Intretinerea albinelor in orizontali de 22 rame

Creat de dacianu11, Februarie 05, 2016, 11:10:53 PM

« precedentul - următorul »

dacianu11

Salutare! Practic stuparitul stationar si ajung la stupi destul de greu si rar, iar anul acesta vreau sa testez stupii orizontali pe 22 de rame. Acum am dadant cu cat de 1/2 si mi-am facut 10 lazi de 22 rame pentru teste. Cei care aveti astfel de stupi, va rog sa impartasiti din experienta voastra. Care sunt plusurile, care sunt minusurile, productie, etc, etc.....

Cipi

Daca lasi familia sa se intinda in toata lada, acea familia nu va avea ganduri de roire. Dezavantajul la acest stup este ca nu vei putea avea decat miere poliflora si eventual ceva mana de toamna, un alt dezavantaj este acela ca vei putea avea 10 cm patrati de puiet pe o rama plina cu miere pe care trebuie sa o dai la centrifuga. Pentru stuparit stationar este cel mai bun stup, insa sunt de parere ca in primul an, apicultorul trebuie sa invete sa lucreze cu verticalii.

xvader

sunt buni orizontalii pentru stationar, dar eu cred, ca cei mai buni sunt verticalii cu magazine...poti sa te joci altfel cu ei.
plus ca mai trebuie sa misti lazile si singur, si cele orizontale... :D nu sunt chiar usoare

vulpea

daca tot vrei sa incerci orizontali,dece nu incepi cu orizontalii Layens-iti pot aduce f.mlte satisfactii. si poti chiar sa realizezi mai usor miere pe sortimente.si cu orizontalii Dadant poti sa faci miere pe sortimente ,dar numai daca folosesti caturi de 1/2.

oroles

Eu am majoritatea stupilor orizontali pe 20 de rame. Personal mi se pare ca lucrez mai bine decat cu cei verticali cu cat de 1/2. Ramele le cresc mai repede ca la verticali. Probabil daca as fi avut vertical cu cat de 1/1 as fi crescut la fel de usor ca la orizontali prin ridicarea ramelor din cuib in cat. Dezavantaje sunt ceva: necesitatea unor diafragme ca matca sa nu oua peste tot, spatiu mare ce trebuie izolat iarna, daca faci pastoral trebuie ca sa fii descendent din Hulk Hogan (la fel si cand faci roi si trebuie sa ii transporti).

Avantaje: spatiu generos.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dacianu11

Va multumesc pentru raspunsuri! Anul acesta am avut in plan un mic pastral, dar din cauza serviciului a picat, si probabil o sa raman doar la stationar, deci nu se mai pune problema transportului. Oroles, ati punctat bine problema diafragmelor din haneman. Aveti asa ceva? Daca da, cum se comprta albine si cum se comporta matca cu aceste diafragme? Cum am spus in primul post, lucrez cu dadand si cu magazie de 1/2, dar sincer nu m-i se par prea grozavi, au multe minusuri, iar la vremea potrivita poate o sa discutam despre ele, dar hai sa vedem ce mai zic colegii despre orizontali. Hai ca pun o intrebare care poate o sa atraga mai multi colegi la discutii, dintre care unele poate contradictrii dar totusi constructive....sper.       Care este tendinta albinelor de a organiza cuibul in aceste lazi, cu si fara diafragma, comparativ cu dadant cu magazie de 1/2, in doua perioade diferite, si anume: perioada 1:-pomi fructiferi-salcam    perioada 2: floarea soarelui- poliflora de de dupa? 

serban

Eu am orizontali pe 20 de rame,un canal și o diafragmă mobilă care împarte în două stupul. Am iernat câte doi și au stat foarte bine.În primăvară transvazez și nu mai utilizez diafragma etanșă. Vreau să folosesc o diafragmă de osb între cuib și ramele de miere. Nu am mai folosit până acum. Unii colegi au postat pe forum că matca nu trece de diafragma mobilă ca să ouă pe fagurii cu miere. 

oroles

Citat din: dacianu11 din Februarie 06, 2016, 10:32:32 PM
Oroles, ati punctat bine problema diafragmelor din haneman. Aveti asa ceva? Daca da, cum se comprta albine si cum se comporta matca cu aceste diafragme?
Nu am la toti,  ci doar la unii. Pe mijlocul lazii am facut niste canale in care intra foarte bine o diafragma de carton. Astfel, pot ierna 2 in 1 sau pot adauga un roi vara. La unele diafragme am dat niste gauri peste care am pus fasii de gratie taiata. Doar ca uneori ma enervez si nu le mai folosesc. Albinele au tendinta de a depune miere tot langa puiet si blocheaza cuibul matcii, asa ca tot trebuie sa mai salt rame din cuib sa le dau dupa diafragma pentru a pastra in bune conditii ponta matcii. La cei care nu folosesc mi se intampla sa imi oua o matca din cap in coada (nu neaparat rame pline) si la centrifugat sa mai astept pana ecluzioneaza puietul si abia apoi sa extrag din ramele respectie. Care au putin puiet (cam cat un mar) le extrag si le dau inapoi la curatat imediat.

Sunt neajunsuri la fiecare stup. Important este sa iti dezvolti un stil propriu de lucru, cel mai bun stil al tau.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

xvader

eu am avut niste orizontali pe 17 rame si unul pe 20 rame, dar nu mi-au placut.
trebuia sa stau toata ziua cu mana in ei, cand era cules, si sa dau in capat ramele cu miere, pentru a debloca cuibul matcii.
dar ca si plus, intotdeauna aveam mai mult puiet spre sfarsitul sezonului fata de verticali, in schimb verticalii recuperau in primavera.
marita sa ai cativa si in lazi orizontale si ...tu alegi care sunt mai potriviti pentru tine