• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

VREMEA, FACTOR FOARTE IMPORTANT IN APICULTURA

Creat de bucovineanu, Octombrie 24, 2014, 03:15:12 p.m.

« precedentul - următorul »

bucovineanu

La mine albinele nu au zburat deloc de la inceputul lui noiembrie. Nu au fost temperaturi scazute, au fost si ceva zile cand ar fi putut sa iasa, dar probabil atunci nu aveau nevoie. Nici in urmatoarele 2 saptamani nu se anunta vreme potrivita pentru zbor. Sa vedem cu ce va veni februarie.

MOTANUL

In Bucuresti anul asta a fost mult mai bine comparativ cu anul trecut. Noiembrie si decembrie au avut cateva zile cu zbor (12-14 grade). Abia in Ianuarie a inceput iarna un pic mai serioasa.

In urmatoarele nopti se anuta minime sub -10 grade.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Eugen B

In vest sunt 3-4 zile cald si 3-4 zile frig sau foarte frig. Umiditate este foarta multa in pamant, asta cred ca va fi foarte bine la primavara, vor fi foarte multe buruieni, rapita are apa, salcamul are la fel. Asa a fost si in 2018 aproximativ la mine in zona si a fost un an bun. Oricum e foarte schimbatoare vremea si nu se stie ce va fi. In 2 zile ajung de la 14 grade ziua la inghet.

stefan1

  Nu stiu ce e cu vremea asta! Anul asta, in 2 februarie, la 8oC si fara soare am vazut, adevarat ca la un singur stup, albine multisoare aducand polen galben, probabil de alun. Cu atat mai uimitor cu cat nu stiu sa am in apropiere aluni. Probabil e adus de destul de departe si asta ar explica si de ce doar o familie am vazut sa aduca, probabil caq doar ea a gasit (si din cauza temperaturii inca scazute) acea sursa de polen. Din 1983 de cand fac insemnari de temperaturi si culesuri, in nici un an nu am avut cules de polen asa de devreme. Au mai fost doi ani (2001 si 2009) cand primul polen a fost in data de 6 februarie.
  Am socotit data medie a primului polen si au iesit date interesante:
 - pentru perioada 1983 - 2000, data medie a primului polena fost 6,2 martie
 - pentru perioada 2001 - 2021, data medie a primului polen este 24,1 februarie

  Asta inseamna ca in ultimii 21 de ani data primului polen adus de albine la mine este mai timpurie cu 10 zile fata de perioada de 18 ani anteriori. La nivel istoric aceasta viteza de incalzire a vremii este inspaimantatoare!!!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bucovineanu

La mine anul acesta inca nu au adus polen.
In schimb anul trecut pe 2 februarie situatia era cum se vede aici: https://www.youtube.com/watch?v=7TUHGRmg24Y

stefan1

La mine, anul trecut, primul polen a fost adus in 17 februarie. Asta nu inseamna ca doar atunci a aparut in natura, ci ca atunci vremea a permis albinelor sa il gaseasca si sa-l culeaga. Din alte clipuri am vazut  ca ai padurea aproape, ceea ce e un avantaj imens primavara. In copilarie aveam stupina la o livada aflata la poalele unui deal numit Gurgui plin de aluni, si aproape de padurea si ea cu alunis pe margine. Atunci o ora-doua favorabile permiteau albinelor sa-si faca rezerve timpurii de polen, incomparabil mai favorabile pentru dezvoltare decat orice stimulare artificiala. Am vazut acum la multi stupari plantatii de aluni chiar in locul stupinei, poate si in urma discutiilor care au mai fost pe forum.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Vremea pare ciudata in urmatoarele 2 saptamani
E f important sa avem mancare in stupi
polen din natura cam 2 saptamani nu cred ca sunt sanse in vest
din aprilie trebe demarata traba tare sa fim gata pe salcam

NYK74

Citat din: Eugen B din Martie 10, 2021, 10:50:25 p.m.Vremea pare ciudata in urmatoarele 2 saptamani
E f important sa avem mancare in stupi
polen din natura cam 2 saptamani nu cred ca sunt sanse in vest
din aprilie trebe demarata traba tare sa fim gata pe salcam
La noi în nord est ce sã mai zic,au ieșit cîteva zile polen nu prea au de unde aduce,vor mai sta liniștite cîteva zile cã nu au de ales.

bucovineanu

Eu as zice ca la noi e foarte bine ca vremea e rece acum si as vrea sa tina asa pana spre sfarsitul lunii deoarece tine vegetatia in loc. Sa speram ca atunci cand se va incalzi nu vor mai fi perioade reci si albinele vor porni dezvoltarea in forta.

MOTANUL

La mine erau matisorii de salcie deschisi cu gheata pe ei. Nu stiu ce nectar o sa mai dea. Mai ales ca stau de 1 saptamana asa - si o sa mai fie vreme rece inca una. (-9 grade la noapte).
Nu cred ca mai sunt sanse de nectar de la salcie.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

O luna martie foarte rea, in majoritate cu temperaturi maxime de 8-9oC. Mai bine daca erau doar 3-4 grade, pentru ca am pierdut majoritatea culegatoarelor. Cum vremea din februarie a grabit inceperea puietului si cum salcia tocmai a inceput sa infloreasca tunci cand vremea s-a racit brusc, albinele plecau in camp la temperaturi mult prea mici si se pierdeau pe drum sau in fata stupilor, incarcate de polen. Doar in ultimele doua zile am avut maxime mai mari de 12,8 si 14,9oC. Surprinzator, cantarul mi-a crescut in aceste doua zile cu 3,3 kg, deci tot mai este ceva salcie inflorita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

cel mai greu inceput de an. Foarte putina vreme buna. Multe ingheturi. Cred ca va fi un inceput dificil, sper sa fie vreme buna la salcam sa mai echilibram situatia.
Nici FS nu este semanata in zona mea din cauza vremii.
Va fi un an apicol interesant

MirceaCalin

Nasol e că ziua e soare care deja are putere și încălzește iar noaptea e minus 2-3 grade.
Deocamdată la mine în oraș au înflorit timid doar pomii de lângă clădiri; ceilalți sunt în așteptare...
Să vedem de sâmbătă, dacă se îndreaptă vremea.