Apicultura la distanta... in Romania

Creat de CDA_1984, Octombrie 29, 2013, 08:07:22 PM

« precedentul - următorul »

feerary

      Multumesc de raspuns "CDA"! Se pare ca esti hotarat sa te pui pe treaba.
Am vazut in filmarile lui Dan M. ca el nu face pastoral si nici nu e nevoie de asa ceva. Si eu sunt incepator in apicultura si nici nu stiu prea multe in domeniu apicol dar cel cu care am facut cursul de apicultura ( de altfel si presedinte al asociatiei din zona jud. Hunedoara, din care fac parte; Studii in domeniul apicol si experienta de zeci de ani, cunoaste zonele melifere ....etc.), ne-a zis ca in tara noastra fara pastoral nu se face treaba in apicultura si nu se merita sa ne apucam daca nu avem de gand sa facem pastoral. Ne-a zis ca si cu 10 familii daca facem pastoral se merita.
      Imi aduc aminte, anu trecut a fost tare greu la salcam ( culesul principal din zona). Cei care nu au facut pastoral, peste iarna au avut pierderi sau au iesit din iarna cu familii foarte slabe. Au bagat la sirop in ei si nu au extras mai nimic. Anu asta a inflorit mai rpd si familiile nu au ajuns la o dezvoltare mare incat sa fie valorificat culesul. La tei anu asta a scazut mult populatiile de albine si nici productie  nu s-a facut din cauza vremii.
     Ce vreau sa spun e ca in Romania apicultura e strans legata de pastoral si ca putem avea si albine modificate genetic care sa aiba durata dubla de viata, capacitate de depozitare si raza de zbor( prin absurd vb) si daca nu e cules, nu facem nimic.   
Nu modelul de lada face mierea ci albina care depinde de  natura. Albina autohtona este adaptata f bine conditiilor din tara noastra si se pot face productii bune daca avem o linie genetica selectionata.
Introducerea in tara de hibrizi, va afecta negativ pe viitor apicultura si cei care s-au chinuit sa faca selectii zeci de ani isi vor da seama ca familiile regreseaza si maiales se va favoriza aparitia bolilor; un astfel de apicultor ar putea sa-ti creeze probleme (puscarie) pt ca ai introdus in tara ilegal ( altfel nu se poate)un hibrid.
       NU vreau sa te descurajez dar asta e realitatea. Cei ca mine care nu isi permit sa schimbe buckfast la 2 ani nu stiu ce vor face pt ca vor aparea anomalii in stupinele lor  :sad:
     Eu zic sa iei legatura cu un apicultor cu experienta care face selectie si cumpara de la el niste regine si apoi sa incepi sa iti selectionezi tu ( Dl Dobrota din Sibiu am inteles de la colegii de pe forum ca are regine bune) Si nu ar strica sa investesti si in masini si utilaje pt pastoral.
  Bafta si poate ne intalnim pe teren :)

marian sima

Depinde de zona.
Anul acesta pe stationar s-a sarit de 60 de kg pe familie,cine a facut pastoral si sa dus la tei a c-am luat plasa ,multi stupi sau depopulat la tei asa ca nu au bagat la floarea-soarelui.

Pe stationar merg bine si zonele de munte cu mur ,zmeuris si alte plante.

Ce faci cu 10 familii in pastoral?
Pai transportul timpul pierdut si alte consumabile?

Stiu apicultor care a facut pastoral si din doua pavilioane mai avea unul cu albina in primavara.

Cat despre viata mai lunga a albinelor ,daca albinele Canadiene avea viata mai lunga nu scadea de la 11 corpuri de populatie  la doua intr-o perioada scurta de timp.
Viata mai lunga a albinelor e o gogornita inventata de unii pentru a da un inteles anumitor faze din filmulete care nu au o  explicatie.

Totusi sistemul acela de insamantat matca este bun ,ma gandesc ca a-r merge copiat.
Care aveti ideie se gaseste in comert o camera care sa redea imaginea marita pe monitor?

D006

Citat din: marian sima din Octombrie 31, 2013, 06:43:33 PM
Depinde de zona.
Anul acesta pe stationar s-a sarit de 60 de kg pe familie,c

UNDE ??? zona ? apicultor ? nu cai verzi pe pereti ...

bio

Feerary, tu ii faci capul mare lui CDA..?...sau chiar vorbesti serios..??
...
Citat din: feerary din Octombrie 31, 2013, 04:51:08 PM
      Multumesc de raspuns "CDA"! Se pare ca esti hotarat sa te pui pe treaba. ..in cel mult 2 ani il ia cu somn si uita de apicultura ca va avea asteptari mari si rezultate pe masura experientei si pregatirii lui dpdv apicol..

..... cel cu care am facut cursul de apicultura ( de altfel si presedinte al asociatiei din zona jud. Hunedoara, din care fac parte; ...... Ne-a zis ca si cu 10 familii daca facem pastoral se merita. ---Spunei sa-ti dea banii inapoi care i-ai dat pe curs, si asculta-l pe nea Bio ca stie ce inseamna un pastoral care sa merite,..primii 20 de stupi sunt cheltuieli legate de deplasari, urmatorii 20 sunt cheltuieli legate intretinere si functionarea stupinei, urmatorii 20 de stupi asigura cheltuielile cu munca si de la 60 in sus ar fi ceva sa te bucure dar asta in anii buni ca daca ai prins an sarac va fi greu..
    ......
     Ce vreau sa spun e ca in Romania apicultura e strans legata de pastoral si ca putem avea si albine modificate genetic care sa aiba durata dubla de viata, capacitate de depozitare si raza de zbor..... astea sunt SF-uri..?....

.....

marian sima

#64
Citat din: dragos2006 din Octombrie 31, 2013, 07:14:08 PM
UNDE ??? zona ? apicultor ? nu cai verzi pe pereti ...

Eu team invitat  la mine  anul viitor  sa asisti la culesul de la floarea-soarelui .

Acum ce vrei sa ma trezesc cu toata tara pe cap.

costi82

Buna domnilor, am observat ca toti invatatii in apicultura se iau de sistemul lui Dan, dupa cate imi aduc aminte Dan spunea in mai multe filme postate de el ca nu obliga pe nimeni sa foloseasca acest sistem de stup, eu nu cred ca el ar avea ceva sa ascunda si sa minta, eu chear il cred, ca nu se potriveste acest stup pe meleagurile noaste asta ii alceva, dar totusi merita incercat, BRAVO celor care incearca.
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

marian sima

Ai mare dreptate"A spus ca nu obliga pe nimeni"dar unul care e incepator cand aude de 200 de kg miere pe un stup  trece la treaba si investeste putinul pe care-l are in acel sistem ca sa produca cat produce Dan.

Acest experiment pe unii ii costa bani si timp,ca sa nu mai zic ca sant incepatori nu stapanesc tehnica apicola asa ca v-or face si pe altii victime colaterale prin furtisag si tranzmiterea de boli.

Nu e vorba de invatati ci de oameni cu experienta apicola.

Daca ai un asemenea incepator linga tine si-ti face niste pagube prin dorinta lui de a produce 200 kg pe familie ,pe cine sa iei pe urma la bataie?????????




D006

Citat din: nick din Octombrie 31, 2013, 08:16:15 PM
eu chear il cred, ca nu se potriveste acest stup pe meleagurile noaste asta ii alceva, dar totusi merita incercat, BRAVO celor care incearca.

  iti spun o noutate !  stupul Langstrot se foloseste in Romania de aprox. 100 ani . Inclusiv ICDA merge pe ME.  Si eu am acest stup in stupina dar de 80 kg pe an nu am trecut.

costi82

un corp dintr-un stup de a lui Dan face cat un stup de-al nostru in ceea ce priveste cantitatea de albine, vorba lui ca sa scoti miere trebuie sa ai si musca la marile culesuri, nu-i deajuns numai lazile, legat de oameni cu experienta, am vazut multe filmulete cu ei si mai au cate ceva de invatat si ei, in apicultura nu poti sa sti chiar totul, unii cred ca stiu totul dar au uitat ca si ei au fost  incepatori, apreciezi apicultori cu experienta si nu am nimic cu ei  ^:)^
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

Kiwi Bee

Citat din: bio din Octombrie 31, 2013, 07:41:03 PM
.........  Ce vreau sa spun e ca in Romania apicultura e strans legata de pastoral si ca putem avea si albine modificate genetic care sa aiba durata dubla de viata, capacitate de depozitare si raza de zbor..... astea sunt SF-uri..?....

Bio cred ca ai interpretat gresit propozitia. Si eu a trebuit so citesc de 2 ori. Poate era mai pe intzelesul tuturor daca el scria cam asa: ".....si ca nici daca am avea albine modificate genetic care sa aiba durata dubla de viata, capacitate de depozitare si raza de zbor."


Citat din: dragos2006 din Octombrie 31, 2013, 11:46:26 AM
In urma cu 15 ani trageam tare pe Langstrot numai ca dupa niste ani de carat in pastoral asemenea stupi mi-am rupt spatele . La ce bun niste kg. de miere in plus cand ti-ai terminat sanatatea ?

Un DACA mareeeee

Doar intreb din curiozitate.

Daca acum 15 ani ai fi posedat de subventzie EU si tziai fi putut cumpara o macara hidraulica ca sa nu tzi se rupa spatele totusi renuntzai la stupii Langstroth?

Eu chiar asta nu intzeleg la firma apicola Wendel. De ce nu folosesc macarale hidraulice? La 3000 de stupi de productzie sa tot ridici cu  mina? Evident ca ai nevoie de o herghelie de angajatzi + ca nu vor rezista in veci vecilor sa tot ridice caturile grele.

Am vazut un filmuletz pe youtube cu 2 stupari in RO care descarcau stupi Dadant de pe un camion DAC cu remorca. Totul mecanizat far transpiratzie. Defapt nici nu era nevoie de 2 supari dar acel camin era dotat cu o macara hidraulica de tonaj mare si un apicultor era jos pe sol iar celalalt statea intrun scaul sus pe macara operind utilajul.
Pt ce un astfel de utilaj "brutal" cind se ridicau doar 4 stupi deodata(cite 2 stupi pe un palet mai mic)?
Exista in RO si macarale hidraulice mai mici dar cu TELECOMANDA si nu ai nevoie decit de o singura persoana.  :wink:

stefan1

Citat din: dragos2006 din Octombrie 31, 2013, 08:58:14 AM
...
  Trebuia sa tii cont de urmatoarele :
1) mergi pe stupul clasic din zona ta
2) mergi pe regina din zona ta
3) inveti stuparie de la un apicultor din zona ta.

  Abia cand vei trece de aceste 3 cutume poti incepe experimenta . Dragul meu familiile ti-a roit nu din cauza reginei ci din cauza nepriceperii tale . Crezi ca Buckfastul rezolva problema ? te inseli ! eventual devii o bomba biologica pentru stuparii din jurul tau.
  ...

  Sunt perfect de acord cu Dragos.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

nicomico

Cateva zile inainte propuneam sa deschidem un subiect sa discutam anumite aspecte prezentate de dl Dan Margarit in filmarile sale.Vad ca deja mi-a luat-o inainte dl CDA_1984.
Vreau sa spun ca un tanar incepator daca ar citii prima data tot ce sa scris despre apicultura nu i s-ar putea "sucii" mintile de catre unul sau altul.Cat despre populatia numeroasa din stupii lui Dam Margarit cred ca se datoreste in mare parte si sanatatii albinelor.Se vede cat de organizat este in tot ce face.
Ce am observat eu la un incepator (cred ca este o problema comuna la toti incepatorii),din dorinta de a inmultii cat mai repede efectivul de stupi ,cand inlocuieste o matca batrana o pastreaza cu 2-3 rame facand un mic nucleu.Pai fratilor daca tot inlocuim matca batrina la ce sa o mai pastam.Daca nu era buna intr-un stup cu 10 rame va fi buna intr-un nucleu cu 3 rame? Sper ca nu sant offtopic cu parerile mele  :hi:

D006

Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 01, 2013, 12:51:34 AM
Eu chiar asta nu intzeleg la firma apicola Wendel. De ce nu folosesc macarale hidraulice? La 3000 de stupi de productzie sa tot ridici cu  mina? Evident ca ai nevoie de o herghelie de angajatzi + ca nu vor rezista in veci vecilor sa tot ridice caturile grele.

  Nu ai vazut ce herghelie multinationala are ? nici o macara din lume nu se poate misca mai repede decat un om.

Bătrânul

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 01, 2013, 07:20:58 AM
Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 01, 2013, 12:51:34 AM
Eu chiar asta nu intzeleg la firma apicola Wendel. De ce nu folosesc macarale hidraulice? La 3000 de stupi de productzie sa tot ridici cu  mina? Evident ca ai nevoie de o herghelie de angajatzi + ca nu vor rezista in veci vecilor sa tot ridice caturile grele.

  Nu ai vazut ce herghelie multinationala are ? nici o macara din lume nu se poate misca mai repede decat un om.
Ba da AUTOMACARA !!! :rotfl: :rotfl:

feerary

#74
Citat din: feerary din Octombrie 31, 2013, 04:51:08 PM
     Ce vreau sa spun e ca in Romania apicultura e strans legata de pastoral si ca putem avea si albine modificate genetic care sa aiba durata dubla de viata, capacitate de depozitare si raza de zbor( prin absurd vb)  


          Asta nu a vazut-o nimeni? :uimit:
   referitor la pastoralul cu 10 familii eu am ascultat si s-a meritat din plin ;)  Am ascultat pt ca a adus si argumente dar pe cei care nu cred, nu-i intereseaza pt ca oricum ei stiu mai bine. Nu am eu ani cata experienta are omu asta de pastoral.  E adevarat,
        Totus ma manca destele si nu ma pot abtine.... un drum dus intors la fs, intr-un loc sigur, unde nu tre sa stau cu ei, ma costa 500 lei.... ( desi anu asta ma costat mai putin cu mult). Mai bine stateam cu ei acasa? In zona, pe o raza de cativa Km, pot prinde 2 culesuri la salcam.... lejer. Asteas doar cateva argumente.... Pt mine a meritat si sunt f multumit  :thanks: