• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

ce pom o fi?

Creat de Eugen B, Decembrie 17, 2015, 09:18:37 p.m.

« precedentul - următorul »

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

corneliuhrom

da d l oroles , e adevarat in zona e malin  f parfumat dar nu cred  melifer [zona moinesti comanesti ],va dorim iesire cu bine  din iarna pt  :bzz: si cu proteice cit mai tirziu [dupa prognoze ,, sau poate gresesc cei de la a n m  ] %%-.

stefan1

  Este adevarat ca aceasta specie americana se poate confunda cu Prunus padus numit popular malin, arbore sau arbust european si autohton, mai raspandit la noi decat cel american. Sunt insa si diferente. Cel european este de talie ceva mai mica, infloreste cam cu 14 zile mai devreme, fructele sunt ceva mai mici, au alti daunatori etc.
  Si in DEX se da ca a doua semnificatie a cuvantului 'malin' cea de 'liliac' (arbust) si se spune ca este un regionalism din Transilvania (cuvantul 'liliac' e de origine persana, de unde provine si arbustul respectiv, dar ne-a fost transmis prin turca sau poate prin bulgara). 'Lilak' in persana inseamna 'violet', culoarea cea mai comuna la florile de liliac.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Closcutz

Florile arbustului din imagini n-are legatura cu liliacul... la mine in zona sunt arbusti de liliac si cu flori albe si violet dar sunt diferite fata de cele postate.

stefan1

  Discutia despre liliac s-a iscat pentru ca @Oroles spunea despre specia din poza ca la ei se numeste 'malin', iar eu am spus ca la noi se spune 'malin' la 'liliac'.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Ionut Mioveni

Salutare, tind să cred că poate fi vorba despre o varietate de Prunus laurocerasus. Cei ce vor să afle mai multe, informația se afla la un click distanță.

stefan1

  Prunus laurocerasus nu-si pierde frunzele pe iarna, pe cand celelalte doua specii mentionate si le pierd. Acuma cine a pus initial poza sa ne spuna daca acel copac are frunze si pe iarna, dar eu nu cred.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dinupaltinis

Citat din: Eugen B din Decembrie 17, 2015, 09:18:37 p.m.
Am facut poza la un pom vizitat de albine. Dar nu sunt sigur ce este. Astept raspuns.

Eu zic ca e banalul lemn cainesc (Ligustrum vulgare).
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

stefan1

  Si asta se poate verifica. Spre deosebire de speciile amintite anterior, la care fructul are un sambure dur aproximativ rotund ca cel de cireasa, lamnul canesc are fructul moale si in interior un numar variabil de seminte (1, 2, 3,sau 4) si astea sunt lungu si subtiri. De asemenea fructele raman in arbusti pana pe iarna cand le iau pasarile si le consuma.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Nu e lemn cainesc. Am si de ala in zona si infloreste mai tarziu. E cires salbatic. Perioada de inflorire este exact cu cea a salcamului