permite să treacă iarna pana primăvara devreme, altfel vor muri de foame, unul din cele mai mari esecuri ale unui stup iernat. In zona noastră stupii au nevoie de aproximativ 45,5 kg rezerve. Tradus intr-o matematica simpla, fiecare rama (dimensiune standard - 3/4 probabil) va conține aproximativ 3,2 kg, un stup examinat toamna târziu ar trebui sa aibă mai mult de 14 rame de rezerve capacite. Daca nu are, trebuie hraniti, rapid.
Pentru hrănirea de iarna
Un sirop 2-1 intr-un hrănitor superior trebuie administrat suficient de devreme încât albinele sa convertească si sa sigileze rezervele pentru iarna. Ar trebui sa ne aducem aminte ca albinele au nevoie de caldura pentru a lucra si o temperatura diurna rezonabila este esentiala pentru a le oferi timpul necesar pentru convertire(ventilare, invertire). Cu hrănirea din timpul toamnei ar trebui administrate cantitati mari in perioade scurte de timp. Daca ar trebui sa completam doar furnizand cantitati mici pericolul stimulării cresterii de puiet, este foarte posibil, exact inversul a ceea ce avem nevoie.
Hranind cantitati mari rapid orice celule care devin goale in catul superior de la puietul eclozionat târziu vor fi umplute, fortand regina in catul inferior. Poziția perfectă pentru începerea iernarii.
O întrebare interesanta?
Este zahărul mai bun ca mierea pentru hrănire? Raspunsul simplu, da, zaharul este mai bun. Se pare ca exista mai puține substanțe solide in zahar, așadar albinele au mai putine reziduuri de eliminat in timpul zborurilor de curățire. Este posibil sa hranim cu miere rămasă de la extractia din toamna, dar trebuie subliniat ca nu trebuie folosită mierea încălzită sub nici o forma, altfel diareea este aproape garantata.
Gândirea alternativa in folosirea zaharului, este ca are o valoare nutrițională scăzută, asa încât mierea este cea mai buna hrana pentru iarna.

marian sima

Multumesc.
Elucidat misterul hranitorului mare folosit de straini.
Spus destul de clar ca mierea incalzita creaza probleme,de multe ori folosim miere incalzita la prepararea turtelor si le facem rau albinelor.

Un  mesaj destul de clar de unde fiecare are de invatat.



D006

Citat din: TDI din Septembrie 04, 2014, 11:12:35 AM
O traducere:
Un sirop 2-1 intr-un hrănitor SUPERIOR  trebuie administrat suficient de devreme încât albinele sa convertească si sa sigileze rezervele pentru iarna.

atentie la pozitionarea hranitorului !

Eugen B

Hai sa va zic ceva cu privire la toate discutiile . Sunt stuparii care ierneaza pe mult sirop , le da siropu in hranitoare de pe vremea lu Decebal, si fac miere mai multa ca alti supari care au grija de stupi non-stop. Sunt si vor fi tot timpul stupari si crescatori de albine. La fel cum sunt si fotbalisti si jucatori de fotbal. Asa ca nu va mai certati aiurea. Cine are stupi buni si este cules se va vedea diferenta fata de cei cu stupi slabi. Bafta la iernat cu stupii, eu ma pregatesc deja

calmusdaniel

Petru Moraru. Nutritia si alimentatia albinelor
pag 77. - trebuie mentionat faptul ca rezervele de hrana rezultate din hranirile de completare artificiala (zahar) nu trebuie sa depaseasca 1/3 din totalul acestora, mierea rezultata din aceste hraniri fiind deficitara din punct de vedere al macro si micro elementelor al vitaminelor datorita lipsei grauncioarelor de polen, dar si a unei cantitati mai mari de zahar neinvertit (zaharoza) ce poate crea mari probleme albinelor pana la primul zbor masiv de curatire din timpul iernii.
Din cele prezentate anterior rezulta ca toate hranirile artificiale pe timp de toamna, fie de salvare, de stimulare sau de completare trebuie sa urmareasca un singur scop si anume acela de mentinere a ritmului de dezvoltare biologica a fam de albine pana la reaparitia surselor naturale de hrana, concomitent cu asigurarea rezervelor de hrana pe timp de iarna pentru a nu periclita supravietuirea fam de albine.
Dar cine e Petru Moraru, un amarat de cercetator, sa invete apicultorii profesionisti.
Cand dulaul batran nu poate sa muste, te musca cateii!!

Eugen B

Daniele hai sa iti zic ceva, sunt zone diferite in tara , alta clima, alte temperaturi, nu poate fi un adevar universal. In primu rand cine are habar cat de cat nu da sirop de zahar toamna, si cine are experienta stie care e treaba la el in zona. E normal ca daca iernezi pe miere e mai bine, dar stiu stupari care ierneaza 90% pe sirop ieftin si totusi alta data fac miere mai multa decat alte vedete din apicultura. E si noroc in apicultura, un stupar bun e cel care face cercetare la el in zona, nu care asculta orbeste de eu mai stiu cine.