• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Viata familiei de albine. Indivizi si relatii familiale

Creat de oroles, Ianuarie 28, 2015, 11:16:16 p.m.

« precedentul - următorul »

NYK74

Eu ma refeream la" trabadamul"cu mutarea pentru a se pierde culegatoarea, si ceea ce rezulta după aceea uneori, am vrut sa detaliez ce a fost scris mai sus, nu stiu dacă ma fac inteles, vorbind "limbi straine".

mosunick

Ma gandesc Ca Pe topicul asta n-ar fi rau sa enumeram conditiile si ordinea/incidental in coeziunea familiilor.
Credit Ca primele trei aunt feromonul de matca, urmat de presents culesului in sezonul activ si de spatiul necesar dezvoltarii normale.
A propos de Roi, nu credit Ca e imposibil Sa faci din 1,10 Pe an, daca stimulezi non stop inclusiv proteic.
Asteptam greii sa sara cu idei!!!! Stim ca au!!!
Sanatate!!!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

stefan1

  Poate aici isi are locul si o discutie despre rolul polenului in familia de albine.
  Am citit - cat am putut sa inteleg - un articol mai amplu care trateaza si acest subiect.
  Articolul este luat de aici,
  http://scientificbeekeeping.com/fat-bees-part-1/
dar Google il traduce cum poate si el. O sa dau mai jos pasaje din articol.

  Polenul

Până în prezent am discutat doar cerințele privind hranirea larvelor și reginei. Lucrătoarele adulte trebuie, de asemenea, să mănânce și sunt "născute" flămânde! De îndată ce eclozeaza, se îndreaptă spre jgheabul de alimentare, mai întâi pentru o hranire cu zahăr pentru a le da energie. Fagurii de puiet sunt marginiti de celule cu nectar sau miere, disponibile pentru albinele doice, care produc toate mâncărurile pentru a hrăni larvele. Desigur, toată lumea știe că nu poți crește copiii numai cu zahăr, dar asta e tot ce nectarul sau mierea oferă. Așadar, albina nouă, care a ieșit la iveală, caută apoi celulele de polen păstrat lângă puiet și începe procesul de construire a nivelului de proteine ​​corporale. Ea mănâncă puțin în primele câteva ore de la apariție, intensifica hranirea la două zile și procesul se termina în jurul zilei cinci. În acest moment, glandele faringiene și corpul de grăs sunt pe deplin dezvoltate (cu condiția ca polenul să fie disponibil) și poate produce laptisor. Ea va continua să consume polen numai în cazul în care este necesar pentru alimentație suplimentară, sau pentru a se "îngrășa" pentru iarnă. Odată ce devine culegatoare, ea își va satisface cerințele de proteine ​​prin solicitarea de laptisor bogat în proteine ​​de la albinele mai tinere, doice (Crailsheim 1990).

Punctul pe care fiecare apicultor trebuie să-l înțeleagă este că o nutriție reală pentru colonie provine din polen. Mai exact, un amestec de polenuri de plante, variate și adecvate, adunate de culegatoare și transportate în stup în coșurile de polen specializate pe picioarele posterioare. Polenul este sinonim cu "alimentele de albine" - oferă proteine, lipide (vitamine), steroli, minerale și micronutrienți de care au nevoie albinele pentru creștere și sănătate. Coloniile de albine necesită polen într-un mod mare - până la 30-100 lbs (14-45kg) pe an! Stimularea pentru hrănirea polenului este în mare parte data de prezența fermonilor de puiet produsi de larvele tinere - prin urmare, apicultorii care văd încărcăturile de polen care vin la intrare, presupun în general că această colonie are puiet.

Culegatoarele de polen își transporta încărcăturile de polen direct în cuibul de pui și folosesc capetele lor pentru a-l presa în celulele adiacente larvelor. Acest polen este, în general, consumat rapid de albinele doice. Dinamica depozitării și consumului de polen produce inelul tipic de polen din jurul puietului. Polenul care rămâne stocat pentru perioade mai îndelungate poate suferi fermentație cu acid lactic în celulă - acest lucru îl păstrează probabil, la fel ca și fermentația similară la varză sau iaurt. Celulele de polen pot fi acoperite cu miere în toamnă pentru a fi utilizate în primăvara următoare, deoarece colonia extinde puietul mai devreme de fluxurile de polen din natura. Ultimul punct este unul mare!  Albinele melifere sunt insecte tropicale care au nevoie de un mediu cald și o hrănire constantă (similară cu cea a oamenilor). La fel ca și oamenii, atunci când au migrat de la tropice la climate mai temperate, au "învățat" să creeze case uscate (un cluster în cavitate) încât să se încălzească la temperaturi confortabile în timpul iernii și să păstreze alimentele în halele lor pentru momente slabe (adică, de fiecare dată când plantele nu înfloresc).

Vitelogenina

Albinele nu numai că păstrează polenul și mierea în faguri, dar stochează, de asemenea, rezervele de hrană în corpul lor. Acest lucru se realizează în principal sub forma unui compus numit "vitellogenin." Vitellogenin este clasificat ca o "glicolipoproteină", ​​adică are proprietăți de zahăr (glico, 2%), grăsimi (lipo, 7%) și proteine 91%) (Wheeler & Kawooya 2005). Vitellogenina este folosită de alte animale ca precursor de proteine ​​de gălbenuș de ou, dar albinele au făcut-o mult mai importantă în fiziologia și comportamentul lor, folosindu-l suplimentar ca rezervor de depozitare a alimentelor în corpul lor, pentru a sintetiza laptisor, ca componentă a sistemului imunitar, ca o "fântână de tinerete" pentru a prelungi durata de viață a reginei și a culegatoarelor, precum și funcționarea ca hormon care afectează viitorul comportament de hrănire!

Acesta este un exemplu foarte bun al conservatorismului evoluției. Așa cum aceleași gene care codifică pentru aripioarele unui pește codul pentru laba unui câine, o mână umană sau o aripă de pasăre sau liliac, albinele au extins rolul vitellogeninului pentru a efectua mai multe funcții în sistemele lor. Sunt capabile să facă acest lucru deoarece majoritatea albinelor dintr-o colonie sunt femele sterile care rareori ouă. Prin urmare, ele au mecanismul de a produce acest precursor de gălbenuș de ou, dar nu-l folosesc. Deci, ele îl depozitează în corpul gras din abdomen și cap.

  Acum, corpurile grase nu sunt doar grase. Putnam & Stanley (2007) au spus bine: "În plus față de rolul său important ca depozit de depozitare, corpul gras al insectelor funcționează ca un centru-cheie al metabolismului și al biochimiei ... organismele de grăsime biosinteză și acumulează nu numai rezervele lipidice, ci și carbohidrații , aminoacizi, proteine ​​și alți metaboliți. ... [F] la organisme răspund nevoilor fiziologice și biochimice în mai multe moduri, incluzând rate foarte ridicate de biosinteză a proteinelor, formarea și eliberarea de trehaloză, eliberarea lipidelor, detoxifierea produselor reziduale azotate și biosinteza hormonilor ... Multe dintre proteinele esențiale în viața insectelor sunt biosintetizate în corpurl gras. "(inclusiv vitellogeninele).

Acum, aici intră dr. Gro Amdam în scena. În timp ce își urmărea teza de doctorat la Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții în 2002, ea se întreba ce face vitellogeninul sintetizat de albine. Ea a aflat că, în loc să fie folosită pentru proteina gălbenușului de ou, cu ea a fost hrănită  regina, larve și lucrătoare mai în vârstă (Amdam et al., 2003). "Perspectiva că vitellogeninul a fost important în timpul etapei cuiburilor și, prin urmare, pentru diviziunea muncitorilor, ia determinat pe Amdam să speculeze că proteina ar putea - în mod direct sau indirect - să afecteze tranziția albinelor de la sarcini din cuib la sarcini de culegatoare. Vârsta de trecere la stadiul de culegatoare este foarte variabilă, dar nu există un model fiziologic bun pentru a explica această variație. O posibilitate a fost că probabilitatea de a începe activitatea de culegatoare a fost legată de nivelul rezervelor dinamice de vitellogenină ale albinelor. Acest lucru ar asigura faptul că albinele bogate în vitellogenină au rămas în cuib, ca doice utile pentru pui și alte albine, în timp ce albinele epuizate de vitellogenină au devenit culegatoare "(Anon 2007).

În cercetarea ulterioară, Amdam a demonstrat că suprimarea vitellogeninei conduce la titruri ridicate de hormon juvenil - un hormon sistemic asociat cu dezvoltarea insectelor și activitate de culegatoare a albinelor. Spre deosebire de alte insecte, vitellogenina și hormonul juvenil lucrează acum în mod antagonic la albine pentru a-și reglementa dezvoltarea și comportamentul (Nelson, et al., 2007).

Mai mult, dr. Amdam a arătat că vitellogeninul a eliminat radicalii liberi din sistemele albinelor, permițând astfel reginelor și albinelor de iarnă să trăiască mai mult, prin suprimarea leziunilor de stres oxidativ (Seehuus și colab., 2006). Vitellogenin este într-adevăr "Fantana Tineretii" pentru albine! Poate că efectele pentru sănătate ale laptisorului sunt reale - dacă ar fi să mănânci destul de mult. Prin implicare, din moment ce nivelele hormonului juvenil cresc în albinele stresate, vitellogeninul poate avea un rol important în combaterea stresului (Lin & Huang 2004).

Schmickl și Crailsheim (2004) au publicat o revizuire cât mai informativă a dinamicii fluxului de nutrienți în coloniile de albine melifere - aceasta trebuie să fie citita de orice apicultor serios! Este o descărcare gratuită și am inclus URL-ul în referințe. Pentru a rezuma hârtia comprehensivă: proteinele din polen și zaharurile din nectar, se află în stări dinamice de mișcare în colonie, bazate pe disponibilitatea materiilor prime din hrănire și pe cerințele nutritive ale reginei, larvelor, doicelor, culegatoarelor și trantorilor. Există feedback complex și mecanisme de comportament pentru a se asigura că rezervele alimentare sunt împărțite și distribuite optim în ambele vremuri bune și rele.

Nectarul de intrare este distribuit rapid în cadrul stupului între toate grupurile de vârstă de albine și larvelor. Dar este dinamica transferului de proteine ​​în colonie care este cu adevărat important de înțeles! Mai ales gradul în care albinele doice hrănesc în mod continuu culegatoarele. În experimente, până la 25% dintre aminoacizii tagați radioactiv, cu care au fost hranite albinele doice, au fost transferați peste noapte la culegatoare! Albinele doice nu numai că hrănesc puii, ci și hrănesc în mod continuu cu proteine si culegatoarele.

  Foamea de polen

Culegerea polenului de către acesta culegatoare este stimulată nu numai de feromonii puietului, ci și de rezervele de polen și de cantitatea de laptisor în alimentele comune împărțite de albinele doice la culegatoare. Calitatea laptisorului depinde de nivelul de vitellogenin al acestor doice. Chiar și doar câteva zile de ploaie duce la o pierdere aproape totală a rezervelor de polen, forțând albinele doice să consume din rezervatele lor de vitellogenină. Când nivelurile de proteine ​​scad, albinele doice neglijează larvele tinere și preferă să le hrănească pe cele apropiate de a fi capacite. Când nivelurile de proteine ​​scad, doicile pot canibaliza ouăle și larvele de vârstă mijlocie. Proteina din acesti pui canibalizati este reciclată înapoi în laptisor. Doicele vor efectua, de asemenea, capacirea timpurie a larvelor - ducând la apariția mai târziu a albinelor cu greutate corporală redusă.

Puiet uscat

Atunci când o colonie intră în deficit de proteine, doicile reduc cantitatea de laptisor administrat larvelor. În cazul doicelor care suferă de foame, pot fi consumate, de asemenea, ouă noi și eventual larve.

Ceea ce se întâmplă este că albinele au descoperit modalități de a păstra majoritatea rezervelor prețioase de proteine ​​din cadrul stupului și, din moment ce vitellogeninul este necesar pentru funcția imună (Amdam 2005a), colonia deleagă sarcina riscantă de a fi culegatoare celor mai vechi albine care au scăzut nivelurile vitellogeninei. Într-adevăr, dacă albinele mai batrane sunt forțate să se întoarcă la comportamentul de doice, și își acumulează rezervele de proteine, nivelul lor imunitar crește și el din nou! Vandam subliniază că "un sistem imunitar funcțional este aparent costisitor la insectele sociale", deci nu pierdeți pe culegatoare. "Cand albinele se schimba de la activitati in stupi la stadiul de culegatoare, aparatele lor de aparare celulare sunt reglate in jos printr-o reducere dramatica a numarului de hemocite functionale (imunocite)" (Amdam, et al., 2004a).

  Albinele grase și iernarea

Astfel, albinele europene, adaptate pentru iernile lungi ale climatului temperat, și-au dat seama de modalitățile de a stoca energia sub formă de miere pentru iarnă și de proteine ​​sub formă de vitellogenin. Acest lucru a permis speciilor să mențină o populație socială mare pe tot parcursul anului, în ciuda variatiei de fluxuri de nectar și polen. Amdam (2003) afirma: "invenția vitellogenin-to-gelu ... a făcut posibilă stabilirea unui mecanism foarte simplu și flexibil, bazat pe condiția ambientală, pentru transformarea unei albine doica într-o albină cu depozite de proteine ​​și lipide suficient de mari pentru a supraviețui câtorva luni numai cu miere. Toamnă, albinele se umflă cu polen și, din moment ce nu au pui de hrănit, își păstrează toată mâncarea bună în corpul lor, pregătindu-se astfel pentru o viață lungă prin iarnă. Aceste albine bine hrănite și de lungă durată au fost numite albine "grase" (Sommerville 2005; Mussen 2007). Depozitele de grăsime sunt pline de vitellogenin. Înțelegerea conceptului de albine grasa este cheia sănătății coloniilor, a iernării reușite, a acumulării de primăvară și a producției de miere.

Într-adevăr, una dintre marile diferențe dintre albinele africane și europene este gradul de îngrășare. Înapoi la Amdam din nou (2005b): "Datele noastre indică faptul că lucrătoarele europene au o concentrație mai mare de vitellogenin comparativ cu originea lor africană. Considerat împreună cu informațiile disponibile despre istoria vieții și cu datele fiziologice, rezultatele sprijină opinia că "albinele de iarnă", castă de albine care supraviețuiește iarna în regiuni temperate, au evoluat printr-o creștere a capacității albinelor lucrătoare de a acumula vitellogenină ." Astfel, strategia albinelor africane este de a căuta noi resurse alimentare, mai degrabă decât să-și formeze corpul gras si sa astepte revenirea culesurilor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 Sa continui sa spicuiesc din articolul interesant entionat mai sus.

  Culesul si roirea

Dr. Amdam sa alăturat doctorului Rob Rob Page (Nelson, et al., 2007) din California, care a dezvoltat anterior o linie de albine bune culegatoare de polen. Page a constatat că albinele predispuse genetic la colectarea polenului au fost caracterizate de niveluri ridicate de vitellogenin. Împreună, cercetătorii au descoperit că titrul vitellogenin dezvoltat de o albină lucratoare în primele patru zile după eclozare, a afectat vârsta sa ulterioară la care devine culegatoare și dacă culege preferențial nectar sau polen! Dacă lucrătoarele tinere nu primesc alimente în primele zile de viață, au tendința de a deveni precoce culegatoare și, de preferință, vor culege nectar. Dacă sunt hrănite moderat, acestea devin culegatoare la vârsta normală, din nou preferențial pentru nectar. Dacă sunt hrănite din abundență imediat după eclozare, titrul lor de vitellogenină este ridicat și devin culegatoare mai târziu în viață, colectează preferențial polen și au o durată mai lungă de viață. Acest scenariu are cu siguranță un sens - o colonie înfometată ar dori să renunțe la creșterea de puiet și să trimită culegatoarele să adune cât mai mult nectar. O colonie de grăsime ar vrea să creasca multi pui și să acumuleze rezerve de proteine ​​pentru a roi.

Este posibil ca nivelurile de vitellogenină să fie, de asemenea, implicat în înclinatia de roire. Zeng și colab. (2005) a constatat că in pragul roirii nivelurile de hormon juvenil au scăzut, ceea ce implică creșterea nivelului de vitellogenină (din moment ce cele două sunt antagoniste). Acest lucru ar fi de așteptat, din moment ce un roi ar vrea să plece cu rezerve cât mai mari de vitellogenin posibil și ar fi puțin probabil să părăsească stupul in lipsa lor. Nivelurile ridicate de vitellogenină ar face albinele sa construiasca botci mai frumoase și mai sănătoase. Va fi interesant să aflăm ce titruri de vitellogenină se referă la comportamentul de crestere de botci. Acest efect surprinzător al unei proteine ​​de depozitare care afectează comportamentul aparent al albinelor ridică din nou subiectul epigeneticii, despre care am discutat în "Alegerea trupelor voastre" (Watters 2006). Ar putea evenimente nutriționale sau de stres să afecteze comportamentul ulterior sau funcția imună într-o colonie pentru un timp îndelungat?

Coloniile cresc botci numai atunci când nutriția este optimă. În cazul în care coloniei ii va lipsi polenul, va renunța la acumularea de vitellogenină și va rupe celulele de roire (botcile).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Vitellogenina și varroa

Și dr. Amdam (2004b) s-a gândit și la asta! "În comparație cu lucrătoarele neinfestate, albinele adulte infestate ca pupe nu dezvoltă pe deplin trăsături fiziologice caracteristice albinelor de iernare de lungă durată. Procedurile destinate să ucidă V. distructor toamna târziu pot astfel să nu prevină pierderile de colonii, deoarece multe dintre albinele adulte nu mai pot supraviețui până la primăvară. Apicultorii din climatele temperate ar trebui, prin urmare, să combine strategiile de tratament toamna târziu cu protocoale de tratament care mențin populația acarienilor la niveluri scăzute înainte și în timpul perioadei de apariție a albinelor de iarnă. "Prin urmare, data critică 15 august pentru a obține niveluri scazute de varroa. Albinele afectate de verroa nu pot să-și acumuleze suficient vitellogenin pentru a reuși sa treaca iarnă și apoi să creasca prima rundă de pui la începutul primăverii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Nivelurile de proteine ​​sezoniere

Kleinschmidt (australian), deseori în parteneriat cu AC Kondos, a studiat în mod extensiv nivelurile de proteine ​​din corpul albinelor (nu au menționat cuvântul "vitellogenin", dar asta ar fi presupus o analiză a proteinelor). Ei au descoperit că nivelurile de proteine ​​variază sezonier. "Nivelul de proteine ​​corporale la albinele adulte variază între 21% și 67% în relație directă cu cantitatea și compoziția proteinelor din polen disponibile și a sarcinilor de muncă impuse de cresterea puietului și colectare de miere" (Kleinschmidt și Kondos 1977). Când coloniile lucrează la mari culesuri, nivelul proteic al corpului scade, chiar dacă este polen! Dacă au suferit un deficit de polen înaintea culesuluii, nivelurile lor de proteine ​​pot scădea sever, scurtându-și viața și restricționând capacitatea lor de a creste pui. Timpul de recuperare a coloniilor depinde de cât de scăzut a fost nivelul de proteine ​​al albinelor, de cât de mult puiet au de crescut și de disponibilitatea polenului, dar poate dura până la 12 săptămâni! Dacă nivelurile de proteine ​​nu au scăzut sub 40%, recuperarea se poate face în două săptămâni până la o lună.

În rezumat, proteina este prețioasă coloniei albinelor, iar singura sa sursă naturală este un amestec de poleni de plante. Albinele stochează rezervele de proteine ​​în corpurile de albine de case sub formă de vitellogenin și conservă aceste rezerve zelos, recuperându-le înainte ca albinele să devină albine de câmp. Albinele de câmp renunță astfel la beneficiile de viață și imunologice ale vitellogeninei. Proteina este transferată în colonie de la albină la albină prin partajarea vitellogeninului produs de albinele doicel. Nivelurile de vitellogenină afectează comportamentul de cules al albinelor de câmp. Albinele doice, reginele și albinele de iarnă au o durată lungă de viață și sunt mai rezistente la stres și boală, datorită titrului ridicat de vitellogenină. Iarnarea de succes depinde de ultimele runde de albine care apar la sfârșitul verii si toamna,si de polenul adecvat disponibil în cuib.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Ar fi multee de comentat pe marginea acestui articol, dar momentul din an nu prea e favorabil. Ma opresc doar la cateva aspecte.
Aici se vorbeste de calitatea proteinelor din polen, care vor influenta cantitatea de proteina din corpul gras si odata cu aceasta durata de viata a albinelor si capacitatea lor de a creste puiet. Se stie ca nu toate plantele au aceeasi calitate a polenului. Bradul (coniferele), stejarul, nucul, chiar amorfa sau salcamul dar si multe alte plante au un polen de calitate inferioara pentru albine. Rapita, pomii fructiferi, multe flori de camp au o buna valoare proteica. Dupa autor aceste lucruri influenteaza puternic durata de viata a albinelor. Ar fi o explicatie pe care am intuit-o si pe care autorii mi-o confirma pentru care Dan Margarit are asa familii puternice (o durata de viata dubla inseamna o populatie dubla a unei familii in cinditiile in care suprafata de puiet este aceeasi).
  Un lucru iarasi foarte curios citit intr-un articol prezentat de un coleg dar despre care nu am vorbit, este acela ca se presupune ca in ultimele zeci de ani, modificarile climatice au modificat cantitatea de proteina din anumite polenuri. S-au facut studii pe Solidago, o planta despre care am vorbit si despre care se spune ca procentu de proteina din polen a scazut cu 20-30% fata de anii '60. Acest lucru are consecinte uimitoare, da care poate vom putea vorbi: albinele doici va trebui sa proceseze mai mult polen pentru a hrani puietul si pentru a-si mentine corpul gras. De asemenea pastura folosita primavara inainte de zborurile de curatire, daca are mai putina proteina va avea mai multe reziduuri care incarca mai repede intestinul albinelor si poate predispune la diaree sau chiar la nosemoza. Dar si numarul de culegatoare de polen trebuie sa fie mai mare in detrimentul celor de miere si alte consecinte se pot deduce.
  Se spune de asemenea ca modul de hranire cu polen a albinelor-pui in primele 4-5 zile va influenta comportamentul lor in toata viata, de la capacitatea de crestere de puiet la varsta cand vor deveni culegatoare si la durata lor de viata si rezistenta la boli si stres.
  Un lucru pe care nu-l stiam este ca doar albinele doice pot procesa polenul si sa produca vitellogenina iar necesarul de proteina al albinelor culegatoare este asigurat de albinele doice prin transferul de substante intre toti indivizii coloniei (trofilaxie). Stiu ca la viespi proteina nu o produc decat larvele si in cazul lor este un flux in dublu sens, viespile adulte hranesc larvele cu carne, iar acestea secreta un lichid proteic cu care se hranesc viespile adulte, pe langa sucurile dulci care le asigura energia vitala. Si la ele - ca la toate insectele sociale - exista transferul de substante intre toti indivizii coloniei.
  Calitatea solului are mare influenta in procentul de proteine din plante si din polenuri. Poate asa se explica zonele foarte favorabile pentru albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

corneliuhrom

multumesc d le stefan 1 pt expunerile facute ,viata lunga cu sanatate va doresc  =D>.

dan sebastian

Imi doresc sa va avem ca invitat in toamna asta intr-un live, cum doriti dvs. la liber, sau cu ce colegi preferati. Stiti foarte multe si ar trebui sa ramana si audio, nu doar in scris. Multumesc !
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

  Multumesc de aprecieri.
  Eu prefer sa scriu aici, pentru ca "vorba zboara dar scrisul ramane". Si apoi eu am niste ore imposibile cand sunt pe net...
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Daca va incadrati in jur de miezul noptii nu e problema, incepem normal la 9 si cand puteti intrati dvs. Ramane inregistrata si vocea, tot ca scrisul.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.