• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Ce e mult strica

Creat de pistol28, Aprilie 01, 2018, 12:23:03 a.m.

« precedentul - următorul »

pistol28

Un pesticid obișnuit folosit de apicultori pentru a ucide acarienii care infectează albinele temporar lasă albinele mai sensibile la  virusul debilitant, sugerează noi cercetări.
Coloniile de albine de pe glob au multe lucruri care le amenință supraviețuirea, dar poate că nici un stresor nu este la fel de dezastruos ca acarienii de varroa destructor. Micuții arahniți vampirici se blochează pe albinele tuturor etapelor vieții și își suge "sângele". Adesea în acest proces, acarienii dau virusilor deformați din aripile albinelor - ceea ce cauzează deformări ale aripilor în dezvoltarea puilor, ceea ce duce la albine fără zbor care mor imediat după apariția lor. Atât acesti acarieni, cât si virusul deformat al aripilor au fost implicati in tulburarea colapsului coloniilor si impreuna pot distruge intreaga colonie de albine in cateva ani daca sunt lasati netratate, au descoperit oamenii de stiinta.

Cea mai de succes arma împotriva acestor acarieni (cel puțin cei care nu au dezvoltat rezistență) a fost pesticidele numite acaricide. Cu toate acestea, oamenii de știință știu puține despre efectele chimicale asupra virușilor de albine. Pentru a afla, Joachim de Miranda, ecolog al albinelor de la Universitatea de Științe Agricole suedeze din Uppsala, Suedia, și colegii săi au studiat efectele nivelurilor comune de acaricid Apistanon ale mai multor viruși în albine.

Spre surprinderea lor, ei au descoperit că concentrațiile de virusuri de la aripile deformate în coloniile de albine tratate inițial au crescut pentru o perioadă, înainte de a cădea în cele din urmă când au murit mai mulți acarieni (deși nivelurile de virus nu au scăzut sub cele observate în coloniile netratate până în ultima săptămână Tratament de 6 săptămâni utilizat în studiu).

Daca studiile viitoare arata in mod concludent ca Apistan provoaca o crestere a virulentei virusului de deformare aripilor, descoperirile ar putea avea implicatii pentru apicultori, spun cercetatorii.

"Asigurați-vă că știți că trebuie absolut necesar să tratați înainte de tratarea cu acaricide", a declarat Miranda pentru LiveScience. "Dacă nu aveți o mulțime de acarieni, atunci acest tratament vă va provoca mai multe daune".

De acarieni și viruși

În timpul iernii, albinele nu hibernează, ci se îngrămădesc strâns împreună pe pieptenii din stup pentru a forma "clustere" izolate. În timp ce se află în cluster, albinele încă mai spală tineri și consumă alimente, dar toată reproducerea este oprită. Deoarece albinele au nevoie de un număr critic de membri pentru a bloca efectiv frigul, colonia trebuie să fie sănătoasă înainte și în timpul sezonului rece.

"Trebuie să fie cât se poate de sănătoși să intre în iarnă pentru a supraviețui și pentru a produce următoarea generație în primăvară înainte de a muri", a explicat Miranda.

Studiile anterioare au aratat ca coloniile care au fost in mod efectiv lipsite de acarieni au fost inca pe moarte in timpul iernii, iar albinele care au murit au avut niveluri crescute ale virusului aripa deformata, a declarat Stephen Martin, un expert varroa acarian de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie. implicate în cercetarea actuală. "Ceea ce bănuiți este că virusul sa schimbat acum - inițial sa bazat pe varroa, dar acum formele virulente nu se bazează pe acea transmisie", a spus Martin, referindu-se la faptul că peste iernile, când acarienii sunt mort, virusul poate fi transmis în continuare altor albine prin hrana lor regurgitată.

În lumina acestui fapt, apicultorii trebuie să știe cât de curând înainte de iarnă trebuie să-și trateze coloniile pentru acarienii varroa, pentru a se asigura că albinele o fac să sărbătorească.


Un echilibru de rele(intre 2 rele alegi pe cea mai putin distructiva)

Cercetătorii nu știu încă ce ar fi putut provoca vârful inițial pe care l-au văzut în virusul deformat al aripilor în albinele tratate cu pesticide, dar suspectează că Apistan ar putea lucra sinergic cu virusul împotriva albinelor; în mod alternativ, substanța chimică poate afecta negativ imunitatea albinelor, lăsându-le mai vulnerabile la virusul deformat al aripii.

Indiferent de situatie, studiul nu arata in mod concludent ca Apistan a avut un efect asupra nivelurilor de virus, iar rezultatele ar putea fi doar o anomalie statistica, Martin a spus LiveScience. Cercetatorii cauta acum sa testeze modul in care Apistan afecteaza nivelurile de virus in absenta acarienilor varroa.

De Miranda nu crede că apicultorii ar trebui să fie alarmați, deoarece spike-ul virusului nu a fost suficient de semnificativ pentru a provoca daune majore, deși utilizarea pesticidelor pentru tratarea albinelor cu niveluri scăzute de acarieni poate să nu fie cea mai bună idee. Coloniile puternic infestate cu acarieni trebuie tratate, a spus el, adăugând că "trebuie să-l vezi ca un fel de echilibru al diferitelor rele".

Cel puțin, studiul arată că apicultorii ar trebui probabil să-și trateze coloniile pentru mai mult de șase săptămâni înainte de vremea rece, deoarece la sfârșitul tratamentului de studiu existau încă niveluri substanțiale de virus deformat.

"Apicultorii trebuie să fie conștienți de faptul că virușii nu stau în picioare și lucrurile se schimbă continuu", a spus Martin. Acum cincisprezece ani, acaricidele care au ucis acarieni au redus de asemenea nivelurile de virus, însă acest lucru nu se mai întâmplă, spune el. "Lucrurile nu sunt atât de simple cum credeam odată."

Studiul a fost publicat în numărul din ianuarie al revistei Applied and Environmental Microbiology.

https://www.livescience.com/18139-honeybee-mite-virus.html
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

mape 48-petru manea


aditza_71

Foarte interesant articolul.