CE AI FACUT AZI IN STUPINA ???

Creat de Bătrânul, Noiembrie 22, 2013, 11:00:54 AM

« precedentul - următorul »

bmdna

#3435
Bună ziua dragi colegi de forum!

Am făcut constatare interesanta în ce privește infestarea cu varroa din acest sezon. Se pare ca am o rata de infectare foarte redusa. Am făcut în august un tratament cu acid oxalic și au căzut foarte putini varroa. Am crezut ca ceva a fost în neregula cu acidul. Weekendul asta am făcut un tratament cu vara hei și  din nou, foarte putini paraziți. Totusi au fost și doua roiuri cu infestare foarte mare. Dacă nu iau în considerare aceste roiuri, din 2011 încoace nu am mai văzut asa putini paraziți. Una din cauze eu o vad faptul ca în februarie au început puietul iar în martie, din cauza frigului, aproape ca nu mai era puiet. Prin urmare, anul acesta au fost mai puține generații de puiet, deci și mai puține șanse de reproducere pentru varroa.
O alta cauza este ca eu am luat mărcile din familiile de baza și, din cauza ca noile matci nu au putut ieși la timp la împerechere, am avut o pauza de puiet după salcâm, de circa 60 de zile, în loc de 30 cât ar fi fost normal. Deci iarăși mai puține generații de albina.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

Credeam ca numai eu am situatia asta. Eu chiar nu ii gasesc o explicatie. Ba anul trecut a fost singurul an de cand am stupi in care nu am facut un tratament final cu varachet in lipsa puietului. In schimb am facut, ca niciodat, un tratament cu Oxistrip in iulie si unul cu Varostop in august. Eu obisnuiesc sa folosesc fagur crescator si sa verific acolo incarcarea cu paduchi. Anul asta aproape nu am gasit paduchi in puietul de trantori cercetat. Unii stupi mai au si acum ceva puiet de trantori capacit!
  Anul asta le-am pus din pacate doar de curand benzi de Oxistrip. Constat ca la ora asta au mai mult puiet decat in alti ani, cand in 15 septembrie unii nu mai aveau deloc puiet.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Asa cum spuneam mai sus, explicația în cazul meu este legata de numărul mai mic de generații de albina crescute. Plus, în primăvara am avut o perioada în care albinele au consumat puietul din cauza frigului, deranjant ciclul de reproducere al varroa.

Eu de mai mulți ani de zile fac tratament la început de august cu șervețele tratate cu amestec de apa, glicerina și acid oxalic. În septembrie mai fac în jur de 3 aplicații clasice cu varachet. Am pus fotografii cu șervețelele pe care se vad indivizi de varroa. Anul asta am găsit doar câțiva, la unele familii chiar niciunul.

În ce privește puietul, și la mine este mai mult ca în alți ani. Cred ca e din cauza ploilor care au făcut sa fie polen destul. Totusi, din ce am văzut sapt trecuta, mai este puiet capacit majoritar  puiet larvar foarte puțin și doar pe 1-2 rame. Puiet de trantor nu am mai văzut. Trântori maturi am văzut câțiva în unele familii  în rest au fost nimiciți de circa 3 dapt.

Mai rămâne enigma cu cele doua roiuri superinfestate. Sint roiuri făcute prin iunie, cu 2 rame de puiet capacit. Se găsesc în același stup, despărțite de diafragma. Nu îmi explic. Am făcut asupra lor 3 aplicări cu varachet la 4 zile și au căzut  de fiecare data sute de varroa. În condițiile astea din restul rolurilor familiilor cad 5-6 indivizi, la unele familii chiar niciunul....

Și eu folosesc rama claditoare,  același lucru l-am observat și eu, aproape deloc varroa în puietul de trantor. Dar am scos și puține rame, maxim 2 de familie, unele rămânând cu una, din cauza vremii potrivnice.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

MOTANUL

Si eu am matca care scoate lucratoare cu instict de autocuratire mare. De 3 ani din stupul ala (desi mai tot timpul a avut 1-2 caturi) cad 5-10 varroa. A avut puiet la greu (am scos rame cu puiet capacit sa ajut diversi roi).
Altii au instinct de autocuratire de varroa mic si au sute de paraziti (am si eu roi din asta cu 600 paraziti cazuti (cam 200 la fiecare fumigatie si am facut 3).

Adica nu e obligatoriu ceva ce face apicultorul bine sau nu. Conteaza si genetica. Eu caut o matca care sa bifeze tot (autocuratire, fara nosema, fara varroa, cules bun, puiet compact, blandete).


Poata sa-mi culeaga 3 caturi de miere - daca are varroa mult nu e buna.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bmdna

Citat din: MOTANUL din Septembrie 10, 2021, 08:44:48 PMAdica nu e obligatoriu ceva ce face apicultorul bine sau nu. Conteaza si genetica. Eu caut o matca care sa bifeze tot (autocuratire, fara nosema, fara varroa, cules bun, puiet compact,

Este evident ca genetica are aportul ei, însă, în cazul meu cred ca altele sint cauzele. Unele dintre ele sint cele menționate de mine, legate de vreme, mai exact frig extrem după debutul în forță al puietului  ce a făcut ca suprafețe mari de puiet sa fie consumate de albine și condiții improprii în perioada împerecherii matcilor, fapt ce a dus la apariția puietului cu 30 de zile întârziere. Împerecherea târzie își spune cuvântul și asupra calității matcilor.

Sa vedem ce va fi sezonul următor, dacă vor fi tot asa putinii varroa.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

#3440
Citat din: MOTANUL din Septembrie 10, 2021, 08:44:48 PM...
 A avut puiet la greu (am scos rame cu puiet capacit sa ajut diversi roi).
...

Tocmai faptul ca ai scos din el faguri cu puiet capacit i-a redus infestarea. Marea majoritate a paduchilor dintr-o familie se afla in puietul capacit (s-a dezbatut subiectul pe forum). Daca o familie are sa zic 7 faguri de puiet din care 4 capacit si 3 necapacit (durata puietului capacit e de 12 zile iar a celui necapacit de 9 zile), daca scoatem un fagur de puiet capacit inseaamna ca scoatem peste 20% din paduchii stupului (pe albine se afla cca 15% din paduchi in sezonul cu puiet).
  Daca dam la diferite momente mai multi faguri cu puiet dintr-un stup, eliminam o buna parte a paduchilor din el. Intr-un fel asa se explica si in cazul colegului @bmdna, care a gasit multi paduchi intr-un roi. Probabil roiul a fost artificial si a primit mai multi faguri de puiet, cu paduchii aferenti. Dar explicatia asta e totusi discutabila, din moment ce la stupii de origine nu au cazut peduchi. Se pot gasi, daca aprofundam, si alte explicatii.

  Ne intindem iarasi la povesti! Daca avem 4 faguri de puiet capacit si presupunem ca paduchii sunt uniform imprastiati pe fagurii acestia, inseamna ca pe fiecare fagur de puiet capacit se afla (100-15)/4=85/4=21,25% din totalul paduchilor din stup. Asta inseamna ca daca scoatem dintr-o astfel de familie un fagur de puiet capacit, eliminam mai multi paduchi decat daca am face un tratament cu varachet, care nu poate omori dacat max 15% din paduchi, daca omoara toti paduchii de pe albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Daca am avea curaj am scoate acum tot puietul capacit din stupi si am face un tratament care ar rade varooa din stupina . dar cine renunta acum la o rama sau doua cu puiet capacit ?

bucovineanu

Eu am facut 100 de izolatoare sub forma de triunghi dupa modelul rusilor, pe care ei le folosesc pentru iernarea mai multor regine in aceeasi familie. Izolez reginele la 25-28 august si dupa 15-18 septembrie pot face 2-3 tratamente in lipsa oricarui puiet. O sa spuneti ca familiile o sa intre cu albine batrane la iernat si o sa iasa slabite in primavara. Din proprie experienta va pot spune ca nu e adevarat acest lucru. Albinele care cresc puiet se uzeaza cel mai mult si in plus puietul crescut tarziu nu prea ajunge in primavara. Ori faptul ca familiile intra curate, fara paraziti la iernare, face ca albinele sa nu moara peste iarna. 
Este nevoie de ceva munca pentru a cauta si introduce in izolator reginele, dar rezultatele demonstreaza ca operatiunea merita facuta. In anul urmator familiile vor avea o dezvoltare exploziva.
Nu procedez asa in fiecare an, ci odata la 2-3 ani cand infestarea e mai ridicata.

stefan1

Citat din: D006 din Septembrie 12, 2021, 10:22:06 AMDaca am avea curaj am scoate acum tot puietul capacit din stupi si am face un tratament care ar rade varooa din stupina . dar cine renunta acum la o rama sau doua cu puiet capacit ?

 Poate doua rame e mult, dar uneori avem chiar in octombrie cate o palma de puiet care impiedica un tratament eficient. Atunci poate ar trebui sacrificat acel puiet, mai cu seama ca in el se concentreaza mai multi paduchi decat in puietul extins din vara-toamna, si albinele iesite din el sunt debile intr-o proportie ridicata. La o infestare mare poate ar fi bine sa se renunte si la mai mult puiet, dar sunt unele complicatii: probabil trebuie pusi fagurii in congelator sa moara puietul apoi sa ii dam din nou familiilor sa elimine puietul mort, cu alt efort pentru albine. In frigider posibil ca mierea din faguri sa cristalizeze si sa nu se mai poata extrage bine. Am putea elimina puietul capacit si cu furculita apicola, dar unii paduchi vor ramane in celule si fagurii tot vor trebui curatati si reparati de albine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MirceaCalin


stefan1

Am si eu o tufa, dar nu este vizitata aproape deloc de albine. Fie calitatea solului este cauza fie au alte surse mai atractive.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

E sfarsit de septembrie si nu am luat inca toate caturile de pe ei pe o vatra. Am reusit pe o vartra sa administrez 2 tratamente varachet dupa un ba-tik pe sipci de lemn.Pe celalata doar ba-tik ul. Stau rau de tot cu timpul liber. Abia astept sa-i pregatesc de iarna sa vina si pauza.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

MOTANUL

M-am uitat la stupi si mai au foarte putin puiet capacit(neglijabil as putea spune). Unii nu mai au deloc. In curand voi face si eu tratament (in Bucuresti inca e cald - imi pot permite sa mai astept un pic sa nu mai am puiet capacit).
Maxima e de 20 de grade inca 3 saptamani de acum incolo.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MirceaCalin

Daca azi e ziua ta de nastere atunci multi ani cu sanatate Motane !
 : sampanie:

MOTANUL

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0