Despre C.L. Farrar

Creat de Florin D., Noiembrie 26, 2013, 10:56:09 PM

« precedentul - următorul »

Florin D.

C.L. Farrar...un nume care mi-a trezit interesul.

Informatia incepe sa apara...din nefericire e in english. 
https://archive.org/stream/productivemanage702farr#page/n1/mode/2up
Cum arata un multietajat Farrar...
http://royalbox.eu/en/bee-hives-manufacturing/farar-beehive/

Rog cunoscatorii sa nu se sfiasca si, daca vor, sa contribuie cu mai multe informatii...poate se vor gasi chiar in romana.


Kiwi Bee

Este un multietajat redus. In RO se foloseste Dadant cu corpuri numai de 1/2 - si ai 3 corpuri pt cuib si restul caturi.

In topicul lui Ves Lucian vezi poze cu stupi MER(multietajat redus).

Pe youtube parca Sirbii au asrtfel de stupi.

RazvanTi

 :hi: si varianta PDF  :hi:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

mape 48-petru manea

Citat din: RazvanTi din Noiembrie 27, 2013, 09:03:06 AM
:hi: si varianta PDF  :hi:



pune si tu in rusa sau chineza sa intelegem si noi  :P

RazvanTi

mi-am rupt o bucatica de timp sa "fur" poza cu poza din primul link si sa creez un PDF.
de tradus...
ma apucasem intr-un timp sa traduc un film mai mare de apicultura.
am renuntat dupa o saptamana. timpul meu este extrem de pretios si foarte limitat.
asa ca in chineza sau rusa sa o faca altii  :hi:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

romikele

Citat din: RazvanTi din Noiembrie 28, 2013, 08:38:24 AM
mi-am rupt o bucatica de timp ...

Si acum ce te faci, cum te descurci cu bucatica rupta?  =))

marian sima

Mesajde dumi » 26 Noi 2013, 11:59
O traducere neautorizata facuta de dl google :)

y C. Farrar L. *
Entomologie Cercetare Divizia
Agr. Res. Serv, U.S.D.A. **.

* Retired. Fostul șef al Investibations culturii apicole (acum Cercetare Sucursala Apicultura) a Diviziei de Cercetare Entomologie, Agr. Res. Serviciu, Departamentul american al Agriculturii, de asemenea, profesor fostul, Departamentul de Entomologie, Universitatea din Wisconsin.
** Pregătit pentru o revizuire majoră a Departamentului de Agricultură populare Buletinul nr 702, 1946, în cooperare cu stația de experiment Wisconsin agricole. Departamentul a întrerupt publicații cuprinzătoare de acest tip. În consecință, american Bee Journal le-a publicat într-o serie de articole din martie la numarul din octombrie din 1968. Acesta a fost retipărită. A se vedea caseta de la sfârșitul articol pentru detalii.

Rezumat

Cerințele de bază pentru gestionarea coloniilor productive în apicultură sunt:
- rezerve mari de polen și miere, în orice moment și un spațiu amplu pentru aceste rezerve,
- creștere de puiet, și depozitarea excedentului de miere.
- Regine tinere productive.
- Regina ar trebui să fie susținută de o populație mare.

Obiectivul este de a avea populații maxime pe tot parcursul sezonului de cules.
Creșterea puietului este baza de dezvoltare a coloniei și menținerea populațiilor maxime în timpul fluxului de nectar.

Acesta depinde de:
(1) capacitatea reginei de a depune ouă,
(2) capacitatea populației pentru a menține temperatura favorabila şi a hrăni puietul,
(3) rezerve de polen și miere,
(4) spațiu în poziția corectă pentru extinderea cuibului de puiet.


Echipamentele, manipulările şi organizarea coloniilor pentru a favoriza creșterea maximă a puietului și depozitarea mierii și reducerea roiri.

Menținerea unei rezerve de regine tinere productive în nuclee pentru înlocuirea reginelor inferioare cu promptitudine.

Dezvoltarea insufucuenta a coloniilor datorita lipsei de polen, poate fi înlocuită cu hrăniri suplimentare 25 la suta polen şi 75 la suta făină de soia.

Gestionarea eficientă necesită ca populațiile maxime sa coincida cu fluxurile de nectar disponibile.
( în cartea lui A Mălaiul menţionează o hrănire de stimulare cu 99 zile înainte de culesul principal)

Cele mai eficiente mijloace de reducere a costurilor este de a spori producția pe familia de albine


Introducere

Management de succes presupune aplicarea iscusita de cunoștințe și practici care vor utiliza pe deplin capacitatea productivă a colonie, cu costuri reduse de capital (echipament, consumabile –sirop, motorina costurile forței de muncă.

Există colonii individuale, în cele mai multe stupine care produc miere de trei-patru ori mai mult decât media unei coloniii. Prin ridicarea randamentului,apicultorul trebuie să amelioreze calitatea coloniilor prin selectie.

Coloniile de albine sunt extrem de adaptabile la o gamă largă de condiții climatice și sunt procuctive atunci cand se cultivă cu succes furaje, fructe, legume și culturi de unde pot culege nectarul.
Există multe domenii în care vegetația naturală oferă polen și resurse de nectar mari sau egale cu cele din zonele cultivate intensiv.

Obiectul managementului coloniei este de a coordona dezvoltarea coloniei cu toate resursele de plante naturale disponibile, în scopul de a avea numărul maxim de albine culegătoare atunci când sunt culesuri principale.

Probleme de management în diferite regiuni variază doar în calendarul de dezvoltare a coloniei pentru a coincide cu fluxul de nectar, locația și resursele de polen, şi cum influențează speciile de plante, perioada de inflorire și clima abundența de nectar.

Colonia normală, este capabila de a supraviețui și produce miere de la arctic la tropice în cazul în care există suficiente plante înflorite care produc polen și nectar.
Omul este cel mai mare dusman al albinelor melifere. El alimentează insuficient coloniile în timpul perioadelor lipsite de cules și nu reușește să ofere spațiu amplu pentru puiet şi stocarea mierii, forțând coloniile să roiască.
O colonie care roieşte este o pierdere în timpul perioadei de producție, și nu poate culege nici pentru propria supraviețuire.


Bazele unei Apiculturi productive


Mărimea coloniilor sunt influenţate de capacitatea coloniei de a crește puiet, și durata de viață a albinelor adulte.
Reginele bune pune rareori mai mult de 1.600 de oua pe zi. Douăzeci de zile sunt necesare pentru puietul să se maturizeze. Albinele adulte traiesc 4-6 săptămâni în timpul sezonului activ, iar longevitatea lor este influențată în mare măsură de intensitatea creșterii de puiet.
Albinele din colonii mici, care cresc individual o cantitate mare de puiet au vieți mai scurte decât albinele din colonii mai populate.

Valoarea crescuta de puiet este influențată de capacitatea de ouare a mătcii, populația coloniei, furnizarea de polen și miere, precum și spațiul disponibil pe faguri și poziția acestora.

Raportului intre puiet capacit și populațiile de colonii scade 10-14% pentru fiecare creștere de 10.000 de albine, în timp ce rata medie zilnică de ouă depusa de către regina are o creștere a populației de până la 40.000 de albine (fig. 1).
O colonie mare de puiet produce mai mult decât o colonie mică, are un procent mai mare de albine disponibile pentru colectarea de polen și nectar.

Producția pe numărul de unități de albine în colonie este considerabil mai mare în colonii mai puternice decât în colonii mici, deoarece albinele proporțional mai puține sunt angajate în creșterea de puiet. Relațiile ilustrate în figura 2 sunt exprimate în procente.

În timpul culesului pricipal de 2 saptamani, o colonie cu 60.000 de albine va produce în mod normal, miere cu 50% mai mult decat patru colonii mici, fiecare cu 15.000 de albine.
Sub un flux mai mare, cele patru colonii mici vor crește în populație, din cauza producție mai mari de puiet, creste astfel diferența de randament fata de o colonie puternică și cele patru colonii mici.
Factorii de timp exprimat în număr de zile necesare pentru cele trei clase de colonii pentru a ajunge la o putere maximă și de a spori eficiența lor de producție maximă sunt prezentate în figura 3. Aceste curbe de colonii de creștere se bazează pe numărul de oua pe zi, timpul de dezvoltare puietului, precum și durata de viață a albinelor adulte sănătoase atunci când coloniile sunt conduse de regine bune și prolifice, condiţii bune de cules miere şi polen, și spațiu stupului într-o poziție favorabilă. Eficienței producției pe numărul de unități de albine în colonia cu două regine este egal sau ușor mai mare decât cea cu o singură regină.

Atunci când este un flux de nectar şi este introdusa a doua regina, eficiența in culegerea mierii va fi un pic redusa, deoarece albinele vor fi angajate şi creșterea de puiet provenit de la cele două regine. Pe de altă parte, eficiența de producție va fi mai mare decât la coloniile cu o singura regina. De 20 de zile astfel de colonii au populații duble de puiet fata de ouăle depuse de o singură regină.

Fluxurile de nectar bune nu sunt de multe ori recunoscute, deoarece populațiile de colonii sunt prea mici pentru a vedea câștigurile. Producatorii de roiuri albine la pachet, pot gestiona profitabil colonii în intervalul de 10.000 la 20.000 de albine, vanzand periodic albine de piață. Acest lucru se datorează faptului că coloniile cu 10.000 de albine ridica puiet mai mult decât colonii mari.

Apicultori care țin colonii pentru producția de miere sau polenizare plantelor trebuie să direcționeze managementul față de dezvoltarea tuturor coloniilor la puterea maximă în culesurile principale.

Albinele utilizate pentru a stabili noi colonii necesită 11-13 săptămâni pentru a atinge eficiența maxima înaintea divizării coloniilor puternice (cu 6-8 săptămâni înainte de fluxul de nectar principal).

Obiectul de management este de a coordona dezvoltarea coloniilor de a utiliza pe deplin resursele naturale oferite de polen și nectar produs în acea zonă. Standard acceptat comercial de 50 kg de miere pe colonie excedent nu este o bază de dorit pentru a judeca eficiența oricărui plan de management. Colonii, care sunt la putere maximă produc de-a lungul fluxului de mai multe ori această cantitate. Numai cele mai bune colonii ar trebui să fie folosite pentru a culege resursele de miere în orice anotimp sau locaţie.

Apicultorul ar trebui să pregătească pentru recolta cu aproximativ un an înainte de cules.
Rezerva miere și polen trebuie să fie existe pentru a trece coloniile prin perioadele lipsite de cules, inclusiv iarna, când plantele sunt în stare latenta.

O colonie să fie ieşită din iarnă în regiunile nordice trebuie să crească puiet suficient pentru a asigura un cuib de 8 până la 10 de kilograme de albine tinere care apar între 20 august și prima parte a lunii octombrie. Creșterea de puiet în regiunile sudice poatate fi extinsă 4 la 6 săptămâni mai târziu, în sezon.

Teoria că creșterea de puiet redusă de o durata de 5 săptămâni vor permite colonii pentru a produce o recoltă mare, nu este susținută. Moralul superior de lucru al coloniilor normale le permite să stocheze mai multa miere. Colonii orfane sau cele în care creșterea de puiet este redusă indică o scădere bruscă a cantităţii de miere.

marian sima

Resursele de polen si nectar

Colonii de producție necesită cantități mari de polen și miere de-a lungul anului pentru a asigura populații maxime în timpul unui flux major. Fiecare colonie necesită 20 – 30 kg de polen și aprox 100 kg de miere pentru creșterea de puiet și hrănire. Multe plante contribuie cu polen si nectar, înainte sau după culesurile principale pentru a satisface aceste cerințe. Primăvara timpuri surse de polen sunt la fel de esențiale pentru dezvoltarea coloniilor ca şi sursele de nectar. Este important în dezvoltarea unui plan eficient de management de a avea continuitatea înfloririlor de-a lungul sezonului de creştere oferit de o varietate de specii de plante.

O locație potrivită pentru producția de miere trebuie să aibă unul sau mai multe specii de plante care produc abundent nectar. Este periculos ca o stupina să depindă de o singură sursă de nectar, mai ales una cu o perioadă scurtă de înflorire. Condițiile meteorologice au o mare influenţă la rândul lor

Primăvara timpuriu plante ar putea fi lipsite de importanță în cazul în care înfloresc mai târziu în acest sezon, dar ele sunt extrem de valoroase pentru progresul dezvoltării coloniei. Starea zbuciumată la începutul sezonului împiedică de multe ori hrănirea albinelor în fiecare zi, dar plantele înflorite primele contribuie la alimentarea cu polen necesară pentru creșterea de puiet.

Rezervele ample de polen și miere pot face coloniile, practic, independente de condițiile meteorologice. Polenul apărut devreme și sursele de nectar, contribuie la menținerea rezervelor alimentare, astfel stupinele trebuie să fie amplasate astfel încât albinele să poată profita de culesuri în condiţii meteo mai puţin favorbile

Dacă apicultorul gestionează colonii pentru colectarea eficientă de polen şi nectar, el trebuie să înțeleagă efectul factorilor meteo în activitatea albinelor. El poate obține cel mai bine aceste cunoștinţe prin studierea previziunilor meteo, datele înflorite și abundența de plante melifere, activitatea şi producţia albinelor sale și prin păstrarea înregistrărilor pe o perioadă de ani. O colonie puternică de albine menținută pe cântar pentru înregistrarea modificărilor în greutate zilnice sau săptămânale, va oferi un index al fluxurilor de nectar.

Cunoașterea tipul de plante, abundența lor, precum și perioada de înflorire în zona de operare are o valoare mare în anticiparea managementuli. Apicultorul poate gestiona coloniilor sale cu mai mult succes dacă el este familiarizat cu tipurile de sol din localitatea sa. Plantele care cresc pe diferite tipuri de sol răspund diferit la secetă și umiditate excesivă. Practici agricole în schimbare, de asemenea, face că este imperativ ca el știe fermierii din zona sa, culturile ce for creaste, dacă şi când se vor folosi pesticide, precum și planurile fermierilor pentru recoltarea culturilor . Nu este înțelept să se lase la voia întâmplării aceste lucruri vitale pentru productiile bune de miere.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45

marian sima

Locul de amplasare și dimensiunii stupinei

Stupine trebuie să fie amplasate în zone cu plante melifere într-un perimetru de 2 km
Stupine ar trebui să fie plasate în locuri bine drenate, la adăpost de vânturi predominante.
Zone deschise permit coloniilor să fie în lumina soarelui în cea mai mare parte a zilei. Lumina soarelui stimulează albinele pentru a zbura mai devreme și mai târziu iar albinele fac zboruri de curățare mai frecvent în timpul lunilor de iarnă. În zonele în care temperaturile aerului depășesc 90 °F pentru perioade lungi de timp, lumina naturala sau artificiala este benefică pentru colonii. Copacii din jurul stupinei va determina albinele la zboruri mai dese. O sursă de apă pentru a albinelor este esențială in stupină.
Stupine permanente trebuie să fie amplasate la distanță de câmpuri cultivate și gospodării pentru a nu deranja şi a nu fi deranjate de oameni, dar destul de aproape pentru a observa şi evita furtişagul.
Trebuie evitate zonele în care bolile de puiet sunt predominante. Nu se va stabili stupine mai apropiate de 4 mile una de alta, nu atât de mult pentru cantiatea de nectar a zonei, cât pentru a reduce pericolul de boli ale puietului sau albinelor.
Urdinişurile, sezonului activ, se vor orienta spre sud-est, pentru a ieşi dimineața devreme soare. În sezoanele mai reci, urdinişele sun orientate la amiază, pentru albine nu răspund la lumina soarelui dimineața atât de bine, deoarece temperaturile aerului sunt mai mici decât la prânz.

Numărul de colonii de dorit pentru o stupina este determinată de mai multe conditii. Stupine mici necesită călătorii mai multe, dar ele pot fi gestionate mai bine în ce priveşte furtişagul, şi permit un control mai bun asupra focarelor de boală.
Stupinele mici nu sunt în pericol de aglomerare în timpul culesurilor principale. În general este de dorit să se stabilească 30–50 colonii/stupina, amplasate astfel încât două sau mai multe stupine sa poată fi lucrate într-o singură zi, cu un minim de kilometri parcurşi.

marian sima

Selectarea coloniilor productive

Există variații mai mari în eficiența producției între tulpini de albine din cadrul celor trei rase comune (italiană, caucazieni, si carnica) Cele mai multe albine din America de Nord sunt predominat de origine italiană. Ele variază în culoare, Caucazienele și Carniolans sunt predominant negru cu gri. Albine caucaziene au tendinta de a utiliza propolis în exces (caracteristica lor cea mai distinctivă).

Albinele genetic controlate hibride sunt dezvoltate prin consangvinizare selectivă și recombinarea liniilor consangvinizate pentru a obține vigoarea hibridă în stoc în faptul că este mult mai productiv și care exprimă caracteristicile mai de dorit decât cele din rasa pură. Aceşti hibrizi se aşteaptă să fie utilizati mai mult în viitorul apropiat (studiul este din ani 70 parcă). Hibrizi genetic controlaţi, nu trebuie să fie confundaţi cu albinele care rezultă dintr-un amestec general de rase, care nu au fost supuse la selecția pentru caracteristicile specifice.
Matcile capabile de a produce cuiburi mari de puiet de bună calitate trebuie să fie primul criteriu de selecție.
O regină prolifica va necesita echivalentul a 12-18 faguri, în funcție de cantitatea de miere și polen din stup, chiar dacă teoretic tot puietul ar putea fi incluse în 5-6 faguri.

Calitatea puietului poate fi apreciată mai bine după larve (larve uniforme în dimensiune, dispuse uniform), decât de puiet capacit.
Albinele agresive ar trebui să fie eliminate. Tendința albinelor sa intepe nu are nicio legătură cu eficiența producției.
Roitului este o problemă minoră și este, de obicei, controlată de management adecvat.
Alte calități care pot caracteriza albinele superioare includ
- rezistenta la boli,
- dimensiunea mare a corpului și a capacității de transport,
- longevitate a crescuta,
- o tendință de a acoperi la temperaturi mai scăzute,
- precum și o înclinație pentru colectarea de cantități mai mari de polen decât stocurile comune.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta


marian sima

Echipamente

Orice dimensiune sau stil de stup oferind flexibilitate va permite apicultorului să obțină recolte maxime, Atunci când sunt suficiente unități de stup (caturi) se asigură coloniilor suficient spațiu, creându-se condiţii optime pentru crestere puiet si depozitare nectar. Este de dorit uniformitatea elementelor din stupi atât în cuiburi cât şi în magazine Deoarece mai multe camere de puiet sunt necesare pentru dezvoltarea deplină a coloniilor
Cuibul familiei include nu numai ramele cu puiet ci şi cele cu rezervele de polen şi miere

Standard de 10-rame sau Langstroth este stupul cel mai utilizat pe scară largă în America de Nord.
Stupul Dadant original, și mai târziu de 11-rame Dadant modificat, a avut un anumit nivel de popularitate fata de stupul Quincy sau stupul Jumbo.
Ramele din toti stupi au astăzi aceeași lungime, dar acesta variază în adâncime de 5-3/8, 6-1/4, 9-1/8, 11-1/4 inch adâncime și sunt utilizate în corpuri de stup de 8 , 10, 11, și 12 rame.

În timp ce unul și două caturi de 10-rame pentru cuib sunt cele mai utilizate, trei caturi standard pentru cuib ofera o oportunitate mai bună pentru dezvoltarea maximă a coloniilor, deoarece acestea permit o stocare mai adecvată a rezervelor alimentare.
Doua caturi de 11-rame modificate Dadant pentru cuib sunt, de asemenea, mai bune decât unul sau unul și jumătate.
Mulți apicultori au inlocuit ramele 1/1 Dadant cu rame mai scurte în profunzime, folosind rame de 6-1/4 inch (162,56mm).

Utilizarea diferite dimensiuni de rame pentru camerele de puiet și magazine nu contribuie la eficiența.

Experimentele care se ocupă cu gestionarea coloniilor de două regine de la Laboratorul de Cultură Bee de la Madison, Wisconsin, a stabilit că standardul de 10-rame pe cat a fost nesatisfăcătoare pentru colonii cu 2 regine.
Testele au fost făcute pentru a stabili dacă utilizarea de 11-rame modificte Dadant pe cat ( de 6-1/4 inch ) pe cat ar permite dezvoltarea coloniilor populate cu 2 regine.

Sa constatat că creșterea de puiet nu a fost redusa de adâncimea ramelor, fiind limitata doar de cantitatea de spațiu pe fagure, poziția fagurilor, aprovizionarea cu nectar şi polen, precum și capacitatea reginei de a oua.

Rama de 6-1/4 inch (162mm) a fost aleasa ca singura rama de mică adâncime corespunzătoare pentru creșterea de puiet, disponibilă la toți producătorii.

Caturile de 12 rame au fost adoptate pentru a asigura capacitatea unui stup pentru două-regine cu o înălțime mai mică de 18 cm. Aceste tipuri de stupi s-au dovedit satisfăcătoare pentru gestionarea coloniei, atât pentru două regine cat și pentru o singura regina,

Stupii cu rame înguste permite un control mai bun al coloniei prin manipularea caturilor și necesită o manipulare mai mica de rame individuale, fata de ramele echipament standard mai adânci.

Echipament 10-rame este satisfăcătoar pentru o singura regina in colonie, dar echipamentul 12-rame este de preferat în gestionarea coloniilor cu două regine.
Echipamentul 11-rame poate fi utilizat cu oricare tip de colonie, dar, 13-rame ar trebui să fie disponibile atunci când sunt utilizate pentru două regine, comparativ cu 12-rame.

Patru caturi de mică adâncime oferă spațiul necesar pentru creșterea puietului și depozitarea produselor pentru o singura matca.
Patru magazine de mică adâncime îndeplinesc cerințele de miere excedentare de depozitare.
Căpăcirea mai rapidă a ramelor de mică adâncime permite extragerea lor mai repede
Costul inițial al echipamentelor de mică adâncime este ușor mai mare, deoarece conţine mai multe piese in stup. Costul de frezare a pieselor din lemn și de asamblare a acestora este aceeași pentru ramele scurte ca și pentru ramele adânci. Cu toate acestea, acest cost mai mare este mai mult decât compensată prin controlul mai bun colonie și echipamente de greutate mai mica.

,,(în imagini ramele de 1/2 au leaţul de sus identic cu al ramelor de 2/3 Nu cred că spaţiul mare dintre fagurele de sus şi cel de jos, ar constitui o problemă la depunerea pontei sau urcatul în ghemului în catul de sus iarna, cum susţin unii colegi)''

Fundaţia fagurelui (foiţele)ar trebui să fie susținută de cel puțin patru fire orizontale bine întinse la ramele 1/1 în timp la rame de mică adâncime necesită două fire de sârmă. Dispozitive electrice care furnizează 3 - 6 volți pentru a încălzi sârma sunt cele mai satisfăcătoare pentru lipirea foiţelor de fagure.

O foita e fagure din plastic a fost dezvoltat de către Dadant & Sons, Inc, care constă dintr-o foaie de plastic acoperită cu ceara de albine pe pe fiecare parte.

marian sima

Practici de gestionare

Coloniile cele mai productive sunt cele care au matci bune (selectionate, tinere max 2 ani), miere, polen, și spațiu stup în orice moment.

marian sima

Cerințe de iarnă

Coloniile puternice, cu regine bune (tinere) prevăzute cu magazine adecvate cu miere și polen sunt capabile de a supravieţui ierni severe nordice în stare bună. Coloniile puternice sunt cele care aucrescut puiet și stocat miere şi polen în timpul sezonului activ. Coloniile mai mici pot supravietui mai bine în sud decât în nord, condițile de bază pentru buna iernare sunt acelasi, diferind doar în cantitatea de rezerve de hrană necesară.

Pierderile de iarnă nu sunt mai puțin frecvente, în Nord sau Sud.
Colonii care supravietuiesc în stare proastă reprezintă adesea o pierdere mai mare decât reala pierdere a celor care mor.
Cele mai multe colonii pier de foame în timp ce unele nu reușesc să supraviețuiască pentru că își pierd reginele, altele sunt pierdute din cauza unor boli, în special Nosema.
Managementul iernării este mult mai critic în nord decât în sud.
În regiunile reci, colonii pot muri de foame cu magazinele pline, dacă acestea nu sunt corect organizate, sau în cazul în care ghemurile sunt prea mici pentru a păstra contactul cu rezervele alimentare, atunci când temperaturile sunt severe.

Coloniile nu destul de puternice pentru iernare ar trebui să fie unite cu coloniile bune sau ucise pentru a preveni consumul inutil de miere. Ramele lor cu miere și polen pot fi folosite în alte colonii începând din primăvara anului următor.

În climatele reci albinele se grupează împreună pentru a genera căldura şi izolare împotriva pierderilor de temperatură din ghem. Organizarea a ghemului de iarnă în raport cu magazinul său este prezentat în figurile 6 și 7. Albinele de pe panoul de suprafață formează o coajă de izolare de 1-3 cm adâncime pentru a conserva căldura produsă de albinele mai active din centru. Temperatura este menținută în centrul suficient pentru a conduce căldura la albinele de suprafață, astfel încât temperatura lor nu va scădea sub aproximativ 45°F., chiar dacă temperatura aerului un inch sau doi faţă de suprafața ghemului poate fi mai mică de zero.
Grup nu se încălzește spațiul neocupat în stup. În timpul unei perioade prelungite rece temperatura în acest spațiu va deveni aproape la fel de scăzut într-un stup bine izolat și în unul cu niciun fel de protecție. Ambalare stupilor prea mult împiedică colonia de a răspunde la perioadele calde în timpul zilei, care altfel ar putea permite ghemului sa schimbe poziția sa cu privire la magazine sau pentru face zboruri curățare.

Cantitatea și organizarea rezervelor de alimente sunt la fel de importante pentru iernarea cu succes a coloniilor puternice indemne de boala. În regiunile nordice, 90 pounds sau mai mult de miere în stup este de dorit, chiar dacă colonia medie poate consuma doar 55-60 pounds. Un exces de 50 de pounds va reduce cantitatea de miere ce trebuie să fie stocată pentru anul viitor. Cele mai mari colonii produc, în general, cele mai mari recolte.
Albinele consumă doar cantitatea de hrană de care au nevoie, nu pentru plăcerea de a mânca.

Mari rezerve de miere sunt mult mai ușor de organizat, coloniile le poate folosi în condițiile climatice extreme

Ghemul nu se va forma pe faguri căpăciti de miere, dar ghemul unei colonii puternice poate cuprinde 40pounds sau mai mult de miere în cazul în care există o mică zonă de celule goale în centru.
Albinele preferă ghemul în partea de sus a stupului și pe fagurii mai inchisi la culoare, mai degrabă decât pe fagurii noi.
Organizația cea mai de dorit de magazine in toamna si primavara pentru dezvoltare este afişată în figura 8.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud

marian sima

Rezerve polen și suplimente

Dimensiunea și calitatea populațiilor care au supraviețuit în colonii ieşite din iarnă sunt proporționale cu rezervele lor de polen atunci când au intrat sezonul inactiv, cu populațiile normale, regine bune, și magazine adecvate miere. Colonii începe creșterea de puiet în luna ianuarie, în regiunile reci, dacă au păstură (fig. 9). În regiunile calde, coloniile pot începe creșterea de puiet în luna ianuarie, ca răspuns la polenul colectat de la plantele care au inflorit. Rezerve de polen, cu toate acestea, sunt la fel de importante, pentru ca vremea rea de prea multe ori împiedică albinele de la colectarea de polen în mod continuu și într-o cantitate suficientă pentru a susține creșterea de puiet. Creșterea de puiet intermitentă creşte vitalitatea coloniei.

Creștere de puiet de iarnă în ambele regiuni din nordul și sudul previne diminuarea primăvara și asigură colonii puternice, care sunt capabile de a înlocui mierea consumată în timpul iernii din plante inflorite timpuriu.
Coloniile care nu cresc puiet în timpul iernii din cauza lipsei de polen pot colecta rareori suficient nectar pentru a mentine greutatea lor in timpul acestor culesurilor timpurii, și nu reușesc să ajungă la puterea maximă la culesurile principale.

În regiunile nordice, rezervele de polen de iarnă trebuie să fie în cadrul ghemului să fie disponibile pentru creșterea de puiet. Polenul stocat în faguri nu este mișcat de albine, şi este consumat direct. Mierea care nu este într-o poziție favorabilă va fi mutata de albine în stup ori de câte ori temperatura permite.

Regine neperformante pot fi înlocuite, zahăr poate fi alimentat atunci când la magazinele de miere sunt deficitare, spațiu stup poate fi organizat în mod corespunzător, dar apicultorul este dependent de resursele naturale de polen.

Condiţiile meteorologice nefavorabile pot împiedica colectarea de polen în primăvară, chiar dacă vegetația ar putea oferi o sursa buna. Puietul creștere cerințele de polen, de aceia este bine ca apicultorul să aibă 3-6 faguri de polen de rezervă în toamna, în localitățile care furnizează surse de încredere destul de devreme de polen. Rezerve mai mari sunt necesare în anii care fie din cauza plantelor sau a condiţiilor meteorologice împiedică culegerea de polen.

Coloniile care înlocuiesc reginele în timpul florei produce polen din belșug, deoarece este necesară mai puțină hrană proteică pentru puiet. Atunci când boala este absenta, aceste rezerve de polen pot fi egalizate între colonii prin schimbul de faguri.

Colonii gestionate cu două regine și apoi reunite la o singa regina au, în general, mai mari rezerve de polen în toamna decât coloniile cu o singură regină.
În cazul în care rezervele de polen sunt inadecvate, se va suplimenta cu polen sau făină de soia.

Polen în vrac se obține prin instalarea de capcane de polen (fig. 10) pe circa 2 la suta din colonii. Polenul proaspăt poate fi stocate prin amestecul cu părți egale de zahăr tos, precum si amestecarea polenului proaspăt, cu o cantitate egală de turtă-faina de soia prelucrate pentru depozitare.
Suma de făină de zahăr sau de soia folosite pentru stocarea de polen trebuie să fie luate în considerare atunci când se pregătește turtele de polen-suplimente pentru hrana.

Suplimentul de polen pot fi folosite avantajos 6-8 săptămâni înainte de colectarea polenului din natură. O turta supliment de polen de o jumătate de centimetru grosime cu greutatea de aprox 1-1/2 pounds ar trebui să fie plasată direct peste ghem și acoperită cu hârtie de parafină pentru a preveni uscarea (fig. 11). Capacul interior este inversat pentru a oferi spațiu pentru turta.
Formula pentru supliment de polen amestec format din materia uscată
- pe de o parte (1 parte polen și 3 parti de faina de soia),
- precum și 2 parti de sirop de zahăr (2 parti de zahăr și 1 parte de apă).

Polenul se înmoaie în apă mai bine decât în sirop, așa că ar trebui să fie adăugată apă caldă înainte de dizolvarea zahărului. Atunci când nu avem polen colectat, făina de soia amestecată cu sirop de zahăr în același mod se va dovedi de o anumita valoare, cu condiția ca albinele să fie capabile de a obține unele mici cantităţi de polen din câmp.

Sulfathiazole de sodiu sau un antibiotic specific, atunci când este necesar pentru prevenirea bolilor, poate fi dizolvat în apă, la doze normale în timpul pregătirii de suplimentului de polen. Cu toate acestea, fumagillin pentru Nosema de control ar trebui să fie majorat la 200 de miligrame per litru de sirop utilizat în pregătirea supliment în loc de 100 de miligrame pe galon. Fumagillin, eritromicină, streptomicină, Terramycin, iar sulfathiazole de sodiu pot fi combinate după cum este necesar pentru probleme legate de boli specifice, fără ca unul să interfereze cu eficacitatea altulia.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta


marian sima

Cerințe de apă

Coloniile de albine consumă cantități mari de apă pentru creșterea de puiet atunci când nu culeg nectar, de asemenea, folosesc apa pentru răcirea stupului în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate.

La temperaturi de peste 100°F. (37,7 C), coloniile nu pot controla temperatura în stup fără apă.
Albinele preferă apa la temperaturi de peste 65°F (18,3C) și 90°F (32,2C). de mai jos, și nu vor accepta apă la temperatura de peste 100°F(37,7C).

Alimentarea cu apă curată va ajuta în reducerea răspândirii bolilor Nosema, iar în zonele urbane se va reduce plângerile oamenilor în privinţa albinelor din jurul locuințelor. O tavă cu un burete sintetic foaie și un sistem automat de control al nivelului apei (fig. 12) va permite sterilizarea periodică a sursei de apă. Sterilizarea se poate realiza prin înmuierea foi de burete in apa fierbinte. Bureți storşi de apă în exces și scufundat într-un rezervor cu apă la temperatura de 160°F (71,1C)la 180°F (82,2C) apă timp de 30 de minute va primi în mod normal, unui tratament termic suficient pentru a distruge spori de Nosema.

dumi
     
    Mesaje: 35
    Membru din: 03 Apr 2012, 11:45
    Localitate: Negru Voda, jud Constanta