Iernarea cu catul 1/2 (gol) sub cuib

Creat de standdupp, Noiembrie 11, 2015, 02:25:21 PM

« precedentul - următorul »

standdupp

Citat din: stefan1 din Noiembrie 16, 2015, 09:20:04 PM
Citat din: bmdna din Noiembrie 16, 2015, 07:51:40 PM
Parerea mea e ca daca ghemul se formeaza o parte pe corpul de jos si o parte pe corpul de sus nu este rau. Cred ca este rau cand se formeaza numai in corpul de jos si vine frigul puternic. Cred ca in aceasta situatie ghemul ar avea dificultati sa depaseasca spatial fara miere format din speteaza ramei de jos (20 de mm) spatiul de la speteaza ramei de jos pana la leatul de jos al ramei din corpul de sus (min. 6 mm) plus grosimea leatului (10 mm). In cazul in care ramele de sus sint construite pana la leatul de jos si au celulele pline pana jos, rezulta un spatiu fara miere de minim 36 mm. In caz de frig extreme ar fi cam mult.

Formarea ghemului intre corpuri cred ca este chiar benefica, spatiul dintre corpuri jucand rolul de tunel de comunicare pe directia perpendiculara pe rame. Cam ce fac stuparii care gauresc ramele ca sa permita ghemului sa se rasfire la temperaturi mai mari si sa se contracte la temperaturi mai mici. Eu nu cred ca in situatia asta ar muri albine in corpul de jos. Atata timp cat albinele au facut contactul cu mierea din ramele de sus, ghemul se va rostogoli dupa miere, adica in corpul de sus. Sigur, familia trebuie sa fie puternica, nu vorbim aici de familii sub 6 rame bine stranse. Din ce am studiat eu, dezavantajul ar fi ca albinele moarte care cad din ghem o sa infunde spatiul dintre ramele din corpul de jos si in primavara le va fi greu albinelor sa curate.

  Nu mai citesc din urma, dar cred ca e vorba de iernarea cu catul sub cuib. Se spunea ca poate ca in acel cat de sub cuib pot fi si faguri cu miere. In acest context cred ca a intrebat daca nu se formeaza si un ghem in catul de jos. Normal ghemul isi mentine coerenta si se formeaza unde e regina. Totusi la o astfel de configuratie si dupa ce distanta dintre mierea de jos si coroanele fagurilor din cuib se mareste (prin consum), s-ar putea ca pe o vreme mai calda sa coboare mai multe albine sa mai ia miere din fagurii de jos, iar la o racire mai brusca albinele sa nu mai poata urca sus unde este ghemul. Eu nu am practicat o asemenea iernare, dar nu imi imaginez alta situatie ca ghemul sa se imparta in doua. Sigur ca la iernarea pe doua corpuri in ME e indicat ca initial ghemul sa se faca intre cele doua corpuri si sa urce in cel de sus pe masura ce consuma mierea.  Daca ghemul cuprinde doar corpul de jos, e posibil ca albinele, in vreme friguroasa, sa gate mierea de jos si sa nu poata traversa zona fara miere pana la mierea din corpul de sus.

Da, ma refeream la cazul in care catul contine rame goale, fara miere. Eram curios dosr daca se face ghemul intre corp si cuib si daca pot aparea probleme ca albinele sa nu poata urca.

M-am lamurit acum.

Multumesc.
Un apicultor incepator