SINDICATUL APICULTORILOR DIN ROMANIA

Creat de pharaonu75, Ianuarie 05, 2017, 08:25:59 PM

« precedentul - următorul »

romikele

Citat din: bucovineanu din Februarie 13, 2017, 09:16:31 AM
Sa presupunem ca nu polueaza rasa locala avand stupinele de multiplicare izolate. Dar prin distribuirea hibrizilor in toata tara, contribuie cumva la protejarea rasei autohtone? Poate asa o fi dar eu unul nu inteleg.
Domnia sa nu se refera in nici o discutie la Buckfast, Carpatina, sau orice altceva, decat la ALBINA.
De asemeni militeaza la separarea comercialului de sfera protectiei si conservarii albinei autohtone, oferindu-si ajutorul oricarui il cere.
Viziunea sa, similara cu cea a specialistilor din tarile dezvoltate e poate diferita de a unora dintre noi, deoarece noi ne limitam la ce avem si vedem in jurul nostru.
Dl. Bratu are insa o viziune de ansamblu si de perspectiva. Produsii pe care ii vinde nu recomanda sa fie exploatati de-a valma, cu alte rase, ci tot controlat, in stupini izolate.
Daca se intampla altceva, vina e a cumparatorului.
Cu sau fara albinele produse de domnia sa, poluarea s-a facut si se face, noi am format acum o echipa pentru a limita si chiar stopa acest fenomen, de aceea de la minister s-a propus elaborarea unui proiect cu date exacte, pentru a putea face rost de banii necesari. Conservarea in adevarate banci de gene nu se poate face pe zambete sau bune intentii, ci cu bani.... si nu putini!
Aici e vorba de munca de cercetare, e nevoie de colaborare cu institutii de profil, eforturi deosebite, la care nu am vazut pe altcineva dispus sa le faca.

mitiy_bot

As spune multe , una ar fi, daca tot avem probleme serioase la polenizarea culturilor,ce ar fi sa nu mai polenizam o perioada  ABSOLUT DE LOC !. Protestam si noi !,ca de, valoarea serviciului de polenizare intr un raport al UE  este  133miliarde de euro !!!!!!!!!! iar valoarea mieri valorificate este de 1 miliard  euro!!!!!!!!!!Iar aici se spune  de 1euro/h fond!?
... As vrea sa vad cit de uniti vom fi.

undragutz

Miti, sa inteleg ca astea ar fi ambitiile tale :
-Sa nu mai polenizam nimic si sa vezi cit de uniti suntem .

Dar pe banii cui ne permitem toate acestea ? 
ca in tot acest timp cit suntem uniti si nu polenizam nimic si veniturile apicultorilor vor fi diminuate.

kiloz

Citat din: romikele din Februarie 13, 2017, 09:37:53 AM

Dl. Bratu are insa o viziune de ansamblu si de perspectiva. Produsii pe care ii vinde nu recomanda sa fie exploatati de-a valma, cu alte rase, ci tot controlat, in stupini izolate.
Daca se intampla altceva, vina e a cumparatorului.
Cu sau fara albinele produse de domnia sa, poluarea s-a facut si se face.

1.Viziunea in ansamblu este una, dar realitatea difera total! Perspectivele deja sint conturate!
2.Vina tot altii o sa poarta ca nu respecta prospectul de utilizare.
3.Da aveti dreptate de ce sa nu mai punem cu o lopata peste!
Sa fii drept si scrie adevarul.

bucovineanu

O fi persoana respectiva bine pregatita profesional, dar atata timp cat vinde in toata tara reginele unui hibrid nu vad cum poate contribui la pastrarea rasei locale. Cred ca nu trebuie sa explic faptul ca albinele nu pot fi tinute in cotet pentru ca reginele sa nu se imperecheze cu trantori de alta rasa. Cei care cumpara regine Bukfast merg cu ele in pastoral si nu sunt vinovati ca polueaza ce a mai ramas din rasa locala. Vinovat e cel care le vinde dupa ce isi face reclama agresiva.E peste puterea mea de intelegere cum poate o asemenea persoana sa contribuie la conservarea albinei romanesti. Dar ma repet si nu astept raspuns deoarece oricare ar fi nu ma va multumi. Era mai bine daca nu ne spuneati ca Bratu va fi cel care va apara puritatea rasei de albine in Romania. 

romikele

Este o perceptie gresita si nu incerc sa va schimb parerea.
Totusi o discutie directa va va putea lamuri, eu nu incerc sa apar sau sa gasesc scuze nimanui, doar v-am prezentat niste realitati.... nu-mi place sa le comentez.
Totusi nu pot sa inteleg cu ce va poate afecta faptul ca se doreste conservarea Carpatinei in stupini de elita perfect protejate, cu o selectie si ameliorare realizate stiintific, cu dotare corespunzatoare, sub indrumarea unor profesionisti cu rezultate clare in domeniu?

Eugen B

DOmnu ROmikele sunt membru SAR?( numa de curiozitate).
Ideea e in felul urmator, asa imi pare mie clara treaba, vrei sa protejezi rasa loca, foarte bine, din anul asta se interzice comertul cu alte rase.
Se face selectie si se vand matci de elita de rasa locala. In 4-5 ani isi mai revine si rasa noastra dupa ce dispar in mare restul raselor hibride sau mai stiu eu cum.
Problema mare este in felul urmator, sunt foarte putine stupine izolate, sau poate nici unu la noi in tara. La un moment dat e posibil sa vina cineva cu stupii acolo la ceva distanta. SAu poate se face insamantare artificiala.
Daca se doreste promovarea rasei locale foarte bine, eu sustin asta daca se vor intrezice restul raselor, daca nu este clar, nu se doreste pastrarea rasei locale care oricum e foarte lovita.
Eu nu cunosc nici un domn din cei enumerati, poate doar pe unul sau doi. Dar eu din ce scrie imi dau seama care este treaba.
Nu acuz pe nimeni de nimic, dar cine gandeste isi da seama care este treaba.
Eu incerc sa fac selectie pe albina locala, de unde am locala, simplu, e albina care o am din bunici de peste 60-70 ani. Ma gandesc ca e rasa locala. CU selectie merge foarte bine.

romikele

Problema nu e chiar asa. Nu poti interzice nimanui sa detina o rasa de albine care il avantajeaza d.p.d.v. economic.
Legislatia europeana nu ingradeste acest lucru.
Pentru protejarea rasei (pretentios spus, rasa, deoarece Carpatina nu e omologata si recunoscuta nicaieri ca rasa, ci doar eventual ca ecotip al Carnicei) SE VA INTERZICE amplasarea altor stupine sub limita admisa de lege fata de stupinile de selectie si ameliorare inregistrate si autorizate.
Proiectul propus de noi consta in curatarea de hibrizi sau de intrusi din stupina respectiva. Aceasta e o munca laborioasa, de minim 4 ani, dar nu dupa ureche cum se face acum.
Nu vreau sa insist cu amanunte tehnice, le veti afla la momentul potrivit, cand totul se va concretiza.
Nu puteti intelege cum sta treaba decat largindu-va orizonturile, departe de granitele tarii.

P.S. Membru in sindicat este acela care semneaza o adeziune din propria initiativa si achita cotizatia, pentru care primeste chitanta si legitimatie.

romikele

Citat din: Eugen B din Februarie 13, 2017, 12:00:12 PM
... Eu incerc sa fac selectie pe albina locala, de unde am locala, simplu, e albina care o am din bunici de peste 60-70 ani. Ma gandesc ca e rasa locala. CU selectie merge foarte bine.

CUM faceti selectia? Dupa ce criterii? Care sunt masuratorile? Detineti registru genealogic? Ce fel de trantori acceptati la imperechere?
Sunt inca multe intrebari la care poate nici nu va ganditi, dar la care trebuie dat un raspuns clar, pentru ca munca depusa sa poata fi considerata selectie corecta, ameliorare si conservare de "rasa".

Eugen B

Recunosc ca nu am diploma de rasa sau eu mai stiu ce.
Selectia o fac strict pentru mine . Si cat timp fac mai multa miere ca altii cu eu stiu ce rase sau diplome , cred ca sunt pe un drum bun.
Nici nu ma inteteseaza sa fac si sa am multa birocratie si hartii in stupina.
Rezultatul concret este mierea si alte produse plus familii puternice si nici o pierdere de familie in aceasta iarna.
Eu cand voi vedea ce se va face concret o sa zic jos palariavsau nu.
Eu sunt genul fapte, nu vorbe.
Ma bucur ca exista inca stupari care vor binele apiculturii.
Eu ajut cum pot si cum cred aici pe site cu ce stiu. In rest nu am bagat la nimeni bete in roate.
Astept cu nerabdare solutii si legi concrete

romikele

Daca suntem profesionisti, sa facem treaba de profesionisti!
Daca ne batem cu pumnii in piept ca suntem cocosi, macar sa avem motive! Productia de miere pe care o realizam noi e praful de pe toba fata de ce produc altii, cu o baza melifera mult mai saraca decat a noastra.
Fara "hartii" totul e munca de lautar, iar rezultatele modeste se vad in butoaie si in conturi, iar daca altii au rezultate mai slabe, nu inseamna decat ca ei sunt si mai neinformati.
Totul e la inceput in ce ne priveste, vreti rezultate peste noapte, asa ceva nu se poate.
Nici macar nu avem nevoie de laude sau incurajari, am pornit o treaba PENTRU NOI in primul rand, dar daca rezultatele vor fi pe masura asteptarilor, de beneficiat vor avea TOTI.

Trist, dar tipic romanesc, este ca "incurajarile" incep cu HUOO....  de aceea ma vad nevoirt sa repet, NE MERITAM SOARTA, deoarece singuri ne-o facem imposibila.

Din acest moment aici se va discuta strict despre sindicat, iar cui nu-i convine subiectul sau are alergie de la denumire, sa se abtina de la comentarii!

romikele

http://www.federatiaagrostar.ro/comunicare/stiri/item/1126-comunicat-agrostar-apicultorii-si-au-prezentat-problemele-la-ministerul-agriculturii.html

Maine, 14.02.2017, orele 12.30, Președintele S.A.R. este invitat la Ziarul Financiar pentru o interventie LIVE referitoare la problemele cotidiene ale apiculturii si apicultorilor.
Emisiunea va putea fi urmarita pe http://live.zf.ro/

oroles

Ca-l sapati pe Fetea nu e rau... Prin pozitia sa in diferite probleme  a facut mult rau apiculturii românesti.  Asta nu garantează ca sindicatul va face mai multe!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

viorel55

 Citat din adresa sindicatului:
"1.     Interzicerea folosirii neonicotinoidelor și obligarea fermierilor să afișeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor";


Hotarati-va asupra unei singure variante:
         -interzicerea....sau
         -derogarile actuale cu afisarea la loc vizibil....

Ca daca se interzic ce rost mai au afisele ???

romikele

Interzicerea ar putea intra in vigoare mai tarziu, dar afisarea trebuie facuta imediat. Sunt doua probleme care se discuta impreuna.... decat sa o faceti pe criticii literari ai adreselor SAR, mai bine v-ati face utili tuturor apicultorilor din Romania.